miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

1.2 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBuzăuPNDL, programul care a inflamat Coaliția. Unde se duc banii pentru dezvoltare...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

PNDL, programul care a inflamat Coaliția. Unde se duc banii pentru dezvoltare locală atunci când se duc | Care sunt firmele care au păpat banii buzoienilor

Programul Național de Dezvoltare Locală 3, redenumit Anghel Saligny, reprezintă mărul discordiei în Coaliția de Guvernare și poartă aura celorlalte PNDL, 1 și 2. USR PLUS a anunțat că nu-l susține în forma actuală și l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a făcut propunerea în Executiv fără să aibă acordul Coaliției.

Ce este PNDL? Programul care a „scos țara din noroaie” sau furt generalizat din banii publici?

Programul Național de Dezvoltare Locală este un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, când era Ministrul Dezvoltării și Vicepremier. Au existat până acum un PNDL 1 (2013) și un PNDL 2 (2018). Aceste programe ar fi trebuit să „scoată țara din noroaie”, cum îi plăcea unui fost premier PSD să spună. În schimb, au burdușit conturile unor primari, șefi de consilii județene și firmelor apropiate lor. Suma decontată nu este deloc de neglijat: aproape 30 de miliarde de lei între aprilie 2015 și decembrie 2020, dintr-un total alocat de 44,5 miliarde lei”, susțin cei de la USR PLUS.

Ce a rămas în urmă?

Toaleta de 80.000 de euro de la școala din Teleorman, în timp ce copiii continuau să se ducă la WC-ul din fundul curții. Becurile de peste 2.000 de euro dintr-un cătun din Tulcea. Lucrări decontate, deși nu au fost executate în Neamț. Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea. Și lista poate continua, la fel de bine cum poate continua enumerarea neregulilor semnalate de-a lungul timpului și a dosarelor penale deschise. Acum se pune la cale un PNDL 3, deghizat sub un alt nume, dar cu o sumă și mai consistentă: 50 de miliarde de lei.

Citește și: EXPRESS SUD-EST, interzis pe piața media din Buzău. Despre libertate și spălarea de creiere, pe Facebook

PNDL de concepție liberală are o sumă record, de 50 de miliarde de lei. Din păcate se merge pe același calapod pe care l-a impus Dragnea: bani pentru primari, uneori cu dedicație pentru că aceștia pot vota șeful partidului la următorul congres sau că mai scoate un mandat, se întrețin baronii locali, de data asta de alte culori, nu neapărat roșii. În plus, nu există niciun semn concret de schimbare a funcționare de dezvoltare locală și garantează nimeni că nu vom avea aceleași becuri de mii de euro de la Altân Tepe sau asfalt pus direct pe pământ în comunele din Oltenia.

Practic, s-a schimbat numele PNDL, care are o imagine alterată în ochii actualilor guvernanți, în Anghel Saligny, celebrul inginer. USR PLUS invocă faptul că prin PNDL 3 se vor plăti Autostrada Unirii (Tg. Mureș – Iași) și Autostrada Moldovei (Ploiești – Iași) la un cost mai mare. În schimb, susțin cei de la USR PLUS, am putea face 20 spitale regionale, pentru care ni s-a spus că nu sunt bani și statul român se împrumută astăzi. Sau am putea construi 25.000 de școli și 33.000 de grădinițe.

Riscul extrem de ridicat de politizare a PNDL

Cele mai mari probleme ale PNDL-urilor au fost că acestea s-au dat cu dedicație și că n-a existat niciun control al cheltuirii banilor. S-au băgat bani în localități care nu aveau rețea de apă dar lucrările s-au făcut de mântuială, și la cișmelele localității curge un lichid foarte colorat. S-au cumpărat tehnologii din China cu bani foarte mulți însă acestea stau și ruginesc și exemplele pot continua. Nimeni nu a constatat aceste lucruri, în afara presei.

Citește și: Liberalismul românesc a murit. Trăiască libertarianismul! Scenariul pentru scoaterea lui Orban din politică: nu va fi primit la Congresul PNL. Cine l-a abandonat, de ce a pierdut partidul

Să dăm un exemplu cum a funcționat PNDL 2, pe vremea lui Dragnea. Cea mai mare parte a banilor prevăzuți în Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNLD 2) au ajuns la primăriile și consiliile județene PSD, adică 56,7% din suma de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Liberalii au primit 31,9% din bani, UDMR 4,7%, ALDE 1,9% și UNPR 1,1%. Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamț (condus atunci de Ioan Arsene, reținut de DNA), Târgoviște, municipiul Hunedoara, precum și CJ Vrancea. Între primele zece unități administrative care au primit bani s-au numărat și Sectoarele 3 și 4. Or, având în vedere logica acestui Program, de a susține dezvoltarea în mediul rural și localități mici, alocarea către unele dintre cele mai bogate primării poate fi pusă sub semnul întrebării.

