sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

România

23.6 C
Buzău
sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciDezvăluiriCazul Gheorghe Ursu. Despre cum FALSIFICĂ justiția din România ISTORIA cu ajutorul...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cazul Gheorghe Ursu. Despre cum FALSIFICĂ justiția din România ISTORIA cu ajutorul generalilor SRI

Cazul Gheorghe Ursu ne arată fără putință de tăgadă că la 31 de ani de la căderea dictaturii, justiția din România continuă să protejeze torționarii regimului Ceaușescu, să falsifice istoria și să batjocorească memoria colectivă. Securitatea nu a vrut să îl ucidă pe Gheorghe Ursu. Omul a murit, da, dar doar așa, un pic din greșeală. L-a bătut, ce era să facă și ea, biata Securitate? Și de fapt nici nu a mai putut să îl bată, pentru că el, Gheorghe Ursu, a decis cu de la sine putere să se prăbușească mort! Cât dispreț față de organele statului în exercițiul funcțiunii. Să-l tortureze? Ce motiv ar fi putut avea?

Ziua de 22 ianuarie 2020 este ziua în care justiția română și-a bătut joc de români, de istorie de sine și dintr-o singură lovitură. Motivarea judecătoarei care a decis că asasinii inginerului și scriitorului Gheorghe Ursu nu trebuie condamnați este nu doar o nouă execuție sumară a disidentului, ci îngroapă demnitatea ca element fundamental al unei comunități și, deopotrivă, definitoriu pentru practicarea meseriei de judecător.

„Gheorghe Ursu nu a fost disident”

Citește și: Tupeu de borfași! Deși sunt plătiți cu 8.000 € pe lună, magistrații din CSM cer în instanță un spor de 25% din salariu pentru că lucrează cu secrete de stat

Este o crimă în masă contra conștiinței unei națiuni și un omor sadic al meseriei pe care judecătoarea Mihaela Niță o practică. Textul motivării sentinței spune, într-o fabuloasă negare a realității, că „Ursu nu a fost disident”, ci un privilegiat al regimului, deoarece a putut să își întâlnească în afara României fiul stabilit în Statele Unite. Are lectura motivației cumva rezonanța acelui mesaj transmis de polițistul englez care a comentat achitarea traficanților de copii din Țăndărei: „Mă tem pentru poporul român”?

În urmă cu patru ani, foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu încasau o pensie lunară de 5.091 de lei, respectiv 4.082 de lei. Între timp, pensia a crescut, pentru că o lege dată prin ordonanță de urgență a stabilit că pensionarii serviciilor secrete au pensii care cresc cu fiecare an, indiferent de nivelul inflației. Când a început procesul, le-a fost pusă sub sechestru o treime din veniturile lor. Astăzi, instanța, printr-o decizie care poate fi atacată, i-a achitat.

Sechestrul impus de instanță la momentul începerii procesului era menit să acopere despăgubirile cerute de părțile civile în procesul în care cei doi, Hodiș și Pârvulescu, au fost trimiși în judecată pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Gheorghe Ursu, disident anticomunist, a fost arestat la 21 septembrie 1985 şi a murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Judecătoarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București a hotărât, însă, anul trecut, schimbarea încadrării juridice – tratamente neomenoase din acuzația inițială, infracțiuni contra umanității si a decis achitarea lui Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș. În același timp, judecătoarea a decis să ridice măsurile asiguratorii impuse în cazul lui Hodiș și Pârvulescu, latura privind despăgubirile cerute de urmașii lui Gheorghe (Babu) Ursu fiind lăsată nesoluționată, ceea ce presupune un nou proces din partea părților vătămate. Decizia nu este definitivă, ea urmând a fi atacată de rudele deținutului politic la instanța supremă.

