duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

România

19.8 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciDezvăluiriScurtă istorie recentă. Cum se implică serviciile secrete românești în politică (1)

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Gluma aia cu neimplicarea serviciilor e din ce în ce mai răsuflată

Scurtă istorie recentă. Cum se implică serviciile secrete românești în politică (1)

Teoretic, serviciile secrete românești nu au voie să facă politică sau să aibă ofițeri acoperiți în parlament. Le interzice legea. Practic, lucrurile nu stau așa. În ultimii ani au fost mai multe cazuri care contrazic comunicatele anoste ale SRI și SIE, cum că ele ar fi neutre și că nu ar avea oameni în politică.

2001-2006

Scurtă istorie recentă. Cum se implică serviciile secrete românești în politică. În ultimii ani ai secolului XX, Traian Băsescu îi achiziționează pe Virgil Măgureanu, primul director al SRI (1990-1997) și pe Ioan Talpeș, fost director al SIE (1992-1997). Achizițiile au loc în mai multe etape. În 1998, Măgureanu își trage un partid de buzunar pe care îl livrează PD-ului lui Băsescu, în 2001. Talpeș își face și el un partid de buzunar, în 2006. Tot lui Băsescu i-l dă și el.

Martie 2007

Se pregătește prima suspendare a lui Traian Băsescu. Se formează o comisie parlamentară al cărei președinte e Dan Voiculescu. Scopul comisiei? Evident, să demonstreze că Băsescu e un dictator care merită să fie suspendat. La comisie sunt audiați foști și actuali șefi de servicii secrete. Cel mai papagal dintre aceștia, Claudiu Săftoiu, directorul SIE, declară că băieții lui sunt kosher. Adică ascultă telefoanele doar cu mandat de la procuror.

Citește și: Florin Cîțu e OUT? Președintele Klaus Iohannis l-a convocat pe șeful Guvernului la Cotroceni pentru a da explicații legate de scandalul public în care este implicat

Începe un scandal monstru. Legea spune că nu procurorul, ci judecătorul trebuie să dea mandatul. În plus, aceeași lege mai spune că SIE nici măcar nu are voie să asculte telefoane pe teritoriul țării. Săftoiu o dă la întors și retracteză declarația. Zice că a avut o zi proastă, că, eventual, dă o nouă declarație și că, oricum, el a fost bolnav când era mic.

Degeaba, însă, e nevoit să demisioneze. Scandalul e acoperit de un scandal ceva mai mare, Băsescu e suspendat de Parlament. După ce Băsescu revine în funcție, nimeni nu-și mai amintește ca Săftoiu să fi declarat ceva. Sau că el ar fi existat.

Aprilie-mai 2007

Are loc prima suspendare din funcție a lui Traian Băsescu, suspendare la care Curtea Constituțională a României (CCR) dă un aviz negativ. În acest context, președintele PSD, Mircea Geoană, afirmă că Băsescu a șantajat trei judecători ai CCR, prin intermediul SRI. Geoană prezintă un bilețel atribuit adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, pe care erau scrise numele celor trei judecători. Conform lui Geoană, astfel ar fi fost solicitate informații compromițătoare despre membrii Curții.

Coldea este audiat în Parlament, unde recunoaște autenticitatea bilețeluilui, dar neagă faptul că ar fi fost ceva dubios la mijloc. SRI bâlbăie un răspuns, cum că erau doar niște „banale note de birou neclasificate”, și demarează o anchetă internă. După ce Traian Băsescu este repus în funcție, subiectul se dezumflă.

Ianuarie, 2009

Fostul director al SIE, Claudiu Săftoiu e acum membru PNL și dușman al lui Traian Băsescu. Săftoiu zice la televizor că Băsescu avea obiceiul să asculte convorbirile telefonice ale adversarilor politici. Iarăși se produce ceva scandal. Văzând că a făcut-o iar lată, Săftoiu revine și, din nou, spune că nu a fost bine înțeles. Și că, oricum, a fost bolnav când era mic.

