luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

5.2 C
Buzău
luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBuzăuMarcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, nu poate justifica aproape un milion de lei. Peste 100.000 de lei i-au apărut abia la începutul anului 2017 în declarația de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenționat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Ciolacu. Surprinzător, deși cei mai mulți politicieni au ieșit pe minus după anul electoral 2016, mulți investind zeci de mii de lei în efortul de campanie, conturile bancare ale deputatului PSD Marcel Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna aceluiași an.

Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat 

Candidaturile pe locurile eligibile pe listele PSD ale parlamentarilor din Buzău, la alegerile parlamentare din 2016, ar fi fost condiționate de plata unor sume de bani. Este unul dintre zvonurile care circulă, din ce în ce mai insistent, pe la colțurile politicii buzoiene: pesedistul Marcel Ciolacu s-ar fi pricopsit peste noapte cu aproape un milion de lei, bani ceruți de la cel puțin trei persoane pentru a fi puse pe locuri sigur eligibile pentru Parlamentul României.

Felix Rache, vicepreședintele CJ Buzău, cărăușul șpăgii în dosarul Aeroportul Otopeni

Vorbim despre un Lucian Romașcanu, care primea salarii de zeci de mii de euro ca să vândă ziare și publicitate în mass-media, fiindcă altceva nu știa, un Radu Sebastian, fost viceprimar care a demisionat din Primăria Buzău, fiindcă asupra lui planau mai multe suspiciuni de corupție și cumnat cu un hoț de ustensile medicale din Uniunea Europeană, ori o Ionela Dobrică, fiica unui afacerist care este judecat azi pentru același gen de fapte despre care vorbim și în acest articol.

Surprinzător, deși cei mai mulți politicieni au ieșit pe minus după anul electoral 2016, mulți investind zeci de mii de lei în efortul de campanie, conturile bancare ale deputatului PSD Marcel Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna aceluiași an.

Astfel, fostul vicepremier Marcel Ciolacu nu poate justifica aproape un milion de lei. Peste 100.000 de lei i-au apărut abia anul trecut în declarația de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenționat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Ciolacu.

Ciolacu a avut nevoie de 14 ani ca să strângă 20.000 de euro, iar acum, într-un singur an, a făcut peste un milion

În ianuarie anul trecut, atunci când a depus prima declarație de avere din al doilea mandat de deputat (primul fiind exercitat între 2012 și 2016), pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu avea nici un leu pus deoparte. La capitolul „active financiare”, deci, nu era menționat nimic: nici un depozit, nici un cont bancar, nici o sumă pusă la saltea. Nimic, așadar, nici cash, nici în bănci sau oriunde altundeva.

Adrian Mocanu, traseistul cu „orientarea” beton

Cinci luni mai târziu, însă, într-o declarație de avere (tot de deputat) depusă în iunie 2017, la „active financiare” apare un cont bancar curent de 88.511,10 lei. În mod ciudat, însă, deputatul Ciolacu a menționat că anul de deschidere al contului este 2003. Practic, la 14 ani distanță de la deschiderea acelui cont, politicianul a găsit cam 20.000 de euro și a căptușit depozitul bancar.

Doar o lună pentru încă 13.000 de lei

La o lună după ce a spart gheața bancară cu contul de 88.511,10 lei, deputatul Ion-Marcel Ciolacu a depus prima declarație de avere în calitatea sa de membru al Executivului, adică de vicepremier fără portofoliu. În această declarație, datată 28 iulie 2017, contul bancar crescuse la 101.500,33 lei, adică cu aproape 13.000 de lei în cam o lună.

L-am contactat telefonic de mai multe ori pe președintele PSD Buzău, Ion-Marcel Ciolacu. Voiam să-i cerem lămuriri atât despre sursa sumei de peste 100.000 de lei, intrată brusc într-un cont deschis în 2003, cât și despre lipsa oricăror mențiuni anterioare despre acest cont. Domnul Ciolacu era ba în Franța, ba aiurea, niciodată însă undeva unde să ne poată da aceste lămuriri.

Marcel Ciolacu, la brutărie

Suta de mii de lei apărută spontan în declarația de avere a lui Marcel Ciolacu este doar mărunțiș pentru potențialul pesedistului. Conform propriei declarații de interese, politicianul este și deținător de părți sociale la mai multe societăți comerciale din Buzău. Una dintre aceste societăți comerciale este Lucia Com 94 SRL, deținută de Marcel Ciolacu în proporție de 55%.

Oficial, Marcel Ciolacu a refuzat 764.000 de lei

Practic, Ciolacu este proprietarul firmei, acesta decide singur ce se întâmplă în interiorul societății. Lucia Com 94 SRL este o brutărie–patiserie cu sediul în Piața Centrală a Buzăului. În mod normal, firma are venituri de sub un milion de lei anual, de fapt în jur de opt-nouă sute de mii de lei și un profit de sub o sută de mii de lei anual. Ceea ce nu este deloc rău pentru o brutărie-patiserie din Buzău.

