sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

România

1.1 C
Buzău
sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciDezvăluiriSânziana Covaliu, esența oamenilor noi și dăștepți din politică. Ori despre cum...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Sânziana Covaliu, esența oamenilor noi și dăștepți din politică. Ori despre cum își împart ciolanul puterii șmecherii așa zisei politici noi românești. Fiica unui secretar de stat, angajată la cabinetul parlamentar al unei colege de partid (USR-PLUS)

Deputata Simina Tulbure, aflată la primul mandat în Legislativ din partea USR PLUS, a răspuns afirmativ întrebării publice adresate de jurnalistul Eugen Cișmașu (România Liberă) privind angajarea, la biroul său de parlamentar, a Sânzianei Covaliu, fiica Oanei Ursache (USR-PLUS), numită recent secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Sânziana Covaliu, fiica unui secretar de stat, a fost angajată la cabinetul parlamentar al unei colege de partid. Este cu siguranță o sinecură clasică, după tiparul atât de împământenit la politicienii din zona PSD și PNL. Cu toate astea, Simina Tulbure spune că n-ar fi așa și că, în evaluarea Sânzianei Covaliu, ar fi contat mai puțin că este fiica colegei sale de partid și de diaspora Oana Ursache, ci mai ales că este o tânără cu potențial care a avut nevoie doar un „vot de încredere” pentru a se putea afirma profesional.

„Sânziana Covaliu a lipit afișe pentru țară”

„Am luat la mână și notițele pe care le-am luat în timpul interviului meu cu Sânziana Covaliu și recunosc că deși sunt obosită, m-am bucurat să-mi aduc aminte de acel moment. Este o persoană pe care se vede de la o poștă că vrea să demonstreze și să se afirme, făcând lucruri bune pentru țară”, îi scrie doamna Tulbure într-un email detaliat trimis jurnalistului de la RL.

În continuare, Simina Tulbure detaliază munca din campanie a domnișoarei Covaliu, precizând că aceasta i-a ajutat chiar și pe cei despre care se știa din start că sunt pe locuri neeligibile.

Citește și: PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Deputata USR-PLUS mai spune că tânăra sa angajată ar fi fost cea care și-a determinat mama să intre în politică și că la momentul la care s-a întâmplat asta, Sânziana Covaliu era deja „foarte implicată în activitatea Generației PLUS și a Alianței”. Deci, cum ar veni, este exclus ca mama să fi intervenit în angajarea fiicei.

O imagine din 2018, de pe Facebook, pare să confirme implicarea timpurie în politica a tinerei politiciene. În fotografia respectivă, Sânziana Covaliu este imortalizată, la o acțiunea a formațiunii Mișcarea România Împreună (proiectul politic al lui Dacian Cioloș care a precedat PLUS) alături de George Gima, actualul director de cabinet al ministrului Justiției, Stelian Ion, și de prof. univ. Mihaela Miroiu, un soi de ideolog și consultat politic al PLUS la începuturile acestuia.

Sânziana Covaliu

În contextul prezentat de doamna deputat, dar având în vedere și faptul că, spre exemplu, colegul său de alianță Nicu Fălcoi (senator USR-PLUS de Timiș) recrutează personal pentru biroul de parlamentar prin anunțuri publice, în baza unor standarde foarte ridicate, slujba oferită tinerei de Simina Tulbure pare mai degrabă dacă nu o sinecură, respectiv, nepotism, un soi de răsplată de partid în virtutea muncii de campanie sau un soi de aranjament intern.

Citește și: Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Premii consistente pentru buzoianul de rând

Situația nu reprezintă deloc o excepție în politică, ba dimpotrivă e atât de răspândită încât pesediștii și peneliștii se amuză probabil copios că scriem despre așa ceva. USR-PLUS a promis însă un alt soi de abordare, bazată în special pe meritocrație. Cristian Ghinea, fost europarlamentar, în prezent ministrul Fondurilor Europene, spunea chiar că unul dintre cele cinci principii de bază ale guvernării USR sunt „meritocrația și competiția onestă” care ar trebui să devină „norme sociale și politice în România”.

„Numirile la stat, la orice nivel trebuie să caute în mod real talente și aptitudini în societate, a lucrat pentru binele public trebuie să redevină o chemare pentru cei mai buni dintre noi”, mai spunea Ghinea AICI (este vorba despre manifestul politic al USR făcut public la începutul anului trecut).

