miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău
Ești aiciConstanțaCum a ajuns Florin Vizan jupân peste Administrația Portului Constanța. „Ingineria” lui...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cum a ajuns Florin Vizan jupân peste Administrația Portului Constanța. „Ingineria” lui Grindeanu pe o lege modificată pentru a-l pune pe Vizan jupân la Administrația Portului Constanța

Printre bălării şi construcții în paragină, Portul Constanța riscă să „se scufunde” din cauza corupției, a jocurilor politice şi a oamenilor fără experiență care ajung să conducă un obiectiv vital pentru dezvoltarea României. Investiții se anunță de ani de zile… Deocamdată pe hârtie.

Politicienii au grijă să-şi numească în funcție preferații, în detrimentul oamenilor cu experiență. Asta a făcut și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a-l pune jupân la Administrația Portului Constanța pe Florin Vizan, un valet politic. Acești conducători de ocazie sunt montați pe post ca să valorifice oportunitățile economice pe care le oferă cel mai important port din România.

Numit din pix din luna august a anului trecut, lui Vizan i-a luat aproape un an ca să-şi dea seama că trebuie dezvoltat Portul Constanța, taman pe perioada războiului Rusia-Ucraina, când fluxul de nave e maxim. Potrivit unui raport care a intrat in posesia Dobrogea TV, Portul Constanța a cunoscut, într-adevăr, „o creștere a traficului de mărfuri, care altfel ar fi fost expediate către sau dinspre porturile ucrainene. Preocupările de securitate în ceea ce privește portul sunt în principal fraudă și corupție și contrabanda de mărfuri ilicite. Aceste amenințări sunt adesea interconectate și, prin urmare, este dificil de evaluat care este amenințarea mai mare în raport cu operațiunile portuare comerciale”.

Trans-Cislău, feerie de toamnă în Munții Buzăului. DJ 102C, o șosea modernizată acum un an de CJ Buzău, la bătaie cu Transfăgărășanul și Transalpina

Dacă la capitolul piraterie, terorism, insurgență și operațiuni militare, riscul este catalogat ca fiind „redus”, contrabanda, frauda şi corupția sunt la nivel „ridicat”. „Cele mai comune tipuri de corupție sunt mita și cadourile în schimbul serviciilor oferite de oficialii guvernamentali. Aceste practici se oglindesc în administrația vamală, care este foarte afectată de corupție. În plus, incidentele raportate de contrabandă cu mărfuri ilicite prin port, indică în continuare activitate infracțională în port. Potrivit mai multor surse, eficacitatea legislației anticorupție este scăzută, iar oficialii sunt rareori trași la răspundere. Cele mai comune tipuri de corupție sunt mita și cadourile în schimbul serviciilor oferite de oficialii guvernamentali. Aceste practici se oglindesc în administrația vamală, care este foarte afectată de corupție”, se mai arată în raport.

Cum a fost numit în funcție Florin Vizan

Dar să revenim la oile noastre. Şi nu putem trece mai departe fără a aminti despre unul dintre scandalurile care au zguduit din temelii coaliția de guvernare şi anume înlocuirea, în august 2022, de la conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța S.A. a lui Florin Goidea cu Florin Vizan, susținut de PSD. Cum lui Florin Goidea i-a expirat mandatul, politicienii s-au gândit să aducă în funcție un om fără experiență și numit din pix, pentru că Florin Vizan a ajuns director fără concurs, condiție obligatorie pentru a te angaja la stat.

Cronica unei săptămâni bolnave. Șoșoacă a vrut să-i arate lui Zelenski Putina cu brânzeturi rusești a Parlamentului României, dar eroul ucrainean s-a speriat de miros și a dat bir cu fugiții

La o scurtă căutare pe Google pentru a afla realizările lui Vizan şi cum a ajuns să aibă în mâna sa o asemenea răspundere, nu găsim mai nimic interesant. Este cunoscut mai degrabă pentru activitatea sa privată și pentru aparițiile în presa tabloidă. Cu toate acestea, el a fost numit de Sorin Grindeanu și Bogdan Mîndrescu, în luna august 2022, la conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.

Deși ministrul Transporturilor a precizat, chiar la Constanța, la acea vreme, că pentru APMC se va organiza un concurs bazat pe OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, pentru a desemna cel mai potrivit om la conducere, Florin Vizan a primit funcția fără concurs și fără un plan de management. Ba mai mult, ministrul Transporturilor s-a schimbat precum a bătut vântul. Grindeanu a afirmat că vrea să schimbe legea deoarece un economist sau jurist poate intra în orice Consiliu de Administrație, mai puțin la Portul Constanța, unde sunt chestiuni extrem de restrictive.