Ciolacu și Grindeanu, în stenogramele din dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni / DNA va trăi sute de ani în pace

În 2015, însă, brutăria lui Ciolacu, cu șase angajați, a depășit toate așteptările financiare ale pieței buzoiene de brutărie-patiserie. Astfel, conform bilanțului depus de firmă la Ministerul de Finanțe, în 2015 firma a avut venituri de peste 2,3 milioane de lei și cheltuieli de doar 672.000 de lei. Astfel a rezultat un profit net (după impozitare, deci) de 1.388.700 de lei. Un miracol economic, practic: cheltuieli de aproape patru ori mai mici decât veniturile și un profit de aproape 70%.

Ca deținător a 55% din părțile sociale ale brutăriei, actualul președinte al PSD Buzău, Marcel Ciolacu, avea dreptul la dividende de aproape 764.000 de lei din profitul de aproape 1,4 milioane de lei al Lucia Com 94 SRL. Dar în declarația de avere din 2016 nu apare nici un leuț care să fi fost încasat, sub formă de dividende, de Ciolacu de la brutărie sau de la oricare altă firmă. Nici anul trecut nu apare vreun profit repartizat deputatului PSD din firma buzoiană.

Brutăria, datorii de 720.000 de lei

Așadar, judecând după cum arată declarațiile de avere ale lui Ciolacu ulterior anului 2015, politicianul a ales să nu încaseze partea sa de profit din brutărie. Contabil vorbind, asta înseamnă că acel profit a rămas nerepartizat proprietarilor firmei, care au ales să distribuie banii pentru nevoile societății comerciale. Practic, au făcut pe generoșii și au acceptat să renunțe la dividende pentru a ajuta firma.

Iar Lucia Com 94 SRL avea nevoie de ajutor la sfârșitul lui 2015: datoriile firmei erau de aproape 720.000 de lei. Așadar, cu dividendele lui Ciolacu, deținătorul majoritar al părților sociale ale firmei, brutăria ar fi scăpat de datorii. Iar banii se aflau în firmă, după cum arată și bilanțul acesteia pe 2015: la rubrica „casa și conturi la bănci“, este menționată, la finalul lui 2015, suma de peste 1,9 milioane de lei.

Echivalentul dividendelor lui Ciolacu a dispărut din firmă

Dar a folosit brutăria lui Ciolacu profitul politicianului în interesul firmei? Bilanțul din anul următor, deci din 2016, ne spune clar că nu. Astfel, la capitolul „datorii”, lucrurile nu doar că au stagnat, dar s-au înrăutățit considerabil: de la debite de 720.000 la finalul lui 2015, acestea au crescut până la aproape 1,3 milioane de lei la finalul lui 2016. Practic, datoriile aproape s-au dublat, deci e clar că profitul din 2015 nu a fost folosit pentru nevoile brutăriei. În același timp, bani au dispărut și de la capitolul „casa și conturi la bănci”: la finalul lui 2015 disponibilul cash și bancar al firmei era de peste 1,9 milioane de lei, la finalul anului trecut ajunsese la nici 1,2 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că, în 2016, din firmă au dispărut peste 700.000 de lei. Coincidență, cam cât avea Ciolacu de încasat din dividende.

Profitul a scăzut de 17 ori în 2016

Miracolul economic din 2015 nu s-a repetat anul trecut. Astfel, de la venituri de peste 2,3 milioane de lei în 2015, brutăria a avut venituri de doar puțin peste 830.000 de lei în 2016. Cheltuielile, însă, au rămas cam la același nivel: peste 671.000 de lei în 2015, 729.000 de lei în 2016. Culmea, la venituri de trei ori mai mici în 2016 decât în 2015, cheltuielile au fost mai mari cu 10% decât în 2015.

Pe scurt, anul trecut, profitul net al brutăriei lui Ciolacu a fost de numai 80.000 de lei, de 17 ori mai mic decât în anul anterior. Ceea ce nu face decât să întărească ideea că, în 2015, brutăria Ciolacului a avut un boom inexplicabil, demn de magie, nu de economie de piață.

Altfel, fiind mereu plecat (sâc!), pesedistul Marcel Ciolacu nu a putut să ne răspundă nici dacă și-a încasat au ba dividendele din 2015. Cert, însă, este că aceste sume nu apar în declarațiile acestuia de avere.

Un mister contabil

Mai mulți consultanți fiscali abordați de către noi au arătat că acest caz este cel puțin special, dacă nu de-a dreptul bizar. „Dacă nu au fost repartizate acționarilor sau deținătorilor de părți sociale, dividendele rămân în firmă și trebuie să fie folosite în interesul firmei sau păstrate într-un cont special”, a spus, sub anonimat, un consultant fiscal. După cum am arătat, însă, cel puțin din punct de vedere contabil, banii nici nu au plecat către Ciolacu, nici nu au fost folosiți în interesul firmei. „Practic, profitul nerepartizat poate rămâne în firmă chiar mai mulți ani, fără să fie folosit”, a spus un alt consultant fiscal. Dar nu e cazul brutăriei lui Marcel Ciolacu, sumele de la capitolele „casa și conturi la bănci” (unde se află disponibilitățile financiare ale firmei) fiind în scădere, nu în creștere.

