Daniela-Ioana Stăncioi, o judecătoare cu un salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi, a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM, instituția care gestionează problemele magistraților și poate aplica sancțiuni.
Culmea este că Daniela-Ioana Stăncioi a și câștigat procesul în primă instanță, la Tribunalul Argeș. Statul poate face recurs, dar decizia este executorie.
Daniela-Ioana Stăncioi are o avere consistentă
Stăncioi a reclamat condițiile de muncă, iar suma obținută este de peste 2 mii de lei. Asta în condițiile în care, conform declarației de avere, judecătoarea e bine înfiptă în lumea celor bogați.
- În anul fiscal 2022, Daniela-Ioana Stăncioi a obținut venituri salariale de circa 224.000 de lei, puțin sub 19.000 de lei pe lună în medie.
- Întrucât nu ar avea locuință, potrivit declarației de avere, i se decontează diurna și transportul: în total puțin peste 36.000 de lei, deci circa 3.000 de lei pe lună, în 2022
- Are bijuterii de 11.000 de euro
- Deține peste 315.000 de lei în conturi
- Din 2019, conduce un Audi A5
Oficial, Daniela Stăncioi este angajată la Curtea de Apel București, dar de fapt ea este purtătoarea de cuvânt a CSM.
Motivarea sentinței
Judecătoarea din Argeș care i-a dat câștig de cauză, Anca Georgiana Rădulescu, a invocat în motivarea sentinței decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Ciolacu, trădător? De ce a „jucat” pentru Gabriel Resources premierul României
Faptul că reclamanta beneficiază de un spor salarial pentru condițiile de muncă nu poate fi considerat ca acoperind obligația angajatorului, câtă vreme este vorba despre un spor cu caracter general, acordat tuturor angajaților care prestează activitatea în aceleași condiții ca reclamanta, indiferent dacă aceștia au sau nu probleme oftalmologice (…)
Singurul mijloc de a se da efect util normei din directiva europeană este să se considere că, dacă sunt îndeplinite condițiile pentru furnizarea unui dispozitiv special, angajatorul poate fi obligat în mod direct la plata contravalorii acestuia (…)
Astfel, după cum a arătat și CJUE, ochelarii de vedere se pot circumscrie noțiunii de «aparat de corecție specială», atunci când au legătură cu lucrul la monitor (par. 39 din hotărârea menționată), indiferent dacă sunt folosiți de salariați și în afara locului de muncă sau pentru alte activități (par. 48)”, se arată în decizia tribunalului, publicată de Lumea Justiției.
Este scandalos faptul ca o judecatoare cu un salariu urias, masina de lux si sute de mii de lei in conturi a dat statul in judecata pentru a-i deconta ochelarii. Mai mult, ea chiar a castigat procesul, iar decizia este executorie. Este greu de inteles cum o persoana cu o avere atat de mare sa nu isi poata permite sa isi cumpere singura o simpla pereche de ochelari. Iar faptul ca este purtatoare de cuvant la CSM, institutia care gestioneaza problemele magistratilor si poate aplica sanctiuni, face ca situatia sa fie si mai grava. Este o lipsa totala de transparenta si etica din partea ei, iar decizia motivata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu face decat sa le dea dreptate celor care spun ca sistemul judiciar este corupt. Ar trebui sa se aplice sanctiuni severe pentru astfel de cazuri si sa se desfasoare o ancheta amanuntita asupra averii acestei judecatoare. Nu este corect ca ea sa beneficieze de avantaje si sa deconteze sume de bani de la stat, din banii contribuabililor, in timp ce altii muncesc din greu pentru bani. Este o situatie revoltatoare si trebuie sa se ia masuri pentru a se asigura ca astfel de abuzuri nu se vor mai intampla in viitor.