La o lună de la instituirea stării de urgență, din cauza virusului care a schimbat fața lumii, și România își plânge morții, tot mai mulți, de la o zi la alta.
Sunt deja 318 familii cărora COVID-19 le-a răpit pe cineva drag. Alți 231 de români trec prin momente de mare cumpănă, la terapie intensivă. Înfricoșător este că apar noi și noi focare. Acum, Vrancea este noul punct sensibil. Acolo, anchete epidemiologice, făcute superficial, și un penal de-al lui Oprișan – Constantin Mândrilă, pus director al spitalului județean de baronul de Vrancea – care a acționat greșit, au dus la îmbolnăvirea mai multor cadre medicale din Focșani. Medicii militari, chemați să îndrepte erorile, rămân și aici ultima speranță.
Penalul lui Oprișan a fugit din spital cu documente oficiale și cu calculatorul
Vrancea reprezintă un punct nevralgic în acest moment. Avem o transmitere comunitară extinsă. Dacă e să ne raportam la tot orașul, Spitalul Militar din Focșani are 35 de cadre infectate, avem două cadre la ISU, un cadru la Jandarmerie, mai multe cadre la Poliție. La Spitalul Județean managerul este confirmat pozitiv, a și plecat din spital, a plecat cu toată documentația și ce mai avea el în birou – este o problemă. Maine voi fi la Focșani și ne gândim, după ce voi face evaluarea, inclusiv la un management militar. Am vorbit și cu domnul ministru al apărării, domnul general Ciucă și vom duce și la Focșani, cred, o conducere militară”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, alaltăieri la Digi24.
Citește și: DOCUMENT. Constantin Mândrilă, directorul penal al Spitalului Județean Focșani și protejat al liderului PSD Marian Oprișan, pune pe butuci unitatea spitalicească din Vrancea: achiziții publice defectuoase, sporuri ilegale la greu pentru apropiați și încasarea unor taxe în mod nejustificat
Tătaru a mai afirmat că managerul Spitalului Județean Focșani, Constantin Mândrilă, e de negăsit, că „se ascunde într-un hotel, unde a fugit cu calculatorul de la birou”.
Ministrul a menționat că gândește la o ancheta penala în ceea ce-l privește pe managerul Spitalului, Constantin Mândrilă.
Constantin Mândrilă, mai rău ca_COVID-19
Altfel, un lung șir de erori a făcut ca 19 asistenți și medici de la Spitalul de Urgență din Focșani să fie infectați cu noul virus.
Contaminarea a pornit de la un doctor chirurg care nu a intrat în izolare, așa cum cer regulile, și a continuat să meargă la serviciu, deși știa că este suspect de COVID-19 după ce s-a întâlnit cu doi colegi de la spitalul militar din oraș, confirmați cu boala.
Problema a fost tratată superficial de conducerea instituției, iar greșelile făcute în gestionarea crizei au dus la răspândirea virusului. Două secții medicale – nefrologie și cardiologie – au fost închise.
În cele din urmă, inclusiv directorul Constantin Mândrilă a fost infectat cu COVID-19. A continuat, însă, să ignore procedurile. În loc să se interneze la boli infecțioase, și-a închiriat o locuință într-o pensiune din Focșani.
Pentru ca directorul să accepte să fie internat în spital, a fost nevoie de intervenția poliției.
Un personaj controversat
Directorul spitalului din Focșani, Constantin Mândrilă, este un personaj controversat. Acum 15 ani, pe când era secretar al prefecturii Vrancea, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, după ce în locuința lui s-au găsit 150 de conserve de carne de porc din rezerva de stat a României.
Spitalul din Focșani, condus de Constantin Mândrilă, a fost în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri și a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică. Acum doi ani, Știrile PRO TV a arătat condițiile de ev mediu în care erau internați pacienții în secția TBC a unității medicale.
Saloanele erau pline de igrasie și avemau găuri în pereți, iar în băi nu era lumină.
La vremea respectivă, cadrele medicale recunoșteau că pacienții nu au nicio șansă să se vindece acolo, iar reacția directorului Constantin Mândrilă a stârnit stupoare.
Constantin Mândrilă este încă director
Directorul Constantin Mândrilă este, acum, în concediu medical și nu poate fi demis. Ca să rezolve situația din spitalul din Focșani, ministrul Sănătății a cerut Ministerului Apărării să dea un ordin prin care, cât este stare de urgență, unitatea medicală să fie condusă de doctori din armată.
În Vrancea s-au făcut greșeli și la Direcția de Sănătate Publică. Ministrul Tătaru a vorbit, ieri, despre anchetate epidemiologice făcute greșit atât la Spitalul de Urgență, cât și la cel militar din Focșani, unde există, de asemenea, 35 de cadre medicale infectate.
Pentru proasta gestionare a situației din județ, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, a fost suspendat din funcție.
În Vrancea, o situație periculoasă este și la Serviciul de Ambulanță. Un medic și șapte asistenți de acolo au fost și ei confirmați cu noul virus.