Securiștii nu pot fi condamnați

„Probabil le e frică și de un precedent. Ar fi fost pentru prima dată când doi torționari ai Securității lui Ceaușescu ar fi fost condamnați. Deci securiști, nu ca Vișinescu, care a fost doar un milițian care era șef de penitenciar. Hodiș a fost colonel al SRI până în 2000. Ar fi fost o premieră să-i fi fost condamnat și ar fi însemnat un precedent pentru dosarele Brașov și cel al Revoluției. Cred că aici este miza, au încercat prin toate mijloacele și au reușit să o influențeze pe această judecătoare să-i achite pe cei doi”, a declarat, pentru Europa Liberă, Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, cel care de 30 de ani caută dreptatea în instanțele românești, pentru pedepsirea celor care sunt vinovați de moartea tatălui său.

Citește și: Momirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier. Ori despre cum vrea USR PLUS să-l arunce la lada de gunoi pe premierul Florin Cîțu

Hodiș și Pârvulescu au fost acuzați că, „în calitate de ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, au exercitat acțiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică şi psihică) asupra victimei, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acțiuni care au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Acuzații fanteziste

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava. „Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării, disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracțiunea de deținere şi operațiuni interzise cu mijloace de plata străine”, au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanței.

Este vorba despre desființarea, practic, a acuzației pe care regimul comunist i-o adusese în actele oficiale lui Babu Ursu, deținerea de valută, pe care ar fi găsit-o în casa lui, 17 dolari. Însă ancheta Securității s-a axat pe denunțarea scrisorilor trimise postului de radio Europa Liberă și pe delațiuni la adresa prietenilor săi din lumea literară. Ursu a refuzat până în ultima zi să dea declarațiile cerute de Poliția Politică

Generalii sar în ajutorul criminalilor lui Gheorghe Ursu

„Acești doi torționari, au chemat la proces ca martori în favoarea lor pe mulți foști ofițeri de Securitate care au ajuns, ulterior, generali în SRI. Care au scris cărți, care au apărut la televiziune în toți acești ani, cum ar fi Aurel Rogojan, Vasile Mălureanu, Gheorghe Carașcă, Alexandru Olaru, toți acești oameni au ajuns generali în SRI și sunt în asociația pensionarilor din Serviciile de Informații și care încă mai au mare influență și putere financiară și de intimidare. Au venit și au intimidat în timpul depozițiilor, în același timp, susținând probitatea celor doi torționari. E vorba de imaginea Securității pe care încearcă să o albească. Încearcă să curețe o pată de pe imaginea Securității scăpându-i pe cei doi basma curată”, ne-a spus Andrei Ursu despre cum a decurs procesul care i-a achitat în primă instanță pe cei doi ofițeri ai Poliției Politice.

Minciunile criminalului Clită

În noiembrie 2017, Curtea de Apel București l-a audiat ca martor în acest proces pe Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu și acuzat, în alt dosar, că l-a bătut pe fostul inginer, fiind repartizat de anchetatori în aceeași celulă cu un individ extrem de periculos, tocmai pentru a fi anihilat. Marian Clită, împreună cu fostul său coleg de celulă, Gheorghe Radu, l-au bătut pe Ursu până la moarte, potrivit declarațiilor lui Clită, infractor de drept comun pe vremea comunismului. Clită a fost condamnat după Revoluție la 20 de ani de închisoare. După nouă ani de pușcărie, el a fost eliberat condiționat din penitenciar.

La termenul din noiembrie anul trecut, Clită a povestit judecătoarei că „știa că era cercetat de Securitate, chiar de la Gheorghe Ursu. Făcea parte din elita societății, era prieten cu Ana Blandiana, cu Dan Deșliu. Era cercetat pentru că a dat o scrisoare lui Dan Căpăţoiu care trebuia sa ajungă la Europa Liberă. Scrisoarea a ajuns sa fie vizualizată de Securitate, iar totul a luat o altă turnură”. Atunci, Clită a explicat judecătoarei că el l-a lovit o singură dată pe Gheorghe Ursu. „A mers la cabinetul medical ca urmare a unei lovituri date de mine în burtă, în zona ombilicului. Acolo i s-au administrat antispastice. După ce s-a întors de la cabinet s-a liniștit. Când s-a trezit a avut scaune cu sânge, apoi a fost dus la spitalul penitenciar Jilava”, arăta depoziția lui Clită, care a fost martor al ultimelor zile ale lui Gheorghe Ursu.

