Eugen Nicolicea, deputat PSD, susține că magistrații care şi-au suspendat temporar activitatea încalcă legea şi că sunt pasibili de închisoare. „Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce privește prevederile potrivit cărora suspendarea activității unităților de parchet reprezintă infracțiune şi se pedepsește ca atare”, spune „specialistul în drept la distanță” Eugen Nicolicea.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, invocă mai multe prevederi din Legea nr. 62/2011 a dialogului social prin care subliniază că magistrații sunt pasibili de pușcărie. Prima este cea de la art. 181: „prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. „Având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei”, susține Eugen Nicolicea.
Citește și: TVR, cenzura și audiența! Cât de mare este puterea penalilor lui Dragnea în televiziunea publică ori despre cum PSD-ul minte poporul cu televizorul!
El mai invocă şi art. 202 şi art. 218 din aceeași lege. Despre primul, spune că „specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă”.
Despre al doilea, Eugen Nicolicea susține că declararea grevei constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă. „Nu știu ce este mai grav, necunoașterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încălcarea cu bună știință a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, declară deputatul PSD, printr-un comunicat de presă.
Secretul lui Eugen Nicolicea: A făcut Dreptul la Spiru Haret, forma de Învățământ la Distanță. A rămas repetent la prima facultate
Eugen Nicolicea e deputat din anul 1992. Biografia sa oficială de pe site-ul Camerei Deputaților arată că este absolvent a două facultăți: Electronica şi Dreptul. La niciuna dintre ele însă nu se spune unde a absolvit şi în ce an.
Citește și: OUG 7 și FILMELE făcute de PROȘTI pentru PROȘTI. Ori despre cum a început să bată prin PSD un vânt rece de baltă, cu spaimele lui reci, de sfârșit pe undeva, pe la Poarta Albă
În momentul de față, Eugen Nicolicea este președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, adică acea comisie fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege, indiferent de zona pe care o reglementează. Din acest motiv, calificarea profesională în domeniul Dreptului a lui Eugen Nicolicea capătă o semnificație aparte. Aceasta cu atât mai mult cu cât în această perioadă, în Comisia specială din Parlament (Comisia Iordache), Eugen Nicolicea este unul dintre cei mai prolifici autori de amendamente la Legile Justiției, la Codul penal şi la Codul de procedură penală.
Repetent la Automatizări
Eugen Nicolicea a intrat la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universității din Timișoara în anul 1976. Un fost coleg de-al său ne-a mărturisit că „undeva prin anul II sau III a rămas repetent”. „Tot nu reușea să treacă un examen şi atunci s-a transferat de la Automatizări şi Calculatoare la Electronică, unde a şi terminat, în anul 1982”. A primit repartiție la Șantierul Naval din Drobeta Turnu Severin, localitatea sa de baștină.
A doua facultate
A doua facultate urmată de Eugen Nicolicea a fost Dreptul, despre care deputatul nu dorește să ofere niciun fel de relații. Un fost profesor a deconspirat însă marele lui secret: a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învățământ la Distanță”.
Citește și: Noua Lege a minelor: o altă lege toxică, marca PSD! Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere “pe repede înainte” pentru exploatare
Un fost profesor de la filiala din Drobeta Turnu Severin a Universității Spiru Haret a declarat că Nicolicea era student acolo „la nivelul anilor 2008 sau 2009” şi că a urmat doar trei ani de facultate, pentru că a făcut doi ani într-unul singur.
„În același timp făcea aceeași facultate şi nevasta, şi fiica lui”, susține profesorul. Un act confirmă însă spusele profesorului.
Un document centralizator emis de Universitatea Spiru Haret, conținând rezultatele obținute de studenții la Drept, Anul III, forma Învățământ la Distanță, în sesiunea de examene din iarna anului 2008.

Din cei 5.333 de studenți din toată țara înscriși în listă, Eugen Nicolicea figurează la poziția 2066. Avea atunci 52 de ani. A obținut nota 6 la Drept administrativ, nota 8 la Drept internațional public, nota 9 la Drept internațional privat, nota 9 la Drept comparat, nota 8 la Dreptul societăților, nota 10 la Limba engleză şi tot 10 la Relații individuale de muncă.
Nota 5 era garantată
Fostul profesor a relatat presei şi cum decurgeau cursurile şi examenele la Spiru Haret. „Ăștia de la Învățământ la Distanță nu veneau deloc la cursuri, învățau de unde puteau şi veneau doar în sesiune. Sesiunea dura vreo lună şi jumătate, iar examenele se țineau doar sâmbăta. Studenții veneau aici la filială, se așezau la un calculator şi-şi băgau o parolă. Li de deschidea grila de examen, cu trei variante de răspuns la fiecare întrebare. Corectă era doar o singură variantă, nu erau întrebări în care să fie corecte două sau toate trei variantele. Iar întrebările erau astfel formulate că dacă bifai la toate întrebările doar varianta A, aveai asigurată nota 5. Nota o primeau pe loc, tot prin calculator”.
Absolvenți prin ordonanță de urgență
În anul 2009, Universitatea Spiru Haret a fost implicată într-un uriaș scandal. Ministerul Educației a decis că numeroase filiale şi forme de învățământ de la această universitate funcționează ilegal, întrucât nu sunt nici acreditate, nici autorizate provizoriu. Între acestea, figurează şi filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de Învățământ la Distanță – cea absolvită de Eugen Nicolicea. Zeci de mii de studenți s-au văzut în situația de a nu-şi lua diploma de absolvire sau de licență. A urmat mii de procese, prin care statul a fost obligat să recunoască, totuși, studiile acestor oameni, câtă vreme a permis școlarizarea lor, deși calitatea învățământului nu era atestată.
Abia în vara anului 2015, ca să stopeze avalanșa de procese, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care absolvenților aflați în această situație li se recunosc studiile – indiferent cum au fost făcute. La acest moment, încă nu știm dacă Eugen Nicolicea și-a luat licența la Spiru Haret, la o altă facultate, dacă şi-a luat-o ca urmare a unui proces sau ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului Ponta.