sâmbătă, 7 decembrie 2024
6.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

6.4 C
Buzău
sâmbătă, 7 decembrie 2024
6.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciReportajPătârlagele - comuna cu buletin de oraș
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Din ciclul „am scos țara din noroaie”

Pătârlagele – comuna cu buletin de oraș

Pe Valea Buzăului, la poalele munţilor, 8300 de suflete au dat satul pe oraş. S-a întâmplat în 2004, când ţăranii din Pătârlagele s-au gândit să voteze evoluția, transformând trei sate lipite în străzi principale. Şi ca să nu fie oraş doar cu numele, alte douăsprezece sate învecinate au fost transferate ideii europene, cumulând azi circa 8300 de locuitori pe o rază de 20 de kilometri. Declarat oraş, Pătârlagele este o comună cu buletin de oraș care se zbate să trăiască fără fabrica de tricotaje, veche moştenire, în urma căreia au rămas câteva zeci de blocuri dărăpănate, sărăcie, familii dezmembrate şi-un relief neexploatat turistic.

Oraşul încropit din cinşpe sate vrea să redevină comună

În 2004, sub guvernarea PSD, aproape 200 de comune mai răsărite au fost transformate peste noapte în oraşe ca să pară România mai urbanizată şi obeză şi să intre mai uşor în UE. Atunci a devenit şi comuna Pătârlagele oraş, iar cele paişpe sate componente au devenit cartiere.

Acum, oamenii vorbesc tot mai mult de revenirea la statutul de comună. Pentru că, cu toate aceste schimbări, spune Zamfira lu’ Cae, care pleacă la pădure cu un coș în spate să aducă lemne de foc, cartierul Gornet tot un cătun de munte rămâne, cu câteva zeci de case, unele fără lumină electrică, numai cu o uliţă, un chioșc şi fără şcoală. Copiii merg pe jos prin pădure, până la ieșirea din cartier, de unde îi ia microbuzul școlar.

Iar casa Zamfirei tot într-o râpă stă, chiar dacă e la oraş, iar veceul e tot în curte, exact pe malul unui pârâu anemic, care trage apa la closet când plouă la munte şi se umflă în albie. Iar orăşenii, în casele lor pricăjite, împrăștiate ca din puşcă pe toată valea, se încălzesc tot cu lemne cărate în spinare din pădure. Şi tot din pădure se şi hrănesc după ploaie, când ciupercile scot capul din pământ.

Pătârlagele moare cu încetul, aşa cum moare un câine

Primarul Ion Gherghiceanu

Dacă ar fi după pătârlăgeni, ideea de oraş e doar o fudulie, iar ei nu se mai aliază de mult la ea din simplul fapt că nu s-a întâmplat să fie cu adevărat orăşeni. Se vede treaba că în ultimii nouă ani, de când sunt orăşeni, mulţi locuitori din Pătârlagele au renunţat la calorifere, şi-au mutat sobele din casa de la ţară înapoi în casa de la oraş, iar asfaltul l-au înlocuit cu pietriș, iar unde acest lucru nu a fost posibil l-au spart de-a mărunțelul.

Vocația urbană a pătârlăgenilor s-a manifestat imediat după revoluţie, când au vrut să arate celor de la Nehoiu, oraş de care nu-i desparte decât o aruncătură de băț, că şi ei au moț. Şi aşa, în ciudă, pătârlăgenii s-au făcut orăşeni de capul lor. Eeiiii, aici e aici! Că au văzut ei că un ţăran de la oraş nu mai are drepturi ca un ţăran de la sat.

Nea Grigore din Mărunțișu are șase vaci de rasă pentru care nu primește subvenții fiindcă statul nu-i încurajează pe orășeni să crească animale. Există un purcoi de bani europeni pentru dezvoltare rurală, dar satele cu moț din orașul Pătârlagele nu pot apuca nici un euro.

„Noi am rămas nici în car, nici în căruță”, se plânge Nea Grigore. „Şi nu suntem nici cai, nici măgari”, mai zice el. Dacă au văzut că nu se poate face agricultură cu buletin de oraș, oamenii au tot renunțat la animale, acum puțini mai au vaci, oi, păsări. Muncesc pe unde apucă şi cumpără mâncare de la oraș, adică din Buzău. Nea Grigore zice că satul, tratat ca oraș, moare cu încetul așa cum moare un câine pe care-l hrănești ca pe o oaie.

Politica din Pătârlagele e, în fapt, un circ

Când a fost vorba să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare urbană, li s-a spus că nu se încadrează, că n-au facultate, cale ferată, drumuri modernizate, canalizare, stație de epurare. La drept vorbind, de-abia au un spital, şi acela privat, de lux, fără paturi, de ani de zile, pentru cei săraci.