„În urmă cu un an, de exemplu, dacă vorbeam de Consiliul de Administrație sau de directorul de la Portul Constanța, eu chestiuni mai restrictive decât la Portul Constanța în a intra în Consiliul de Administrație nu am văzut. În orice alt loc, dacă ești economist sau ești jurist, ai voie, nu vorbesc să fii inginer agronom, dar dacă ești economist sau jurist, ai voie să intri într-un Consiliu de Administrație, orice tip de Consiliu de Administrație. Doar la Portul Constanța nu aveai voie, pe o lege făcută în vremuri în care era cineva președinte care avea legătură cu zona asta şi care era adus la o selecție extrem de restrictivă. Drept dovadă ne-au adus în situația pe care o știți cu toții şi pe care eu nu m-am ferit să v-o prezint, indiferent de influențe politice. Nu m-am ferit să vi le prezint şi asta a fost şi cerința mea către domnul Vizan şi către toată echipa de acolo că trebuie așezat Portul Constanța pe coordonate sănătoase”, a declarat Sorin Grindeanu in iunie 2023, adăugând că legea se va schimba… Zis și făcut!

Ca să-i facă loc lui Vizan să participe fără concurs, legea a fost schimbata cu aportul „avocatei cămătarilor”, cunoscută și ca Laura Vicol – amica la toartă cu „inculpatul”, și ea vedetă de tabloid -, care a înaintat un proiect de lege parlamentului, ca să fie votat cu dedicație pentru favoritul lui Grindeanu. Legea cu pricina se poate consulta AICI, este de-a dreptul hilară, după chipul și asemănarea lui Vizan.

Vizan: portret de milionar, preferat al tabloidelor

Dar revenim la CV-ul lui Vizan. Legătura lui cu Administrația Porturilor Constanța începe pe vremea directorului Mircea Banias, al cărui consilier a fost. Iar în 2020, Vizan a candidat pe listele PSD, fără succes pentru un post de consilier județean. În luna mai 2022, Florin Vizan primea funcția de director general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța (DRDP), fără nici un fel de experiență relevantă în domeniu. Potrivit CV-ului său, este absolvent al Facultății de Finanțe Contabilitate din cadrul ASE București și al Facultății de Drept – Universitatea „Spiru Haret”.

După ce a lucrat câteva luni la Drumuri și Poduri, Ministrul Transporturilor crede că Florin Vizan este pregătit să avanseze în carieră și îi dă pe mână conducerea Portului Constanța. Potrivit newsweek.ro, unul dintre cei care au insistat pentru numirea lui Vizan la șefia APMC este mâna dreaptă a lui Grindeanu din minister, Bogdan Mîndrescu.

Înainte să conducă Direcția Regională de Drumuri şi Poduri Constanța, acesta a mai activat în conducerea Petromin, CNAPMC dar și la Oil Terminal pe vremea când făcea politică în Partidul Democrat Liberal. Potrivit presei locale, Vizan este un cunoscut afacerist de la malul mării, un apropiat al șefului PSD Constanța, Felix Stroe. Acesta are acțiuni în mai multe companii cu obiecte de activitate dintre cele mai diverse: Eco Concept Expert SRL, Zeus Construct SRL, Nova Premium Gaz SRL, Lotus Camping SRL, Nova Management SRL, Zeus Service SRL. Multe dintre aceste firme au puțini angajați și multe pierderi.

De-a lungul timpului, Vizan s-a remarcat și prin apariții mondene. În 2018 era filmat de paparazzi de la Cancan petrecând în clubul Nuba din Mamaia. Iar în 2020 o publicație din Constanța l-a surprins la volanul unui autoturism Rolls Royce Wraith, în valoare de 400.000 de euro, care nu era trecut în declarația de avere. „În general mașinile se iau pe firmă, știți şi dumneavoastră. Da, a fost mașina mea o perioadă scurtă şi mi-am făcut un hobby din asta. Am vândut-o pentru că a fost o ofertă foarte bună”, declara, în luna octombrie 2020, Florin Vizan, pentru stirileprotv.ro.

Numit în fruntea portului, acesta nu a avut un plan de management. „Când am fost numit pe 4 luni de zile nu poți să-ți faci un plan, ce plan de management?! Dacă îți propui ceva şi propunerea în birocrația care există şi aia se pierde”, a mai spus Florin Vizan, pentru stirileprotv.ro. Iată cum unul fără nicio experiență, practic, un incompetent total ajunge într-o perioadă extrem de sensibilă din punct de vedere geo-strategic să conducă un punct cheie, Portul Constanta, acolo unde colcăie de corupție. Și asta pentru că mafia din Transporturi are nevoie de un pion și aici.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

1 COMENTARIU

  1. Politic Practic este seful care conduce Portul Constanta fara ca acesta sa produca macar un leu beneficiu economiei tarii Astia sunt mafiotii care fura nonstop fara teama de vreo autoritate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...