duminică, 28 aprilie 2024
16 C
Buzău

România

16 C
Buzău
duminică, 28 aprilie 2024
16 C
Buzău
Ești aiciBuzăuConstantin Toma, primarul care FACE! Escrocherii în lanț în Primăria Buzău
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Constantin Toma, primarul care FACE! Escrocherii în lanț în Primăria Buzău

La nivelul Primăriei municipiului Buzău, condusă spre un înfloritor dezastru (sâc!) de pesedistul Constantin Toma, se întâmplă fapte care ar trebui să intre urgent în atenția DNA și Agenției Naționale de Integritate! Deși instituția buzoiană riscă să intre cât de curând într-un colaps social și financiar, proiectele europene fiind sublime, dar lipsind cu desăvârșire, primarul Constantin Toma nu are nicio reținere în a comite ilegalitate după ilegalitate.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni, Constantin Toma cumpărase un supercopiator la un preț cât alocațiile a 180 de elevi, aflăm acum cu stupoare că încă de la sfârșitul lunii mai văcarul de la Țintești trecuse la acest nivel: achiziționase pentru o instituție din subordine un lot de cărți în valoare totală de 186.100 lei! Și pentru că suma depășise valoarea admisă de lege pentru o astfel de achiziție, a „spart” contractul în trei bucăți! Exact ca în „manualul” PSD de părăduire a banului public, folosit cu succes de mari înaintași precum Dragnea, Tăriceanu, Mazăre etc.

Constantin Toma: Buzăul îl am de la o mătușă! DNA-ul vorbește prostii!

Ceea ce frapează este că primarul Constantin Toma „a ales” să comită acele abuzuri și ilegalități pentru care legea nu prevede nici o sancțiune cu toate că faptele respective pot fi suspectate de fals, luare de mită, primire de foloase necuvenite şi altele, toate din sfera corupției.

Interesant este că, încercând să-i acord prezumția de nevinovăție, nu pot să nu observ că toate „greșelile” domnului Constantin Toma, dar absolut toate, sunt în defavoarea administrației pe care o conduce și ca din întâmplare, așa cum spuneam, aceste „greșeli” au fost alese încât controlorii financiari să nu poată da sancțiuni.

Megalomanul Constantin Toma „a topit” 6.000 de euro pe un super-copiator

Pentru că nimeni nu a reușit să îi clintească de 30 ani de la conducerea județului Buzău, pesediștii buzoieni, catalogați drept unii dintre cei mai versatili și penali baroni ai PSD, și-au rafinat atât de mult gusturile, încât nu își mai pot înviora mințile decât cu super game-uri pe super calculatoare. Însoțite, firesc, de super copiatoare, ca să-și mai tragă din când în când câte o copie a personalității mahării din Primăria Buzău. Astfel, văcarul din Țintești a cumpărat în luna iunie, din banii publici ai municipiului Buzău, un super-copiator in valoare de 26 890 lei + TVA. Cam cât alocațiile a 180 de elevi.

Constantin Toma

De parcă activitatea întregului municipiu era blocată datorită faptului că Toma nu se putea copia în mai multe exemplare pentru a fi afișat pe pereții verzi ai Primăriei Buzău, achiziția super copiatorului Minolta s-a derulat într-o procedură de urgență greu de explicat. La data de 10 iunie 2019, la ora 15:57, s-a publicat anunțul privind intenția de achiziție. În aceeași zi, la ora 16:09, Toma deja își cumpăra super copiatorul Konica Minolta. Super copiatorul cu 8 GB memorie ram i-a costat pe locuitorii municipiului Buzău suma de 26 890 lei + TVA, echivalentul a circa 6.000 euro.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, și „metoda Dragnea”

Constantin Toma a știut însă de la bun început exact ce își dorea. Conform anunțului de achiziție, Primăria Buzău a cerut oferte pentru un „fotocopiator”. Pentru o moacă de pesedist, deși nu a acuzat, ca alți politicieni, vreun atentat la freză, Constantin Toma a formulat pretenții foarte precise. Și-a dorit o memorie mai bună ca lui. Iar multibypass-ul lateral să aibă file și cartoane cât cuprinde.

Așa cum am spus, la câteva ore de la lansarea anunțului de achiziție,  Primăria Buzău a primit exact-exact ce a solicitat. Stranie coincidență, prețurile solicitate și cele oferite au coincis la virgulă. A cerut Constantin Toma fotocopiator de 26.890,00 lei? Fix la acest preț i-a și fost oferită de o firmă din Buzău cu 0 angajați și o cifră de afaceri medie pe ultimii 3 ani de 115 000 lei, adică de 4 copiatoare de genul ăsta…

Desigur, aceasta stranie coincidență poate trezi interesul autorităților de cercetare penală, nu a cetățenilor din Buzău, insensibili la extravaganțele penale ale lui Constantin Toma.

Portofelul cucoanelor Marghiloman

Bomboana pe colivă apare tot în acest an, același Constantin Toma ieșind iarăși în evidență cu alte câteva achiziții destul de scandaloase. Din bani publici, de dragul cucoanelor Marghiloman și a portofelului acestora, Toma a dat verde cheltuirii a 186.100 RON pentru achiziția directă, fără licitație, a 3 tipuri de cărți. Probabil cea mai apreciată carte a fost „Note politice” a Irinei Marghiloman, cultura producătoare de lovele cunoscând datorită văcarului de la Țintești o dezvoltare deosebită în municipiul Buzău.

