joi, 25 iulie 2024
20 C
Buzău

România

20 C
Buzău
joi, 25 iulie 2024
20 C
Buzău

Seceta a ucis zeci de mii de hectare de...

Temperaturile extreme din ultimele zile au uscat de-a binelea culturile agricole. Dacă luna trecută porumbul și floarea soarelui promiteau producții bune, mulți fermieri lăudând...
Ești aiciDezvăluiriEXCLUSIV! „Martirii” unei minciuni mari cât secolul. Zece ziarişti străini, împușcați în...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

EXCLUSIV! „Martirii” unei minciuni mari cât secolul. Zece ziarişti străini, împușcați în „Revoluția română” şi nerevendicați de nimeni

Evident că enigma „revoluției” nu a fost nici până în prezent rezolvată. Cel puţin oficial. În schimb, „teroriştii lui Ceauşescu” au devenit „teroriştii lui Iliescu” şi, mai nou, Iliescu şi mulţi ca el sunt învinuiți, la modul cel mai serios cu putinţă, de… terorism şi instigare la acte de terorism. Ba chiar sunt „eroii” unui dosar despre care nimeni nu știe cum se va încheia. Iar noi, ceilalţi, cei care am tremurat în stradă în acele zile de decembrie, cu ce ne-am ales? Ne tot întrebăm, de 34 de ani încoace: „Cine a tras în noi, după 22?”. Evident, noi!

Vă prezentăm astăzi, în exclusivitate, lista cu 10 ziarişti din SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Iugoslavia, împușcați, în decembrie 1989, în România: la Timişoara, Arad, Bucureşti şi în alte localităţi. Parchetul a descoperit autorii, s-au făcut comisii rogatorii, dar, până în prezent, nimeni nu a „revendicat” victimele. Ce se ascunde în spatele acestei tăceri? Este şi acesta un semn al marii manipulări, care, zilele acestea, a împlinit 34 ani? Istoria va răspunde la un moment da la această întrebare. Sau poate nu va răspunde niciodată.

Cei 10

John Joseph Dany Szeus, din Ohyo/SUA – jurnalist, Associated Press (A.P). Împuşcat în braţul stâng; Pasquale Modica, Roma/Italia (fotoreporter italian) – împuşcat în spate: plagă împuşcată în zona hemitorace stâng; John Victor Tagliaboue, New Jwersey, SUA (jurnalist american), împuşcat în regiunea lombară; Mihai Jelko, Belgrad/fosta Iugoslavie (jurnalist sârb) – împuşcat, nu se ştie dacă mortal sau doar rănit, în torace, plagă toracică; Jaques Langevine Paris/Franţa (reporter France Prese), împuşcat în gamba stângă.

Marcel Ciolacu și Revoluția din decembrie ’89. Impostura premierului Ciolacu

Toţi cei şase jurnaliști au fost împuşcaţi, în ziua de 23 decembrie 1989, la Timişoara. La Bucureşti, pe 23 şi 25 decembrie, au fost împuşcaţi sau au murit în împrejurări ciudate alţi doi jurnalişti străini. Unul este celebrul Jean Louis Calderon şi altul, un jurnalist belgian(Danny Huwe) împuşcat mortal, pe 25 decembrie, în zona Răzoare. În apropiere de Bucureşti, la Titu, pe 28 decembrie, a mai murit un jurnalist, englezul Jan Berry. Şi la Arad se pare că a murit un jurnalist străin.

În afară de cei 10 mai sus enumeraţi, este posibil să mai fie şi alţi jurnalişti-victime, încă neidentificaţi. Toţi aceşti bravi jurnalişti, morţi sau răniţi la datorie, au crezut că se află în România în slujba adevărului. Se pare însă, aşa cum au demonstrat alţi jurnalişti străini, că, în decembrie „89, în România, toţi au fost, cu sau fără voia lor, victimele unei megamanipulări. Sau ale unei hiperintoxicări. Numită de ei „o minciună mare cât secolul”.

Cazul Calderon. Jean Louis Calderon

Strada Jean-Louis Calderon, jurnalistul răpus la Revoluție

În altele era confundat cu un student plin de curaj şi avânt revoluţionar. În noaptea de 23 decembrie 1989, cameramanul Jean Louis Calderon se afla în Piaţa Palatului. Pentru că se trăgea din toate părţile, jurnalistul francez s-a adăpostit, împreună cu alţi tineri, în spatele unui tanc. Deodată, dinspre CC a apărut brusc un ARO asupra căruia s-a tras, crezând că este plin cu terorişti. ARO a intrat brusc în tanc, iar tancul, cu spatele, a trecut cu șenilele peste mai mulţi tineri, printre care se afla şi Calderon.

Există şi varianta că jurnalistul francez ar fi fost mai întâi împuşcat. Poate chiar din spate, din cauze şi în împrejurări încă obscure. Bine-cunoscuta realizatoare de televiziune Mihaela Rădulescu este şi acum marcată că, în 1990, a apărut pe coperta revistei „Paris Match” lângă sicriul lui Jean Luis Calderon, cel care îi devenise şi prieten în CC.

Acolo unde Mihaela (pe atunci blondă) l-a cunoscut şi pe Dan Iosif, căruia ulterior i-a devenit şefă de cabinet. Ca un făcut, acel ciudat ARO care a ars în întregime era trimis de Dan Iosif la Casa Scânteii, pentru a fi tipărite nişte enigmatice „manifeste revoluţionare”. Ca şi multe altele, şi acesta poate fi considerat unul dintre misterele Revoluţiei pe care Dan Iosif, de curând decedat, le-a dus cu el în mormânt. Pentru totdeauna.

