vineri, 25 aprilie 2025
21 C
Buzău

România

21 C
Buzău
vineri, 25 aprilie 2025
21 C
Buzău
Ești aiciDiasporaMITINGUL „DIASPORA PENTRU ROMÂNIA”, RĂPUS DE UN SOARE HAIN. Doar 24.000 de...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

MITINGUL „DIASPORA PENTRU ROMÂNIA”, RĂPUS DE UN SOARE HAIN. Doar 24.000 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piața Victoriei din Capitală

Mult trâmbițatul miting „Diaspora pentru România” nu a reușit să strângă decât 24.000 de persoane care să protesteze împotriva Guvernului, faţă de tergiversarea dosarului „10 august 2018” şi de unele măsuri luate de politicieni în domeniul legislației penale.

La un an de la incidentele violente din 10 august 2018, în Piața Victoriei a avut loc un nou miting, organizat de. „Diaspora pentru România”, o asociație de români din diaspora, reprezentată de Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra. Anul trecut, aceeași asociație a cerut autorizație, dar s-a retras cu câteva zile înainte de mitingul violent din fața Guvernului.

Marele miting „Diaspora pentru România”, Made in Romania

Citește și: Dan Ștefan Ciolcă, capul mafiei cerealelor din sud-estul României, trimis pentru a treia oară în judecată! Ciolcă făcea evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu procurorii DIICOT pe urmele lui

Oamenii adunați în Piața Victoriei, reuniți de la orele prânzului, au purtat pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, au cerut demisia Guvernului, suflând în fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria au fost ținta altor scandări ale protestatarilor. S-a strigat: „Demisia!”, „Hoții!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Fără penali în funcții publice”, „Corupția ucide!”, „România nu e a voastră! Plecați la căpșuni sau la pușcărie”, „Demisia Teodorovici, Daea” – au fost câteva dintre mesajele afișate în piață.

În fața sediului MAI, protestatarii „Diaspora pentru România” au afișat în apropiere mai multe portrete cu politicieni şi șefi din Jandarmerie pe care îi consideră vinovați pentru violențele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.

Au fost şi incidente minore în zona Pieței Victoriei anunțate de Jandarmerie: două cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea în piață cu arme albe, iar o a treia persoană cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoană care a avut o dispută verbală cu forțele de ordine a fost identificată şi amendată.

Totodată, o echipă de polițiști care intenționa să verifice un autovehicul parcat în centrul Pieței Victoriei, după un apel la 112 ce semnala că mașina ar conține obiecte suspecte, a fost extrasă de jandarmi din mulțime, după ce participanții la protest au început să huiduie.

Citește și: Deputatul ALDE Adrian Mocanu s-a supărat rău de tot pe amicii din IPJ Buzău, făcându-le publice „relațiile de cumetrie”. De ce abia acum și ce „omite” să ne mai spună deputatul Mocanu

Reprezentanții ISU au informat că 11 persoane din piață au avut nevoie de asistență medicală, din cauza temperaturii ridicate.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat că prezența autospecialelor parcate în zonă a fost justificată de numărul mare de participanți anunțați şi că rolul lor a fost să protejeze manifestanții. El a adăugat că nu au fost aduse mașini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informații.

În piață, zeci de candele au fost aprinse pe un suport improvizat în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.

La ora 21,00, toți cei prezenți în Piața Victoriei au aprins lanternele de la telefoanele mobile, o tradiţie a protestelor din ultimii ani.

Pianistul german de origine italiană Davide Martello, cunoscut pentru reprezentațiile susținute în mai multe zone de conflict din lume sau unde au avut loc tragedii, printre care Istanbul, Battaclan, Euromaidan sau Afganistan, a venit sâmbătă seară cu pianul său în Piața Victoriei.

Citește și: Autogara Pătârlagele. Cum a ratat Primăria Pătârlagele șansa de a avea iarăși o autogară care putea schimba destinul ofilit al orașului: tranzit mult mai intens spre Prahova, Brașov și Moldova, turiști mult mai numeroși și o față mult mai prietenoasă arătată acestora

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat sâmbătă seară că gardurile din fața Guvernului au fost mutate pentru că era nevoie de o redimensionare a spațiului, întrucât în Piața Victoriei sunt, potrivit unor estimări, 24.000 de persoane.

„Nu s-a dorit apariția unor incidente şi am creat spaţiul necesar”, a explicat Georgian Enache.

În piață au fost şi politicieni, între care Dacian Cioloș, Rareș Bogdan şi Eugen Tomac.

Pe Palatul Victoria a apărut cuvântul „Analfabeta”, proiectat cu un laser de protestatarul Cristian Dide.

Acesta nu se află la prima acțiune de acest fel. Anul trecut, el a proiectat pe Palatul Parlamentului, în timpul festivalului iMapp, mesajul „Jos PSD”.

Cristian Dide s-a implicat în aproape toate protestele organizate în București faţă de guvernarea PSD, fiind personaj principal şi în câteva incidente cu Poliția sau cu Jandarmeria. La unul dintre protestele din fața sediului PSD, Dide s-a urcat într-un copac, iar în timpul unui eveniment organizat de Primăria Capitalei, Dide a fost încătușat de polițiști, în timp ce proiecta mesajul „#Rezist” pe Palatul Regal.

Totodată, Dide s-a legat, în luna iulie anul trecut, de gardul Guvernului şi a amenințatîși dă foc. Pentru a fi îndepărtat, a fost nevoie ca forțele de ordine să taie o parte din gard.

În jurul orei 23:30 protestul s-a încheiat.

Sibiu, Iași, Brașov, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureș, Bistrița, Galați se numără printre orașele unde oamenii au ieșit în stradă, sâmbătă seara, pentru a-şi manifesta nemulțumirile la adresa Guvernului, faţă de faptul că incidentele de anul trecut de la proteste nu au fost elucidate şi faţă de măsurile luate în domeniul justiției.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

spot_img
spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului. Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...