sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

România

1.1 C
Buzău
sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciDezvăluiri10 august 2018: misterele marii desecretizări. „Nu am de unde să știu...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

10 august 2018: misterele marii desecretizări. „Nu am de unde să știu ce s-a întâmplat atunci”, face pe proasta Viorica Dăncilă, în privința întrebărilor legate de acea zi, deși s-a plâns instituțiilor europene de o tentativă eșuată de lovitură de stat

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la Mitingul Diasporei, din 10 august 2018, de la București, a fost desecretizat iar parchetul antimafia, DIICOT, îl poate folosi integral în cercetarea penală.

Desecretizarea raportului privind intervenția în forță a Jandarmeriei la Mitingul Diasporei, din 10 august 2018, poate grăbi ancheta dar poate și da dreptul celor suspectați să se apere , spune ministrul Internelor, Marcel Vela. Anumite persoane numite politic în fruntea ministerului par a face subiectul acestor suspiciuni.

Citește și: Dezbaterea lui Iohannis, anunțată ca o adevărată DISCUȚIE cu presa despre soarta viitoare a ROMÂNIEI, s-a transformat într-o șezătoare cu povești dulci și aducătoare de somn lin. Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor TONOMAT care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de astă seară

Ministrul Vela a și dat exemplul unui subsecretar de stat care va fi trimis, deocamdată, înapoi la secția de poliție de unde fusese detașat în funcția guvernamentală. Este vorba despre un ofițer care, sugerează surse apropiate anchetei pe care ministrul pare să le confirme, ar fi avut în ziua de 10 august misiunea să îl țină la curent cu evenimentele din fața Guvernului pe patriarhul din epocă al scenei politice românești și al Guvernului, liderul PSD Liviu Dragnea. Puține informații, așadar, după desecretizare, și mult spațiu de speculat.

Premierul de paie al lui 10 august 2018

Șefa Guvernului României din ziua de 10 august 2018 este liniștită pentru că nu știe nimic despre ce s-a întâmplat în acea zi în fața clădirii în care își are biroul. Era plecată în concediu. Este alibiul folosit, 15 luni mai târziu, de Viorica Dăncilă, premierul de atunci al României. Același fost înalt demnitar român care nu știe astăzi nimic despre cele petrecute atunci scria instituțiilor europene, cu un an în urmă, că în România, la 10 august 2018, s-a încercat o lovitură de stat.

Cu o zi înainte de acel 10 august 2018, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a plecat în concediu pentru patru zile. Instituții aflate în subordinea ei știau că se pregătește cea mai mare manifestație din istoria recentă a României. Iar cel puțin televiziunile prietene partidului din care premierul provine, frecventate de pensionari ai structurilor secrete ale statului, avertizau că situația va degenera, cu un accent pus pe violența iminentă a civililor. Informații similare aveau să fie vehiculate în orele dinaintea mitingului și de voci avizate din instituțiile de ordine publică ale statului român, conduse de oameni numiți de același partid.

Citește și: În vizită la Buzău, fortăreața roșie a lui Marcel Ciolacu, Dăncilă a susținut că va primi voturi și de la „cei care au votat PNL în primul tur”. Câțiva buzoieni au întâmpinat-o formând din coli de hârtie A4 cuvântul „alfabet”

Dăncilă, însă, a părăsit comanda Guvernului și controlul administrativ al țării. Acum nu are „absolut nimic” să își reproșeze: „Numele meu nu va apare în acest dosar, nu am nici un amestec cu acest dosar”. „Nu am de unde să știu” a fost răspunsul cu care Dăncilă parează întrebările legate de acea zi. E ca și cum subordonații premierului, mai ales ministrul de Interne din acea perioadă, nu au catadicsit să îi dea vreun raport cu privire la cel mai grav incident de ordine publică petrecut în România, de la ultima mineriadă. Și, se vede treaba, nici premierul nu a avut vreun interes să întrebe și să afle ce s-a întâmplat cu câteva sute de mii dintre cetățenii țării în fruntea căreia guvernează. Asta nu a împiedicat-o, însă, pe Viorica Dăncilă să scrie instituțiilor europene acele mesaje în care s-a plâns de o tentativă eșuată de lovitură de stat.

Situațiile speciale cer norme speciale

Nu sunt singurele fotograme neclare din ansamblul de cadre care, laolaltă, compun filmul acelei zile triste. Dar este un prim bun motiv să ceri instituțiilor statului să proiecteze public ceea ce acum este ținut secret sub scuza poate justificată a anchetei penale aflată în desfășurare. Miercuri, 13 noiembrie 2019, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului de Interne să faciliteze accesul tuturor celor interesați la conținutul dosarului. Adică să îl facă public. Ministrul a anunțat, a doua zi, desecretizarea completă a documentației însă conținutul acestuia rămâne tăinuit, pe motiv că este mai întâi treaba procurorilor să îl studieze și să formuleze acuzațiile ce se impun.

Nu ne aflăm în fața unui caz de răpire, nu vorbim despre o omucidere sau despre act de corupție, ci despre o agresiune a statului împotriva propriilor cetățeni, soldată cu victime colective. Dovadă stau cele peste 800 de plângeri strânse deja la parchetele civile și militare care au început să investigheze subiectul și care, de un an și trei luni, ba își cer unul altuia, ba, dimpotrivă, își pasează unul altuia dosarul. Ce lipsește este un semn, oricare ar fi acesta, că ancheta ar progresa.

Citește și: A început lupta pentru ciolan între „liberalii” buzoieni. Penelistul Cristinel Romanescu, acuzat că a prezentat dezastrul liberal din primul tur ca fiind un succes. Alde-istul Dorin Bădulescu reunifică tot ce prinde

Prim urmare, pentru ca lucrurile să nu sfârșească precum în cazul altor mari dosare de acest gen din România ultimilor trei decenii, întreaga instrumentare de până acum a evenimentelor din 10 august 2018 trebuie să primească o derogare de la normele clasice ale statului de drept, pentru ca atât cei direct afectați de agresiunea de atunci cât și opinia publică aflată în situația de a-și înțelege mai bine clasa politică, să cunoască faptele, așa cum rezultă din însumarea rapoartelor de activitate și ordinele de zi ale instituțiilor de forță care au operat în acea zi. Cel mai probabil, asta s-ar putea întâmpla în baza unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Doar așa se poate pune capăt scenariilor, suspiciunilor și zvonurilor croite în jurul acestui subiect.

Dacă președintele din 10 august 2018 al partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a avut sau nu un amestec în reprimarea violentă a protestului pașnic și în deciziile miniștrilor care îi erau subordonați politic.

Dacă acel concediu al premierului Dăncilă are vreo semnificație ascunsă.

Dacă cineva a comandat o izbucnire brutală a unor grupuri de provocatori ai forțelor de ordine, organizați și infiltrați să genereze violențe și să provoace reacția primitivă a trupelor de jandarmi.

Dacă a fost justificată înzestrarea acestora cu arsenal represiv și în baza căror informații.

Dacă a existat diversiune planificată. Dacă misiunea instituțiilor de siguranță publică a fost coordonată profesionist sau s-a operat în virtutea unui imperativ politic.

Dacă șeful de atunci al Internelor, Carmen Dan, a interferat cu dispozitivul operativ.

Dacă a fost sau nu vorba despre o ingerință străină căreia serviciile de informații și securitate națională nu i-au putut face față.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...