luni, 2 decembrie 2024
3.1 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

3.1 C
Buzău
luni, 2 decembrie 2024
3.1 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBrăilaDan Ștefan Ciolcă, capul mafiei cerealelor din sud-estul României, trimis pentru a...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dan Ștefan Ciolcă, capul mafiei cerealelor din sud-estul României, trimis pentru a treia oară în judecată! Ciolcă făcea evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu procurorii DIICOT pe urmele lui

După ce a primit o condamnare cu suspendare în ianuarie 2018, iar în prezent așteaptă termen în dosarul “Mafia Cerealelor”, afaceristul Dan Ștefan Ciolcă a fost trimis din nou în judecată, în cursul lunii trecute, pentru fraudarea fondurilor europene în agricultură. Potrivit procurorilor anticorupție, Dan Ștefan Ciolcă ar fi falsificat, ajutat de un complice, mai multe documente, cu scopul de a obține subvenții agricole necuvenite. Ei au acționat în numele firmei Serodcom SRL Brăila, pe care ulterior au mutat-o la București şi au redenumit-o Agroberin SRL. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dan Ștefan Ciolcă şi Denis Ciprian Stanciu, ambii fiind acuzați de fraudă cu fonduri europene.

Citește și: Deputatul ALDE Adrian Mocanu s-a supărat rău de tot pe amicii din IPJ Buzău, făcându-le publice „relațiile de cumetrie”. De ce abia acum și ce „omite” să ne mai spună deputatul Mocanu

Ciolcă este acuzat, ca administrator al firmei AGROBERIN SRL București, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

La rândul său, Stanciu este judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni).

Conform procedurii, a fost trimisă în judecată şi firma AGROBERIN SRL București (fostă Serodcom SRL Brăila), pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni).

CE SPUN PROCURORII DNA ÎN RECHIZITORIU

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în anii 2011, 2013 şi 2014, inculpata Agroberin S.R.L. București (fostă Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ștefan în calitate de administrator legal al societății în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în județele Vaslui şi Galați, deși, în concret, inculpata SC Agroberin SRL București nu a exploatat agricol terenurile în suprafețele care au fost declarate la A.P.I.A.

Citește și: Parcul Industrial din Galați este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Deși a tocat 6 milioane de euro în 16 ani, parcul industrial nu a produs nici 5 bani. Cazul este cercetat DNA

Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obține subvenții nerambursabile, inculpații au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparțin inculpaților, până la concurența sumei menționate anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

DAN ȘTEFAN CIOLCĂ NU ESTE LA PRIMA INFRACȚIUNE

Curtea de Apel Galați l-a condamnat, pe 25 ianuarie, pe omul de afaceri Dan Ștefan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligați să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacțiilor.

Citește și: Autogara Pătârlagele. Cum a ratat Primăria Pătârlagele șansa de a avea iarăși o autogară care putea schimba destinul ofilit al orașului: tranzit mult mai intens spre Prahova, Brașov și Moldova, turiști mult mai numeroși și o față mult mai prietenoasă arătată acestora

Controversatul om de afaceri este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat un grup infracțional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro.

Dan Ștefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieșit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galați l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidența contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operațiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

Anchetatorii susțin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parțial, activitățile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ștefan Ciolcă a regândit schema infracțională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

La acest grup infracțional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din județul Galați. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanț de societăți comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ștefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanțul societăților comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităților pe care le derula.

PREJUDICIU DE 21 DE MILIOANE DE EURO

Bărbatul a decis practic să își continue afacerile ilegale, deși era anchetat de DIICOT Galați, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL București. De altfel, omul de afaceri cu inițiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înființate la Brăila, prin intermediul cărora “fabrica” facturi, în București.

Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziții şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, semințe de floarea-soarelui), îngrășăminte şi materiale de construcții (oțel beton, ciment alb, var), necesare creării unei proveniențe aparent licite.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...