duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

România

19.8 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciBuzăuCine are curajul să spargă ICR, buboiul culturii române? Cum s-a întregit...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cine are curajul să spargă ICR, buboiul culturii române? Cum s-a întregit Marea Famiglie social democrată de la Institutul Cultural Român cu Andreea Ciolacu, nepoata Ciolacului Național. Ori despre cum se confirmă încă o dată că la PSD există cu adevărat câini cu ciolaci în coadă

Andreea Ciolacu, nepoata lui Marcel Ciolacu, a fost angajată, fără concurs, la Institutul Cultural Român (ICR), condus de un apropiat al lui Tăriceanu. În urmă cu câteva zile, Ciolacu înfiera guvernarea liberală, susținând că „nu au nicio limită! Și-au angajat toate rudele, coafezele, chelnerii și cioclii la vârful statului!”.

Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) face angajări prin numiri ale persoanelor simpatizante la cabinetul demnitarului, fiind astfel evitat concursul pe post. Este și cazul Andreei Ciolacu, nepoata lui Marcel Ciolacu. Cu un președinte și doi vicepreședinți, primul cu statut de ministru și ceilalți, cu statut de secretari de stat, conducerea ICR poate angaja până la 16 consilieri personali, chiar dacă un post de vicepreședinte nu este ocupat. Pentru a deveni consilier al demnitarului nu presupune niciun fel de condiții, în afară de voința demnitarului. În acest fel, cerințele de studii de specialitate sau altele, legate de experiența pe post, dispar.

ICR
Andreea Ciolacu este consilier personal al președintelui ICR

Este și cazul Ioanei Andreea Ciolacu, unde conducerea ICR a ales procedura de angajare fără concurs. Nepoata lui Ciolacu a fost adusă inițial la cabinetul lui Mirel Taloș, iar de acolo a fost transferată la foarte scurt timp într-un compartiment numit Serviciul Mari Programe.

ICR este condusă de Mirel Taloș, un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, care ocupă postul de președinte, iar unul dintre cele două posturi de vicepreședinți este deținut de Krizbai Bela Dan, susținut de UDMR.

Consilieră de politicieni

Surse din instituție susțin că nepoata liderului PSD a fost angajată în aprilie 2020. Potrivit declarației de avere din 2018, Andreea Ciolacu a lucrat la Ministerul Culturii, unde a consiliat un secretar de stat pentru un venit anual net de 19.406 lei. perioada în care PSD s-a aflat la guvernare, iar ministru al Culturii a fost Lucian Romașcanu, cel care astăzi este purtător de cuvânt al social-democraților și care este unul dintre apropiații lui Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat. Ori despre cum s-a pricopsit liderul PSD cu un milion de lei, băgând în Parlamentul României un șuț de ustensile medicale din Uniunea Europeană și o fufă care a mai deținut câteva funcții prin guvern în urma șpăgilor date ștabilor zilei

Nepoata liderului PSD a mai fost și consilier la Senat, unde a consiliat un parlamentar pentru un venit net anual de 5784 lei. Andreea Ciolacu a mai realizat în 2018 venituri de 843 lei în calitate de secretar la S.C. Alcom SRL Buzău. Despre această firmă, Marcel Ciolacu arată în declarația de avere că o deține în proporție de 50%, împreună cu fratele său și soția.

Angajări pe lângă lege

Mecanismul detașării în loc de concurs a fost limitat de OUG 1/2020. În acest context, sursele noastre susțin că angajarea de consilieri personali a ajuns un fenomen la nivelul ICR. După ce persoana ocupă un post la cabinetul demnitarului fără concurs, urmează numirea temporară a acesteia pe poziția vizată, eludându-se astfel procedura de concurs.

În ultimii ani, de când PSD a numit-o la conducerea ICR pe Liliana Țuroiu, această instituție, finanțată din bani publici cu bugete generoase, a devenit un loc unde își găsesc un loc călduț de muncă tot mai mulți simpatizanți ai social democraților. Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare, ICR are ca scop „reprezentarea, promovarea și protejarea culturii și civilizației naționale în țară și străinătate”. În realitate, se pare că adevărata miză pare aceea de a promova PSD atât în țară, cât și în afara ei. Cheltuirea banilor publici se face în continuare fără transparență, iar angajările continuă chiar în perioada stării de urgență, fără concurs, așa cum prevede legislația în vigoare, și fără a se ține cont de cerințele specifice postului.

