luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău

România

17.7 C
Buzău
luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău
Ești aiciDezvăluiri„Afacerea” Apă Canal SA Galați. Cum au reușit autoritățile gălățene să scumpească...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

„Afacerea” Apă Canal SA Galați. Cum au reușit autoritățile gălățene să scumpească apa potabilă și canalizarea de două ori în trei zile. Detaliile unei „afaceri” care umflă facturile cu 13,37%

O situație aiuritoare, cu iz penal, se întâmplă zilele acestea la Galați, unde compania Apă Canal SA a majorat, cu acordul autorităților, de două ori în numai trei zile (mai precis la 1 și la 3 iulie 2019) tarifele la apa potabilă și la canalizare, cu un total de 13,37%. Drept urmare, un metru cub de apă este taxat acum, în total, cu 8,31 lei.

Creșterea de către Apă Canal SA Galați a tarifelor pentru apă potabilă și pentru canalizare, de două ori în doar trei zile (1 și 3 iulie 2019) stârnește controverse în municipiul de la Dunăre. Deși cele două scumpiri au toate avizele legale – atât de la Consiliul Local (CL), cât și de la Agenția Națională de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC) – nu puțini sunt cei care susțin că, de fapt, măsura este abuzivă.

Principalul motiv al nemulțumirilor este legat de faptul că majorarea nu are drept scop să acopere costurile de producție și de distribuire a apei potabile sau, de cealaltă parte, costurile de transport și epurare a apelor menajere, ci să susțină programul de extindere a rețelei în mediul rural. Asta după ce, de câțiva ani, societatea publică Apă Canal SA Galați s-a transformat în operator regional.

Citește și: Guvernarea Boc, manual de studiu pentru PSD. „Gaura“ de 7 miliarde de lei, anunțată recent de Eugen Teodorovici, îi obligă pe pesediști să „împrumute“ câteva din măsurile anticriză pe care le-a luat și Guvernul Boc în 2008

Faptul că banii sunt necesari pentru investiții (mai exact pentru rambursarea creditelor luate pentru extinderea în mediul rural a rețelei) este confirmat chiar de către Apă Canal SA (în memoriul justificativ), dar și de primarul Ionuț Pucheanu.

„La fundamentarea prețurilor/tarifelor, s-a avut în vedere asigurarea sustenabilității în activitatea operatorului, dar și rambursarea creditelor, în sumă de circa 92.990.000 lei, contractate pentru cofinanțarea proiectelor regionale de reabilitare, extindere și, respectiv, dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați”, afirmă societatea.

Atât consilierii locali din opoziție, cât și numeroși gălățeni, susțin că nu este nici moral și nici legal ca locuitorii orașului Galați să susțină financiar investițiile făcute de Apă Canal SA în alte localități. În esență, rețeaua de apă potabilă și de canalizare a orașului Galați este proprietatea municipalității, societatea publică având în oraș doar calitatea de administrator.

Pentru investiții, fiecare localitate are la dispoziție fonduri europene (care sunt din belșug) sau alocări din bugetul de investiții stabilit din taxele locale.

Citește și: CCR, mână în mână cu penalii României! Curtea Constituțională a amânat ieri pentru a șasea oară pronunțarea pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală

Eventual împrumuturi care sunt rambursate tot din bugetul local. Așa este prevăzut în legislația românească.

Faptul că investițiile sunt mutate, practic, pe seama portofelului celor branșați la apă şi canalizare – care sunt transformați astfel, fără voia lor, din beneficiari de servicii în investitori, contravine flagrant legii, fiind motiv de nulitate absolută (dacă va fi atacată în contencios administrativ) a HCL care stabilește majorarea tarifelor de apă și canalizare în municipiul Galați.

De ce s-a scumpit de două ori în trei zile

Pe 30 iunie, apa și canalizarea costau, la Galați, 7,33 lei pe metrul cub. De la 1 iulie, prețul a sărit la 7,71 lei/mc, iar din 3 iulie la 8,31 lei/mc. Creșterea este de nu mai puțin de 13,37% (0,98 lei/mc), una din cele mai mari din ultimii 20 de ani.

După cum explică Apă Canal SA, „în baza Planului anual de evoluție a tarifelor aprobat prin Actul adițional nr.36/2017 la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, de la 1 iulie 2019, conform Deciziei ANRSC nr.120/04.06.2019, s-au ajustat tarifele, în termeni reali, la apa potabilă și canalizare-epurare astfel: apa potabilă 0 (zero)%, canalizare – epurare 3%, la care se adaugă indicele de inflație și TVA”.

Citește și: Escrocherii în lanț în Primăria Buzău! Pe modelul Metalurgica, primarul Constantin Toma și gașca de penali din PSD falimentează orașul, înglobându-l în datorii și părăduind tot ce se mai poate părădui

„În baza HCL-urilor de aprobare a planului de tarifare revizuit în fiecare localitate din aria de operare a Apă Canal SA Galați și conform Deciziei ANRSC nr.137/03.07.2019, din 3 iulie 2019. Ajustarea în termeni reali a tarifelor la apa potabilă cu 3% și canalizare-epurare cu 19%, la care se adaugă indicele de inflație și TVA”, mai explică Apă Canal.

În esență, vorbim despre o afacere de aproape 14 milioane de lei încasați în plus, anual, de la consumatori, având în vedere că în ultimii 5 ani societatea publică a facturat între 13,7 și 15,1 milioane de metri cubi pe an. Cel puțin așa rezultă din rapoartele anuale de activitate.

