vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

România

22.6 C
Buzău
vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu,...
Ești aiciDezvăluiriCornel Ioan Sandu, lupu᾽la mită. Ce avere are nea Sandu, polițistul care...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cornel Ioan Sandu, lupu᾽la mită. Ce avere are nea Sandu, polițistul care în 2021 a primit Placheta de Onoare a Poliției Române

Cornel Ioan Sandu sau „Lupul de la Rutieră”, așa cum era cunoscut de șoferii din Brașov și Râșnov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului  Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri.

Arestat 30 de zile în urma deciziei judecătorului, agentul Cornel Ioan Sandu este acuzat de procurorii brașoveni că a intervenit pe lângă colegii lui de la Rutieră să lase să treacă mașinile care depășeau tonajul admis spre un hotel din Poiana Brașov. În schimb, „Lupul de la Rutieră” se bucura de ședințe gratis la centrul de servicii SPA al hotelului, iar patronul sponsoriza și clubul de fotbal la care joacă fiul polițistului.

Reținut, inițial, de polițiștii de la Anticorupție și de procuror, agentul din Râșnov a fost prezentat judecătorului în seara zilei de 27 martie. Instanța a decis, în cazul lui, al unui alt polițist și al unui complice că trebuie să fie cercetați în stare de arest în următoarele 30 de zile.

Afaceri prospere conduse de soție, fost viceprimar

Soția acestuia, care a fost viceprimar al orașului până în 31 mai 2022, când și-a dat demisia, conduce afaceri prospere: spălătorii auto, un club de fotbal și altele, care au permis familiei să facă investiții și cheltuieli importante. După ce, până în 2020, când a devenit viceprimar, avea o cifră de afaceri mai modestă și un profit pe măsură, în 2021, firma soției a înregistrat o cifră de afaceri de aproape o jumătate de milion de lei și un profit de 65.000 de lei.

Accidentul feroviar de la Galați și dezastrul de pe calea ferată

Astfel, polițistul și-a cumpărat în ultimii ani o casă în Glăjărie și mai avea o casă și două garsoniere. A și vândut un apartament în Predeal, dar a cumpărat mai multe terenuri, unul agricol și 4 în intravilan, dintre care se remarcă unul de 42.000 de metri pătrați.

Familia are trei mașini. De asemenea, cei doi soți au contractat și două împrumuturi care înseamnă, în total, 207.000 euro. Polițistul scrie în declarația de avere că nu are copii care să fie trecuți în declarația de avere, însă, potrivit procurorilor, are un fiu care joacă fotbal la o echipă sponsorizată de hotelul din Poiana Brașov spre care mergeau mașinile care depășeau tonajul, fără să plătească.

„Mirosul” dezvoltat nu l-a ajutat pe agent să-i simtă pe colegii săi de la Anticorupție

Procurorii au dezvăluit câteva amănunte în urma continuării cercetărilor în dosarul în care au făcut percheziții duminică dimineața la polițiștii rutieri şi ai serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto. Anchetatorii spun că tocmai cei care trebuiau să pună în aplicare legea luau mită câte 5.000 de lei, dar şi alte foloase, între care servicii SPA.

Constantin Toma, ia-ți labele de pe buzunarele mele!

Între cei care mergeau la saloanele de înfrumusețare, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov se află şi cel care a fost declarat polițistul anului 2022, ca urmare a numărului mare de șoferi drogați pe care i-a depistat în trafic.

Totuși, „mirosul” dezvoltat al agentului în cazul șoferilor care conduceau sub influența substanțelor interzise nu l-a ajutat pe agent să-i simtă pe colegii săi de la Anticorupție, care îl urmăreau îndeaproape, din septembrie 2022.

Potrivit procurorilor, Cornel Ioan Sandu, poreclit de colegii săi „Lupul de la rutieră”, ar fi intervenit la colegii săi pentru a permite unor camioane să urce la un hotel din Poiana Brașov, deși acestea depășeau greutatea maximă admisă pentru a circula în stațiune şi nu dețineau permis de liberă trecere. În schimbul ajutorului său, hotelul ar fi făcut un contract de sponsorizare cu clubul de fotbal la care joacă fiul său, iar „Lupul de la rutieră” ar fi beneficiat de ședințe gratuite la SPA, la același hotel.

„Pe lângă aceste aspecte din contextul cercetărilor, au reușit şi faptele acestea de abuz în serviciu, respectiv persoane care ar fi trebuit să ajungă în mai multe destinații, unde este nevoie de liberă trecere, cum ar fi în zona Poiana Brașov. Au beneficiat de această facilitate fără plată a taxei de trecere, pe baza influenței pe care anumiți polițiști au avut-o pe lângă organele de constatare şi polițiștii care depistau în trafic contravenientul”, a declarat prim procurorul Adrian Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

La examenele pentru permisul de conducere, mita era fixă: 1.000 de euro

Tot în acest dosar au fost reținuți şi doi agenți din cadrul Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Brașov, fiind vorba, potrivit unor surse apropiate anchetei, de Cătălin Amariei şi de Radu Derdeicea. Anchetatorii susțin că cei doi ar fi primit mită 5.000 de lei pentru fiecare candidat „ajutat” să treacă examenul de traseu. Aceștia au descoperit un caz în care „clientul” a picat examenul luni şi a fost programat la re-examinare după 6 zile, sâmbătă, peste rând şi fără a fi respectat termenul de 2 luni care este necesar să se scurgă între 2 examinări. Conform procurorilor, unul dintre candidații trecuți de examenul aranjat a fost implicat într-un accident grav la numai 10 zile de la obținerea permisului de conducere.

