Mult trâmbițatul miting „Diaspora pentru România” nu a reușit să strângă decât 24.000 de persoane care să protesteze împotriva Guvernului, faţă de tergiversarea dosarului „10 august 2018” şi de unele măsuri luate de politicieni în domeniul legislației penale.
La un an de la incidentele violente din 10 august 2018, în Piața Victoriei a avut loc un nou miting, organizat de. „Diaspora pentru România”, o asociație de români din diaspora, reprezentată de Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra. Anul trecut, aceeași asociație a cerut autorizație, dar s-a retras cu câteva zile înainte de mitingul violent din fața Guvernului.
Marele miting „Diaspora pentru România”, Made in Romania
Citește și: Dan Ștefan Ciolcă, capul mafiei cerealelor din sud-estul României, trimis pentru a treia oară în judecată! Ciolcă făcea evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu procurorii DIICOT pe urmele lui
Oamenii adunați în Piața Victoriei, reuniți de la orele prânzului, au purtat pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, au cerut demisia Guvernului, suflând în fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria au fost ținta altor scandări ale protestatarilor. S-a strigat: „Demisia!”, „Hoții!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Fără penali în funcții publice”, „Corupția ucide!”, „România nu e a voastră! Plecați la căpșuni sau la pușcărie”, „Demisia Teodorovici, Daea” – au fost câteva dintre mesajele afișate în piață.
În fața sediului MAI, protestatarii „Diaspora pentru România” au afișat în apropiere mai multe portrete cu politicieni şi șefi din Jandarmerie pe care îi consideră vinovați pentru violențele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.
Au fost şi incidente minore în zona Pieței Victoriei anunțate de Jandarmerie: două cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea în piață cu arme albe, iar o a treia persoană cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoană care a avut o dispută verbală cu forțele de ordine a fost identificată şi amendată.
Totodată, o echipă de polițiști care intenționa să verifice un autovehicul parcat în centrul Pieței Victoriei, după un apel la 112 ce semnala că mașina ar conține obiecte suspecte, a fost extrasă de jandarmi din mulțime, după ce participanții la protest au început să huiduie.
Citește și: Deputatul ALDE Adrian Mocanu s-a supărat rău de tot pe amicii din IPJ Buzău, făcându-le publice „relațiile de cumetrie”. De ce abia acum și ce „omite” să ne mai spună deputatul Mocanu
Reprezentanții ISU au informat că 11 persoane din piață au avut nevoie de asistență medicală, din cauza temperaturii ridicate.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat că prezența autospecialelor parcate în zonă a fost justificată de numărul mare de participanți anunțați şi că rolul lor a fost să protejeze manifestanții. El a adăugat că nu au fost aduse mașini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informații.
În piață, zeci de candele au fost aprinse pe un suport improvizat în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.
La ora 21,00, toți cei prezenți în Piața Victoriei au aprins lanternele de la telefoanele mobile, o tradiţie a protestelor din ultimii ani.
Pianistul german de origine italiană Davide Martello, cunoscut pentru reprezentațiile susținute în mai multe zone de conflict din lume sau unde au avut loc tragedii, printre care Istanbul, Battaclan, Euromaidan sau Afganistan, a venit sâmbătă seară cu pianul său în Piața Victoriei.
Citește și: Autogara Pătârlagele. Cum a ratat Primăria Pătârlagele șansa de a avea iarăși o autogară care putea schimba destinul ofilit al orașului: tranzit mult mai intens spre Prahova, Brașov și Moldova, turiști mult mai numeroși și o față mult mai prietenoasă arătată acestora
Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat sâmbătă seară că gardurile din fața Guvernului au fost mutate pentru că era nevoie de o redimensionare a spațiului, întrucât în Piața Victoriei sunt, potrivit unor estimări, 24.000 de persoane.
„Nu s-a dorit apariția unor incidente şi am creat spaţiul necesar”, a explicat Georgian Enache.
În piață au fost şi politicieni, între care Dacian Cioloș, Rareș Bogdan şi Eugen Tomac.
Pe Palatul Victoria a apărut cuvântul „Analfabeta”, proiectat cu un laser de protestatarul Cristian Dide.
Acesta nu se află la prima acțiune de acest fel. Anul trecut, el a proiectat pe Palatul Parlamentului, în timpul festivalului iMapp, mesajul „Jos PSD”.
Cristian Dide s-a implicat în aproape toate protestele organizate în București faţă de guvernarea PSD, fiind personaj principal şi în câteva incidente cu Poliția sau cu Jandarmeria. La unul dintre protestele din fața sediului PSD, Dide s-a urcat într-un copac, iar în timpul unui eveniment organizat de Primăria Capitalei, Dide a fost încătușat de polițiști, în timp ce proiecta mesajul „#Rezist” pe Palatul Regal.
Totodată, Dide s-a legat, în luna iulie anul trecut, de gardul Guvernului şi a amenințat că își dă foc. Pentru a fi îndepărtat, a fost nevoie ca forțele de ordine să taie o parte din gard.
În jurul orei 23:30 protestul s-a încheiat.
Sibiu, Iași, Brașov, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureș, Bistrița, Galați se numără printre orașele unde oamenii au ieșit în stradă, sâmbătă seara, pentru a-şi manifesta nemulțumirile la adresa Guvernului, faţă de faptul că incidentele de anul trecut de la proteste nu au fost elucidate şi faţă de măsurile luate în domeniul justiției.