Pentru mulți surprinzătoare pentru că părea genul de pesedist „altfel”, cu discurs public care transmitea preocupare pentru cei aflați în suferință și condițiile mizerabile din spitale, implicarea fostului ministru Sorina Pintea într-o josnică situație de corupție, cu banii pe masă, este însă în spiritul unei „cariere” consolidate pe cârdășii infracționale și șpăgi imense (neintrate însă în atenția organelor de anchetă, ca multe alte cazuri de corupție, de altfel).
Despre șpăgile și comisioanele percepute de Sorina Pintea se șușotea de multă vreme prin culise. Că nu trăiește și nu se înțolește Valentino din leafa de bugetar, fie ea și foarte mărită, era însă vizibil din spațiu. Și era probabil doar o chestiune de timp și de lăcomie să fie prinsă cu mita-n sac.
Citește și: Pătârlagele, pași mari către statutul său din acte. Schimbarea la față. Șantierele şi proiectele lui Ion Gherghiceanu. Ce-au lăsat în urmă foștii primari din Pătârlagele
Presa a scris încă din toamna lui 2019 despre trecutul și potențialul infracțional al ministresei Sorina Pintea . Cariera sa politică a luat o altă turnură, prin 2011, din momentul în care politiciana a sustras un document care ar fi aruncat după gratii un nume ilustru din Baia Mare.
Redăm mai jos ce am relatat atunci: „din biografia și cariera politică a doamnei de la Sănătate, Sorina Pintea, cu ținute Valentino de peste 2000 de euro, opinia publică a reținut mai ales că a fost manager de spital. Întâi la Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, apoi la Spitalul Județean de Urgență. Nu are studii medicale, ci economice, fiind o perioadă director economic și la Direcția Silvică Maramureș.
Despre acea etapă din viața Sorinei Pintea scrie un articol publicat pe un blog în 2011 când la primăria municipiului Baia Mare se pregătea să candideze și Cătălin Cherecheș, edilul care nici în ziua de azi nu poate justifica mare parte din averea sa. Dezvăluirile din acea perioadă, deosebit de relevante atât în cazul lui Pintea, cât și al averii lui Cherecheș, au fost date însă uitării.
Citește și: Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar fi creat 2.300 de locuri de muncă
La Cherecheș, mare parte din avere provine din infracțiunile comise de tatăl său care a tăiat pădurile din Maramureș și le-a vândut firmei austriece Holz Industry. Pădurile nu erau însă ale lui, ci ale Direcției Silvice (la care a lucrat și Pintea o vreme), care nu a văzut un leu din sutele de mii sau poate chiar milioanele de mărci plătite de Holz.
Pintea este practic cea care „l-a ajutat” să scape de pușcărie pe Cherecheș ăl bătrân, ascunzând un document fără de care anchetatorii nu l-au putut incrimina. Documentul ar fi ajuns în mâna nașului de cununie al lui Pintea, care l-a folosit în luptele politice locale. Se pare că și cariera politică și profesională a lui Pintea a luat o altă turnură din acel moment.”
Cazul fostului ministru Sorina Pintea la zi
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost luată de la Baia Mare, după 10 ore de percheziții și audieri, și este dusă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la București, pentru a fi audiată de procurorii DNA din cadrul Structurii Centrale, au declarat surse din anchetă.
Sorina Pintea a fost ridicată în baza unui mandat de aducere și este dusă la București, unde va fi audiată de procurorii Structurii Centrale. Fostul ministru și organele anchetă au pornit spre Capitală în jurul orei 22.00.
Citește și: Șantierul celui mai scump pod din România lasă în urmă găuri uriașe. Cum arată zona dintre Brăila și Galați unde va fi construit podul ce va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea și care va costa circa 500 milioane de euro
„La Structura Centrală se vor desfășura activitățile de urmărire penală în continuare”, au precizat sursele citate.
Din colegialitate infracțională, unul dintre cei care s-au grăbit să ia apărarea suspectei Pintea a fost chiar primarul Cătălin Cherecheș, altă „victimă” nevinovată a justiției din statul paralel. ”Eu cred în prezumția de nevinovăție și cred, în altă ordine de idei, în instituțiile statului român. Cred că au învățat să nu mai genereze abuzuri ca-n cazul meu. Chiar dacă am fost în cele mai ordinare pușcării din România, sunt primarul municipiului Baia Mare și tot ce mi s-a pus în cârcă a fost neadevărat. Dar asta e viața politică în România, mai treci și prin Guvern, și prin Parlament… și prin pușcării”, a spus Cătălin Cherecheș, la România TV.
