miercuri, 22 mai 2024
11.4 C
Buzău

România

11.4 C
Buzău
miercuri, 22 mai 2024
11.4 C
Buzău
Ești aiciDezvăluiriTragedia de la Călimănești - Vrancea. Ce ar fi putut să le...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Tragedia de la Călimănești – Vrancea. Ce ar fi putut să le salveze pe cele 11 victime

Tragedia de la Călimănești – Vrancea, de pe șantierul Autostrăzii Moldovei, ar fi putut fi favorizată de decizii luate de conducerea Companiei Naționale de Drumuri, a societății de stat Transgaz, dar și a administratorilor constructorul Spedition UMB, arată informațiile Europa Liberă.

Tragedia de la Călimănești – Vrancea, în care au murit patru muncitori și alți cinci au fost răniți grav, incident petrecut pe tronsonul Bacău-Focșani al autostrăzii care va străbate Moldova, ar fi putut să fie evitată dacă autoritățile și firmele implicate nu luau șase decizii care ar fi putut favoriza dezastrul.

Explozia magistralei de gaz din apropierea localității Călimănești, județul Vrancea, s-a produs în noaptea de 20 spre 21 septembrie, în jurul orei 1:20, conform datelor oficiale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Muncitorii lucrau la un segment dintre Bacău și Focșani, de pe Autostrada Moldovei.

Tragedia de la Călimănești – Vrancea. Părțile implicate în construcția A7

  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este o societate națională aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Compania de stat finanțează lucrările de construcție ale Autostrăzii Moldovei cu suma de 22 de miliarde de lei.
  • Consitrans SRL din București a realizat proiectul tehnic care trebuie pus în practică de antreprenor. Firma este controlată de Eduard Hanganu, care deține 92% din părțile sociale, și de Viorica Hanganu – cu 8%. Eduard Hanganu este și administratorul societății, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul platformei termene.ro.
  • Spedition UMB din Bacău este antreprenorul tronsonului dintre Bacău și Focșani. Compania este una dintre cele mai mari din domeniul construcțiilor și este deținută de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. UMB lucrează pe nu mai puțin de 250 de kilometri din Autostrada „Moldovei” – A7. Din 13 loturi contractate, de la Ploiești (Dumbrava/A3) până la Pașcani, UMB și firmele sale (Tehnostrade și SA&Pe) lucrează pe zece dintre ele.
  • Transgaz este compania de stat, în subordinea Ministerului Energiei, care are în administrare și proprietate rețeaua de transport a gazelor din România. Este una dintre cele mai profitabile companii de stat și este condusă de Ion Sterian. El este directorul companiei de stat din anul 2017.

Tragedia de la Călimănești – Vrancea. Ce ar fi putut să le salveze pe cele 11 victime

Decizia I. Proiectul ales face ca A7 să intersecteze de 14 ori magistralele de gaz

CNAIR a selectat în 2020 ca proiectul Autostrăzii Moldovei să fie realizat de firma Consitrans din București în schimbul unei sume de 20,1 milioane de lei, conform concursului de oferte organizat cu acest prilej.

Cartierul Dimitrie Cantemir din Galați, construit pe minciuni şi furăciuni

Proiectul tehnic a fost gata în 2021 și avizat de CNAIR în 2022, conform datelor puse la dispoziția Europa Liberă de compania din subordinea Ministerului Transporturilor.

Planul de traseu prevedea ca autostrada să se intersecteze de 14 ori cu actualele magistrale de gaze din/spre regiunea Moldovei.

Consitrans, societatea care a făcut studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Focșani – Bacău, transmite că a respectat cele mai înalte standarde de calitate, iar documentația a fost aprobată de beneficiar – CNAIR, conform unui comunicat de presă emis după explozia de joi dimineață.

Firma a realizat mai multe proiecte tehnice pentru CNAIR. Societatea a făcut proiectul autostrăzii Sibiu – Orăștie, segment care s-a prăbușit la scurt timp după inaugurare, în septembrie 2015.

În urma proiectului tehnic din 2021 pentru segmentul din Autostrada Moldovei, lucrările la tronsonul de autostradă între Bacău și Focșani au devenit mai periculoase pentru muncitori.

Asta pentru că „autostrada și magistralele de gaz nu se pot intersecta pentru ca traficul de pe carosabil să nu afecteze prin șocuri conducta de sub pământ. În aceste situații, se optează pentru devierea magistralei de gaz sau prin realizarea unor lucrări speciale care să protejeze conductele ”, ne-a explicat un reprezentant al CNAIR cu rugămintea de a nu-i publica numele.

Azur, odă fostului premier Mihai Tudose

50 de metri este distanța minimă care trebuie să fie între autostradă și magistrala de gaz. Doar în situații limită, acolo nu există alternativă geo-tehnică, conductele pot trece pe sub autostradă sau pot fi făcute/amplasate la distanțe mai mici, dar asta în tuneluri armate special în acest sens, a mai precizat reprezentantul CNAIR.