Criminal în serie

Eliberat condiționat, Clită a recidivat. În 2010, a ucis cu bestialitate o stewardesă în camera unui hotel din Copenhaga. Sub pretextul unui jaf, a folosit o bară metalică și a înjunghiat de zeci de ori o stewardesă norvegiană. A fost adus în România să-și ispășească pedeapsa de 12 ani de închisoare. După ororile făcute, el a cerut, în august 2019, magistraților de la Judecătoria Sectorului 4 eliberarea condiționată, iar ulterior a renunțat la cerere.

Acuzațiile Securității aduse lui Gheorghe Ursu

Potrivit dosarului de urmărire informativă a Securității, printre acuzațiile aduse lui Gheorghe Ursu erau acelea că „a furnizat postului de radio autointitulat Europa liberă două materiale în care a comentat de pe poziții dușmănoase măsurile luate de partid în domeniul construcțiilor din România, care au făcut obiectul mai multor emisiuni…

Citește și: Hop și nea Ion că și el e om! S-a trezit și Marcel Ciolacu să-și dea cu părerea despre scandalul momentului

A copiat citate din diferite lucrări ale unor autori străini, ce conțin referiri la necesitatea luptei împotriva statului și le-a afișat la locul său de muncă, cu scopul de a atrage atenția la situația critică din vremurile respective (… în timpul regimurilor fasciste) s-ar potrivi în prezent realităților din România…Ține în vederea publicării un jurnal în care, pe parcursul timpului, a făcut numeroase consemnări ce denigrează realitățile din țara noastră, politica internă și externă a statului român….Însemnările mai conțin și grave manifestări de calomniere și defăimare a conducerii de partid și de stat…”, scria Securitatea despre Gheorghe Ursu, înainte de a-l aresta și de a-l tortura până când a murit.

  • Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată la 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanței supreme, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiș, foști ofițeri ai Departamentului Securității Statului, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității, iar foștii miniștri de Interne George Homoștean şi Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infracțiuni. Ultimii doi au decedat în timpul procesului.
  • Pe 7 iunie 2019, Curtea de Apel București a decis introducerea Serviciului Român de Informații, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Finanțelor ca părți responsabile civil în dosarul morții disidentului comunist Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în timpul interogatoriilor din beciurile Securității.

Amânările suspecte ale lui Stănică

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost șef al Direcției Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost șef al Arestului Miliţiei Capitalei. Clită se află în arest încă pentru uciderea stewardesei amintite, în timp ce Tudor Stănică își amână executarea pedepsei la zece ani închisoare de mai bine de un deceniu, invocând, de fiecare dată, probleme medicale cu adeverințe emise anual de Institutul Național de Medicină Legală.

În loc de epitaf 

Altfel, judecătorii din acest proces nu sunt niște snowflake născuți într-o lume fără telefoane cu disc, casete video, jocuri pe dischete sau scaune de mașină pentru copii. Și chiar dacă s-ar fi născut în democrație, este cel puțin nedemn pentru niște judecători să nu înțeleagă istoria recentă a propriei națiuni. Nu aceasta este justiția în apărarea căreia atâți români au ieșit în ultimii patru ani în stradă și la urne. Mai trist este că știrea din ianuarie 2020 a trecut neobservată, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. O liniște pentru bătrânețile cu pensii speciale ale tuturor torționarilor rămași nepedepsiți, ai căror copii au găsit calea spre succes în odinioară hulitele „capitalism” și „democrație”. Și nici domnii judecători nu o vor duce cu mult mai rău, la pensie.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...