joi, 10 octombrie 2024
21.1 C
Buzău

România

21.1 C
Buzău
joi, 10 octombrie 2024
21.1 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciDezvăluiriGabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani....

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Gabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani. Ori despre cum să-ți ascunzi șase apartamente și opt spații comerciale în firmele pe care le deții astfel încât să pari un oarecare în declarația publică de avere

Unul din cei mai bogați primari de sector din București poate da lecții despre cum să-ți ascunzi averea în firme pe care le deții astfel încât să pari un oarecare în declarația publică de avere. Este vorba despre Gabriel Mutu, edilul de la Sectorul 6.

Gabriel Mutu este omul pe care DIICOT îl cercetează de peste cinci ani într-un dosar de spălare de bani. Cu toate precauțiile pe care și le-a luat, declarația de avere a lui Mutu este ridicolă: pe de o parte, menționează că deține un apartament în sectorul 6 și un autoturism Dacia din 2010 (!), pe de alta, pomenește bijuterii de 22.000 de euro, ceasuri de peste 152.000 de euro și tablouri de 15.000 de euro.

De fapt, numai averea pe care primarul Gabriel Mutu o păstrează în societățile comerciale pe care le deține este de ordinul milioanelor de euro. Iar cea mai bună dovadă că primarul de la 6 beneficiază de proprietățile imobiliare ca și cum ar fi pe numele lui este că se mutase, în acte, într-un penthouse din Herăstrău de 550 de metri pătrați deținut de una din firmele lui, arată o investigație a LINX.

Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT într-un dosar de spălare de bani

Pe 8 octombrie 2014, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anunța că a „anihilat activitatea unui grup infracțional organizat” specializat în evaziune fiscală și spălarea banilor proveniți din infracțiuni. Printre cei puși sub urmărire penală se aflau senatorul PSD Gabriel Mutu și deputatul Mario Ernest Caloianu, de la UNPR. Procurorii DIICOT îl acuzau atunci pe senatorul Gabriel Mutu de folosirea cu rea credință a bunurile societății GM Activ Building Management SRL și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește și: PSD a depus azi un proiect de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare pentru populație și firme până la finalul anului 2020

„Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăți comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Activ Building Management SRL în conturile societăților menționate”, se menționează în comunicatul emis de DIICOT.

Mai mult, adăugau procurorii, “suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile SC GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracțional organizat. Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracționată şi transferată în conturile altor societăți comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracțional organizat, fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracționale.”

În pragul alegerilor locale din 2016, când Gabriel Mutu a candidat pentru funcția de primar al Sectorului 6 din partea PSD și a câștigat, acesta declara următoarele despre dosar: „Nu am cum să vă răspund, pentru că mai bine de un an și jumătate nimeni nu a făcut nimic. Mai mult decât atât, procurorul care a fost implicat în acest caz a fost reținut de DNA pentru implicare, influențare și santaj în acest dosar.”

Ce este cert este că, până în acest moment, dosarul nu a fost trimis în judecată de către DIICOT iar statutul său este incert.

Gabriel Mutu în 2008: 500.000 de euro “CASH”

Compania la care face referire comunicatul DIICOT, GM Activ Building Management SRL, a fost înființată în 2006 cu numele de Grand Luxury Offices Complex SRL de către Amelia Mănăilescu și Elena Ruxandra Kaitar, fostă Untaru. Firma i-a fost cedată lui Gabriel Mutu în 2008. Cele două femei fac parte din anturajul afaceristului Cătălin Iordăchescu, fost asociat al lui Gabriel Mutu. Și nu e nimic întâmplător aici, după cum se va vede mai jos.

Citește și: Cum să întreții relații sexuale cu o minoră și să nu fii condamnat. Ori despre cum au decis patru magistrați din Constanța că o fetiță de 12 ani a fost cea care a corupt doi bărbați, unul dintre ei eliberat condiționat!