Pentru PNDL există un risc ridicat de politizare, în sensul în anumite județe o mână de companii să câștige majoritatea contractelor. Aceste firme sunt legate de politicieni sau de personaje care au dosare penale. De exemplu, CJ Teleorman a primit 3,4 milioane de lei prin 2 HG-uri în 2014. Toate achizițiile au fost câștigate de Tel Drum SA din care o parte în asociere cu Modul Proiect SA. Despre alte 2.9 milioane alocate în 2014 nu am primit informații. Conform presei, Tel Drum a fost apropiată fostului președinte PSD, Liviu Dragnea. Modul Proiect apărea atunci în acte ca fiind deținută de Dan Pena. Acesta era văzut ca un apropiat al liderului PSD și a donat 500.000 de lei PSD în campania din 2008. Contractele au fost încheiate prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, respectiv contract subsecvent atribuit prin licitație deschisă.

Unde se duc banii PNDL atunci când se duc. Care sunt firmele care papă banii buzoienilor

Banii de la Buzău, județ condus de pesedistul Petre Emanoil Neagu, au același traseu. Prima dintre firme, Mecan Construct SRL, este din comuna Pătârlagele, localitate din care, pur întâmplător, se trage și Petre Emanoil Neagu, șeful Consiliului Județean. Bașca, firma controlează absolut tot ce mișcă în comunele din județul Buzău. ASTFEL, NU EXISTĂ COMUNĂ ÎN CARE DUMITRU DOBRICĂ, PATRONUL MECAN CONSTRUCT SRL, SĂ NU AIBĂ UN CONTRACT FINANȚAT PRIN PNDL.

PNDL
Marcel Ciolacu și Ionela, fiica lui Dumitru Dobrică, la o sărbătoare comunală

Dumitru Dobrică, un apropiat al PSD, fiind bun prieten cu Neagu și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a devenit vedetă după ce fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost condamnat într-un dosar în care a fost acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei lui Dobrică, Ionela, într-o importantă funcţie publică.

Citește și: EXCLUSIV! Petre Emanoil Neagu, Clanul Ciolacilor și Consiliul Județean Buzău. Cum a ajuns instituția buzoiană o afacere de famiglie a PSD Buzău. 99% dintre…

O altă firmă abonată la banii CJ Buzău este una cu protecție de la Cel de Sus: Troia Premium Construct. Despre aceasta se pot spune destul de multe, dacă e să ne referim doar la ultimii câţiva ani, perioadă în care a tot adunat contracte cu statul, ba pe moșia lui Neagu, ba prin alte părți. Dacă e să ne referim însă la perioadele mai vechi, ar trebui să vorbim despre predecesoarea ei, Troia Construct, care nu ajunsese încă la nivelul Premium și era, zice presa vremii, controlată de minunații noștri popi.

Adică, în spatele companiei de construcții, care altfel încasa și de la BOR, s-ar fi aflat mai mulți prelați din siajul lui Ciprian, Cezar Spiridon pe numele său de botez, arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Sigur, noua firmă încasează și ea de pe la primării mai mari, cum e cea din Buzău, Constantin Toma fiind un fel de tătucă spiritual, degrabă dătător de contracte, dar o regăsim mai des prin fel și fel de comune mici cu bugete mari. Că doar, se știe, încurcate sunt căile Domnului către profit.

Pascon Construcții Civile și Industriale este o altă firmă care nu e nici ea lipsită de experiență în primit bani publici, fiind un client fidel al instituțiilor din județ. De fapt, Pascon Construcții Civile și Industriale este deținută de Maria Pascu, mama lui George Cristinel Pascu, un prieten al lui Petre Emanoil Neagu, dar și coleg de dosar penal al lui Cristinel Bîgiu, fostul șef al CJ Buzău, condamnat în urmă cu câţiva ani la închisoare pentru fapte de corupție. Și astfel de exemple au existat și există în toate județele României. Iar modelul liberalilor pare să copieze pe cel al PSD.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...