duminică, 25 februarie 2024
10.9 C
Buzău

România

10.9 C
Buzău
duminică, 25 februarie 2024
10.9 C
Buzău

Cătălin Toma va fi înmormântat, joi, la Jariştea. Cine...

Trupul neînsufleţit al lui Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, s-a întors acasă, la Jariştea, comuna unde a copilărit edilul. Moartea acestuia a şocat toţi...
Ești aiciDezvăluiriConstrucția de hidrocentrale interzisă de guvernul Dăncilă, pentru că așa cer autoritățile...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Construcția de hidrocentrale interzisă de guvernul Dăncilă, pentru că așa cer autoritățile de mediu de la Bruxelles. Pe când conformarea și în privința legislației?

Construcția de hidrocentrale situate la altitudini între 800 și 1000 de metri ar putea fi sistată, pentru că așa cer autoritățile de mediu de la Bruxelles, iar Ministerul Apelor și Pădurilor din România se conformează.

Astfel, construcția de hidrocentrale ar putea fi interzisă prin hotărâre de guvern, proiectul de HG fiind acum în dezbatere publică. Direct afectată de această prevedere, care are ca scop protecția mediului și care, în UE, se aplică deja de ceva vreme, este cea mai mare companie a statului român, Hidroelectrica – aceasta ar putea abandona proiecte deja începute. Proiectul de act normativ se referă la „noi lucrări şi activități pe ape sau care au legătură cu apele“. Nu sunt afectate hidrocentralele deja construite.

În Nota de fundamentare, inițiatorii susțin că România se află în etapa I a fazei precontencioase pentru punerea în întârziere a aplicării Directivei-Cadru Apă 2000/60/CE şi a Directivei Habitate 92/43/CEE în procesul de autorizare a microhidrocentralelor din România.

Citește și: Constanța, orașul care trage să moară, iar PSD se piaptănă. Ori despre cum se poate irosi potențialul unui oraș atunci când îl conduci fără nicio strategie

„Printre angajamentele asumate de România se află şi măsuri de natură strategică menite să conducă la clasarea cauzei. Pe lângă modificarea/completarea prevederilor existente legate de definirea debitului ecologic, respectiv crearea temeiului legal expres pentru stabilirea modului de determinare şi calcul al acestuia, un angajament ferm este stabilirea listei sectoarelor cursurilor de apă pe care se interzice realizarea de lucrări care pot afecta starea ecologică a apelor“, potrivit inițiatorilor.

Astfel, prin aprobarea proiectului de act normativ care stabilește criteriile de selectare şi lista sectoarelor de cursuri de apă unde se interzice sau se restricționează realizarea de lucrări şi activități care pot afecta starea ecologică a apelor, se va crea cadrul legal necesar implementării acestor măsuri de natură strategică, menite să conducă la protecția resurselor de apă şi a ecosistemelor acvatice.

Ministerul Apelor susține că prevederile numitei HG trebuie incluse în Strategia Energetică a României 2016-2020, cu perspectiva anului 2050. Cu alte cuvinte, adoptată acum, va produce efecte peste mulți ani. De altă părere este însă Hidroelectrica. Aceasta vede un adevărat dezastru pentru proiectele de investiții ale companiei, unele chiar în derulare.

Citește și: Podul suspendat peste Dunăre. Câți bani va păpa cel mai scump pod din istoria României, dacă va fi gata vreodată

„În ceea ce privește exploatarea resurselor energetice regenerabile, în speță a potențialului hidroenergetic al apelor, delimitarea sectoarelor propuse nu va conduce la un impact macroeconomic în ceea ce privește dezvoltarea ramurii energetice, având în vedere potențialul hidroenergetic tehnic amenajabil existent.

În acest sens, așa cum se menționează în cadrul Raportului de țară al Comisiei Europene publicat în 2017, «cu o pondere a energiei din surse regenerabile de 24,7% în 2015, România şi-a atins deja obiectivul pentru 2020 în ceea ce privește acest tip de energie, mai ales datorită importantului său sector hidroenergetic». Este astfel necesar un mix al surselor energetice incluzând sursele regenerabile care să garanteze securitatea energetică, fapt consemnat şi de Strategia Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050“, se menționează în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Deși România şi-a atins deja ținta de regenerabile pentru anul 2020, Parlamentul European a adoptat la începutul acestui an noi ținte de energie verde, respectiv 35% pentru anul 2030.

În ceea ce privește România, această țintă pentru energia regenerabilă ar putea fi de 31-32% pentru energia regenerabilă în anul 2030, ceea ce reprezintă un salt semnificativ față de obiectivul de 24% pe care îl are țara noastră pentru 2020, după cum a declarat, în luna iunie, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie.