Februarie 2012

Cum a băgat Petre Emanoil Neagu Geoparcul Ținutul Buzăului în… UNESCO. Unde se duc banii CJ Buzău, când se duc

Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE, este nominalizat premier. Se apucă să-și formeze un guvern, cât timp încă e șef la SIE. I se cere să demisioneze din poziția de șef al spionilor înainte ca el și miniștrii săi să fie supuși votului Parlamentului. Declară că nu e nevoie de acest lucru. Într-un final, demisionează de la SIE, cu doar o zi înainte ca Parlamentul să-l voteze drept prim-ministru.

Ianuarie 2013

La această dată, MRU nu mai e nici premier, nici director al SIE. Parlamentul votase demiterea sa. Din calitatea de „fost”, Ungureanu dă la TV o declarație îmbârligată, din care se înțelege că în parlament ar exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete.

Septembrie 2014

Teodor Meleșcanu, directorul SIE, strânge semnături pentru a candida la președinție în timp ce încă era director. Demisionează de la SIE și își înscrie candidatura chiar a doua zi. Meleșcanu anunțase încă de la începutul anului că vrea să intre în cursa electorală, pentru că „ar fi păcat să nu fructifice informațiile pe care le-a acumulat” cât timp a fost șeful spionilor.

Octombrie 2014

Președintele Băsescu afirmă că, între 1997-2001, premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în timp ce era și procuror. Ponta este solicitat, în trei ocazii diferite, să dea un răspuns la afirmațiile lui Băsescu. În loc de răspunsuri, el oferă niște mici demonstrații de eschivă retorică. Prima dată spune că tot timpul „a respectat legile și că și-a servit țara”. A doua oară, că nu e spion. A treia, că „și dacă ar fi fost, tot nu ar fi răspuns”.

Octombrie 2014, un pic mai târziu

La două săptămâni după ce Băsescu dezvăluie că Ponta a lucrat la SIE, pe un site obscur apar niște poze cu Elena Udrea, protejata președintelui, într-o ședință de shopping la Paris cu Alina Bica, șefa procurorilor DIICOT. Băsescu afirmă că e opera serviciilor secrete.

Noiembrie 2014

Premierul Ponta anunță că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, ar putea să-l desemneze pe George Maior, directorul SRI, prim-ministru în locul său. Serviciul transmite un comunicat din care rezultă că Maior nu respinge propunerea.

Februarie 2015

Băsescu nu mai e președinte. În locul său la Cotroceni e acum Iohannis. Acesta îl nominalizează la șefia SRI pe Eduard Hellvig, un tip a cărui principală calitate e că nu iese din cuvântul neamțului. Elena Udrea dezvăluie că, în timpul campaniei prezidențiale din 2014, Hellvig a tot făcut drumuri la sediul SRI, unde a purtat diverse discuții dubioase cu conducerea serviciului de la acea vreme. Hellvig confirmă întâlnirile, dar neagă că ar fi fost ceva necurat la mijloc. El spune pur și simplu că s-a dus să discute despre cărți. După această declarație nu are loc nicio anchetă parlamentară, deputații și senatorii îl cred pe cuvant pe intelectualul Hellvig și îl votează drept noul director al SRI.

August 2015

investigație Hotnews scoate la iveală faptul că Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, a plagiat mai bine de jumătate din teza sa de doctorat, susținută, în 2011, la Academia Națională de Informații (ANI) „Mihai Viteazu”. Instituția respectivă se află în subordinea SRI. Coordonatorul lucrării lui Licu a fost Gabriel Oprea, președintele partidului parlamentar UNPR, ministrul Afacerilor Interne și prim-ministru interimar al României, în vara lui 2015.

Săptămâna viitoare: PSD și Marcel Ciolacu, sub zodia Securității

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. Totul a pornit de la jocul la 2 capete al Securitatii in 9o !Multi cu STANGA si PUTINI cu DREAPTA ! Eu cand an vazut ca SECU BUZAU se declara de partea FSN ,mi-a venit sa vars,dupa varsarea de sange din PALATUL COMUNAL si din fata ARMATEI A 2- a !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...