La un an după preluarea companiei, conform DIICOT (după cum am arătat mai sus), din 2009 până în iulie 2013, senatorul Mutu a transferat din firma GM Activ Building Management suma de 1.064.692 lei, bani care au ajuns în conturile a cinci societăți “fantomă”, de unde au fost scoși cash.

Bani gheață erau deja o pasiune a lui Mutu atunci. Conform unei declarații de avere depuse în 2008 în calitate de candidat la un mandat de parlamentar, Mutu menționa că deține 500.000 de euro “CASH”. În aceeași declarație de avere, actualul primar de la Sectorul 6 pomenea și încasarea a peste 559.000 de lei de la Romconsulting Investment Group, o companie la care era acționar împreună cu același Cătălin Iordăchescu menționat anterior.

Ilegal: declarațiile de avere 2009 – 2012, făcute dispărute

Devenit senator la finalul lui 2008, Gabriel Mutu a fost obligat de lege să completeze declarații de avere și de interese pe durata mandatului, adică 2019 – 2012. În mod cu totul și cu totul surprinzător, însă, exact declarațiile de avere și de interese din acea perioadă lipsesc atât de pe site-ul Senatului, cât și de pe cel al Agenției Naționale de Integritate. Ceea ce, dacă nu este o defecțiune de ordin tehnic, este o infracțiune.

Coincidența este cu atât mai mare cu cât, în 2008, Gabriel Mutu și partenerul său de afaceri, Cătălin Iordăchescu, au decis să divizeze perla coroanei de business, Romconsult Investment Group, în mai multe societăți comerciale. Operațiunea de divizare a presupus mutarea activelor de pe “firma mamă” pe firmele nou înființate, unele deținute de Gabriel Mutu. Evident, conform legii declarării averilor, valoarea părților sociale în noile firme ar fi trebuit declarate în 2009 și anii următori.

Este, însă, imposibil în acest moment de verificat dacă și ce a declarat actualul primar de la 6 în primul mandat de senator referitor la toate aceste tranzacții.

1,1 milioane de lei de la GM Activ Building Management 

Numai din GM Activ Building Management SRL, Gabriel Mutu a produs peste 1,1 milioane de lei în ultimii ani. Aproape 650.000 de lei au venit din dividende iar 450.000 de lei din restituiri de împrumuturi (pe care primarul de la 6 pretinde că le-a acordat firmei). Mutu pare un tip destul de organizat și și-a împărțit oarecum echitabil sumele primite pe ani.

Astfel, în 2013, Mutu a declarat ca împrumut restituit de către firmă suma de 197.395 de lei, dar nici un leu dividende. În 2014, suma primită de la firmă tot ca restituire de împrumut a fost de 64.780 de lei (dividende, iar, zero). În 2015, Mutu a mai primit de la propria firmă 49.650 de lei, tot restituire de împrumut și 0 lei în dividende. Din 2016, primarul a trecut pe dividende de la GM Activ Building Management: 10.000 de lei în primul an (nici o restituire de împrumut), 329.500 de lei în 2017 (nici o restituire de împrumut) și 313.000 de lei în 2018 (0 lei împrumut restituit). Iar în declarația de avere din 2019, Mutu a declarat încasarea a 233.770 de lei, ca restituire de împrumut, și nici un leu în dividende.

Dacă declarațiile de avere ale lui Mutu din perioada 2009 – 2012 ar fi publice, s-ar ști și ce sume a declarat acesta ca fiind acordate împrumut firmelor sale. În lipsa declarațiilor, însă, nu ne rămâne decât să-l credem pe primarul de la Sectorul 6 pe cuvânt.

Spațiu comercial închiriat cu 40 EUR/mp

Când reapar declarațiile de avere, însă, apar și surprizele. Precum un spațiu comercial în sectorul 2 din București, în declarația de avere din 2014, achiziționat “în rate” în 2013, după cum notează Mutu. Acesta mai precizează că spațiul comercial are 126,32 metri pătrați. Imediat ce apare în declarația de avere, spațiul începe să producă și bani. În 2013 și 2014, Mutu pune chiria obținută din acel spațiu comercial la pachet cu cea obținută de soția sa dintr-un apartament, fără să diferențieze sumele. Care sume sunt relativ mici: aproape 20.000 de lei în 2013 și 60.000 de lei în 2014.

