Programul Național de Dezvoltare Locală 3, redenumit Anghel Saligny, reprezintă mărul discordiei în Coaliția de Guvernare și poartă aura celorlalte PNDL, 1 și 2. USR PLUS a anunțat că nu-l susține în forma actuală și l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a făcut propunerea în Executiv fără să aibă acordul Coaliției.
Ce este PNDL? Programul care a „scos țara din noroaie” sau furt generalizat din banii publici?
Programul Național de Dezvoltare Locală este un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, când era Ministrul Dezvoltării și Vicepremier. Au existat până acum un PNDL 1 (2013) și un PNDL 2 (2018). Aceste programe ar fi trebuit să „scoată țara din noroaie”, cum îi plăcea unui fost premier PSD să spună. În schimb, au burdușit conturile unor primari, șefi de consilii județene și firmelor apropiate lor. Suma decontată nu este deloc de neglijat: aproape 30 de miliarde de lei între aprilie 2015 și decembrie 2020, dintr-un total alocat de 44,5 miliarde lei”, susțin cei de la USR PLUS.
Ce a rămas în urmă?
Toaleta de 80.000 de euro de la școala din Teleorman, în timp ce copiii continuau să se ducă la WC-ul din fundul curții. Becurile de peste 2.000 de euro dintr-un cătun din Tulcea. Lucrări decontate, deși nu au fost executate în Neamț. Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea. Și lista poate continua, la fel de bine cum poate continua enumerarea neregulilor semnalate de-a lungul timpului și a dosarelor penale deschise. Acum se pune la cale un PNDL 3, deghizat sub un alt nume, dar cu o sumă și mai consistentă: 50 de miliarde de lei.
Citește și: EXPRESS SUD-EST, interzis pe piața media din Buzău. Despre libertate și spălarea de creiere, pe Facebook
PNDL de concepție liberală are o sumă record, de 50 de miliarde de lei. Din păcate se merge pe același calapod pe care l-a impus Dragnea: bani pentru primari, uneori cu dedicație pentru că aceștia pot vota șeful partidului la următorul congres sau că mai scoate un mandat, se întrețin baronii locali, de data asta de alte culori, nu neapărat roșii. În plus, nu există niciun semn concret de schimbare a funcționare de dezvoltare locală și garantează nimeni că nu vom avea aceleași becuri de mii de euro de la Altân Tepe sau asfalt pus direct pe pământ în comunele din Oltenia.
Practic, s-a schimbat numele PNDL, care are o imagine alterată în ochii actualilor guvernanți, în Anghel Saligny, celebrul inginer. USR PLUS invocă faptul că prin PNDL 3 se vor plăti Autostrada Unirii (Tg. Mureș – Iași) și Autostrada Moldovei (Ploiești – Iași) la un cost mai mare. În schimb, susțin cei de la USR PLUS, am putea face 20 spitale regionale, pentru care ni s-a spus că nu sunt bani și statul român se împrumută astăzi. Sau am putea construi 25.000 de școli și 33.000 de grădinițe.
Riscul extrem de ridicat de politizare a PNDL
Cele mai mari probleme ale PNDL-urilor au fost că acestea s-au dat cu dedicație și că n-a existat niciun control al cheltuirii banilor. S-au băgat bani în localități care nu aveau rețea de apă dar lucrările s-au făcut de mântuială, și la cișmelele localității curge un lichid foarte colorat. S-au cumpărat tehnologii din China cu bani foarte mulți însă acestea stau și ruginesc și exemplele pot continua. Nimeni nu a constatat aceste lucruri, în afara presei.
Citește și: Liberalismul românesc a murit. Trăiască libertarianismul! Scenariul pentru scoaterea lui Orban din politică: nu va fi primit la Congresul PNL. Cine l-a abandonat, de ce a pierdut partidul
Să dăm un exemplu cum a funcționat PNDL 2, pe vremea lui Dragnea. Cea mai mare parte a banilor prevăzuți în Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNLD 2) au ajuns la primăriile și consiliile județene PSD, adică 56,7% din suma de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Liberalii au primit 31,9% din bani, UDMR 4,7%, ALDE 1,9% și UNPR 1,1%. Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamț (condus atunci de Ioan Arsene, reținut de DNA), Târgoviște, municipiul Hunedoara, precum și CJ Vrancea. Între primele zece unități administrative care au primit bani s-au numărat și Sectoarele 3 și 4. Or, având în vedere logica acestui Program, de a susține dezvoltarea în mediul rural și localități mici, alocarea către unele dintre cele mai bogate primării poate fi pusă sub semnul întrebării.
