miercuri, 6 decembrie 2023
3.9 C
Buzău

România

3.9 C
Buzău
miercuri, 6 decembrie 2023
3.9 C
Buzău
Ești aiciAncheteTabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari,...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Tabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari, complexul de vacanță a dispărut bucată cu bucată! Nici DNA nu a putut să-l mai salveze

Tabăra Năvodari, unde au ajuns mii de copii în fiecare vară este azi o ruină. A căzut pradă intereselor imobiliare şi a dispărut bucată cu bucată. Vorbim de peste o sută de hectare aflate la malul mării şi peste 300 de clădiri. Geamurile sparte, tencuiala căzută și clădirile în paragină oglindesc perfect situația dezastruoasă prin care a trecut în ultimii ani tabăra Năvodari. Doar două dintre cele zece clădiri ale complexului au fost renovate, în ultimii ani, însă nimic de aici nu mai seamănă cu tabăra în anii ei de glorie.

Bine ați venit în Tabăra Năvodari, visul copilăriei multora dintre noi. Cum intri pe poartă, te cuprinde un sentiment de revoltă. Complexul pare abandonat. Iar clădirile, în paragină, oglindesc perfect dezastrul prin care a trecut. Înainte de ’89, se puteau caza, în fiecare zi, peste 10.000 de copii. Acum, numărul a scăzut la 560.

Citește și: Constanța, un oraș „în cădere“! Un sondaj INSCOP Research arată că majoritatea constănțenilor consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment“ este „corupția din administrația locală și instituțiile locale“

Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deținut chiar fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.

Anchetatorii au scos la iveală o încrengătură penală între edil, rude ale acestuia, foști angajați ai primăriei şi a altora, interesați să pună mâna pe acest teren, care valorează sute de milioane de euro. Ca urmare, de-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat şi vândut.

Tabăra Năvodari: un complex întins pe 134 de hectare, organizat în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania-UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda.

După Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat prin hotărâre judecătorească de sindicatele devenite democratice, conduse pe atunci de Victor Ciorbea. Acestea, la rândul lor, au înființat SIND România, o societate care să le administreze toate unitățile de cazare. Terenul de sub construcții a rămas al statului, dar a fost dat în folosință sindicatelor, pe termen nedeterminat.

Timp de 18 ani, tabăra Năvodari a fost administrată în liniște de sindicaliști. Dar şi numărul de locuri de cazare a scăzut de la 10 mii la 1300. Adrian Boaje este directorul Sind România din 2010. Susține că din ’90 şi până în 2012, s-au făcut investiții de jumătate de milion de euro, în tabără.

Citește și: DELIR TOTAL al lui ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, candidatul ivit din spuma incompetenței de la Caracal: IOHANNIS și DĂNCILĂ au complotat împotriva lui DRAGNEA

Asediul imobiliar asupra taberei începe în forță, în 2008. În baza unui act din anii ’60, primarul de atunci al orașului Năvodari, Nicolae Matei, obține un teren de 6,2 hectare în tabăra Cutezătorii, evaluat la 3,5 milioane de euro. Demolează construcții, îl parcelează şi îl vinde.

Procurorii DNA au demonstrat ulterior ca mișcarea edilului nu a fost una legală şi că terenul revendicat se afla de fapt în altă parte a localității. Era, însă, mult mai ieftin: valora doar 1,5 milioane de euro.

Printre cei care au cumpărat teren în tabăra Cutezătorii se afla fiica unui judecător din Constanța cu putere de decizie în cazul unor litigii în care primăria era implicată. Dar şi consilieri locali sau rude ale acestora, un fost șef al IPJ Constanța şi un inspector ANAF. Și uite așa, în tabăra copiilor de altădată au apărut case la 5 minute distanță de mers cu mașina de plajă.

Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Nicolae Matei să primească în folosință 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei/mp!

În data de 14 noiembrie 2012, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, pentru tentativa de a-i mitui pe angajații Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale.

Tabăra Năvodari
Fostul primar Nicolae Matei în Tabăra Delfin

În dosarul instrumentat de polițiști, primarul era învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari.

Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuție ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obișnuiește să-l numească, în public!, astfel, deși încă nu se știe dacă a oficializat, prin căsătorie, relația îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu.

Citește și: Raportul MCV pentru România, publicat ieri, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Pentru prima dată, situația Bulgariei este analizată separat de România și totodată în termeni mult mai buni

Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi națională, au susținut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere polițiștilor, implicați în caz, terenuri pe malul mării, pentru a mușamaliza dosarele penale în care era cercetat.

Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ținut-o langa Matei, după ieșirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!…) ar fi fost surprinsă în flagrant, astfel că șeful administrației publice din Năvodari a primit, inițial, mandat de reținere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA București, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistrații Tribunalului București au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenție de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deși colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunță caracterul „politic” al reținerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunțate de către… partenerul principal din alianța USL, adică Partidul Național Liberal (Filiala Năvodari)!