Abandonarea proiectelor începute

Conducerea Hidroelectrica nu împărtășește deloc relaxarea ministerului. Ba, dimpotrivă, este chiar îngrijorată, aproape revoltată, pentru că vede cum toată politica sa de investiții intră sub spectrul incertitudinii, dacă se va sista printr-o hotărâre de guvern construcția de hidrocentrale.

„Din păcate, așa cum arată lucrurile, impactul asupra activității noastre este uriaș, întrucât avem o serie de obiective de investiții în derulare, iar aplicarea unei astfel de hotărâri ar însemna abandonarea lor“, a spus directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea.

El nu a putut da detalii cu privire la valoarea investițiilor care ar urma să fie pierdute sau la puterea instalată în acele obiective, precizând că a cerut directorilor din țară date pentru a centraliza şi a prezenta mai departe aceste cifre. „Vom analiza şi modul în care amenajările existente sunt afectate şi estimăm că impactul este foarte mare, în condițiile în care majoritatea acumulărilor mari ale noastre sunt la peste 800 de metri altitudine“, a arătat Badea.

Citește și: EXCLUSIV EXPRESS SUD-EST. Marian Oprișan, obsedat de dosarele pe care le are și de „abuzurile” DNA, se dă iarăși la Kovesi. Vedeți aici de ce baronul de Vrancea susține că nu e penal, ci că a fost „persecutat politic” de DNA și de către Laura Codruța Kovesi

Potrivit acestuia, inclusiv proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, consemnat în programul de guvernare ca fiind un obiectiv strategic, ar urma să fie afectat de aplicarea acestei prevederi.

„În ultima vreme, există mai multe proiecte de acte normative care afectează Hidroelectrica şi resursele regenerabile hidro. Pe lângă proiectul care sistează  construcția de hidrocentrale, mai există unul prin care se urmărește creșterea debitului de servitute, care, la fel, ne va afecta foarte mult. Din păcate, toate aceste proiecte nu au în spate studii care să demonstreze necesitatea lor. Spre exemplu, nu știm de unde au rezultat aceste cote de altitudine, 800 şi 1500 de metri. Nu există niciun studiu științific din care să reiasă ce specii de pești şi plante sunt afectate. În plus, nu cred să mai existe vreo țară unde să se procedeze așa şi nu știu cui folosesc toate acestea“, a susținut șeful Hidroelectrica.

Badea a adăugat că în acest fel este pusă în pericol atingerea țintei de energie regenerabilă pentru anul 2030, impusă de Parlamentul European, în condițiile în care pentru sectorul eolian şi fotovoltaic nu vor mai fi scheme de susținere şi singura variantă să ne apropiem de țintă este construcția de hidrocentrale.

„Este nevoie de o analiză serioasă, pentru că aceste ținte sunt obligatorii şi foarte ambițioase“, a mai spus oficialul producătorului de energie.

Hidroelectrica este cea mai mare companie a statului român și, începând din acest an, cea mai profitabilă. Are active în valoare de peste 4 miliarde euro și face circa 300 milioane euro profit anual. Numărul de angajați se apropie de 4.000.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News Sud-Est

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

De doi bani speranță. Vine primăvara, trăiască ștevia!

Vine primăvara, alegerile stau să cadă pe noi, trăiască ștevia! Fe-Martie ne pândește cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișipatru de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim - pentru voturile noastre - de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Iarna stă se pupe cu primăvara, membrii guvernului liberalo-pesedist se pupă cu membrii viitorului cabinet pesedisto-liberal, iar noi nu pupăm nimic, nici măcar de doi bani speranță. https://expresssud-est.ro/editorial/polul-de-doi-bani-de-la-buzau/ Stăm şi așteptăm alegerile, să se apuce odată de treabă vechiul...

Dezvăluiri

Mihai Teodorescu și noua sinecură de partid. Portul Constanța intră și mai rău la apă!

Mihai Teodorescu a devenit, vineri, directorul general al Portului Constanța, după ce Florin Vizan și-a dat demisia intempestiv în ședința Consiliului de Administrație. Teodorescu are 38 de ani și în momentul preluării conducerii Portului era directorul executiv al instituției, conform g4media.ro. Fără studii în domeniul maritim sau portuar, cu soția cadru militar în SRI, Mihai Teodorescu a deținut mai multe funcții în instituții publice: director executiv în Primăria București, în Consiliul de Administrație Metrorex, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Eco Igienizare...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...

- A word from our sponsor -

spot_img

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...