Legăturile ICR cu Buzăul

Familia Ciolacu este reprezentată la ICR și de prietenii buzoieni. Vorbim despre soția lui Viorel Pietrăreanu, care acum este adjunct al directorului ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu. Viorel Pietrăreanu era numit de Ciolacu în 2016, al „treilea frate”.

Citește și: Ciolacu Național și minciuna etatizată. Cât adevăr și câtă minciună există în sintagma „Iohannis a dat-o afară pe Kovesi” și de ce minte Marcel Ciolacu cu atâta tupeu după ce a fost prins vânzând cioara vopsită de pe gard ciolacilor din UDMR

Adriana Pietrăreanu a fost numită adjunct la ICR Bruxelles în decembrie 2017, în primul „pachet” de directori audiați în timpul mandatului Lilianei Țuroiu, prin intermediul președintelui Comisiei de cultură din Senat, Lucian Romașcanu, cel care, după cum am amintit mai sus, a obținut și postul de ministru atunci când Marcel Ciolacu s-a aflat în cercul de decizie din jurul lui Liviu Dragnea, pe când acesta conducea PSD. Presa a relatat că Romașcanu și Ciolacu se știu din copilărie, fiind chiar rude prin alianță.

În urmă cu două zile, Marcel Ciolacu scria pe Facebook despre liberali că „nu au nicio limită! Și-au angajat toate rudele, coafezele, chelnerii și cioclii la vârful statului!”.

Rolul lui Romașcanu

Conducerea ICR face eforturi încă de anul trecut să obțină prin Lucian Romașcanu, audierea unui nou pachet de directori care s-au remarcat doar ca simpatizanți PSD, deși numirea acestora nu a fost avizată conform procedurii nici de actualul ministru de externe, nici de actualul ministru al Culturii, ambii de la PNL.

Pentru aceste numiri pe final de mandat, dar și pentru a fi „uitat” în funcția pe care o ocupă temporar, președintele interimar al ICR, Mirel Taloș are nevoie de susținerea PSD.

Alți pesediști pasionați de cultură

Astfel, Bogdan Ion Tălmaciu, reprezentantul PSD numit de Senat în Consiliul de conducere al ICR, a preferat, odată cu plecarea PSD de la guvernare, să demisioneze din acest post, care nu era remunerat. A cerut să fie angajat în ICR, tot pe bază de numire, de președintele ICR, doar la câteva zile după ce a avizat pozitiv raportul ICR pentru 2019 și bugetul ICR pentru 2020. El este și membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale Agrement București SA, de unde încasează 40.000 de lei pe an.

La ICR lucrează și Gabriela Liliana Blebea, ca șefă a direcției economice. Ea este soția lui Cătălin Blebea, membru în Consiliul de administrație al TVR, numit în această funcție de PSD. Blebea a fost trimis în judecată de DIICOT pentru un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro în dosarul Realitatea Media, după ce s-a aflat în anturajul lui Sorin Ovidiu Vântu și pe când era un apropiat al lui Adrian Năstase.

Cum se aleg șefii ICR

Potrivit legislației în vigoare, numirea șefului ICR se face de către Parlament. Conform legii, listele candidaților propuși de grupurile parlamentare şi, respectiv, de asociațiile şi uniunile de creatori sunt înaintate de Biroul permanent al Senatului, Comisiei pentru cultură şi media şi Comisiei pentru politică externă, în vederea audierii acestora în ședință comună.

În urma audierii, cele două comisii permanente vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în ședința plenului Senatului, însoțit de listele de candidați propuși pentru posturile de membru în Consiliul de conducere.

Hotărârea privind exercitarea cu caracter temporar a atribuțiilor președintelui Institutului Cultural Român de către vicepreședintele Mirel Taloș a fost adoptată în plenul Senatului pe data de 3 iulie 2109, după ce Liliana Țuroiu (susținută de PSD) a cerut încetarea mandatului de președinte al ICR, ulterior fiind numită reprezentant al ICR la Bruxelles.

Bugetul pe 2019 al ICR a fost de 60 milioane de lei, fiind suportat integral de la bugetul de stat.

Am întrebat ICR când a fost angajată Andreea Ciolacu și pe ce post, cum a ajuns salariat al institutului Bogdan Tălmaciu și câți dintre consilierii personali angajați la cabinetele demnitarilor au fost transferați pe alte posturi fără concurs. Până la publicarea acestui material, nu am primit răspuns de la ICR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...