Astfel, în data de 27 mai 2019, CENTRUL CULTURAL ALEXANDRU MARGHILOMAN, instituție aflată în directa subordine a Primarului Constantin Toma, cumpără prin achiziție directă 3 tipuri de cărți în valoare totală de 186.100 RON de la Fundația Origini Carpatice, încălcând astfel, legea achizițiilor publice.

Este vorba de o singură operațiune divizată ilegal în trei contracte mai mici de tipografie, acordate aceluiași furnizor, într-o singură zi:

  1. Cartea „Note Politice” – 300 buc x 5 cărți x 83.8 RON+TVA = 125 700 RON + TVA;
  2. Cartea „500 personalități” – 500 buc x 1 carte x 65 RON+TVA = 32 500 RON + TVA;
  3. Cartea „Monografie” – 300 buc x 1 carte x 93 RON + TVA = 27 900 RON + TVA.

Menționăm că legea achizițiilor publice specifică extrem de clar că pentru anul 2019 pragul maxim de la care autoritățile contractante sunt obligate să intre în licitație este de 135.060 RON.

Astfel, divizarea pe pachete și coduri diferite pentru a ocoli specificările din legea achizițiilor publice, ESTE O FAPTĂ PENALĂ, Centrul Cultural Al. Marghiloman încălcând art. 11, alin. 2 din legea 98/2016:
“Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege.”

Buzăul este campion la împrumuturi

De la preluarea mandatului, în iunie 2016, primarul Constantin Toma a continuat politica împrumuturilor a fostei administrații, în loc să acceseze fonduri europene, așa cum fac majoritatea municipalităților din țară, făcând noi împrumuturi de la bănci, în valoare de sute de milioane de lei, pentru proiecte vitale pentru municipiul Buzău, deși existau fonduri europene pentru astfel de investiții.
Astfel, în ciuda propagandei din jurul lui Constantin Toma, plătită cu bani grei de văcarul din Țintești, și care ne dezinformează „informându-ne” că avem o administrație performantă la Buzău, rapoartele Băncii Mondiale ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. Primarul Buzăului e repetent la accesarea fondurilor europene, în perioada 2016-2019 nereușind să atragă nici măcar un eurocent, conform Băncii Mondiale.

Ca să vă faceți o imagine despre cât de „performant“ este Toma, trebuie să spunem că în aceeași perioadă Oradea a atras 139 de milioane de euro, Cluj Napoca – 103 milioane de euro, Timișoara – 104 milioane de euro, Bacău – 79 de milioane de euro, Târgoviște – 57 de milioane de euro, Brăila – 66 de milioane de euro.

În schimb, Buzăul este campion la împrumuturi. Iar Constantin Toma merge neabătut pe aceeași linie, făcând toamna trecută un nou împrumut de aproape 62 de milioane de lei, cu care niciun buzoian, dacă este întreg la cap, nu poate fi de acord, atâta timp cât există la dispoziție fonduri europene pentru astfel de investiții.

În loc să ia bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, Constantin Toma apelează la aceste împrumuturi, din simplul motiv că prin accesarea creditelor bancare se ocolește sistemul național de licitații publice, SEAP, putând fi desemnată mult mai ușor o firmă de casă care să se ocupe de această lucrare, la prețuri astronomice, fiindcă pe cei de la bănci nu-i interesează costurile investiției, din moment ce noi returnăm acei bani, cu dobânzile aferente.

În plus, aceste aproape 62 de milioane de lei puteau fi luate din excedentul bugetar al municipiului Buzău, fără să se plătească dobânzi, numai că și în acest caz licitația ar fi trebuit desfășurată prin SEAP, ceea ce încurcă planurile diabolice ale primarului Toma.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

CACOMAN

Din punctul meu de vedere nici nu prea contează dacă Ion Coman o să câștige sau dacă, într-un final, va pierde la un candidat mai spălat. Însuși faptul că un astfel de personaj precum Cacoman există și este primit cu respect, respect, respect (în loc de flegmă, flegmă, flegmă) spune imens de multe despre unii dintre foștii mei concetățeni din Cislău. Adică omul e pe față cu lumea interlopă, calcă legile la vedere, practică șmecheria nonșalant, găsește singurii oameni mai penali, mai escroci și mai agramați ca el cu care să facă echipă, Mitroiu și Ceaușel, și, totuși, e privit cu încredere. Ca o speranță că va aduce bine. Cacoman și visul pesedistului român De fapt, motivul pentru care mai are simpatizanți și...

Dezvăluiri

Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, prins cu pantalonii-n vrie, în plină primărie

La Buzău, ANI, ca și DNA de altfel, se face că plouă. Dacă o dată la câțiva ani mai cade câte un penal din greii județului, este pentru că, din când în când, ANI ori DNA trebuie să se facă_că lucrează, vorba aia celebră de la loviluția din 89. Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, umblă cu pantalonii incompatibilității în vine prin primărie, dar conform legilor PSD în baza cărora funcționează instituțiile amintite mai sus, nimeni nu vede, nimeni nu...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...

- A word from our sponsor -

spot_img

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...