Marcel Ciolacu: „Nu e o brutărie, e un chioșc“

Într-un articol al unei publicații bucureștene, deputatul Marcel Ciolacu a admis că, într-adevăr, are un cont personal deschis încă din 2003, dar nu a reușit să-l alimenteze cu sume semnificative până anul acesta.

„Nu am avut bani până anul acesta să pun în cont, de asta nu am menționat nici o sumă în acel cont până acum. Iar anul ăsta am recuperat și suma dată împrumut la partid, conform noii legi a finanțării partidelor”, a răspuns Ciolacu publicației de care pomeneam mai sus.

Această declarație, însă, ridică mai multe probleme. În primul rând, e adevărat că, în prima declarație de avere din 2017, deputatul Marcel Ciolacu a declarat că a finanțat PSD în 2016 cu 55.000 de lei, dar nu a menționat și că ar fi primit acei bani înapoi de la bugetul public, așa cum, într-adevăr, prevede actuala lege a finanțării partidelor.

În al doilea rând, în contul din 2003 al lui Ciolacu au apărut brusc nu doar 55.000 de lei, ci peste 100.000 de lei. De unde provine restul? „Din economii”, a spus, simplu, pesedistul. Economii pe care, logic, până acum nu le-a făcut, ci au apărut numai când a ajuns vicepremier.

Brutărie doar pe hârtie

Când a venit vorba de brutăria din Piața Centrală din Buzău, interlocutorul lui Ciolacu a avut un șoc să afle că brutăria (conform Ministerului de Finanțe, obiectul de activitate al Lucia Com 94 SRL este „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”) nu este chiar brutărie. „Dar nu e o brutărie, este un chioșc”, a tranșat Marcel Ciolacu problema. Așadar, un banal chioșc din Buzău a reușit în 2015 să obțină un profit net lunar de 115.000 lei, adică vreo 27.000 de euro. Net. Lunar. În total, aproape 1,4 milioane de lei. Cum a fost posibil acel profit uriaș pentru un chioșc? „Nu știu, nu eu administrez firma”, a „explicat” pesedistul.

Banii, în firmă, pe vorbe

Totuși, Marcel Ciolacu a confirmat că nu și-a încasat dividendele pe 2015. „Nu, nu mi s-a repartizat profitul, am lăsat banii în firmă, se ocupă soția și fratele meu de firmă”, a arătat Ciolacu. Conform acestuia, banii ar fi fost necesari pentru ameliorarea situației financiare a societății comerciale. „Din ce am înțeles, s-au plătit niște credite și mai e nevoie de niște bani pentru a se moderniza”, a adăugat politicianul, scrie publicația care a publicat discuția cu Marcel Ciolacu.

Așadar, conform celor arătate mai sus, datoriile firmei nu au scăzut în 2016, anul ulterior celui cu profit uriaș, ci au crescut, deci afirmația lui Ciolacu că din acei bani s-ar fi plătit debite nu pare să stea în picioare.

CONTROVERSĂ. Relația cu Omar Hayssam

Marcel Ciolacu și Omar Hayssam
Cu Omar Hayssam

Una dintre marile controverse din jurul pesedistului Ion-Marcel Ciolacu este relația acestuia cu Omar Hayssam. O fotografie apărută încă din 2015 în mai multe publicații îl înfățișează pe Ciolacu împreună cu Hayssam la o partidă de vânătoare. Această partidă de vânătoare ar fi avut loc în anii 2000, perioadă în care Hayssam era foarte apropiat de liderii PSD Buzău. Mai mult, există informații conform cărora, în aceeași perioadă, Hayssam i-ar fi împrumutat lui Marcel Ciolacu 200 de milioane de lei vechi. Acum, Hayssam ispășește o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru terorism (în urma răpirii a trei jurnaliști români în Irak) și alte infracțiuni.

Vilă de aproape 300 mp

Fără bani până anul acesta, după cum singur a declarat, Marcel Ciolacu a reușit să-și ridice o vilă cu etaj la Buzău. Conform declarației sale de avere, casa a fost construită în 2005 și are o suprafață utilă de 281 de metri pătrați utili. Terenul pe care se află această casă are peste 300 de metri pătrați. Practic, curtea din jurul casei este mai degrabă o alee de acces. Conform regulamentelor de urbanism, o astfel de dispunere a unei construcții pe un teren este imposibilă din punct de vedere legal. Dar Ciolacu a fost inclusiv viceprimar al Buzăului, deci nu a avut probleme cu obținerea autorizației de construcție.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. Aceştia sunt „precinstiții” politicieni buzoieni. De aceea , oficial ne merge bine” şi suntem catalogați ca „județ roşu „. Că ei sunt „băieții destepți”, indiferent de culoarea politică. Ospătari, şoferi cu „spate asigurat”, au ajuns mari afacerişti. Din afaceri cu statul bineînțeles. Frăția hoților funcționează perfect în județul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...