Aparținând Spitalului Sfântu Sava, a fost deschis în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile generale din 9 decembrie 2012, la eveniment fiind prezent, alături de primarul orașului, Ion Gherghiceanu, candidații USL la Senat şi Camera Deputaților din colegiile respective, liberalii Doina Tudor si deputatul penal George Scutaru, cât și pesedistul de mai târziu și actualul penal Cristinel Bîgiu.

Cu acea ocazie, deputatul liberal, care era şi președintele organizației județene a PNL, promitea că “anul viitor va exista finanțare în sistemul asigurărilor de sănătate pentru toate paturile pe care le are această unitate medicală”.

Şi așa a rămas! Pentru că „anul viitor” încă n-a venit! Așadar, pătârlăgenii de la periferie încă mai cară apa cu gălețile, mor aiurea prin alte spitale, cât despre pensiuni, posibila scăpare din anonimat, e doar una singură, pustie mai tot timpul anului. Ironia face ca acest oraș, cu vădit potențial turistic, să nu poată beneficia, conform noilor reglementări, nici de fonduri rurale. Vorba celor care le-au refuzat proiectele: “Ce să vă fac, dacă v-a trebuit oraș? Nu vă încadrați!”.

Spitalul privat, de lux, de la Pătârlagele, pentru cetățeni care nu au banii necesari nici măcar pentru banala aspirină

Pătârlagele
Inaugurarea unui spital în care săracii nu au voie
În fapt, inițiativa penalului Cristi Bîgiu, de a „salva” – vezi, Doamne! – spitalul din Pătârlagele, avea în spate interese financiare încă neclare. Mai exact, nu putem spune cât la sută din paternitatea ideii are la bază interese financiare și cât la sută lipsa totală de inspirație. Ideea de a face un spital privat în locul unuia public era dezastruoasă, dacă ne gândim la faptul că locația sa este într-o zonă rurală, caracterizată ca foarte săracă.

E drept că, pe hârtie, Pătârlagele este oraș, dar locuitorii săi au mijloacele și infrastructura administrativă de tip rural. Atunci, mândru de isprava sa, Bîgiu le-a explicat jurnaliștilor că 30 de paturi din spitalul respectiv vor fi subvenționate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru oamenii fără posibilități materiale.

De unde rezultă ideea măreață că restul până la 45 000 de oameni, cât însumează zonele arondate Spitalului Pătârlagele, sunt oameni care își permit să plătească spitalizarea în regim privat.  Mai pe înțelesul tuturor, preşedintele Consiliului Județean, Cristinel Bîgiu a făcut un spital privat, de lux, pentru cetățeni care nu au banii necesari nici măcar pentru a-şi cumpăra banala aspirină!

În realitate, băieţii deştepţi au dat un tun imobiliar, punând mâna pe o bucată de pământ de aur, în centrul celei mai titrate localităţi de pe Valea Buzăului. Aşa se face că un spital care poartă numele unei fundaţii de caritate, în speţă „Sfântul Sava”, a devenit un spital al diavolului. Se mai zvoneşte că, în urma acestei tranzacţii, pesedistul Ion Gherghiceanu, actualul primar al Pătârlagelui, i-a cumpărat un apartament fiului său la Buzău… Evident, cu bani  din salariul său de bugetar.

Crângul, satul stradă

Pe Strada Crâng sau în satul Crâng, mai toți au plecat aiurea, la muncă. În tot orașul au mai rămas doar bătrânii, bolnavii, femeile, copiii şi cei fără chef de muncă, spun cârcotașii pe la colțuri de uliță. Din anii ’90, de când s-au închis fabrica de tricotaje şi cea de chirpici, localnicii supraviețuiesc din ajutorul social al primăriei şi cele câteva angajări sporadice făcute la gaterele existente în zonă. Slujbe se mai găsesc prin magazinele alimentare şi prin baruri, că de baruri şi bodegi nu suferă nimeni. E chiar rost facil de-aş spune oful într-un pahar de tulburel cu banii câștigați de pe-o zi pe alta.

“Sărăcia atrage după sine sărăcie”, spun unii şi, pentru cei care-şi duc veacul în blocurile așezării buzoiene, lenea, lipsa chefului de muncă, mizeria dau o lehamite de sine şi-o inerție de-a merge mai departe. Viața le e oprită în loc, într-un cadru al deznădejdii.

La centru, mon cher!

Pătârlagele
Blocurile scorojite, gata să cadă la prima rafală de vânt, sunt „deliciul” unei promenade pe centru

Centrul desparte casele de blocuri şi doar la sărbători e rost de lume multă, adunată de prin toate satele fiice. În rest, ocolul pe post de piață şi loc de bârfă e gol. Cum ar zice francezul, “arrêt sur images “: trei standuri cu haine la kilogram, aduse de prin second-hand-urile din Buzău, zac pline de bulendre “de firmă” neatinse de privitorii apatici. Bătrânele își îndreaptă șalele şi negociază cu unul, cu altul, căruța de lemne pentru la iarnă. În marea hală, transformată în piață agroalimentară, e pustiu. Sunt prea săraci, nu-şi mai permit să scoată banul pe nimicuri sclipitoare.

