duminică, 19 mai 2024
22.7 C
Buzău

România

22.7 C
Buzău
duminică, 19 mai 2024
22.7 C
Buzău
Ești aiciConstanțaPrimăria Săcele, din Constanța, „abuzată” de ARBDD. Cum a lărgit ARBDD din...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Primăria Săcele, din Constanța, „abuzată” de ARBDD. Cum a lărgit ARBDD din pix limita zonelor unde NU se pot desfășura activități economice

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a modificat unilateral coordonatele zonei tampon de pe Grindul Chituc, împingând-o mult spre sud. Acest lucru, spun reprezentanții Primăriei Săcele, s-a făcut printr-o înțelegere între ARBDD și INCDDD (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării) și NU printr-o Hotărâre de Guvern așa cum spune legea. Această decizie nu ține cont de faptul că acolo există proprietăți private și blochează încă o dată dezvoltarea turismului în zonă, scrie Dezvăluiri.ro.

Conform jurnaliștilor de la Dezvăluiri.ro, Primăria Săcele a elaborat un Plan Urbanistic General, pentru instaurarea unui turism organizat, (cu zone speciale pentru campare și cazare, pubele de gunoi, toalete, restaurante, organizate pe terenurile private, astfel încât plaja să rămână liberă), dar de câțiva ani se lovește tocmai de opoziția ARBDD. Între timp, aici se face un turism total dezorganizat, cu corturi și rulote pe plajă, pe o lungime de 10 kilometri de litoral.

„ZONA TAMPON NU ESTE DELIMITATĂ PRIN COORDONATE GEOGRAFICE, CI DOAR PRINTR-O DESCRIERE”. AȘA SĂ FIE OARE?

Revenind la ultima ispravă a ARBDD, modificarea zonei tampon, în iunie 2022, Primăria Săcele a cerut guvernatorului ARBDD să comunice coordonatele, în format electronic, ale zonei tampon Zmeica – Sinoe, pentru că cei de la primărie aflaseră că acestea fuseseră modificate „din pix”, față de ultima situație, comunicată în 2018.

Tragedia de la Călimănești – Vrancea. Ce ar fi putut să le salveze pe cele 11 victime

„Pentru noi este foarte important să știm zonarea de acolo, pentru că eliberăm certificare de urbanism și trebuie să-i precizezi omului care are de gând să construiască ceva acolo dacă se află în zona tampon sau în zona economică, care permite o anumită categorie de construcții. Prin urmare, noi am cerut ARBDD să ne confirme că acele coordonate din 2018 nu au fost modificate. În caz contrar, să ne spună care a fost actul legislativ care a modificat o hartă ce reprezintă anexă la o Hotărâre de Guvern”.

ARBDD a răspuns după o lună cu un text foarte alambicat, cu trimiteri la tot felul de articole de lege, ca la sfârșit să spună că zona tampon NU este delimitată prin coordonate geografice, ci doar printr-o descriere. (!?).

În data de 24.02.2021, deci cu un an înainte, ARBDD împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDD), „au convenit la trasarea limitei zonei tampon”. Deci, au făcut o Anexă la o Hotărâre de Guvern, substituindu-se astfel Legiuitorului, fără să țină cont că ar fi trebuit o Hotărâre de Guvern pentru a anula HG-ul aflat încă în vigoare!

AU MUTAT ZONA TAMPON LA SUD

„Deci nu ne-au comunicat actul legislativ care modifică HG 763/ 2015, în schimb ne-au comunicat un desen al unui poligon al zonei tampon, care este mult extins la limita sudică, față de poligonul pe care l-am primit tot de la ei în 2018 și au motivat că diferența dintre poligoane este faptul că zona tampon NU este delimitată prin coordonate geografice și că au convenit cu Institutul la trasarea limitei.

Cartierul Dimitrie Cantemir din Galați, construit pe minciuni şi furăciuni

Cu toate astea, le-am zis că am analizat HG-ul și am constatat că la pagina 12 este reprezentată zonarea teritoriului Rezervației Biosferei. Și reprezentarea de aici corespunde cu ceea ce aveam noi în format electronic primit în anul 2018. Și, i-am anunțat că orice modificare la planul de management, trebuie făcută tot printr-o HG. De aceea am insistat să revină cu un nou răspuns și să ne comunice actul legislativ care a modificat anexa.