Din 2015, însă, Gabriel Mutu separă chiriile obținute. Astfel, pentru spațiul comercial declară venituri de 265.200 de lei în 2015, deci o medie de 22.100 de lei lunar. Sau 175 de lei (aproape 40 de euro) pe fiecare metru pătrat din cei 126,32, cât e suprafața spațiului. În 2016, suma a scăzut la 224.280 de lei, în 2017 a fost de doar 14.100 de lei, în 2018 a urcat la 61.336 lei iar în 2019 suma a fost de 89.280 de lei.

În total, deci, spațiul comercial a generat chirii pentru Gabriel Mutu de 695.000 de lei.

Patru apartamente în Herăstrău

O altă firmă controlată de Gabriel Mutu este MG Development Corporation SRL, căreia i-a împrumutat aproape un milion de lei. Din această sumă a recuperat aproximativ 500.000 de lei până în prezent, prin metoda deja patentată a restituirii de împrumuturi.

Societatea MG Development Corporation provine din divizarea societății Romconsult Investment Group, care era deținută de Bogdan Iordăchescu (90%) și Gabriel Mutu (10%). Cei doi parteneri de afaceri au decis în anul 2008 să desprindă din societate mama alte trei firme, printre care și MG Development Coporation SRL. La desprinderea de firma “mamă”, MG Development Coporation SRL a primit patru apartamente pe strada Grigore Gafencu 22-24, lângă parcul Herăstrău și patru garaje aferente, evaluate în 2008 la aproape două milioane de lei. Azi, însă, un apartament la acea adresă se vinde cu minimum 200.000 de euro, dar poate ajunge și la 400.000 de euro.

În câteva luni, între mai 2008 (când s-a decis divizarea Romconsult Investment Group) și octombrie 2008, Gabriel Mutu a câștigat teren în MG Development Coporation SRL: de la 10% la 47% din părțile sociale.

Domiciliul lui Gabriel Mutu: un apartament de 550 mp în Herăstrău

În august 2009, MG Development Coporation SRL intră ca acționar în Leader Magic SRL, o altă firmă controlată de Mutu și de soția sa, Claudia. Cu această ocazie, MG Development Coporation SRL aduce ca aport la capitalul social al Leader Magic SRL unul dintre cele patru apartamente primite la divizarea Romconsult Investment Group, dar și două garaje în același imobil de pe Grigore Gafencu 22-24. Suprafața apartamentului, conform documentelor de la Registrul Comerțului: “suprafață total construită 548,84 mp”. Cel puțin până în 2013, Mutu a avut domiciliul legal în acest apartament de aproape 550 de metri pătrați.

În noiembrie 2009, Gabriel Mutu se retrage din MG Development Coporation SRL iar acționar cu 99,99% devine Leader Rezidențial Concept SRL. Aceasta din urmă firmă este deținută în proporție de 99,37% de către Autorc Hobby Store SRL, la care Gabriel Mutu deține 99% din părțile sociale.

Opt spații comerciale și alte două apartamente

O altă firmă deținută în comun de Gabriel Mutu (10%) și Cătălin Iordăchescu (90%), International Building Construct SRL, a fost de asemenea divizată în 2008 și a rezultat în înființarea unor firme noi, controlate de către Mutu. Una dintre acestea, Leader Magic SRL, s-a ales cu opt spații comerciale în București (unele în zone scumpe ca Banu Manta, Aerogării sau J.L. Calderon).

Tot în 2008, dar din divizarea Grand Apartements Grup SRL, Leader Rezidențial Concept SRL (controlată 99% de Gabriel Mutu, cum am arătat mai sus), s-a ales cu două apartamente în Militari, pe bd. Preciziei.

