16.1 C
Buzău
duminică, 9 mai, 2021
duminică, 9 mai, 2021
16.1 C
Buzău
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Cazul Gheorghe Ursu. Despre cum FALSIFICĂ justiția din România ISTORIA cu ajutorul generalilor SRI

express sud-estSPECIALDezvăluiriCazul Gheorghe Ursu. Despre cum FALSIFICĂ justiția din România ISTORIA cu ajutorul generalilor SRI
spot_img

Cazul Gheorghe Ursu ne arată fără putință de tăgadă că la 31 de ani de la căderea dictaturii, justiția din România continuă să protejeze torționarii regimului Ceaușescu, să falsifice istoria și să batjocorească memoria colectivă. Securitatea nu a vrut să îl ucidă pe Gheorghe Ursu. Omul a murit, da, dar doar așa, un pic din greșeală. L-a bătut, ce era să facă și ea, biata Securitate? Și de fapt nici nu a mai putut să îl bată, pentru că el, Gheorghe Ursu, a decis cu de la sine putere să se prăbușească mort! Cât dispreț față de organele statului în exercițiul funcțiunii. Să-l tortureze? Ce motiv ar fi putut avea?

Ziua de 22 ianuarie 2020 este ziua în care justiția română și-a bătut joc de români, de istorie de sine și dintr-o singură lovitură. Motivarea judecătoarei care a decis că asasinii inginerului și scriitorului Gheorghe Ursu nu trebuie condamnați este nu doar o nouă execuție sumară a disidentului, ci îngroapă demnitatea ca element fundamental al unei comunități și, deopotrivă, definitoriu pentru practicarea meseriei de judecător.

„Gheorghe Ursu nu a fost disident”

Citește și: Tupeu de borfași! Deși sunt plătiți cu 8.000 € pe lună, magistrații din CSM cer în instanță un spor de 25% din salariu pentru că lucrează cu secrete de stat

Este o crimă în masă contra conștiinței unei națiuni și un omor sadic al meseriei pe care judecătoarea Mihaela Niță o practică. Textul motivării sentinței spune, într-o fabuloasă negare a realității, că „Ursu nu a fost disident”, ci un privilegiat al regimului, deoarece a putut să își întâlnească în afara României fiul stabilit în Statele Unite. Are lectura motivației cumva rezonanța acelui mesaj transmis de polițistul englez care a comentat achitarea traficanților de copii din Țăndărei: „Mă tem pentru poporul român”?

În urmă cu patru ani, foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu încasau o pensie lunară de 5.091 de lei, respectiv 4.082 de lei. Între timp, pensia a crescut, pentru că o lege dată prin ordonanță de urgență a stabilit că pensionarii serviciilor secrete au pensii care cresc cu fiecare an, indiferent de nivelul inflației. Când a început procesul, le-a fost pusă sub sechestru o treime din veniturile lor. Astăzi, instanța, printr-o decizie care poate fi atacată, i-a achitat.

Sechestrul impus de instanță la momentul începerii procesului era menit să acopere despăgubirile cerute de părțile civile în procesul în care cei doi, Hodiș și Pârvulescu, au fost trimiși în judecată pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Gheorghe Ursu, disident anticomunist, a fost arestat la 21 septembrie 1985 şi a murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Judecătoarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București a hotărât, însă, anul trecut, schimbarea încadrării juridice – tratamente neomenoase din acuzația inițială, infracțiuni contra umanității si a decis achitarea lui Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș. În același timp, judecătoarea a decis să ridice măsurile asiguratorii impuse în cazul lui Hodiș și Pârvulescu, latura privind despăgubirile cerute de urmașii lui Gheorghe (Babu) Ursu fiind lăsată nesoluționată, ceea ce presupune un nou proces din partea părților vătămate. Decizia nu este definitivă, ea urmând a fi atacată de rudele deținutului politic la instanța supremă.