Zona blocurilor, cea care de fapt certifică ideea de oraș, e o pecete cu mesaj amar pentru cei ai locului, o “groapă, o bortă în care fiecare îşi trage foc pentru oala lui”.

Scripeți plini cu rufe proaspăt clătite în albie leagă clădirile într-o armonie perfectă de ghetou, de parcă şi-ar spune care cu care se înțelege, după cum se trage ața. Hainele, multe de copii, căci într-o casă sărăcăcioasă bucuria o aduc puradeii frumoși, oacheși şi lipsiți de ajutor. Ei sunt de fapt orășenii autentici, sufletele în chirie, motivația, imboldul celor care i-au decorat cu acest statut.

În spaţiile ce leagă blocurile, femeile se adună zilnic pe grămezile mari de lemn pentru iarnă, la bârfă. “Asta fac mai mereu”, spune un gospodar care taie de mai bine de trei ore lemne. “Cei care muncesc se vede, cei care stau nu o să aibă niciodată. Omul sfințește locul”, iar el se dezice de pata neagră a orașului.

Promisiuni, promisiuni și iarăși promisiuni

Străzi asfaltate, iluminat public, curățenie, canalizare, trotuare, locuri de muncă, sunt fraze binecunoscute de către toți viitorii primari în campaniile electorale. Aceleași cuvinte au fost rostite și de către primarul Ion Gherghiceanu în fața celor aproximativ 8300 de suflete din Pătârlagele atunci când acestea urmau să pună ștampila în chenarul numelui său. De fiecare dată însă după ce a trecut puntea, a uitat vehement de promisiuni. Așa se face că astăzi, cetățenii comunei-oraș Pătârlagele, inclusiv ai satelor aparținătoare, se arată tot mai nemulțumiți de activitatea primarului Ion Gherghiceanu.

Citește și: ORAȘE UNDE NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC

Cu toții spun că proiectele despre care tot vorbea edilul cu privire la dezvoltarea infrastructurii și implicit a nivelului de trai, bat pasul pe loc.

Problemele par să se țină lanț în administrația locală, situația financiară dându-le cele mai mari bătăi de cap. Dacă luni la rând problema Spitalului din Pătârlagele a ținut prima pagină a ziarelor și televiziunilor locale, astăzi, nemulțumirea cetățenilor e pe cale să umple din nou paharul.

Internautul de pe uliță

La cei 50 de ani, Vasile Lungu e un adevărat internaut pe uliţă. L-am găsit acasă, atoatecunoscător de modemuri, updatări, providere, hăcuieli. E mândru de noul statut şi, deşi lucrează cu ziua, ba pe la unul, ba pe la altul, seara e fericit când se plimbă ca un cetăţean european prin oraşele lumii civilizate.

„Am găsit pe internet un program lucrat, tată, hăcuit, de la mama lui. Ia să-l descarc şi să facem şcoala de şoferi în Germania, Franţa, Anglia. Şi zic, ia să mă duc eu prin Anglia. Pac, acolo îi circulaţia pe stânga! Când intrai la semafor, exact Turnul Londrei. Tată, aşa n-am fost în viaţa mea. Şi m-am tot plimbat, decât că în Londra mă izbeam de toţi stâlpii”!

Ce s-ar putea face

„În primul rând, ar fi nevoie de o delimitare a zonei de oraş propriu-zis de zona de sat, iar efectul va fi imediat pentru toţi tinerii şi toţi oamenii dornici de muncă care pot accesa fonduri europene. Tot un sprijin pentru mediul de afaceri ar fi reducerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul cel mai mic prevăzut de lege.

De asemenea, trebuie create locuri de muncă prin sprijinirea inițiativei private, redeschiderea fabricii de chirpici (bolţari, n.r.) şi a celei de tricotaje fiind o necesitate. Prin înfiinţarea de microferme cu profil în  creşterea animalelor, legumicultură, pomicultură s-ar putea crea alte câteva sute de locuri de muncă.

S-ar mai putea susţine secţii de preluare şi prelucrare a laptelui şi cărnii, o secţie de preluare şi prelucrare a fructelor naturale şi a fructelor de pădure…

În al doilea rând, trebuie modernizat drumul turistic Pătârlagele – Colţi – Bozioru, zonă cu potenţial turistic recunoscut (Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Peşterile Rupestre de la Nucu – Bozioru), favorizându-se astfel apariţia şi dezvoltarea unui sistem de pensiuni şi zone de agrement”, ne enumeră un cetăţean care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Printre gunoaiele „orașului” Pătârlagele

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...