După ce a primit o condamnare cu suspendare în ianuarie 2018, iar în prezent așteaptă termen în dosarul “Mafia Cerealelor”, afaceristul Dan Ștefan Ciolcă a fost trimis din nou în judecată, în cursul lunii trecute, pentru fraudarea fondurilor europene în agricultură. Potrivit procurorilor anticorupție, Dan Ștefan Ciolcă ar fi falsificat, ajutat de un complice, mai multe documente, cu scopul de a obține subvenții agricole necuvenite. Ei au acționat în numele firmei Serodcom SRL Brăila, pe care ulterior au mutat-o la București şi au redenumit-o Agroberin SRL.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dan Ștefan Ciolcă şi Denis Ciprian Stanciu, ambii fiind acuzați de fraudă cu fonduri europene.
Citește și: Deputatul ALDE Adrian Mocanu s-a supărat rău de tot pe amicii din IPJ Buzău, făcându-le publice „relațiile de cumetrie”. De ce abia acum și ce „omite” să ne mai spună deputatul Mocanu
Ciolcă este acuzat, ca administrator al firmei AGROBERIN SRL București, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
La rândul său, Stanciu este judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni).
Conform procedurii, a fost trimisă în judecată şi firma AGROBERIN SRL București (fostă Serodcom SRL Brăila), pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni).
CE SPUN PROCURORII DNA ÎN RECHIZITORIU
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în anii 2011, 2013 şi 2014, inculpata Agroberin S.R.L. București (fostă Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ștefan în calitate de administrator legal al societății în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în județele Vaslui şi Galați, deși, în concret, inculpata SC Agroberin SRL București nu a exploatat agricol terenurile în suprafețele care au fost declarate la A.P.I.A.
Citește și: Parcul Industrial din Galați este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Deși a tocat 6 milioane de euro în 16 ani, parcul industrial nu a produs nici 5 bani. Cazul este cercetat DNA
Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obține subvenții nerambursabile, inculpații au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparțin inculpaților, până la concurența sumei menționate anterior.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
DAN ȘTEFAN CIOLCĂ NU ESTE LA PRIMA INFRACȚIUNE
Curtea de Apel Galați l-a condamnat, pe 25 ianuarie, pe omul de afaceri Dan Ștefan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligați să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacțiilor.
Citește și: Autogara Pătârlagele. Cum a ratat Primăria Pătârlagele șansa de a avea iarăși o autogară care putea schimba destinul ofilit al orașului: tranzit mult mai intens spre Prahova, Brașov și Moldova, turiști mult mai numeroși și o față mult mai prietenoasă arătată acestora
Controversatul om de afaceri este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat un grup infracțional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro.
Dan Ștefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieșit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galați l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidența contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operațiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.
Anchetatorii susțin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parțial, activitățile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ștefan Ciolcă a regândit schema infracțională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
La acest grup infracțional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din județul Galați. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanț de societăți comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ștefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanțul societăților comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităților pe care le derula.
PREJUDICIU DE 21 DE MILIOANE DE EURO
Bărbatul a decis practic să își continue afacerile ilegale, deși era anchetat de DIICOT Galați, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL București. De altfel, omul de afaceri cu inițiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înființate la Brăila, prin intermediul cărora “fabrica” facturi, în București.
Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziții şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, semințe de floarea-soarelui), îngrășăminte şi materiale de construcții (oțel beton, ciment alb, var), necesare creării unei proveniențe aparent licite.