Limitările de distanță între autostradă și o magistrală de gaz sunt precizate și de Transgaz în documentele companiei care avizează construcția magistralei Tuzla – Podișor, care ar urma să preia gazele din Marea Neagră: la o distanță de 50 de metri de orice autostradă.

Astfel, distanța la care antreprenorul, Spedition UMV, trebuia să mute magistralele de gaz ale Transgaz era de minimum 50 de metri. În toate cele 14 puncte în care acestea se intersectau cu autostrada.

Decizia II. Supravegherea șantierului era făcută de bugetari

Orice lucrare de construcție are și un „diriginte de șantier” care, în cazul unor astfel de lucrări, este un fel arbitru ce urmărește ca firma de construcție să respecte planul pentru care a fost angajată de beneficiar.

Dirigintele de șantier este de obicei o firmă care asigură prin specialiștii săi inclusiv servicii de securitatea muncii. În cazul lotului Bacău – Focșani, CNAIR nu a numit o firmă terță pentru a urmări lucrările.

Emil Savin zis Farmazon, turnătorul lui Buzatu. Cum au ajuns cei doi tovarăși de prăduială din Vaslui să se toarne la DNA

Conducerea companiei de stat a ales ca serviciile de dirigenție de șantier să fie asigurate de specialiștii de la direcția regională din Iași a CNAIR. 13 persoane au primit această responsabilitate, așa cum am aflat de la autoritate.

„Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023”, au transmis în scris reprezentanții companiei de stat.

Supervizarea a fost asumată chiar de către DRDP (Direcția Regională de Drumuri și Poduri) Iași, printr-o decizie din februarie 2023 a directorului Mugurel Laicu.

Laicu a fost chiar inginer de șantier în perioada martie – mai. În luna mai, acesta a fost înlocuit de Vasile Maxim. Coordonatorul respectării normelor de Sănătatea și Siguranța în Muncă era Andrei Tacu, așa cum reiese din documentele obținute de Europa Liberă.

Cătălin Drulă crede că șantierul trebuia să aibă specialiști privați.
„Supervizorul este o firmă specializată contractată de Ministerul Transporturilor/ CNAIR, cu personal pe toate domeniile (inclusiv Siguranța și Sănătatea în Muncă), care urmărește toate lucrările desfășurate pentru conformitate”, arată fostul ministru al Transporturilor.

Decizia III. Programul de noapte

Conducerea Spedition UMB – compania care face lucrările – a decis să muncească în trei schimburi pe tronsonul autostrăzii. Asta însemna că se lucra non-stop, inclusiv noaptea, la șantierul dintre Bacău și Focșani. Decizia de a lucra în trei schimburi a fost anunțată de compania de construcții către CNAIR în luna iunie.

Cu toate acestea, așa cum reiese din datele inițiale ale anchetei, CNAIR (prin DRDP Iași) asigura programul de supraveghere a șantierului și a condițiilor de muncă, doar cu program pentru bugetari, între 9 și 17, în zilele dintre luni și vineri.

Ion Nicolae, buzoianul care a ajuns la curtea șeicului din Abu Dhabi. „Algoritmii” lui Nicolae și visul de a investi în încrederea unei schimbări reale în Romania

Așa cum au constatat procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, la momentul exploziei, pe șantier erau zece muncitori.

La locul tragediei nu era decât un șef de echipă, așa cum au recunoscut și Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, și reprezentanții Transgaz. Nu era prezentă nicio altă persoană care să supravegheze dacă muncitorii respectă normele de securitate a muncii și/sau aplicarea proiectului tehnic.

Decizia IV. Birocrația de la Transgaz

Una dintre marile probleme ale acestui tronson de autostradă era tocmai intersectarea de 14 ori cu magistrala de gaz care leagă centrul țării cu Moldova.

Însemna că, pe lângă autorizația de construire emisă de Ministerul Transporturilor, antreprenorul trebuia să obțină pe parcurs și avizări din partea Transgaz pentru a muta în 14 zone, pe 100 de kilometri, magistralele de gaz.
Din iunie și până acum, Spedition UMB a solicitat de trei ori Transgaz să aprobe proiectul tehnic pentru relocarea conductelor, așa cum a reiese din datele obținute de la CNAIR.

Reprezentanții CNAIR ne-au transmis că firma de construcții a fost respinsă la ultimele două solicitări „din motive puerile și fără substanță”.

De altfel, în dimineața de după tragedie, CTE Transgaz urma să se întâlnească pentru a analiza din nou proiectul depus de Spedition UMB pentru relocarea magistralelor.

„Proiectul a fost respins de trei ori de către CTE Transgaz. Trebuia să fie ședință pentru reanalizarea acestui proiect tehnic, apoi relocarea efectivă a conductei și abia după aceea aveau voie să treacă la construcția autostrăzii”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt Transgaz, Alexandru Macoveiciuc.

Transportatorul de gaze – Transgaz – mai acuză public constructorul „că nu a respectat avizul de amplasament, că nu avea voie să lucreze deloc în zona rețelei de gaze care intersectează autostrada și că nu avea avizul Transgaz pentru operațiunile de relocare/deviere a conductelor”.

