sâmbătă, 7 decembrie 2024
7 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

7 C
Buzău
sâmbătă, 7 decembrie 2024
7 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBuzăuSimileasca, mon amour! Despre mafia țiganilor buzoieni și cum a "cucerit" ea...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Simileasca, mon amour! Despre mafia țiganilor buzoieni și cum a „cucerit” ea Suedia doar cu burta goală

Simileasca respiră prin gunoaiele sale, așa cum PSD-ul buzoian există prin voturile sale. Nu cred că Simileasca să se fi născut altfel decât din sărutul drumurilor nesfârșite cu gunoiul. Ați fost vreodată în Simileasca? Un țipăt lung, ca o zi nesfârșită, de la răsărit la răsărit, un țipăt scos aproape cu respirația ținută. Un țipăt al unor oameni cu burta goală, totuși, dispuși la vorbă, gata să te întrebe de unde ești, dar să te și buzunărească. Așa cunoști Simileasca: te ia după umeri şi în timp ce stă de vorbă cu tine, te face la buzunare. Buzăul, pentru a mă înțelege mai bine, te-a privit o dată, ca la trecerea unei străzi, după care s-a năpustit asupra ta, te înghite pe nemestecate, nu mai are răbdare cu tine, aproape te violează. Nu ești al lui! Simileasca te face al ei, încetul cu încetul. După ce a stat de vorbă cu tine şi te-a buzunărit, începe să-ți spună povestea sa, cu vorbe dulci, șoapte, te dezbracă de viață, te lasă gol. Și abia după aceea se îndrăgostești de tine, te îndrăgostești de ea. Ați fost vreodată într-o să-i zic așa, țigănie? La țigănci, vorba lui Eliade? Oamenii trec foarte aproape de tine, aproape că intră în viața ta. La fel și mizeria! Te sufocă până când, neavând încotro, o accepți. Oamenii cu care stai de vorbă vor fi, după o oră de stat la povești cu ei, cei mai buni prieteni ai tăi din lume. Îți zâmbesc, îți vorbesc, sunt posedați ca şi tine de viață. Țigănia respiră prin gunoaiele sale. Dar fără pofta nestăvilită de viață n-ar exista. Sărutul vieții cu țigănia este un sărut lung, pentru totdeauna!

Zile de plumb în Simileasca

Simileasca… Un viraj la stânga și șoseaua asfaltată se transformă într-un drum murdar și accidentat, brusc casele se transformă în cocioabe, iar aerul se umple sufocant cu funingine, ca de niște fulgi mari de zăpadă neagră ce se înfig în pământ. Chiar și timpul dintre case devine, deodată, de piatră. În jur pute a excremente și cauciucuri arse.

Citește și: Balastierele Buzăului – atac asupra mediului, jaf de milioane de euro și praf, mult praf, aruncat în ochii oamenilor simpli

Până acum câteva zile, Costel Mărgărit a trăit într-o tabără de corturi în Borås, Suedia. N-a cerșit, zice. O mare parte din banii cu care s-a întors acasă au provenit din jobul pe care l-a avut, dându-se drept o statuie umană în piața principală. Doi câini se înverșunează împotriva unui gard subțire care înconjoară aleea. Ecoul lătrăturilor lor sună ca într-un craniu între zidurile caselor, dar Mihai continuă înainte ca și cum nimic nu s-a întâmplat și strigă peste umăr: – Ești bine, prietene?

Pe hartă, suntem în localitatea Buzău, România, țară membră a UE. Dar parcă suntem într-o țară din lumea a treia. Printre cocioabe, o mână de copii joacă fotbal cu un PET gol. Sunt slabi și pe ei se văd clar ciupiturile puricilor. O femeie transportă doi saci de pâine. Livrează alimente pentru astăzi de la Primăria Buzău.

Nu cu mult înainte de apariția ei, strada devenise un vacarm: cine și ce ar trebui să primească. O fetiță în vârstă de trei, desculță și cu o căciuliță murdară și zdrențuită pe cap, începe să plângă incontrolabil. Un băiețel puțin mai răsărit i-a smuls o bucată de pâine din mâini. Un adult îl fugărește, recuperează bucata de pâine și o dă înapoi fetiței. Acum, e rândul băiețelului să plângă.

