Tabăra Năvodari, unde au ajuns mii de copii în fiecare vară este azi o ruină. A căzut pradă intereselor imobiliare şi a dispărut bucată cu bucată. Vorbim de peste o sută de hectare aflate la malul mării şi peste 300 de clădiri. Geamurile sparte, tencuiala căzută și clădirile în paragină oglindesc perfect situația dezastruoasă prin care a trecut în ultimii ani tabăra Năvodari. Doar două dintre cele zece clădiri ale complexului au fost renovate, în ultimii ani, însă nimic de aici nu mai seamănă cu tabăra în anii ei de glorie.
Bine ați venit în Tabăra Năvodari, visul copilăriei multora dintre noi. Cum intri pe poartă, te cuprinde un sentiment de revoltă. Complexul pare abandonat. Iar clădirile, în paragină, oglindesc perfect dezastrul prin care a trecut. Înainte de ’89, se puteau caza, în fiecare zi, peste 10.000 de copii. Acum, numărul a scăzut la 560.
Citește și: Constanța, un oraș „în cădere“! Un sondaj INSCOP Research arată că majoritatea constănțenilor consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment“ este „corupția din administrația locală și instituțiile locale“
Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deținut chiar fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.
Anchetatorii au scos la iveală o încrengătură penală între edil, rude ale acestuia, foști angajați ai primăriei şi a altora, interesați să pună mâna pe acest teren, care valorează sute de milioane de euro. Ca urmare, de-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat şi vândut.
Tabăra Năvodari: un complex întins pe 134 de hectare, organizat în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda
Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania-UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda.
După Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat prin hotărâre judecătorească de sindicatele devenite democratice, conduse pe atunci de Victor Ciorbea. Acestea, la rândul lor, au înființat SIND România, o societate care să le administreze toate unitățile de cazare. Terenul de sub construcții a rămas al statului, dar a fost dat în folosință sindicatelor, pe termen nedeterminat.
Timp de 18 ani, tabăra Năvodari a fost administrată în liniște de sindicaliști. Dar şi numărul de locuri de cazare a scăzut de la 10 mii la 1300. Adrian Boaje este directorul Sind România din 2010. Susține că din ’90 şi până în 2012, s-au făcut investiții de jumătate de milion de euro, în tabără.
Citește și: DELIR TOTAL al lui ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, candidatul ivit din spuma incompetenței de la Caracal: IOHANNIS și DĂNCILĂ au complotat împotriva lui DRAGNEA
Asediul imobiliar asupra taberei începe în forță, în 2008. În baza unui act din anii ’60, primarul de atunci al orașului Năvodari, Nicolae Matei, obține un teren de 6,2 hectare în tabăra Cutezătorii, evaluat la 3,5 milioane de euro. Demolează construcții, îl parcelează şi îl vinde.
Procurorii DNA au demonstrat ulterior ca mișcarea edilului nu a fost una legală şi că terenul revendicat se afla de fapt în altă parte a localității. Era, însă, mult mai ieftin: valora doar 1,5 milioane de euro.
Printre cei care au cumpărat teren în tabăra Cutezătorii se afla fiica unui judecător din Constanța cu putere de decizie în cazul unor litigii în care primăria era implicată. Dar şi consilieri locali sau rude ale acestora, un fost șef al IPJ Constanța şi un inspector ANAF. Și uite așa, în tabăra copiilor de altădată au apărut case la 5 minute distanță de mers cu mașina de plajă.
Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Nicolae Matei să primească în folosință 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei/mp!
În data de 14 noiembrie 2012, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, pentru tentativa de a-i mitui pe angajații Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale.
În dosarul instrumentat de polițiști, primarul era învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari.
Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuție ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obișnuiește să-l numească, în public!, astfel, deși încă nu se știe dacă a oficializat, prin căsătorie, relația îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu.
Citește și: Raportul MCV pentru România, publicat ieri, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Pentru prima dată, situația Bulgariei este analizată separat de România și totodată în termeni mult mai buni
Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi națională, au susținut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere polițiștilor, implicați în caz, terenuri pe malul mării, pentru a mușamaliza dosarele penale în care era cercetat.
Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ținut-o langa Matei, după ieșirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!…) ar fi fost surprinsă în flagrant, astfel că șeful administrației publice din Năvodari a primit, inițial, mandat de reținere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA București, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistrații Tribunalului București au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile.
Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenție de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deși colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunță caracterul „politic” al reținerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunțate de către… partenerul principal din alianța USL, adică Partidul Național Liberal (Filiala Năvodari)!
„Ecoterm”, o firmă de distribuție a agentului termic a scos tabăra Năvodari la vânzare!
Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acțiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei.
Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuția agentului termic!, deținută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitație publică 185 de loturi de teren, cu suprafețe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătrați, la un preț de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari!
Citește și: USR și Dan Barna, întrebări și răspunsuri. Există un pact USR-PSD? TANDEMUL BARNA-CIOLOȘ: SALVARE ZERO, CORUPȚIE PLUS? Se anunță zile extrem de istovitoare pentru cei care vor să-l gonfleze din nou pe Dan Barna
Ca dovadă a „proprietății” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desființată definitiv şi irevocabil de instanțele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deținea, legal, folosința terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de „revoluție” (construcția Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanțelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate!
Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracțiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credință, bunuri (terenuri) care nu le aparțineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acționarii şi decidenții de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” – ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuție” SA, acționar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporție de 100 %! Aceeași Mărie, doar cu altă pălărie…
Nicolae Matei și metodele de convingere
„Sind România” a deschis o nouă acțiune în Instanță. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci amenzi usturătoare societății “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoțând la licitație mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deținută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece așa îl cunoaște tot Năvodariul!) primarului în funcție, Isidor Gurgu!
Consiliul Local îi dă în folosință cumnatului primarului, pe malul mării, teren cu… 7 lei/mp!
Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la inițiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înființarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speță exact activele SC “Sind România” SA! Orașul Năvodari își rezerva astfel 40% din acțiunile societății nou înființate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentație, firmei… „Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară!
Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosință, pentru imensa sumă de 7 (șapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceiași ședință, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetățean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituție fără de care nu se puteau intabula bunurile „naționalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării.
Citește și: Toate cele trei proiecte majore propuse de liderii deputaților USR și PNL, respinse astăzi de conducerea Camerei Deputaților. Stelian Ion şi Raluca Turcan au încercat fără succes să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu
În sfârșit, aceiași consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Județean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că acești copii provin din județul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunși, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naționalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (județul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.
„Tulburarea de posesie” încununează dosarul Parchetului!
Ultimul episod al acestei acțiuni, pe care Poliția şi Parchetul le consideră a fi infracționale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ștefan Ciocănel, însoțit de bodyguarzii unei firme private, a preluat prin forță posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societății şi au pus lacătul pe ușă.
Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Național Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunțători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarășul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).
Lupta continuă, tabăra Năvodari moare
Procurorii DNA au considerat că mecanismul prin care s-a ajuns la această expropriere este incompatibil cu toate principiile statului de drept şi cu regulile unei societăți democratice.
Astfel, toate cele 298 de clădiri ajung apoi la SC Tabăra Năvodari SA, al cărei principal acționar era firma deținută de concubinul surorii primarului, care devine şi administrator. Acest lucru se întâmplă în 2012. Ulterior, procurorii DNA au considerat şi această mișcare ilegală. Ion Stama a lucrat în Primăria Năvodari, în perioada 2002-2012.
Citește și: Efectul de bumerang al campaniei „Fără penali”. Barna are zilele numărate, anticorupția ajungând și la el! Despre debarcarea liderului USR și dilema care a început să-i bântuie pe useriști: Ce i se întâmplă liderului lor este o făcătură a „statului paralel” sau e doar barna din proprii ochi?
Lupta dintre cele două tabere se dă așadar în instanțe. O bătălie juridică încurcată. Interesele sunt uriașe. Două dintre procese sunt strămutate la Galați şi Brăila. Se contestă inclusiv dreptul Sind România de a mai administra patrimoniul fostului UGSR.
Între timp, tabăra moare. Și dispare, bucată cu bucată. Din cele 134 de hectare, cât avea în ′ 89, acum mai sunt, în acte, doar 58.
Angajații susțin că în locul taberei au apărut blocuri şi vile. După 7 ani de procese, în iulie anul acesta, Sind România a câștigat în instanță şi şi-a luat de la SC Tabăra Năvodari SA clădirile înapoi. Multe, într-o stare jalnică. În prezent, fostul primar Nicolae Matei este judecat pentru infracțiuni de corupție în două procese, care vizează tabăra Năvodari. Printre inculpați îi găsim şi pe cumnatul fără acte al fostului edil, firma acestuia, dar şi un judecător al Judecătoriei Constanța. Același al cărei fiică a luat un teren în tabăra Cutezătorii.
Între timp, Nicolae Matei a făcut închisoare pentru dare de mită: i-a oferit fostului șef al IPJ Constanța două terenuri pe malul mării, chiar în tabără.
Din păcate, toate aceste acțiuni civile şi penale au durat ani în șir în care autoritățile nu au luat măsuri ferme. Iar războiul a lăsat urme de neșters asupra taberei Năvodari, care mai este acum doar o umbră a ceea ce a fost cândva.