PRIMĂRIA SĂCELE: HARTA ÎI DĂ DE GOL!

Primăria Săcele

După încă o lună, în august 2022, ARBDD a dat același răspuns și anume că s-a convenit la trasarea limitelor zonelor tampon și adresa transmisă anterior este aceea prin care au fost trimise coordonatele geografice corecte ale zonei tampon. Deci au spus că nu le au trasate, în timp ce noi folosim o hartă din 2002, făcută, culmea (!), tot de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, în care zona tampon este trasată. Și este cea actuală!

Primăria Săcele

Harta asta noi am utilizat-o când am făcut certificate de urbanism, în anul 2002. Aceleași date sunt și în HG din 2015, același profil de poligon ne-a fost dat în 2018, ca în 2022 să ni se spună că NU a existat o trasare geografică și că ei au convenit să facă trasarea corectă!”, afirmă reprezentanții Primăriei Săcele.

APELE ROMÂNE TULCEA S-AU OPUS MUTĂRII LA SUD A ZONEI TAMPON

Pe 17 noiembrie 2022, a avut loc o ședință a Consiliului Consultativ al Rezervației, în care a fost prezentat noul Plan de Management, care ar fi trebuit să treacă prin mai multe forme de consultare, până când va ajunge să fie o HG care să înlocuiască HG din 2015.

Cum din acest Consiliu fac parte și alte instituții care își desfășoară activitatea în Rezervația Biosferei Delta Dunării, acesta a fost un prilej pentru ca reprezentanții lor să emită puncte de vedere.

Conform procesului verbal de ședință, cei de la Apele Române la Tulcea s-au opus extinderii zonei tampon, arătând că în zona Corbu – Vadu – Săcele, „pe timp de vară se remarcă o aglomerație fantastică de turiști”, care se întinde pe 10 km de-a lungul litoralului (după cum puteți vedea și în filmul realizat de noi, mai jos).

Cei de la Apele Române, care au în prezent două lucrări la stăvilarele de la Periboina și Edighiol arată că materialele de construcție sunt transportate cu mari eforturi din cauza zonelor de protecție traversate de către drumul de acces. Drum care este folosit și de Armată și de cei care întrețin linia electrică și de Poliția de Frontieră și care, spun cei de la Apele Române, nu deranjează cu nimic rezervația.

Reprezentanții ARBDD își exprimă opinia că, în urma unei analize, zona ariilor strict protejate și tampon pot fi mutate astfel încât să rămână spațiu și pentru turiști și își argumentează propunerea prin:

  • „avalanșa de turiști” din zonă
  • plajele oricum se vor mări în mod natural cu aproape 300 de hectare (adică 12 km lungime, 60 de metri lățime) în urma lucrărilor de reparație la diguri și ecluze, care vor reduce eroziunea

PRIMARUL DIN SĂCELE: „PE TURIȘTI NU-I POATE OPRI NIMENI SĂ VINĂ, ȘI PÂNĂ LA URMĂ DE CE AR TREBUI SĂ FIE OPRIȚI?”

La ședință a luat cuvântul și primarul din Săcele, Ion Oprea, care a vorbit despre turismul sălbatic de pe plajă și necesitatea ca acesta să se desfășoare în condiții civilizate. Oprea a propus realizarea unei infrastructuri minime, cu apă, drumuri, în condițiile impuse de ARBDD. „Pe turiști nu-i poate opri nimeni să vină, și până la urmă de ce ar trebui să fie opriți?”.

Azur, odă fostului premier Mihai Tudose

Oprea și-a exprimat, la rândul său, dezacordul față de planul ARBDD și s-a întrebat retoric cum a ajuns Rezervația Deltei Dunării într-o zonă continentală: „Nu se știe cum a ajuns la ARBDD zona aceasta continentală. Chiar și cu ochiul liber îți dai seama că aici nu este Deltă”.