În colțul ăsta de lume, familiile sunt numeroase, cinci copii cel puțin, chiar și zece uneori. Iarna, folosesc doar o cămăruță pentru a locui. Ce mai contează aglomerația sufocantă, contează să îți fie cald! Cocioabele au toate sobe pe lemne, dar nu sunt lemne.

Citește și: Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Dacă îl găsești, primești un sac plin cu măști și mănuși anticoronavirus! Dacă nu, e tot aia! Și-așa n-o să primești nimic

– Asfalt! Asta ardem, spune Nicolae Feraru, arătând spre plăcile de asfalt sparte care sunt stivuite pe partea laterală a sobei. Într-o altă casă focul e întreținut cu furtunuri de cauciuc și anvelope. Energia electrică este scumpă, în jur de 500 de lei lunar pe gospodărie. Prin urmare, țiganii, în majoritate, preferă să fure energia electrică, conectând-se singuri la rețeaua electrică.

Și-a rupt un braț ca să poată cerși

Casa Marianei Caraman are nevoie disperată de reparații. Atunci când plouă, acoperișul devine o sită care cerne ploaia în interiorul ei. Cu banii pe care i-a făcut cerșind în orașul suedez Borås, ea a cumpărat cherestea pentru a sigila acoperișul, dar nu e de ajuns.

– Mă duc iar în aprilie, tot acolo. Sau în mai. Am patru puradei de crescut… Ce să fac altceva? Cerșesc. Trebuie să repar într-un fel și casa asta, spune ea.

În altă familie, e și mai rău, copiii nu mai sunt bruneți din născare, sunt negri de la fumul scos de sobele duduind, ochii lor sunt goi, iar mama și-a rupt un braț ca să poată cerși pe stradă, în Buzău.

– Am căzut, spune ea, arătându-și brațul rupt, fără a convinge însă pe nimeni din cameră.

Maria Bărăgoi a venit acasă, tot din Borås, în urmă cu două săptămâni. Cu un cuțit de bucătărie, se chinuie să taie o anvelopă de tractor în bucăți mici pentru sobă.

– E nevoie de o juma de oră pentru mine ca să-l tai p-ăsta, oftează ea.

Frigul de la Buzău e mai al dracu’ decât cel scandinav

Zilele unui femartie care împrăștie cu dărnicie doar frig par de plumb în Simileasca. În aproape fiecare cocioabă există un televizor adus din afară. Bărbați, femei și copii stau înghesuiți unii în alții în paturi și se uită aproape apatic la Garfield pe Cartoon Network.

Simileasca

Oriunde te duci, ninge cu fulgi negri de cauciuc și asfalt. Mirosul intră greu în părul tău, în pielea ta. Șomajul în România a crescut dramatic anul trecut din cauza pandemiei. În zona în care trăiesc cerșetorii, situația este mult mai rea. Nicolae Feraru spune că există doar trei sau patru persoane de-a lungul străzii, dintr-un total de 90 de familii, care au o anumită formă de muncă. Restul trăiesc de la o zi la alta, de la o masă la altă masă.

Robert Carol, 28 de ani, stă rezemat de una dintre casele care au un gard construit de plăci de azbest vechi.

– Nu pot să lucrez, am probleme cu ochii, mânca-ți-aș, spune el.

Dar cine să vrea să angajeze pe cineva care locuiește aici? Pentru ei, nu există locuri de muncă! În această situație, aproape toți țiganii care vorbesc cu noi intenționează să se întoarcă în Suedia. Nu se tem de frigul scandinav, e chiar mai frig în Buzău pe timpul lunilor de iarnă.

Simileasca și mafia

Simileasca

În Borås, orașul suedez în care cerșesc familiile de țigani de pe această stradă a Buzăului, se vorbește mult că aici sunt capii rețelei mafiote ce controlează cerșetorii care le-au năpădit orașul.

– Oamenii vorbesc despre faptul că suntem guvernați de un mafiot, că banii noștri, câștigați din cerșit, sunt triați și manipulați de o asemenea rețea. Acum, ești aici și poți vedea cu proprii ochi. Unde ar putea fi Mafia? Unde e capul? strigă Nicolae Feraru resemnat.

Frigul mă năpădește serios. O duzină de țigănuși se înghesuie grămadă pe o pătură murdară, în încercarea de a-și ține cald împreună. Vântul rece de femartie  mătură casele înverșunat și insensibil. Din hornuri se înalță ca un blestem același fum negru, înecăcios… Mâine este o nouă zi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...