Decizia V. Nu se respectă regula celor 20 de metri

Singurele avize eliberate oficial de Trangaz pentru CNAIR și Spedition UMB permiteau ca firma constructoare să facă lucrări pe șantier până la o apropiere maximă de 20 de metri față de magistrala de gaz.

În prima zi de după tragedie, au apărut informații cum că Spedition UMB începuse să mute conducta. CNAIR ne-a transmis însă că antreprenorul doar făcea lucrări de pregătire a terenului.

„Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”, au precizat reprezentanții CNAIR.

Din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, reiese că muncitorii lucrau la o distanță de sub doi metri față de magistrale.

În filmările din dronă făcute de Știrile TVR se vede cum terasamentul pentru viitoarea autostradă era aproape finalizat în zonă, iar lucrările erau făcute la o distanță mai mică decât cea cerută de Transgaz, cea de 20 de metri.

Responsabilii Spedition UMB au susținut în fața procurorilor că lucrau aproape de magistrală după ce ar fi primit aprobări verbale din partea specialiștilor Transgaz. Lipsa aprobărilor scrise a fost pusă pe seama birocrației companiei de stat, a cărei consiliul de conducere se întrunește rar și amână de obicei să ia decizii importante dacă un membru este în vacanță.

Potrivit Transgaz, constructorul Autostrăzii Focșani-Bacău nu a respectat prevederile avizului de amplasament emis de companie.

„Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz pentru lucrarea Autostrada Focșani -Bacău, inclusiv rețele de utilități, cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, se precizează într-un comunicat transmis de compania de stat.

Din informațiile Europa Liberă, un motiv al grabei ar putea fi întârzierile de execuție a drumurilor.

„Proiectul Autostrăzii Moldovei este într-o mare întârziere, cu cel mai avansat tronson abia ajuns la 20%”, atrăgea atenția acum două luni Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor (USR). În august pe tronsonul Bacău-Focșani abia se amenaja șantierul.

Decizia VI. Transgaz ar fi știut, dar a acționat public doar după tragedie

La 20 de minute după explozie, Transgaz a închis magistrala. De altfel, prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a declarat presei că societatea de stat care se ocupă de transportul gazelor știa de lucrările efectuate de Spedition UMB.

El a lăsat să se înțeleagă că magistrala chiar nu ar fi fost situată la o adâncime de 1,8 metri, așa cum prevede legea.

„Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Trebuia să fie la un metru optzeci, de la nivelul primului strat de autostradă, de pământ, de ce se pune”, a mai spus Nicușor Halici.

Reprezentanții Transgaz au negat acest lucru printr-un comunicat. Explicațiile stratului „subțire” de pământ de deasupra conductei s-au referit la lucrările de decopertare a terenului efectuate deja de antreprenor.

Imediat după tragedie, reprezentanții Transgaz au anunțat că societatea Spedition UMB este de vină pentru tragedie.

Tragedia de la Călimănești – Vrancea. Importanța A7 pentru România

Autostrada Moldovei (A7) este unul dintre cele mai importante programe de infrastructură atât din perspective istorice – prima autostradă din această regiune – cât și economice.

„Șantierul A7 este cel mai mare proiect rutier din Europa finanțat din PNRR”, a spus Cătălin Drulă, președintele USR și fostul ministru al Transporturilor, în mandatului căruia (2021) s-a semnat acordul de finanțare.

Prin intermediul PNRR ar urma să fie finanțați 434 de kilometri, iar autostrada A7 Ploiești – Pașcani (320 km) este principalul proiect din plan.

Astfel, conform informațiilor din PNRR, costurile totale necesare investiției aferente construirii autostrăzii A7 se ridică la 22 de miliarde lei (fără TVA). Din această sumă, 19 miliarde lei reprezintă construcțiile și montajul.

Segmentul de 96 de kilometri între Focșani și Bacău are o finanțare de 8,2 miliarde lei. Pentru că banii vin prin PNRR, autostrada trebuie finalizată până în 2026, altfel România pierde fondurile europene.

Investigația tragediei este condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea

„Procurorul de caz și polițiștii criminaliști efectuează cercetarea pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare

Am fost blocat pe Facebook, teoretic, timp de 30 de zile, după ce am publicat un text în care denunțam cum a pus laba PSD pe municipiul Buzău. Motivul: limbajul postărilor mele nu coincide cu standardele comunității și „incită la ură”. Pentru ca PSD Buzău să poată obține așa ceva era nevoie de o mobilizare masivă a firmelor de postaci foarte scumpă si complicată. O asemenea "investiție" nu este o întâmplare. Cum controlează PSD o rețea de socializare La nici o oră după ce am publicat un text în care denunțam mafia și teroarea mafiotă instaurată de PSD la Buzău, am căzut din nou victimă acestei terori. Contul blocat pe Facebook, mesaje și nenumărate telefoane de intimidare... https://expresssud-est.ro/special/anchete/buzau-orasul-inglodat-in-datorii-drumul-lui-constantin-toma-de-la-o-caruta-cu-pepeni-la-falimentarea-unui-oras/ Postarea mea nu incita la...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...

- A word from our sponsor -

spot_img

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...