Cine sunt cele două fufe useristo-plusiste

Oana Ursache

Oana Ursache a fost numită oficial în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pe 16 februarie, de premierul Florin Cîțu. Politiciana USR PLUS este doctor în filologie și lector de limba română la Universitatea din Granada, Spania. A mai fost lector la Universitatea din Alicante și este titulară a cursului de Literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Este licențiată în limba și literatura română, spaniolă și engleză și are un master în Comunicare și relații publice.

Sânziana Covaliu
Oana Ursache

Oana Ursache avea 38 de ani și locuia la Gura Humorului în vara lui 2008 când a decis să plece în Spania, împinsă de neajunsurile vieții din România, unde, ca lector la Facultatea de Litere din Suceava, câștiga 1200 de lei. Povestea ei impresionantă a fost dezvăluită de Libertatea într-un reportaj care vorbea despre drama copiilor cu părinți la muncă în străinătate (detalii AICI). În prezent, ea reprezintă diaspora, ca membru în cadrul Biroului Național PLUS.

Citește și: Electoratul românesc și AUR-ul coclit al antioccidentalismului

Oana Ursache a promovat limba și cultura română, organizând congrese, simpozioane și seminarii academice, în colaborare cu universități din străinătate și din țară, dar și festivaluri, seri de poezie, dezbateri, lansări de carte, ateliere de traduceri. Între acestea, Noaptea poetelor din România, Festivalul Culturii Române și Festivalul Copilăriei – “România ca teren de joacă”, acesta din urmă fiind organizat alături de Ambasadele României din Spania și Portugalia, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid.

“Eu cunosc două Românii: România din țară și România din afara granițelor României. Sunt două țări în care locuiesc aceiași oameni. Preiau acest mandat cu bucuria de a fi în slujba acestor români care sunt stabiliți pe întreaga planetă. Cu responsabilitatea miilor de povești pe care le-am ascultat și pe care le voi întâlni de acum înainte și cărora voi încerca, cu toată energia și disponibilitatea mea, să le găsesc soluții și rezoluții. Intru în această echipă administrativă cu mândria de a reprezenta românii oriunde aș merge, așa cum am făcut și până acum. Cu smerenie, dar și sete de schimbare, de acțiune, de rezultate. Sunt vocea României din afara României”, a declarat Oana Ursache la preluarea funcției de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Pe perioada mandatului, Oana Ursache va avea atribuții privind coordonarea directă și exclusivă a Departamentului, inițierea și avizarea proiectelor de acte normative în domeniul de activitate al DRP, răspunzând în același timp de acțiunile compartimentelor din subordine, pe care le aprobă direct sau le prezintă spre aprobare Secretariatului General al Guvernului.

Simina Tulbure

Simina Tulbure, deputat USR-PLUS

Deputata Simina Tulbure are 28 de ani și este originară din Satu Mare. A studiat la University of Essex (master) unde a condus Societatea Românească a Universității și a lucrat pentru Banca Europeană de Investiții din Luxembourg, scrie publicația presasm.ro. „M-am născut și am copilărit în Satu Mare. Am crescut într-o familie obișnuită, ca o oricăreia dintre noi. De la părinții mei am învățat să fiu mereu puternică și să nu renunț niciodată, oricât de greu mi-ar fi. (…) Am plecat din țară la 19 ani, în Anglia, pentru a studia la Universitatea din Essex. Și acum mă gândesc la ai mei, care au trebui să se împrumute de la cunoștințe pentru acoperirea cheltuielilor din primele luni. Am fost nevoită să lucrez part-time, având diferite locuri de muncă și am coordonat proiecte de voluntariat și am ajuns să conduc echipe de sute de studenți”, a povestit deputata USR PLUS.

”Cum trec pragul Casei Poporului, voi pune în aplicare următoarele 3 angajamente pentru noi, cei din Diaspora: Românii vor vota mult mai ușor. Românii vor putea utiliza servicii consulare digitale. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să meargă sute de km pentru a-și ridica un act. Românii din Diaspora care doresc să-și deschidă o afacere în România, vor primi un sprijin financiar de la stat”, a mai precizat ea în campania electorală.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...