GRINDUL PLANTAȚIEI, O ÎNCURCĂTURĂ ISTORICĂ? SAU POATE DOMNILOR DE LA ARBDD LE-A LIPSIT O LUPĂ…

Privind harta cu propunerea de retrasare a zonei economice, vedem că limita sudică a acesteia este la Grindul Plantației. Reprezentanții ARBDD spun că acolo ar fi limita corectă a acesteia și că în anul 2002 nu se știa unde este situat acest grind și de aceea s-a trasat greșit. Iar acum se face o corectare a erorii. Harta din 2002 îi contrazice însă încă o dată și demonstrează că Grindul Plantației era marcat, deci argumentul nu stă în picioare.

În schimb, limita sudică zonei tampon a fost stabilită la un alt reper, Grindul Gării. Se le fi lipsit specialiștilor din 2002 o lupă?

PRIMĂRIA SĂCELE: POATE ARBDD A PIERDUT O SUPRAFAȚĂ DIN ZONA TAMPON ÎN NORD ȘI ÎNCEARCĂ SĂ O RECUPEREZE DE LA NOI

Reprezentanții Primăriei Săcele cred că toate aceste lucrur se întâmplă pentru că ARBDD „a pierdut” în trecut o suprafață de teren în altă zonă și acum nu le mai iese numărul de hectare ale acestei zone tampon și încearcă să le recupereze de la Săcele:

„Tot în acea HG se spune că zona tampon are o anumită suprafață, în hectare. Și acum au venit și au tras poligonul ăsta, până când le-au ieșit hectarele. Noi credem că această zonă tampon a fost diminuată din zona de nord și împinsă spre sud. Nu pot să înțeleg de ce în 2002 avea o formă și acum deodată se trezesc că nu mai au suprafața. Deci ceva s-a întâmplat, noi nu avem cum să cercetăm, pentru că suprafețele sunt și pe teritoriul altor localități, unele din Județul Tulcea. E posibil să se fi diminuat de acolo, și nu a mai ieșit suprafața și atunci au dus-o spre sud, că oricum nu erau construcții aici. E mult mai ușor de dus într-o zonă unde nu s-a construit.”

În alocuțiunea sa la ședința de prezentare a Planului de Management, guvernatorul Teodosie Marinov a recunoscut că retrasarea zonei tampon pune în dificultate primăria Săcele, pentru că deja există un PUG, și există proprietari care se vor trezi acum că nu pot face nimic cu terenurile lor. „Aici va trebui să fie găsită o soluție și să se prezinte legiuitorului lucrurile astfel încât să se înțeleagă că trebuie intervenit”, a spus guvernatorul, fără a preciza concret cum se va interveni.

DIN REGULAMENTUL REZERVAȚIEI LIPSEAU EXACT HĂRȚILE. CÂND AU APĂRUT, NU CONȚINEAU TOCMAI ZONA CARE APARȚINE DE PRIMĂRIA SĂCELE

În februarie 2023, ARBDD a informat Primăria Săcele că solicită obținerea avizului de mediu pentru Planul de Management, care fusese depus la Agenția de Protecția Mediului Tulcea și pe site-ul propriu, spre consultare. Doar că pe site, din Regulament lipsea exact cel mai fierbinte punct: Regulamentul Ariei Naturale Protejate și Anexele, adică hărțile! Altfel spus, lipseau limitele zonelor de protecție! Acestea au fost puse pe site abia după încă o adresă și încă o tergiversare.

Mascarada a continuat, căci după ce au apărut pe site hărțile, acestea nu conțineau nicio reprezentare grafică a zonelor tampon situate pe teritoriul comunei Săcele. Mai la nord, apăreau desenate toate zonele tampon, numai cele de la Săcele nu erau marcate.

„În urma unei alte adrese, ARBDD ne-a comunicat că documentația va fi completată prin evidențierea zonei tampon, însă cum am spus mai spus, aceste informații nu se regăsesc în documentații”, spun reprezentanții Primăriei Săcele.

ARBDD ADMINISTREAZĂ TERENURILE OMENILOR?

Noul Regulament a mai stârnit o controversă, legată de regimul de proprietate al unor terenuri de pe Grindul Chituc. Articolul 6 al noului Regulament al Rezervației stabilește regimul de administrare pentru fiecare zonă. Astfel, despre zonele tampon, care ne interesează acum, se menționează că sunt în administrarea directă a ARBDD, deși se știe că pe grindul Chituc, în noua zonă tampon, sunt proprietăți private!

