Ministerului Public arată că, în cinci județe ale ţării, printre care și județul Brăila, Parchetele de pe lângă Tribunale nu au deferit justiției nicio persoană acuzată de corupție, în timp ce în alte patru județe s-a înregistrat câte o trimitere în judecată pentru astfel de fapte.
Procurorii de la parchetele de pe lângă Tribunalele Ialomița, Tulcea, Brăila, Harghita, Timiș au înregistrat, în anul 2022, zero trimiteri în judecată în dosare de corupție.
Cornel Ioan Sandu, lupu᾽la mită. Ce avere are nea Sandu, polițistul care în 2021 a primit Placheta de Onoare a Poliției Române
”În privința infracțiunilor de corupție şi de serviciu, au fost trimiși în judecată cu 11% mai mulți inculpați decât în anul anterior, dar indicatorul este al doilea cel mai scăzut din 2013. Ținând cont de creșterea numărului de inculpați trimiși pentru infracțiuni de corupție la nivelul DNA (633 faţă de 544, reprezentând +16,36%), de numărul important de cauze constituite prin sesizare din oficiu (25% din cauzele înregistrate în 2022), este necesar să examinăm cazuistica locală în circumscripțiile care nu au avut nicio trimitere în judecată (PT Ialomița, Tulcea, Brăila, Harghita, Timiș) şi în cele în care indicatorul a fost 1 (Alba, Hunedoara, Covasna, Vrancea)”, se arată în Raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul trecut.
Conducerea Ministerului subliniază că, pentru îmbunătățirea abilităților pentru investigarea faptelor de corupție, procurorii din Parchetele de le lângă Tribunale trebuie să studieze secțiunea din Raportul de activitate al DNA privind tipologiile infracționale, care reține domeniile de activitate afectate prin producerea infracțiunilor de corupție.
Accidentul feroviar de la Galați și dezastrul de pe calea ferată
Potrivit Raportului, aceste domenii sunt legate de achizițiile publice, în contextul atribuirii frauduloase a unor contacte plătite din fonduri publice, direcționării alocărilor bugetare pentru a asigura finanțarea unor proiecte de investiții şi / sau acceptării la plată a unor servicii / lucrări / bunuri neprestate / neexecutate / nelivrate în totalitate sau parțial, dar şi de exercitarea actului de control de către autoritățile statului, fiind, astfel, protejată desfășurarea unor activități comerciale nelegale.
”Corupția mai este legată, de asemenea, de activități precum atestarea / avizarea / obținerea unui drept, în urma examinării / verificării şi / sau emiterii unor documente (permise auto, certificate de înmatriculare, avize de urbanism etc.) de către autoritățile statului; stabilirea răspunderii penale / contravenționale, însă corupție se mai regăsește şi în domeniul agricol, în contextul fraudării fondurilor europene destinate acordării unor subvenții sau finanțării unor proiecte, sau în cel medical, atât în exercitarea actului medical, cât şi în ceea ce privește eliberarea unor documente medicale, mai ales în contextul pandemiei cu virusul Covid-19”, se mai arată în documentul citat.
Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse.
Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează prin Transfer Bancar
CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro
Deschise la Banca Transilvania
Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.