Ce relata articolul din 2011, intitulat „Kake și averea sa ilicită”:
„Aşa cum stă bine unui jurnalist de investigații, m-am pus şi eu să “investighez” care este originea averii candidatului USL la primăria Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Asta deoarece, în ultimele luni de zile, acest personaj politic desfășoară o campanie media locală cum nu s-a mai văzut pe plaiurile noastre. Cunoscând foarte bine cum stau lucrurile prin presă, am dedus că s-au băgat bani foarte serioși în această campanie de imagine, şi am început să fiu curios. Iată ce am aflat…
Să ne întoarcem în timp, cu 13, 14, 15 ani în urmă. Acum, se știe asta, Cătălin Cherecheş cheltuie o avere moștenită de la tatăl său, Dorel Cherecheş, care a fost, până la decesul său, director al Direcției Silvice Maramureș.
Citește și: Guvernul Orban a căzut, trăiască anticipatele! Analfabetul Ciolacu, pe cai mari în PSD, ajutat de blatul cu liberalii. Cine câștigă și cine pierde dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate
Undeva prin 1996-1997, Direcția Silvică Maramureș, sub conducerea lui Dorel Cherecheş, a vândut o cantitate impresionantă de lemn către firma austriacă “HOLZ INDUSTRY”. Pentru marfa livrată, Direcția Silvică trebuia să încaseze o sumă de aproximativ 800.000 mărci germane. S-a eliberat factură către firma austriacă şi s-a așteptat efectuarea plății…
Sărim în timp peste doi-trei ani de la această afacere. Schimbându-se între timp puterea politică, s-a schimbat şi directorul Direcției Silvice. Moment în care Poliția se trezește cu o sesizare/reclamație din partea Direcției Silvice, cum că în actele contabile ale instituției firma austriacă figurează cu o datorie de 800.000 mărci pentru afacerea derulată sub bagheta lui Dorel Cherecheş. Poliția face un dosar, şi demarează cercetările. Este contactată Ambasada Austriei, şi sunt cerute detalii despre firma austriacă, şi despre motivele pentru care aceasta nu a plătit factura emisă de Direcția Silvică.
Vine şi răspunsul de la Ambasada Austriei… Poliția Maramureş primește un dosar cu acte din care rezultă foarte clar că firma austriacă a plătit suma de 800.000 mărci care i-a fost facturată de Direcţia Silvică! Atunci de ce nu au intrat banii în contul instituției? Este întrebarea pe care şi-au pus-o şi ofițerii de poliție care anchetau cazul. Ca să afle răspunsul, au luat la “puricat” întregul dosar.
Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat. Ori despre cum s-a pricopsit liderul PSD Buzău cu un milion de lei, băgând în Parlamentul României un șuț de ustensile medicale din Uniunea Europeană și o fufă care a mai deținut câteva funcții prin guvern în urma șpăgilor date ștabilor zilei
Pe factura emisă către firma austriacă era trecut un cont bancar în care să fie vărsați banii. Pe ordinul de plată emis de firma austriacă (şi vizat de banca din Austria care a certificat efectuarea plății) era trecut corect contul de pe factură, iar plata figura ca fiind efectuată. Şi totuși, în actele contabile ale Direcției Silvice nu figura nici o intrare de bani pentru lemnul livrat în Austria!!!
Ce se întâmplase? A greșit contabila? Nu, pentru că Direcţia are toate actele financiare foarte bine organizate. Atunci? Anchetatorii au avut curiozitatea să verifice conturile. Au verificat conturile Direcției şi au observat că nu s-au primit banii din Austria. Au reverificat contul de pe factură, şi au observat că acesta era diferit faţă de contul oficial, cunoscut, al Direcției Silvice. Au mers mai departe, şi au cerut băncii detalii despre proprietarul adevărat al contului trecut pe factura Direcției Silvice, cont în care cu adevărat au intrat banii plătiți de austrieci. Şi au găsit, fapt incredibil, că acel cont era contul personal al lui Dorel Cherecheş!!!