Pentru PNDL există un risc ridicat de politizare, în sensul în anumite județe o mână de companii să câștige majoritatea contractelor. Aceste firme sunt legate de politicieni sau de personaje care au dosare penale. De exemplu, CJ Teleorman a primit 3,4 milioane de lei prin 2 HG-uri în 2014. Toate achizițiile au fost câștigate de Tel Drum SA din care o parte în asociere cu Modul Proiect SA. Despre alte 2.9 milioane alocate în 2014 nu am primit informații. Conform presei, Tel Drum a fost apropiată fostului președinte PSD, Liviu Dragnea. Modul Proiect apărea atunci în acte ca fiind deținută de Dan Pena. Acesta era văzut ca un apropiat al liderului PSD și a donat 500.000 de lei PSD în campania din 2008. Contractele au fost încheiate prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, respectiv contract subsecvent atribuit prin licitație deschisă.
Unde se duc banii PNDL atunci când se duc. Care sunt firmele care papă banii buzoienilor
Banii de la Buzău, județ condus de pesedistul Petre Emanoil Neagu, au același traseu. Prima dintre firme, Mecan Construct SRL, este din comuna Pătârlagele, localitate din care, pur întâmplător, se trage și Petre Emanoil Neagu, șeful Consiliului Județean. Bașca, firma controlează absolut tot ce mișcă în comunele din județul Buzău. ASTFEL, NU EXISTĂ COMUNĂ ÎN CARE DUMITRU DOBRICĂ, PATRONUL MECAN CONSTRUCT SRL, SĂ NU AIBĂ UN CONTRACT FINANȚAT PRIN PNDL.
Dumitru Dobrică, un apropiat al PSD, fiind bun prieten cu Neagu și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a devenit vedetă după ce fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost condamnat într-un dosar în care a fost acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei lui Dobrică, Ionela, într-o importantă funcţie publică.
Citește și: EXCLUSIV! Petre Emanoil Neagu, Clanul Ciolacilor și Consiliul Județean Buzău. Cum a ajuns instituția buzoiană o afacere de famiglie a PSD Buzău. 99% dintre…
O altă firmă abonată la banii CJ Buzău este una cu protecție de la Cel de Sus: Troia Premium Construct. Despre aceasta se pot spune destul de multe, dacă e să ne referim doar la ultimii câţiva ani, perioadă în care a tot adunat contracte cu statul, ba pe moșia lui Neagu, ba prin alte părți. Dacă e să ne referim însă la perioadele mai vechi, ar trebui să vorbim despre predecesoarea ei, Troia Construct, care nu ajunsese încă la nivelul Premium și era, zice presa vremii, controlată de minunații noștri popi.
Adică, în spatele companiei de construcții, care altfel încasa și de la BOR, s-ar fi aflat mai mulți prelați din siajul lui Ciprian, Cezar Spiridon pe numele său de botez, arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Sigur, noua firmă încasează și ea de pe la primării mai mari, cum e cea din Buzău, Constantin Toma fiind un fel de tătucă spiritual, degrabă dătător de contracte, dar o regăsim mai des prin fel și fel de comune mici cu bugete mari. Că doar, se știe, încurcate sunt căile Domnului către profit.
Pascon Construcții Civile și Industriale este o altă firmă care nu e nici ea lipsită de experiență în primit bani publici, fiind un client fidel al instituțiilor din județ. De fapt, Pascon Construcții Civile și Industriale este deținută de Maria Pascu, mama lui George Cristinel Pascu, un prieten al lui Petre Emanoil Neagu, dar și coleg de dosar penal al lui Cristinel Bîgiu, fostul șef al CJ Buzău, condamnat în urmă cu câţiva ani la închisoare pentru fapte de corupție. Și astfel de exemple au existat și există în toate județele României. Iar modelul liberalilor pare să copieze pe cel al PSD.