Securiștii nu pot fi condamnați

„Probabil le e frică și de un precedent. Ar fi fost pentru prima dată când doi torționari ai Securității lui Ceaușescu ar fi fost condamnați. Deci securiști, nu ca Vișinescu, care a fost doar un milițian care era șef de penitenciar. Hodiș a fost colonel al SRI până în 2000. Ar fi fost o premieră să-i fi fost condamnat și ar fi însemnat un precedent pentru dosarele Brașov și cel al Revoluției. Cred că aici este miza, au încercat prin toate mijloacele și au reușit să o influențeze pe această judecătoare să-i achite pe cei doi”, a declarat, pentru Europa Liberă, Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, cel care de 30 de ani caută dreptatea în instanțele românești, pentru pedepsirea celor care sunt vinovați de moartea tatălui său.

Citește și: Momirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier. Ori despre cum vrea USR PLUS să-l arunce la lada de gunoi pe premierul Florin Cîțu

Hodiș și Pârvulescu au fost acuzați că, „în calitate de ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, au exercitat acțiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică şi psihică) asupra victimei, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acțiuni care au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Acuzații fanteziste

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava. „Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării, disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracțiunea de deținere şi operațiuni interzise cu mijloace de plata străine”, au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanței.

Este vorba despre desființarea, practic, a acuzației pe care regimul comunist i-o adusese în actele oficiale lui Babu Ursu, deținerea de valută, pe care ar fi găsit-o în casa lui, 17 dolari. Însă ancheta Securității s-a axat pe denunțarea scrisorilor trimise postului de radio Europa Liberă și pe delațiuni la adresa prietenilor săi din lumea literară. Ursu a refuzat până în ultima zi să dea declarațiile cerute de Poliția Politică

Generalii sar în ajutorul criminalilor lui Gheorghe Ursu

„Acești doi torționari, au chemat la proces ca martori în favoarea lor pe mulți foști ofițeri de Securitate care au ajuns, ulterior, generali în SRI. Care au scris cărți, care au apărut la televiziune în toți acești ani, cum ar fi Aurel Rogojan, Vasile Mălureanu, Gheorghe Carașcă, Alexandru Olaru, toți acești oameni au ajuns generali în SRI și sunt în asociația pensionarilor din Serviciile de Informații și care încă mai au mare influență și putere financiară și de intimidare. Au venit și au intimidat în timpul depozițiilor, în același timp, susținând probitatea celor doi torționari. E vorba de imaginea Securității pe care încearcă să o albească. Încearcă să curețe o pată de pe imaginea Securității scăpându-i pe cei doi basma curată”, ne-a spus Andrei Ursu despre cum a decurs procesul care i-a achitat în primă instanță pe cei doi ofițeri ai Poliției Politice.

Minciunile criminalului Clită

În noiembrie 2017, Curtea de Apel București l-a audiat ca martor în acest proces pe Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu și acuzat, în alt dosar, că l-a bătut pe fostul inginer, fiind repartizat de anchetatori în aceeași celulă cu un individ extrem de periculos, tocmai pentru a fi anihilat. Marian Clită, împreună cu fostul său coleg de celulă, Gheorghe Radu, l-au bătut pe Ursu până la moarte, potrivit declarațiilor lui Clită, infractor de drept comun pe vremea comunismului. Clită a fost condamnat după Revoluție la 20 de ani de închisoare. După nouă ani de pușcărie, el a fost eliberat condiționat din penitenciar.

La termenul din noiembrie anul trecut, Clită a povestit judecătoarei că „știa că era cercetat de Securitate, chiar de la Gheorghe Ursu. Făcea parte din elita societății, era prieten cu Ana Blandiana, cu Dan Deșliu. Era cercetat pentru că a dat o scrisoare lui Dan Căpăţoiu care trebuia sa ajungă la Europa Liberă. Scrisoarea a ajuns sa fie vizualizată de Securitate, iar totul a luat o altă turnură”. Atunci, Clită a explicat judecătoarei că el l-a lovit o singură dată pe Gheorghe Ursu. „A mers la cabinetul medical ca urmare a unei lovituri date de mine în burtă, în zona ombilicului. Acolo i s-au administrat antispastice. După ce s-a întors de la cabinet s-a liniștit. Când s-a trezit a avut scaune cu sânge, apoi a fost dus la spitalul penitenciar Jilava”, arăta depoziția lui Clită, care a fost martor al ultimelor zile ale lui Gheorghe Ursu.

