Trei persoane, între care și Mihaela Szechely, consilier al fostului ministru Silaghi, au fost plasate sub control judiciar de procurorii DNA în cadrul unei anchete privind o mită de peste două milioane de euro pentru deblocarea plăților către o companie care a făcut lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București – Constanța.
Citește și: Marian Oprișan și-a tras jeep de 118.000 de euro! Cică, cu bani din contul mamei sale, care a muncit din greu 30 de ani la Fabrica de Confecții din Focșani
Una dintre persoanele vizate este Mihaela Szechely, consilier al fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, acuzată că a cerut bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012-2015 a primit, prin intermediul unei firme pe care o controla, peste 9,41 de milioane de lei. O parte din bani au fost transferați unei firme belgiene de consultanță, după care au fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012.
În acest caz, DNA a anunțat, luni, că a fost începută acțiunea penală și a fost dispus controlul judiciar pentru 60 de zile în cazul a trei persoane: Mihaela Vasilica Szechely, consilier al fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru infracțiunile de trafic de influență și instigare la spălare de bani, Favino Roberto Pasquale, soțul Mihaelei Szechely și asociat la firma TEAM DELTA PROIECT, pentru aceleași infracțiuni, și Alexandra Mocanu, administrator al TEAM DELTA PROIECT, pentru spălare de bani. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale și în cazul TEAM DELTA PROIECT, pentru spălare de bani.
Citește și: PSD a băgat UE în aceeași oală cu Teleormanul. Dăncilă, Daea și Carmen Dan au inaugurat, luni, o cherhana la Tulcea, susținând că este o „Bursă de pește”. Totul ca să scape țara de sancțiunile din partea UE
Potrivit DNA, dosarul vizează comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră făcute pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat. În contul lucrărilor, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor, CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante pentru mai 2012.
Acuzațiile aduse de procurori:
- În 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Szechely a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012-2015 a primit, prin intermediul firmei TEAM DELTA PROIECT, pe care o controla, suma de 9.410.375,7 de lei.
- În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor, îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei.
- O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 de euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012.
- Ceilalți doi coinculpați au participat la activitățile infracționale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor, iar Alexandra, Mocanu, care a preluat de la Mihaela Szechely administrarea firmei TEAM DELTA PROIECT (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 de euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni.
Citește și: Un austriac s-a spânzurat sub “Podul lui Băsescu”, de lângă Buzău. Motivul care l-a împins spre moarte a fost scris pe un bilet de adio
DNA precizează că acest dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.
Cand ma gandesc la mita nu pot sa cred ca valoarea acesteia este calculata la eorocenti. Ea poate fi 1000, 10000 1000000. Cand este cu virgula inseamna ca legea are o hiba si mita poate fi disimulata!!!