Prefectura Buzău și Primăria Nehoiu, contracte cu saftea pentru „Trupa lu’ Mucea”. Zeci dintr-o lovitură!

„Circumstanțele principale ale faptelor cercetate sunt acelea ale dobândirii permisului de conducere, în baza mitei pe care doritorul permisului de conducere sau părinții acestora o oferea examinatorului prin niște căi clandestine, respectiv cu ajutorul unui complice care acesta făcea reclama necesară şi se ocupa de colectarea mitei. Mita era de 5.000 RON. De la caz la caz dublată şi de alte  avantaje materiale cum ar fi cum ar fi produse alimentare”, a mai spus Adrian Radu.

Cornel Ioan Sandu își consilia „prietenii” cum să încalce legea

Anchetatorii spun că a mai fost şi situația favorizării făptuitorului, respectiv persoane implicate în dosare penale, cercetate în calitate de suspecți, au beneficiat de consiliere din partea acelorași polițiști, în sensul că li se ofereau sfaturi şi îndrumări despre cum ar putea să se sustragă pe o anumită perioadă de timp cercetărilor.

Duși în arest: 4 polițiști, 2 clienți şi 1 intermediar

În urma perchezițiilor de duminică, 26 martie, polițiștii au audiat 30 de persoane, dintre care 10 au fost martori, inclusiv polițiști. Față de 7 persoane s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, iar luni noaptea au fost duse în fața judecătorului, cu propunere de arestare preventivă.

„La finalul cercetărilor în cauza de corupție au fost reținute 7 persoane, din care 4 agenți de poliție: 1 agent de poliție rutieră de la Poliția Poiana Brașov, 1 agent de poliție rutieră de la Poliția Râșnov, 2 agenți de poliție de la SPRPCIV Brașov (examinatori/înmatriculare). Au mai fost reținute alte 3 persoane fără calitate specială despre care s-a stabilit că: doi au dat mită pentru a obține permisul de conducere, iar unul este complicele prin intermediul căruia s-a dat mita către examinatori”, a transmis Parchetul. 

Dosarul a fost instrumentat de polițiștii Direcției Generale Anticorupție – Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Covasna, iar descinderi s-au făcut  în Brașov, Poiana Brașov, Râșnov, Moieciu, Dumbrăvița, Hărman şi Hălchiu.

Cornel Ioan Sandu a primit Placheta de Onoare a Poliției Române

Cornel Ioan Sandu sau „Lupul de la Rutieră”, așa cum era cunoscut de șoferii din Brașov și Râșnov, a obținut în trecut mai multe distincții tocmai pentru integritate, pentru că a refuzat mită de la șoferii prinși în trafic cu probleme.

În martie 2021, pentru rezultatele deosebite obținute în cariera profesională, la data de 24 martie 2021, agentul șef principal de poliție Cornel Sandu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Poliția Stațiunii Râșnov, a fost recompensat cu Placheta de Onoare a Poliției Române.

„Au fost acordate diplome de integritate unui număr de 13 polițiști, (…) care au denunțat fapte de corupție în ultimul an. (…) Agent șef principal de poliție SANDU CORNEL din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov – Poliția Orașului Râșnov, care a refuzat suma de 500 de euro mită, oferită de un conducător auto în trafic, dar care, de-a lungul timpului, a refuzat în repetate rânduri să se lase mituit și a denunțat faptele la DGA” (sursa: MAI-DGA.ro, 2021).

Și în 2022 a primit o distincție din partea Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, pentru activitatea ireproșabilă de polițist.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Pas cu pas, Ciolacu pune laba pe toate farmaciile din țară

♦ Firma Marcos Provit, care deţine farmaciile Evofarm, este controlată de Marius Gabriel Neagu, Andrei Isac şi Andrei Robert Tănase, potrivit platformei termene.ro ♦ Aceeaşi firmă, Marcos Provit, este şi acţionar majoritar al Evo Nuclear, firmă înfiinţată în 2022, unde acţionar este și Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacuși interfața acestuia în mafia medicamentelor. Lanţul de farmacii Evofarm, cu 126 de unităţi în mai multe judeţe din ţară, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul instituţiei, preia 22 de far­ma­cii...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Pe urme de baladă. Sărbătoare și amintire cu...

La Gura Teghii, liniștea vine dinspre Penteleu, dar nu e totuna cu pacea. Că unii au doar liniște și nenoroc, în loc să aibă pace, dar am întâlnit şi oameni care le au pe amândouă, liniște și pace deopotrivă. Fiindcă și munții sunt împărțiți cu bune şi rele. Dinspre o pădure e bine, dinspre alta e mai puțin bine. Dar unde e pace, e și înțelepciune. La Gura Teghii, la sărbătoarea folclorică „Pe urme de...

Anchete

Cătina, comuna din Buzău în care pesediștii distrug tot ce nu au reușit să distrugă liberalii

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în...

- A word from our sponsor -

spot_img