Criminal în serie

Eliberat condiționat, Clită a recidivat. În 2010, a ucis cu bestialitate o stewardesă în camera unui hotel din Copenhaga. Sub pretextul unui jaf, a folosit o bară metalică și a înjunghiat de zeci de ori o stewardesă norvegiană. A fost adus în România să-și ispășească pedeapsa de 12 ani de închisoare. După ororile făcute, el a cerut, în august 2019, magistraților de la Judecătoria Sectorului 4 eliberarea condiționată, iar ulterior a renunțat la cerere.

Acuzațiile Securității aduse lui Gheorghe Ursu

Potrivit dosarului de urmărire informativă a Securității, printre acuzațiile aduse lui Gheorghe Ursu erau acelea că „a furnizat postului de radio autointitulat Europa liberă două materiale în care a comentat de pe poziții dușmănoase măsurile luate de partid în domeniul construcțiilor din România, care au făcut obiectul mai multor emisiuni…

Citește și: Hop și nea Ion că și el e om! S-a trezit și Marcel Ciolacu să-și dea cu părerea despre scandalul momentului

A copiat citate din diferite lucrări ale unor autori străini, ce conțin referiri la necesitatea luptei împotriva statului și le-a afișat la locul său de muncă, cu scopul de a atrage atenția la situația critică din vremurile respective (… în timpul regimurilor fasciste) s-ar potrivi în prezent realităților din România…Ține în vederea publicării un jurnal în care, pe parcursul timpului, a făcut numeroase consemnări ce denigrează realitățile din țara noastră, politica internă și externă a statului român….Însemnările mai conțin și grave manifestări de calomniere și defăimare a conducerii de partid și de stat…”, scria Securitatea despre Gheorghe Ursu, înainte de a-l aresta și de a-l tortura până când a murit.

  • Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată la 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanței supreme, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiș, foști ofițeri ai Departamentului Securității Statului, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității, iar foștii miniștri de Interne George Homoștean şi Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infracțiuni. Ultimii doi au decedat în timpul procesului.
  • Pe 7 iunie 2019, Curtea de Apel București a decis introducerea Serviciului Român de Informații, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Finanțelor ca părți responsabile civil în dosarul morții disidentului comunist Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în timpul interogatoriilor din beciurile Securității.

Amânările suspecte ale lui Stănică

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost șef al Direcției Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost șef al Arestului Miliţiei Capitalei. Clită se află în arest încă pentru uciderea stewardesei amintite, în timp ce Tudor Stănică își amână executarea pedepsei la zece ani închisoare de mai bine de un deceniu, invocând, de fiecare dată, probleme medicale cu adeverințe emise anual de Institutul Național de Medicină Legală.

În loc de epitaf 

Altfel, judecătorii din acest proces nu sunt niște snowflake născuți într-o lume fără telefoane cu disc, casete video, jocuri pe dischete sau scaune de mașină pentru copii. Și chiar dacă s-ar fi născut în democrație, este cel puțin nedemn pentru niște judecători să nu înțeleagă istoria recentă a propriei națiuni. Nu aceasta este justiția în apărarea căreia atâți români au ieșit în ultimii patru ani în stradă și la urne. Mai trist este că știrea din ianuarie 2020 a trecut neobservată, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. O liniște pentru bătrânețile cu pensii speciale ale tuturor torționarilor rămași nepedepsiți, ai căror copii au găsit calea spre succes în odinioară hulitele „capitalism” și „democrație”. Și nici domnii judecători nu o vor duce cu mult mai rău, la pensie.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

TOPUL DE AZI

ULTIMA ORĂ

- Reclama ta poate fi aici! -

spot_img

ATENȚIONARE

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:
1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Consiliul Județean Buzău și clanurile mafiote din filiala locală a PSD. Buzăul ca o pradă

PSD Buzău rezistă la șefie. De aproape 32 ani, clanurile din PSD împărățesc peste județul Buzău prin interpuși precum Marcel Ciolacu, Petre Emanoil Neagu, Constantin Toma etc.. Săptămâna trecută vă promiteam că vom începe un proiect în care sa vă...
Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!