Cazul celor şase jurnalişti împuşcaţi la Timişoara

Despre cei şase jurnalişti împuşcaţi la Timişoara mai sus enumeraţi, împuşcaţi toţi în ziua de 3 decembrie 1989, nu s-a vorbit aproape deloc până în prezent. Ba chiar deloc. Astfel, se poate spune că dezvăluim în premieră absolută lista celor şase jurnalişti şi a împrejurărilor în care aceştia au căzut victime. Ba, mai mult, tot în premieră absolută, am aflat un lucru aproape incredibil.

Adrian Mocanu face dreapta împrejur la Buzău. Cine e licheaua care a pus laba pe organizația județeană a PNL

Şi anume că, în cei 18 ani care au trecut de atunci, procurorii români i-au identificat pe autori şi toate împrejurările în care s-a tras în cei 10 jurnalişti mai sus-amintiţi. S-au făcut şi comisii rogatorii în ţările de origine ale victimelor, în vederea identificării acestora şi/sau a familiilor acestora pentru a se stabili pretenţiile, încheia dosarele şi trimiterea în judecată a făptaşilor şi a celor care au dat comanda. Nimeni nu a dat curs demersurilor procurorilor români. Chiar nimeni nu revendică aceste victime?

Cazul Berry. Misterele AN-ului doborât la Titu

Pe 28 decembrie 1989 murea într-o catastrofă aviatică foarte controversată şi jurnalistul englez Jan Berry. Avionul în care se îmbarcase spre Iugoslavia, un AN condus de un pilot performant, a fost lovit de o rachetă sol-aer, deasupra localităţii Vişina (lângă Titu). S-au spus câte şi mai câte despre torpilarea avionului şi despre moartea jurnalistului englez.

Ba că în avion erau documente secrete. Ba că jurnalistul britanic deţinea filme cu „teroriştii libieni” îmbarcaţi pe Aeroportul Otopeni pe 23 decembrie. Ba că avionul ar fi fost ţinta unor rachete scăpate de sub control sau trase haotic în ţinte care nu existau, dar apărea din senin pe radare. Oficial, un lucru este sigur: în acele zile, era consemn să nu zboare nimeni. Restul se află în dosarul de la Parchet, încă neajuns în instanţă. Pentru că nici pe Jan Berry nu-l revendică nimeni.

Minciuni, minciuni mass-media, minciuni „mari cât secolul”

Mediamesoges: minciuni mass-media. Este titlul unei lucrări care a apărut în 1990 la Bruxelles şi care face referire la o aşa-zisă megamanipulare a mediei internaţionale în legătură cu evenimentele din decembrie 1989, din România. Jurnalistul Gerald de Selys, de la Radioteleviziunea belgiană preciza în legătură cu această provocatoare temă că i-a venit ideea „după scandaloasa mistificare a măcelului de la Timişoara”.

Concluzia jurnalistului belgian era că „minciunile despre cele petrecute în oraşul de pe Bega”, în decembrie ’89, constituie „o manipulare fără precedent în istoria presei”, iar „impostura” de atunci „nu a fost demontată decât în mica măsură”, ziarele şi televiziunile din lumea întreagă necerându-şi scuze faţă de opinia publică pentru manipulare. Tot în 1990, la Paris, a fost publicată celebra carte a lui Michel Castex: „Un mesonge gros comme le siecle. Roumanie, histoire d’une manipulation”(O minciună mare cât veacul. România, istoria unei manipulări).

Autorul a condus echipa de jurnalişti ai agenţiei France Prese (AFP), care a analizat la faţa locului evenimentele din decembrie 1989. Din România şi din întregul fost lagăr comunist. Jurnalistul francez a ajuns la concluzia că a fost vorba despre „o intoxicare remarcabilă, fără precedent, în care s-a lăsat prinsă media internaţională”. Într-adevăr, în decembrie 1989, presa internaţională, „cu toţi porii deschişi”, a funcţionat, se pare, ca o imensă „reţea capilară” în care informaţii greu de ţinut sub control au circulat haotic.

Era rezultatul unei manipulări voite? Cine şi în ce scop a lansat, încă din 17 decembrie, cifra de 60.000 de morţi înregistraţi în România, cifră invocată şi în „procesul de la Târgovişte”? Tavălugul manipulării în avalanşă abia fusese declanşat. Chiar dacă, după 25 decembrie, ca la un semn, avalanşa s-a oprit, miracolul românesc de la Bucureşti şi Timişoara s-a transformat într-o megaminciună. O minciună mare cât un veac. O minciună care a ajuns la majorat.

Manipularea secolului, la majorat

„O minciună mare cât secolul” au spus jurnaliştii francezi şi belgieni la începutul lui ’90, despre „revoluţia română”. Au avut dreptate? Într-o bună parte, da. Mai ales în cazul în care ne referim la aşa-zisele „gropi comune” de la Timişoara sau la cifrele apocaliptice ale morţilor şi răniţilor. Dar mai ales la sutele de „terorişti” care „trăgeau din toate poziţiile”.

Evident că enigma „revoluției” nu a fost nici până în prezent rezolvată. Cel puţin oficial. În schimb, „teroriştii lui Ceauşescu” au devenit „teroriştii lui Iliescu” şi, mai nou, Iliescu şi mulţi ca el sunt învinuiți, la modul cel mai serios cu putinţă, de… terorism şi instigare la acte de terorism. Ba chiar sunt „eroii” unui dosar despre care nimeni nu știe cum se va încheia. Iar noi, ceilalţi, cei care am tremurat în stradă în acele zile de decembrie, cu ce ne-am ales? Ne tot întrebăm, de 34 de ani încoace: „Cine a tras în noi, după 22?”. Evident, noi!

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

SourceAdevărul

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...