Adică, Direcția Silvică Maramureş vânduse o cantitate mare de lemn în Austria, dar banii au fost încasați nu de Direcţia Silvică, ci de Dorel Cherecheş personal, ca şi cum lemnul vândut ar fi fost al lui, nu al statului român! Ofițerii implicați în ancheta aceasta au rămas înmărmuriți când au văzut stratagema folosită de Dorel Cherecheş pentru a subtiliza 800.000 mărci! În aceste condiții, normal că omul a strâns o avere considerabilă într-un timp relativ scurt! Cum să nu te îmbogățești, cum să nu devii miliardar peste noapte, când încasezi în nume personal banii pe care trebuia de fapt să-i încaseze statul român?
Citește și: OUG, noaptea, ca liberalii. Guvernul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență într-o ședință maraton, care s-a terminat la miezul nopții
Ca să știți… Şi să nu uitați! Din acel moment, ancheta Poliției a fost blocată! Ofițerul de poliție care coordona cercetările (şi care se pregătea să demareze începerea urmăririi penale faţă de Dorel Cherecheş) a fost “promovat” brusc, şi detașat în alt oraș.
Astfel, dosarul a fost ascuns. Direcția Silvică a renunțat la fel de brusc să mai urmărească încasarea acelor bani. Factura originală, aflată la Direcţia Silvică Maramureş, a dispărut. Din verificările mele, neoficiale, am aflat că unul din directorii care au urmat la conducerea Direcției Silvice, Sorina Pintea, a sustras factura originală de la dosar, şi ar fi dat-o senatorului PNL, Liviu Titus Paşca, pentru a fi folosită ca “armă” politică împotriva lui Dorel Cherecheş (la vremea aceea) şi a lui Cătălin Cherecheş (acum). Pentru că Dorel Cherecheş a murit, iar întreaga avere strânsă de acesta a rămas fiului său, Cătălin Cherecheş. Care a început s-o cheltuiască pentru a-şi construi o carieră politică.
Citește și: Dumnezeul legumelor din PSD Buzău și matrioșka mincinoșilor: fake news, manipulare, populism. Ori despre cum PSD, un partid de hoți, face campanii de presă pe banii noștri, pentru ca să „strigă” și gura lui hoții!
Titus Liviu Paşca a fost (este) nașul de cununie al Sorinei Pintea, care a avut nunta la sfârșitul anului trecut. Fost senator în perioada 1996-2000, Paşca a intrat într-un con de umbră până când a reintrat în „cărți”, fiind din nou ales senator la ultimele alegeri. După ce, în perioada sa de “pauză” politică, a fost prins cu niște cisterne ilegale de alcool. Dar asta e altă poveste…
Acum, Titus Paşca l-a vrut neapărat pe Cătălin alături, ca să fie “omul său” la Primăria Baia Mare. Cătălin vroia şi nu prea să fie nominalizat din partea PNL, pentru că membrii importanți de partid nu-l vor, fapt dovedit după anunțul lui Crin Antonescu (cum că PNL-USD sprijină candidatura lui Cătălin Cherecheş) când unii membri din conducere au demisionat, în semn de protest. Paşca însă a “licitat” cu factura de la Direcția Silvică, iar Cătălin nu a avut ce face, şi a acceptat. Dacă va ieși primar, pe lângă interesele sale imediate, Cătălin Cherecheș va trebui să reprezinte, necondiționat, interesele senatorului Titus Paşca, iar acestea, vă asigur, nu sunt nici puține, nici “ieftine”.
Dincolo de “evenimentele” de acum, rămâne afacerea cu “Holz Industry” ca o “probă” a felului în care se fac bani frumoși în România! O PROBĂ a originii ilicite a averii deputatului de acum, Cătălin Cherecheș. Dacă cineva ar dori, ar putea să “dezgroape” dosarul de atunci, şi să ofere public toate documentele care atestă furtul ce l-a făcut bogat pe cel poreclit acum KAKE! Nu știu câte asemenea afaceri a mai făcut tatăl lui Cătălin, Dorel Cherecheș. Probabil exemplul cu “Holz Industry” nu e singular. Pentru că averea sa e mai mare decât cele 800.000 mărci luate atunci. Verificările mele continuă… Asta înseamnă (pentru “cunoscători”) că şi dezvăluirile vor continua! Pe curând…”