Primăria Săcele: „Tot ce este în teren, se găsește la OCPI

Primăria Săcele a trimis o nouă adresă prin care atrăgea atenția ARBDD că reprezentarea grafică din cadrul hărții zonării interne este în dezacord cu articolul 6 din Regulament, conform căruia zona strict protejată și zona tampon se află în administrarea directă a ARBDD, arătând că în prima se află proprietăți ale altor instituții ale statului român, iar în cea de a doua sunt proprietăți private.

Astfel considerăm necesară revizuirea reprezentării grafice a zonei strict protejate Grindul Chituc, prin eliminarea zonelor care nu sunt în administrarea directă a ARBDD. Deoarece pe acest teritoriu se află terenuri și construcții proprietate a Statului Român, domeniul public al Statului de interes național, aflate în administrarea Ministerului Mediului prin Administrația de Apă și Ministerul de Interne prin Poliția de Frontieră. Precizăm că textul se regăsește și în Planul de Management în vigoare.
Reprezentarea grafică a zonei tampon Zmeica-Sinoe, la fel, este în dezacord cu articolul 6 din Regulament și cu harta juridică a terenului. De aceea, considerăm necesară revizuirea, pentru că sunt terenuri care nu sunt ale ARBDD, pe acele terenuri se află proprietăți și construcții, reprezentate corect în harta juridică a terenurilor proprietate, exceptate din patrimoniul natural. Este chiar și un articol în Regulament, care spune că ce este proprietatea omului nu face parte din Rezervație.
Și, totodată, precizam că în comuna Săcele a fost finalizată lucrarea de înregistrare sistematică, adică cadastrul general, astfel încât toate imobilele au carte funciară și delimitare cadastrală. Deci nu poți să zici că nu știai de ele. Tot ce este în teren, se găsește la OCPI”, s-au opus cei de la Primăria Săcele.

ARBDD, INFLEXIBIL ÎN FAȚA ARGUMENTELOR: TOATĂ LUMEA TREBUIE SĂ SE SUPUNĂ!

ARBDD a răspuns formal că toate zonele au fost reprezentate conform prevederilor din actele normative în vigoare și că respectarea Planului de Management este obligatoriu pentru administratori, pentru autorități și pentru persoanele fizice și juridice. Adică toată lumea trebuie să se supună.

De asemenea, statutul de protecție al unei zone se păstrează indiferent de tipul proprietății, stat, local, public sau privat.

„De asemenea, punctul dumneavoastră de vedere va fi abordat printr-una din măsurile generale propuse de Planul de Management revizuit, (…) pentru rezonarea funcțională a ARBDD, ceea ce presupune realizarea unu studiu privind oportunitatea unei rezonări funcționale, redimensionarea zonelor protejate, tampon și economice la nivelul sitului de mediu”.

„Noi ne-am dat seama că este inutilă orice încercare de a merge mai departe că oricum nu ai cum să blochezi avizarea de mediu, așteptăm următoarele faze. În mod normal ar mai trebui să mai existe o fază finală de consultare a publicului și apoi să ajungă la Ministerul Mediului și de acolo la o Hotărâre de Guvern. Dacă se ajunge la o HG, avem posibilitatea ca în 30 de zile să atacăm HG-ul. Altă cale nu vedem…”, au concluzionat reprezentanții Primăriei Săcele.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare

Am fost blocat pe Facebook, teoretic, timp de 30 de zile, după ce am publicat un text în care denunțam cum a pus laba PSD pe municipiul Buzău. Motivul: limbajul postărilor mele nu coincide cu standardele comunității și „incită la ură”. Pentru ca PSD Buzău să poată obține așa ceva era nevoie de o mobilizare masivă a firmelor de postaci foarte scumpă si complicată. O asemenea "investiție" nu este o întâmplare. Cum controlează PSD o rețea de socializare La nici o oră după ce am publicat un text în care denunțam mafia și teroarea mafiotă instaurată de PSD la Buzău, am căzut din nou victimă acestei terori. Contul blocat pe Facebook, mesaje și nenumărate telefoane de intimidare... https://expresssud-est.ro/special/anchete/buzau-orasul-inglodat-in-datorii-drumul-lui-constantin-toma-de-la-o-caruta-cu-pepeni-la-falimentarea-unui-oras/ Postarea mea nu incita la...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...

- A word from our sponsor -

spot_img

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...