Gabriel Oprea și-a premeditat revenirea în PSD, pe ușa din dos, înființând, la finalul lunii mai 2019, o asociație profesională – „fără caracter politic” – pe care a numit-o ”Uniunea Militarilor şi Polițiștilor <<Mihai Viteazul>>” și prin intermediul căreia a semnat, pe 14 noiembrie, cu PSD un protocol de susținere a Vioricăi Dăncilă la prezidențiale în schimbul cooptării sale în cea mai importantă structură de decizie a partidului, Comitetul Executiv Național (CEX), cu funcția de vicepreședinte și cu drept de vot.
Gabriel Oprea a ajuns să ocupe o poziție de vicepreședinte PSD prin intermediul unei asociații obscure, înființată în luna mai, cu care PSD a semnat un protocol de colaborare pe 14 noiembrie. Anunțul că Oprea este membru CExN cu drept de vot a stârnit nemulțumirea liderilor, care nu au fost anunțați de apropierea partidului de fostul vicepremier. Surse din PSD au declarat pentru Digi24.ro că prezența lui Oprea la sediul PSD în seara în care partidul a pierdut alegerile a fost „bomboana de pe colivă”. Subiectul va fi discutat în ședința CExN, programată pentru ziua de marți.
Citește și: CU UN IOHANNIS NU SE FACE PRIMĂVARĂ. ORI DESPRE EPOPEEA SCHIMBĂRILOR NOASTRE CELE DE TOATE ZILELE
Fostul vicepremier a fost fotografiat duminică seara în birourile din Kiseleff acolo unde liderii partidului așteptau rezultatul exit-poll. Oprea era în compania lui Codrin Ștefănescu, cel care ar sta în spatele apropierii sale de PSD. De altfel, tot Codrin Ștefănescu l-a adus printre sociali democrați și pe fostul lor coleg, Marian Vanghelie. Întrebată despre prezența lui Gabriel Oprea la sediul PSD, Viorica Dăncilă a declarat că Oprea este reprezentatul unei asociații profesionale cu care PSD a semnat un protocol și, automat, acesta are o poziție de membru cu drept de vot în CExN, asimilată funcției de vicepreședinte. Anunțul a stârnit nemulțumire în partid, primul lider care a contestat apropierea fostului vicepremier de Partidul Social Democrat fiind Gabriela Firea.
Cum a ajuns Gabriel Oprea să intre pe furiș în conducerea PSD
În luna mai, Gabriel Oprea a înființat asociația profesională Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” . Conform propriilor declarații, este vorba de o asociație profesională, care nu are caracter politic, formată din militari, polițiști, polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi, atât în rezervă cât și în activitate. Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” este persoană juridică de drept privat, înscrisă astfel în registrul special al instanței, prin Încheierea din 30.05.2019 a Instanței Judecătoriei sectorului 5 și constituită în temeiul dreptului la liberă asociere.
Citește și Cu Ciolacu de salvare! Ce variante se discută în PSD, după înfrângerea lui Dăncilă: Rocadă la conducerea partidului, Marcel Ciolacu ar putea fi numit președinte interimar/ Firea se încălzește pe tușă
„Toți cei din domeniu, indiferent că sunt în activitate sau în rezervă, se pot înscrie în această platformă și pot produce o schimbare în ceea ce privește legislația care li se aplică”, declara Gabriel Oprea.
Asociația din care mai face parte și Neculai Onțanu, fostul partener din UNPR a lui Gabriel Oprea, a preluat și sigla partidului pe care Gabriel Oprea l-a patronat și care și găsit moartea politică. După europarlamentarele la care UNPR a luat doar 0,6%, Oprea a încercat o fuziune inițial cu PNL, care l-a refuzat, și mai apoi cu PSD-ul condus de Viorica Dăncilă. Din cauza problemelor de imagine pe care le au atât UNPR-ul cât și Gabriel Oprea, fuziunea nu s-a mai realizat fuziunea și fostul vicepremier a găsit o altă cale să intre în conducerea PSD.
În data de 14 noiembrie PSD a semnat un protocol de colaborare cu asociația lui Oprea. „Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” sprijină alegerea Vioricăi Dăncilă ca președinte al României.Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.
Citește și: Klaus Iohannis rămâne președintele României! A câștigat un nou mandat, cu 66,50 %, în fața Vioricăi Dăncilă. Efectele acestei victorii la scor zdrobitor
Potrivit Protocolului, PSD va continua să apere, împreună cu Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” demnitatea și drepturile militarilor si polițiștilor, activi și rezerviști, din toate instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociației.
Ca urmare a protocolului, Viorica Dăncilă susține că Gabriel Oprea face parte din conducerea PSD, cu o poziție de vicepreședinte și drept de vot în CExN, funcție obținută ca lider sindical.
Ce spune statutul PSD
Singurul articol din statut care face referire la liderii sindicali care ar putea ocupa funcții de conducere este articolul 46, care stabilește structura organizațiilor teritoriale.
„La toate nivelurile, președinții structurilor interne de tineret, femei, pensionari şi aleși locali ale PSD, reprezentantul PES activists România şi reprezentantul centralei sindicale cu care PSD are încheiat protocol la nivel național, fac parte de drept din Biroul organizației şi sunt asimilați funcției de vicepreședinte al organizației PSD corespunzătoare”, se arată la aliniatul 4 al articolului respectiv.
În schimb, în structura de conducere a partidului, fie că este vorba de Biroul Permanent Național, fie că este Comitetul Executiv Național, nu sunt prevăzute în statut funcții pentru liderii de sindicat.
Apropierea lui Gabriel Oprea de PSD, subiect de discuție în CExN
Mai mulți lideri din partid au declarat pentru Digi24.ro că marți, la ședința CEx, va fi tranșat subiectul Gabriel Oprea. Președintele executiv, Eugen Teodorovici a declarat că speră să se clarifice aceste lucruri. Gabriela Firea a avut o reacție dură la cooptarea fostului vicepremier în conducerea PSD: „Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?”, a scris Firea. O reacție asemănătoare a avut și Mihai Fifor: „Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucția PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid”.