Înainte de divizare, International Building Construct SRL era deținută în proporție de 10% de Cătălin Iordăchescu, Gabriel Mutu – 40% și un off shore din Panama, Darval Investments SA, 50%. Compania panameză apare în multe alte firme deținute de Iordăchescu.

Contactat, Gabriel Mutu nu a vrut să răspundă întrebărilor legate pe acest subiect, deși a primit întrebările în scris, prin intermediul Biroului de Presă al Primăriei Sector 6.

Gabriel Mutu și Iordăchescu, valutiști după ’89

Relația dintre Gabriel Mutu și Cătălin Iordăchescu datează de aproape 30 de ani. În ianuarie 1993, Mutu s-a asociat cu Iordăchescu și au înființat firma Teazur Impex SRL, una dintre primele case de schimb valutar din București. Mutu schimba orice valută, în special mărci germane și dolari americani. În același an, cei doi parteneri de afaceri și-au mai deschis încă două firme de schimb valutar. La începutul anilor 2000, cei doi parteneri au renunțat să mai schimbe valută și și-au deschis case de amanet, dar se ocupau și cu vânzarea și cumpărarea bijuteriilor din aur.

Aparent, traseul celor doi afaceriști s-a separat în 2008. Atunci, Mutu figura ca prim-vicepreședinte Partidul Democrat Liberal, filiala Sector 6. Pe atunci, partidul era condus de controversatul primar Cristian Poteraș, în prezent condamnat la opt ani de închisoare pentru că a jucat un rol activ în activitățile mafiei retrocedărilor din Sectorul 6. De la PDL, Mutu s-a transferat la PSD, care i-a oferit un loc de senator în 2008. Chiar dacă a făcut pasul spre politică, Mutu nu a renunțat la afaceri. Numele lui apare azi în opt firme.

Drumurile celor doi parteneri de afaceri s-au intersectat cu cele ale afaceristului Vladimir Cohn, fostul acționar al clubului Dinamo. Cei trei au fost asociați, în 2006, în firma Romconsulting Restserv SRL. Ulterior, Mutu și Iordăchescu s-au retras din firmă, în care au intrat Remus Truică, Pepe Berciu și Ioan Biriș. Ultimul este ginerele lui Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații după Revoluția din 1989.

Iordăchescu, regele amaneturilor

Fostul partener de afaceri al lui Mutu, Cătălin Iordăchescu, este în prezent unul dintre milionarii discreți ai Capitalei. Acesta a fost fotografiat la volanul unui Ferrari, dar conduce și mașini mai… ieftine, de la Mercedes. Iordăchescu patronează una dintre cele mai mari firme de amanet din București, care deține cunoscutele amaneturi „Tezaur”, Tezaur Investment Grup. Din datele de la Registrul Comerțului rezultă că firma are nu mai puțin de 54 de puncte de lucru în Capitală. Din datele financiare aflăm că în anul fiscal 2018 a avut o cifră de afaceri de 38,4 milioane lei și un profit net de opt milioane lei.

Pe lângă casele de amanet, Iordăchescu se ocupă și cu imobiliare. Firma Romconsulting Investment Group a raportat în ultimii trei ani la rând pierderi cuprinse între 837.487 lei și 25.097 lei, în anul fiscal 2018. Asociatul minoritar în această societate, Romconsulting Office Concept, controlată tot de Iordăchescu, a raportat în anul fiscal 2018 un profit de 34,2 milioane lei.

Tot în zona imobiliară, Iordăchescu mai deține compania Grand Business Centre, care a raportat un profit de 9,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 12,4 milioane lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua, se vor construi două imobile noi pe strada Lujerului 16, eu locuiesc chiar în blocul de lângă. Noi locatarii bănuim ca firma respectivă (beneficiarii investiției) este deținută de Gabriel Mutu și de fostul viceprimar Constantin Tomescu. Se poate să ne ajutați cu această informație?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...