„Ecoterm”, o firmă de distribuție a agentului termic a scos tabăra Năvodari la vânzare!

Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acțiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei.

Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuția agentului termic!, deținută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitație publică 185 de loturi de teren, cu suprafețe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătrați, la un preț de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari!

Citește și: USR și Dan Barna, întrebări și răspunsuri. Există un pact USR-PSD? TANDEMUL BARNA-CIOLOȘ: SALVARE ZERO, CORUPȚIE PLUS? Se anunță zile extrem de istovitoare pentru cei care vor să-l gonfleze din nou pe Dan Barna

Ca dovadă a „proprietății” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desființată definitiv şi irevocabil de instanțele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deținea, legal, folosința terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de „revoluție” (construcția Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanțelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate!

Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracțiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credință, bunuri (terenuri) care nu le aparțineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acționarii şi decidenții de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” – ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuție” SA, acționar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporție de 100 %! Aceeași Mărie, doar cu altă pălărie…

Nicolae Matei și metodele de convingere

„Sind România” a deschis o nouă acțiune în Instanță. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci amenzi usturătoare societății “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoțând la licitație mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deținută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece așa îl cunoaște tot Năvodariul!) primarului în funcție, Isidor Gurgu!

Consiliul Local îi dă în folosință cumnatului primarului, pe malul mării, teren cu… 7 lei/mp!

Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la inițiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înființarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speță exact activele SC “Sind România” SA! Orașul Năvodari își rezerva astfel 40% din acțiunile societății nou înființate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentație, firmei… „Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară!

Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosință, pentru imensa sumă de 7 (șapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceiași ședință, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetățean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituție fără de care nu se puteau intabula bunurile „naționalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării.

Citește și: Toate cele trei proiecte majore propuse de liderii deputaților USR și PNL, respinse astăzi de conducerea Camerei Deputaților. Stelian Ion şi Raluca Turcan au încercat fără succes să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu

În sfârșit, aceiași consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Județean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că acești copii provin din județul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunși, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naționalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (județul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.

„Tulburarea de posesie” încununează dosarul Parchetului!

Ultimul episod al acestei acțiuni, pe care Poliția şi Parchetul le consideră a fi infracționale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ștefan Ciocănel, însoțit de bodyguarzii unei firme private, a preluat prin forță posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societății şi au pus lacătul pe ușă.

Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Național Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunțători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarășul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).

Lupta continuă, tabăra Năvodari moare

Procurorii DNA au considerat că mecanismul prin care s-a ajuns la această expropriere este incompatibil cu toate principiile statului de drept şi cu regulile unei societăți democratice. 

Astfel, toate cele 298 de clădiri ajung apoi la SC Tabăra Năvodari SA, al cărei principal acționar era firma deținută de concubinul surorii primarului, care devine şi administrator. Acest lucru se întâmplă în 2012. Ulterior, procurorii DNA au considerat şi această mișcare ilegală. Ion Stama a lucrat în Primăria Năvodari, în perioada 2002-2012.

Citește și: Efectul de bumerang al campaniei „Fără penali”. Barna are zilele numărate, anticorupția ajungând și la el! Despre debarcarea liderului USR și dilema care a început să-i bântuie pe useriști: Ce i se întâmplă liderului lor este o făcătură a „statului paralel” sau e doar barna din proprii ochi?

Lupta dintre cele două tabere se dă așadar în instanțe. O bătălie juridică încurcată. Interesele sunt uriașe. Două dintre procese sunt strămutate la Galați şi Brăila. Se contestă inclusiv dreptul Sind România de a mai administra patrimoniul fostului UGSR.

Între timp, tabăra moare. Și dispare, bucată cu bucată. Din cele 134 de hectare, cât avea în ′ 89, acum mai sunt, în acte, doar 58.

Angajații susțin că în locul taberei au apărut blocuri şi vile. După 7 ani de procese, în iulie anul acesta, Sind România a câștigat în instanță şi şi-a luat de la SC Tabăra Năvodari SA clădirile înapoi. Multe, într-o stare jalnică. În prezent, fostul primar Nicolae Matei este judecat pentru infracțiuni de corupție în două procese, care vizează tabăra Năvodari. Printre inculpați îi găsim şi pe cumnatul fără acte al fostului edil, firma acestuia, dar şi un judecător al Judecătoriei Constanța. Același al cărei fiică a luat un teren în tabăra Cutezătorii.

Între timp, Nicolae Matei a făcut închisoare pentru dare de mită: i-a oferit fostului șef al IPJ Constanța două terenuri pe malul mării, chiar în tabără.

Din păcate, toate aceste acțiuni civile şi penale au durat ani în șir în care autoritățile nu au luat măsuri ferme. Iar războiul a lăsat urme de neșters asupra taberei Năvodari, care mai este acum doar o umbră a ceea ce a fost cândva.

Tabăra Năvodari

Tabăra NăvodariDacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...