vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciInterviuri incomodeInterviu cu Adrian Vasile Crețu, administratorul public al CJ Vrancea: „Nu poți...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Interviu cu Adrian Vasile Crețu, administratorul public al CJ Vrancea: „Nu poți să dărâmi când ai vocație de constructor. Cât despre Marian Oprișan, acesta nu mai are nicio atribuție în cadrul CJ Vrancea”

Adrian Vasile Crețu este un jurnalist care a dat gazetăria pe politică. Este conștient că din lista jurnaliștilor români care au procedat la fel și care este, cu siguranță, foarte lungă, mulți, foarte mulți dintre ei au ieșit repede din memoria publică. Știe că drumurile celor mai mulți s-au închis mai devreme sau mai târziu – rău, ridicol, penal, anonim, mărunt, dezamăgitor. Altfel, cel mai mare șoc pentru un jurnalist întrat în politică e dat de disciplina aparte din interiorul partidelor. În presă, chiar și când nu ești vedetă, șefii, chiar și patronii, te tratează cu o anume colegialitate. Dacă ești aducător de rating sau de tiraj, te bucuri de un anume respect. Nici vorbă de așa ceva într-un partid politic românesc. În partidele politice de la noi nu se cultivă meritocrația și pentru că, spre deosebire de alte domenii, presă, artă, sport, în politică e greu să dovedești rapid că ești indispensabil partidului.

Adrian Vasile Crețu a fost numit în funcția de administrator public al Județului Vrancea în 2021, la câteva luni după ce Cătălin Toma s-a instalat la conducerea Consiliului Județean, după victoria nesperată împotriva celui mai grețos și alunecos baron PSD din România. Este primul administrator public din istoria județului Vrancea și coordonează trei dintre cele mai dificile departamente din cadrul Consiliul Județean: Patrimoniu, Arhitect Șef și Direcția Tehnică.

Adrian Vasile Crețu a dat gazetăria pe PNL

Adrian Vasile Crețu e unul dintre acei gazetari implicați în viața politică din convingere. Din pasiune şi din curiozitate în același timp. Știe că a sta pe margine e aproape la fel de grav ca o implicare rău-voitoare în sistem. Nu vrea de la politică avantaje. Contrar anumitor păreri din presa locală vrânceană, noi suntem convinși că nu s-a gândit nici o clipă să profite de pe urma unor conjuncturi, de aici și privirea detașată asupra Vrancei de astăzi.

ESCROCUL GEORGE SIMION. CTP: A FOST DEZGOLIT ȘOBOLANUL STRECURAT LA AUDIENȚELE PAPEI FRANCISC, ÎN TOATĂ MIZERIA LUI

Altfel, după adeziunea la PNL, Adrian Vasile Crețu a fost consilier la cabinetul de senator al actualului președinte al Consiliului Județean Vrancea, iar mai apoi purtător de cuvânt în Prefectură. Din 2016 și până în prezent ocupă și un loc de consilier județean ales pe listele PNL.

Interviul de față a scos din tipar, așezat pe o discuție liberă, un dialog venit de la sine, fără întrebări pregătite dinainte, cu acordul părților. Am discutat despre votul vrâncenilor împotriva lui Oprișan, alianța liberalilor tocmai cu… PSD-ul lui Oprișan, cum se înțeleg liberalii din CJ Vrancea cu prefectul PSD Nicușor Halici, cu primarul Misăilă și multe, multe altele…

„Nu există nicio alianță la nivel local cu PSD”

Express Sud-Est: Vă așteptați ca echipa PNL, din care faceți parte, să câștige președinția Consiliului Județean Vrancea, împotriva lui Marian Oprișan, atunci președinte al CJ și al PSD Vrancea?
Adrian Vasile Crețu: Da! Spun da cu toată gura, deoarece nu a fost o întâmplare. A fost rodul unei munci de zi cu zi, timp de patru ani de zile, bazată pe opoziție constructivă și propuneri de proiecte pentru Vrancea. Am încercat să le explicăm vrâncenilor că se poate și altfel, că  merită în primul rând mai mult respect din partea autorităților. La asta s-a adăugat idiomul acela englezesc… enough is enough!

Rominia, țara care ne vrea proști! Două doamne au finalizat construcția unui spital pentru copiii bolnavi de cancer, dar „femeia anului” este aleasă mahalagioaica Anamaria Prodan

Express Sud-Est: Voturile împotriva lui Oprișan au venit cu siguranță pe filiera discursului anti PSD și anti Corupție al PNL. În perspectiva viitoarelor alegeri, cum o să justificați față de electoratul vrâncean alianța tocmai cu… Oprișan?
Adrian Vasile Crețu: Cine urmărește activitatea Consiliului Județean știe că nu există nicio alianță la nivel local cu PSD. PNL este aliat în CJ cu USR, alături de care a candidat pe liste comune, și ALDE.  Dar, așa cum vă spuneam, noi am propus proiecte pentru dezvoltarea județului, am avut o campanie pozitivă.