De ce nu are bani Apă Canal SA

Cea mai simplă explicație pentru faptul că Apă Canal SA nu are bani pentru investiții este lipsa de eficiență. Rapoartele anuale întocmite de conducerea societății publice arată că în ultimii 5 ani s-au facturat între 13,7 și 15,1 milioane de metri cubi de apă potabilă pe an (și tot atâta pentru apa canalizată și epurată) însă s-au pompat în sistem între 25,2 și 28,6 milioane de metri cubi pe an.

Asta înseamnă că anual s-au pierdut prin țevile găurite în jurul a 12-13 milioane de metri cubi de apă, pentru care s-au cheltuit sume uriașe de bani cu extracția, pompare și tratarea. În procente, vorbim de o pierdere medie de 45% din apa pompată, ceea ce este imens, iar efectele se văd: sute de surpări subterane, străzi prăbușite, blocuri în prag de colaps.

Citește și: Aflată într-o vizită „de lucru” în orașele de la Dunăre, premierul Viorica Dăncilă s-a trezit că este în campanie electorală! Drumul expres Galați-Brăila, cică, ar fi luat-o într-o direcție bună

În termeni reali (în echivalent preț facturare), pierderile din rețeaua administrată de Apă Canal SA înseamnă o pagubă de 87,9 milioane de lei în fiecare an.

Cu alte cuvinte, consumatorii (captivi, căci nu există un operator concurent) au fost obligați să suporte, prin tarifele umflate, și aceste pierderi, care le-au dublat practic facturile.

Tot din tarifele umflate artificial au fost realizate și profiturile importante ale societății, respectiv peste 72 de milioane de lei în ultimii șase ani, bani care au fost redirijați doar în proporție circa 50% pentru investiții, restul către tot felul de fantezii administrative ale conducerii Apă Canal SA.

În același timp, cum spuneam, Apă Canal SA nu a folosit fondurile (profit și împrumuturi) pentru a administra eficient rețeaua de distribuire, ci (după cum rezultă din rapoartele Curții de Conturi) pentru a cumpăra autoturisme noi din trei în trei ani, pentru a amenaja sediile proprii în condiții de un lux orbitor, dar şi pentru a plăti, la tot felul de ocazii, prime substanțiale angajaților.

Citește și: Cum să-i alungi pe țânțari din viața ta. 3 metode infailibile prin care poți să scapi de nenorociți în mod elegant

De asemenea, multe dintre activitățile proprii pe zona de reparații capitale și investiții au fost externalizate către firme private (prin licitații și atribuiri directe pe care le vom analiza într-un material distinct), deși nu s-au făcut reduceri corespunzătoare de personal. Ba chiar, conform bilanțurile contabile, ponderea cheltuielilor salariale din cheltuielile totale a crescut permanent.

O altă ciudățenie este legată de faptul că Apă Canal SA a împrumutat 92 de milioane de lei pentru investiții care, de fapt, au fost realizate doar în proporție de 20% în municipiul Galați, deși de aici provin aproape 80% din încasările totale. Restul s-au făcut în mediul rural. Prilej cu care consumatorii de la oraș au ajuns, fără voia lor, „sponsori” pentru rețeaua de apă de la țară.

Obiecțiunile ridicate de consilierii opoziției cu privire la majorarea nejustificată a tarifelor la apă și canalizare (care a fost aprobată prin votul majorității PSD-ALDE-UNPR din Consiliul Locale) au stârnit o reacție cel puțin bizară din partea primarului Ionuț Pucheanu (PSD): „Gargară!”.

Tot în zeflemea au fost tratate de edil și solicitările Opoziției de a se prezenta un raport detaliat cu privire la cauzele pentru care s-a decis majorarea de la 1 iulie 2019 a taxei de habitat (taxa este pentru salubrizare, practic).

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

EXPRESS SUD-EST

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Republica de la Ploiești

O zi. Atât le-a luat magistraților să dea replica la votul Parlamentului cu pensionarea la 65 de ani. Un pulică al sistemului este scos în față și declară Republica de la Ploiești. Astfel, judecătorul Alexandru Vasile (foto) de la Curtea de Apel Ploiești, cică, anulează decizia CCR și le dă sugeraniștilor Turul 2 ânapoi! Nu avea nicio competență individul ăsta fătat judecător la apelul bocancilor. Dar cine să-l împiedice să facă legea cum vrea el? Mâine poate să te condamne la 10 de pușcărie. Fără să aibă procesul legătură cu tine. Republica de la Ploiești Altfel, în România de azi se desfășoară ceva consternant. Deoarece, aici nu e despre reluarea vreunui tur sau anularea altuia care vine. E despre un joc politic care...

Dezvăluiri

Alexandru Vasile, judecătorul cu anularea deciziei CCR, a fost detașat la Ministerul Justiției în mandatele a cinci miniștri și voia să revină în minister...

Alexandru Vasile, judecătorul care a dat sentința bizară de suspendare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, este magistrat în cadrul Curții de Apel Ploiești. Dosarul a fost deschis de o femeie, Gheorghița Popescu, înregistrat în 10 aprilie și soluționat două săptămâni mai târziu. Decizia lui Alexandru Vasile nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, citește mai multe detalii pe G4Media. Printr-o adresă din 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a cerut...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului. Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

EXPRESS SUD-EST

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...