luni, 24 martie 2025
6.9 C
Buzău

România

6.9 C
Buzău
luni, 24 martie 2025
6.9 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciDezvăluiriCumpănașu, „revoluționarul” branșat la contractele cu statul. Candidatul „anti-Sistem” a câștigat...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cumpănașu, „revoluționarul” branșat la contractele cu statul. Candidatul „anti-Sistem” a câștigat salarii uriașe de pe urma Sistemului. Cum a ajuns un personaj fără facultate să fie șeful tuturor rectorilor din România și să câștige sute de mii de lei de la aceștia

Apare pe sticlă și ne vorbește despre sistem, critică corupția, clasa politică, numai că Alexandru Cumpănașu, candidat la Cotroceni, uită să ne spună că a fost un abonat fidel la contracte cu statul. Ca fondator al ONG-ului AID, Cumpănașu a obținut, sub mandatul lui Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, finanțări substanțiale. Altfel, candidatul la prezidențiale Alexandru Cumpănașu a derulat afaceri cu statul de milioane de euro, pentru – culmea culmilor! – eliminarea corupției din administrația publică.

Cumpănașu a câștigat în ultimii ani, împreună cu soția sa, sute de mii de lei de la universități de prestigiu din România, deși el nu a absolvit nici o facultate. Declarațiile de avere și de interese arată că Alexandru Cumpănașu a încasat venituri de la universitățile conduse de rectorii care îi erau subordonați în Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR). Mai mult: Cumpănașu, care se prezintă drept adversarul forțelor oculte, este mason.cumpănașu și dragnea66.000 de lei de la SNSPA, 58.000 de lei de la UEFISCDI, 580.000 de lei de la Asociația pentru Implementarea Democrației, plus alte sute de mii de lei de la alte asociații, plus chirii de peste 100.000 de lei. Atât a câștigat Alexandru Cumpănașu în 2018, potrivit declarației de avere depuse în calitate de candidat la prezidențiale. Sume similare, de ordinul sutelor de mii de lei, a câștigat și soția sa, Simona – Gabriela Cumpănașu, din aceleași surse.

Citește și: Brăileanul Mihai Tudose îl urechează rău pe Victoraș Ponta: Eu nu am negociat nimic cu nimeni, nici cu PSD, nici cu PNL, neavând ce și de ce să negociez. România are nevoie de un Guvern, indiferent cine îl conduce. Apoi, dacă doream să fiu vasal cuiva rămâneam la PSD, alături de Cuc, Andrușca, Carmen Dan

Averea candidatului care folosește în campania electorală tragedia de la Caracal e și ea impresionată: 3 terenuri, 7 apartamente / case, un Mercedes din 2018 și un Subaru din 2008, 260.000 de lei și 16.000 de euro în conturi, un plasament de 152.000 de lei, un împrumut de 300.000 de euro și unul de 171.000 de lei.

Cumpănașu, candidatul fără facultate

Alexandru Cumpănașu este absolvent de liceu, cu diploma de bacalaureat obținută în iunie 2000 la Liceul Ioniță Asan din Caracal. Tot acolo a obținut și atestat profesional de Programator – analist – ajutor. El a declarat pentru G4Media.ro că nu și-a terminat studiile de drept începute la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Cum a ajuns să câștige atâția bani

G4Media.ro a dezvăluit în 4 septembrie că Alexandru Cumpănașu a câștigat zeci de milioane de lei din proiecte derulate de Asociația pentru Implementarea Democrației, ONG-ul fondat și condus de el. Parteneri i-au fost marile instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector.

Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția sa au ajuns să fie plătiți în calitate de experți. Iată câteva exemple:

Citește și: Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului cu 240 de voturi. ”Vă mulțumesc şi aveți încredere în noi!”, a declarat Ludovic Orban, noul premier al României

1. Internaționalizare, echitate și management universitar pentru un învățământ superior de calitate. Proiectul a fost implementat de Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) in perioada aprilie 2014– septembrie 2015 și cofinanțat din “Fondul Social European” prin Programul Operațional “Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU). Valoarea totală: 13 milioane de lei. Parteneri:
Asociația Internațională a Universităților (IAU)
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
Asociația pentru Implementarea Democrației (AID)

2. Pregătirea sistemului național de e-Administrație în România. Proiectul a fost implementat de Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), cu fonduri europene din Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”, iar Asociația pentru Implementarea Democrației a fost partener, împreună cu 8 universități și centre de studii. Obiectivul general al proiectului a fost pregătirea condițiilor necesare pentru trecerea la sistemul național de e-Administrație in vederea creării unei administrații publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio-economic al societății românești. Valoarea totala eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 12 milioane de lei.

Cum se explică veniturile lui Cumpănașu obținute de la marile universități

Alexandru Cumpănașu și-a construit în ultimii ani o rețea de colaborări care l-a pus în situația de a fi șeful, în cadrul Coaliției Națională pentru Modernizarea României (CNMR), rectorilor marilor universități din România.

Cumpănașu a ajuns în atenția opiniei publice prin intermediul a două ONG-uri abonate la bani publici: Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) și Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR).

Citește și: Cui predă PSD puterea? Amante, fini, nepoți, rude de toate gradele, foste soții ori foste amante de politicieni aflați încă la putere sau neveste de analiști politici au fost trimiși/trimise pentru patru ani în posturi în ambasade din toate colțurile lumii, cu mandat de patru ani și 40.000 euro/an 

Deși până la acest moment nu există niciun proiect semnificativ lăsat în urmă de Cumpănașu, cu excepția seriei de interviuri realizate la diverse televiziuni cu șefi din poliție, servicii secrete, educație ori ambasadorul Rusiei, el a strâns sub conducerea lui, în Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), zeci de instituții, asociații, sindicate, universități ori patronate. Informațiile apar pe pagina de net a Coaliției, ștearsă de curând, dar păstrată în memoria Google.

De remarcat că printre subordonații lui Cumpănașu, oamenii care l-au validat permanent ca figură publică, s-au numărat până de curând rectorii marilor universități din România reuniți în două instituții distincte: Consiliul Național al Rectorilor și Consorțiul Universitaria.

El a fost în permanență legat de rectori, având proiecte cu aceștia și semnând diferite protocoale de colaborare între Coaliția sa și universitățile conduse de aceștia. Ce le-a dat în schimb? Interviuri la emisiunea pe care la acel moment o realiza la Realitatea TV.

Consiliul Național al Rectorilor (CNR), care reunește rectorii tuturor universităților din România, s-a delimitat abia pe 1 septembrie de Alexandru Cumpănașu, anunțând într-un comunicat de presă că se suspendă pe termen nelimitat din Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) pentru a păstra universitățile ”în afara jocului politic”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...