Adrian Vasile Crețu: Nu poți să dărâmi când ai vocație de constructor

Express Sud-Est: Cum conduce Cătălin Toma PNL Vrancea? Dar Consiliul Județean?
Adrian Vasile Crețu: Chiar dacă profesia sa de bază este aceea de profesor, Cătălin Toma este pasionat de administrație. Luând drept criteriu trăsăturile personale, managerii se împart in: manageri conducători, constructori, distrugători și inovatori. Pot spune că actualul președinte al CJ Vrancea este o îmbinare între aceste tipologii. Adaug faptul că este un bun orator, iar experiența de parlamentar, membru al Comisiei de administrație publică și secretar al Comisiei pentru afaceri europene l-au transformat într-un om pe care te poți baza, chiar mândri, când vorbim despre reprezentarea județului și a țării. Spun asta, deoarece Cătălin Toma a fost ales în luna octombrie a acestui an prim-vicepreședinte al Comisiei de Guvernanță din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale din Europa, fiind primul român care ocupă o funcție de conducere la acest nivel.

Marcel Ciolacu și Revoluția din decembrie ’89. Impostura premierului Ciolacu

Express Sud-Est: Cum de nu a „dărâmat” Consiliul Județean, așa cum se așteptau unii să facă?
Adrian Vasile Crețu: Sloganul cu care a câștigat și trei mandate de primar în Jariștea a fost „construim împreună”, iar el se adresa alegatorilor, cetățenilor. Nu poți să dărâmi când ai vocație de constructor. Poți să transformi, să îmbunătățești, să modernizezi. Revoluțiile sunt de obicei scurte, dar sângeroase. Lasă urme ce greu se pot vindeca. Reformele se fac în timp, dar reprezintă o bază solidă a schimbărilor ce se vor face. Și ca să nu fim ipocriți, actuala legislație este în favoarea funcționarilor publici. Decât să pierzi timpul în războaie inutile mai bine îi pui să muncească, deoarece după patru ani nu poți veni în fața alegătorilor să le spui că nu ai făcut nimic deoarece ai fost ocupat cu procesele și blocajele instituționale. Cătălin Toma a deschis ușile Consiliului Județean. Nu știu dacă mă credeți, dar sunt angajați care în 10 ani de zile nu călcase măcar pe holul etajului unde se află biroul președintelui, darămite în biroul său. Astăzi, ușa cabinetului este deschisă oricui are o problemă. Ce-i drept acest lucru vine cu riscurile de rigoare, deoarece nu toți au intenții bune, dar este modul nostru de a privi oamenii. Avem nevoie de toți pentru a implementa proiecte mari, așa cum sunt Parcul Industrial, Campusul integrat sau Spitalul municipal.

A fost dat afară din radio UniPlus la comandă politică

Express Sud-Est: Cum era ca ziarist și cum este ca politician?
Adrian Vasile Crețu: Sunt etape diferite, la distanță mare una față de cealaltă. Eu am fost dat afară din radio UniPlus la comandă politică, la jumătatea anului 1999, iar politică am început să fac în mod activ și organizat la sfârșitul anului 2015. În ambele cazuri am încercat să-mi fac treaba astfel încât să prezint credibilitate în fața oamenilor. Ca ziarist nu am alergat după senzațional, am pus doar umorul românesc în informația pe care o livram. Ca politician fac tot posibilul să pun în practică ceea ce gândesc că este bine pentru Vrancea.

„Marian Oprișan nu are nicio atribuție în cadrul CJ Vrancea”

Express Sud-Est: Ce relații instituționale aveți cu primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă?
Adrian Vasile Crețu: Interacționăm destul de rar și doar pe probleme legate de urbanism. Nimeni nu poate, nu trebuie să se opună dezvoltării. Unii mai reușesc să întârzie lucrurile, dar cum spun moldovenii „binili învingi”.
Express Sud-Est: Dar cu prefectul județului, Nicușor Halici, președinte al PSD Vrancea?
Adrian Vasile Crețu: Nu vă zgârie urechea această sintagmă? Prefectul județului…președinte PSD… Prefectul nu este un ordonator de credite, el asigură legalitatea, el verifică, nu are un rol de Zâna Măseluță. Nu știu cum reușește să împace și capra și varza. Asta ca o paranteza. Strict legat de întrebare, colaborez bine cu funcționarii din cadrul Prefecturii.
Express Sud-Est: Cum colaborați cu vicepreședintele CJ Vrancea, Marian Oprișan?
Adrian Vasile Crețu: Ca să existe o colaborare ar trebui să existe o relație. De orice tip ar fi ea. Marian Oprișan nu are nicio atribuție în cadrul CJ Vrancea. Nu semnează nicio hârtie, nu are niciun departament în coordonare, vine doar la ședințele de consiliu unde are un singur vot, la fel ca orice consilier.

Trebuie ca PNL Vrancea să fie acel simbol al construcției politice de care vrâncenii au nevoie”

Express Sud-Est: Ce părere aveți despre numirea controversată a traseistului  Adrian Mocanu în fruntea  PNL Buzău? Urmând logica acestei numiri, pe mine nu m-ar mira să-l văd chiar și pe Oprișan în fruntea unei filiale liberale, în speță, a celei din Vrancea…
Adrian Vasile Crețu: Sincer, mă concentrez pe politica din Vrancea. Nu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în județul vecin, care sunt motivele schimbărilor. Dar aș vrea să vă spun că PNL Filiala Vrancea este în primele șase filiale din țară și ne dorim să fim primii. Proiectele noastre sunt pe termen lung, atât în administrație cât și în politică.
Express Sud-Est: În contextul ăsta, cum vedeți PNL Vrancea în viitor?
Adrian Vasile Crețu: Trebuie ca PNL Vrancea să fie acel simbol al construcției politice de care vrâncenii au nevoie. Dar acest lucru se poate realiza numai prin oameni, prin exemplul personal al decidenților politici!

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...