sâmbătă, 13 iulie 2024
33.3 C
Buzău

România

33.3 C
Buzău
sâmbătă, 13 iulie 2024
33.3 C
Buzău
Ești aiciAnchetePlaja Corbu. Noi amănunte despre proiectul imobiliar care ar fi distrus cea...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Plaja Corbu. Noi amănunte despre proiectul imobiliar care ar fi distrus cea mai frumoasă plajă neamenajată din țară. Cum s-au obținut avizările

La data de 15 aprilie 2022, plaja Corbu, care face parte din rezervația Biosferei Delta Dunării, trebuia să fie liberă de orice construcții, după ce, la presiunea opiniei publice, Inspectoratul de Stat în Construcții a somat investitorul să înceteze lucrările la complexul de lux, să demoleze fundațiile și să readucă plaja la situația anterioară. Investitorul nu a dat însă curs solicitării experților de la Inspectoratul de Stat în Construcții și s-a adresat instanței cerând anularea deciziei de demolare. „Am contestat în instanță măsura dispusă și așteptăm decizia magistraților“, este răspunsul primit de la reprezentanții SC Logis Project SRL.

Angajate ale Rezervației Delta Dunării: „Am fost umilite pentru că apărăm o arie protejată”

Între timp, controversatul proiect ce presupune construirea a 26 de imobile pe plaja Corbu a intrat și în atenția Poliției, Inspectoratului de Stat în Construcții, Gărzii de Mediu şi Prefecturii Constanţa, care acum verifică modul în care dezvoltatorul a primit avizele şi autorizațiile înaintea începerii construcțiilor, dezvăluie jurnaliștii de la „Adevărul”.

Citește și: Justiția lu’ Pește. Pedepse minime şi daune simbolice după ce au răpit o copilă şi au filmat în timp ce o batjocoreau
Una dintre instituțiile-cheie care a avizat favorabil proiectul dezvoltatorului SC Logis Project SRL este Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Avizele, semnate de guvernatorul Deltei, au fost date în luna septembrie 2020, deși angajați ai instituției au susținut că un astfel de proiect nu trebuie autorizat.
Construcțiile de pe plaja Corbu sunt prevăzute, de fapt, în două proiecte ale aceluiași dezvoltator: „Construire 6 corpuri colective cu regim de înălțime P+1E, dezmembrare teren, branșamente utilități şi organizare șantier” şi „Construire 18 corpuri colective cu regim de înălțime P+1E, dezmembrare teren, branșamente utilități şi organizare șantier”.

Proiectele se întind pe aproximativ 30 de hectare de teren situate chiar lângă plaja Corbu, în Rezervația Delta Dunării, zona economică a acesteia. Avizul ARBDD, esențial pentru obținerea autorizației de construcție, a stârnit multe controverse în interiorul instituției responsabile de administrarea unui patrimoniu UNESCO.

PRIMA TENTATIVĂ DE AVIZARE A EŞUAT

În luna septembrie 2020, au avut loc două ședințe ale Comisiei Interne de Avizare (CIA) a ARBDD în care s-a discutat avizarea celor două proiecte imobiliare depuse de SC Logis Project SRL.

Citește și: Emanuel Ungureanu și famiglia. Cum și-a aranjat deputatul „buzoian”, după o luptă seculară, nevasta și fratele în…

Prima ședință CIA a avut loc în data de 16 septembrie 2020 și a fost condusă de un director din cadrul ARBDD, deși în mod normal guvernatorul conduce astfel de ședințe. În cadrul acesteia, responsabilii de dosare (angajate ale ARBDD care au cercetat proiectele imobiliare – n.red.) au arătat că proiectele au impact negativ asupra zonei și chiar au invocat argumente științifice și legislative, așa cum demonstrează procesul-verbal al ședinței CIA.

Specialistele au fost contrazise de juristul ARBDD, care a susținut că sunt suficiente concluziile studiului de evaluare realizat de o firmă autorizată, la comanda beneficiarului de proiect. În momentul trecerii la votul final, mai mulți membri ai comisiei CIA s-au abținut, iar altul a votat împotriva avizării investiției imobiliare, fapt ce a determinat ca proiectele să fie rediscutate într-o altă ședință.

ANGAJATE ARBDD „UMILITE ŞI BLAMATE”

După cinci zile de la acest moment, pe 21 septembrie 2020, două responsabile cu biodiversitatea din cadrul ARBDD (care s-au ocupat de dosarul proiectului imobiliar), înregistrează o adresă către guvernatorul de atunci, Ion Munteanu. Ele îi scriu acestuia că în ședința CIA din 16 septembrie 2020 și-au menținut opinia că proiectele trebuie avizate nefavorabil deoarece ar încălca prevederile legislației europene, Directiva Habitate, Directiva Păsări și legislația românească.

Plaja Corbu
Adresa expertelor către guvernatorul ARBDD
Expertele mai spun că de un an sunt obligate să acorde acestui proiect foarte mult timp (deplasări la Ministerul Mediului, deplasări în teren, ședințe și corespondențe) în detrimentul altor solicitări care nu „beneficiază de acest privilegiu”.

„Pe tot parcursul derulării procedurii de emitere a Avizului de administrator am fost contestate, umilite, blamate doar din motiv că apărăm interesul acestei arii naturale protejate, obiectivul fundamental al acestei instituții. Această hărțuire morală, prin caracterul său sistematic a condus la stres și epuizare psihică”, spun acestea.

Plaja Corbu
Adresa expertelor către guvernator – fragment

„Adevărul” a încercat să ia legătura cu fostul guvernator Ion Munteanu, dar acesta nu a răspuns mesajelor noastre. De asemenea, pentru a lămuri cine le-a blamat și contestat, am încercat să discutăm cu una dintre semnatarele adresei, care a spus că documentul este autentic și că „la telefon nu se poate spune mai mult de-atât”.

În schimb, actuala conducere a ARBDD a transmis că adresa celor două angajate nu a fost direcționată către niciun alt compartiment și nu a primit nicio rezoluție. Așadar, nu se poate ști cine le-a „blamat, contestat sau umilit” la vremea respectivă. Rezervația susține că toate punctele de vedere ale specialiștilor au fost luate în considerare.

CUM A AVIZAT ARBDD PROIECTELE DE PE PLAJA CORBU

După numai două zile, pe 23 septembrie 2020, are loc o nouă ședință a CIA condusă, de data aceasta, chiar de guvernatorul Ion Munteanu. Între timp, conform procesului-verbal de ședință, a avut loc o întâlnire la Ministerul Mediului (în data de 22 septembrie 2020) tot pe tema proiectului imobiliar și au intervenit „modificări”. Este vorba despre faptul că Ministerul Mediului a stabilit ca Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) să fixeze niște valori țintă minime de conservare pentru habitatul „dune mobile embrionare”, un habitat pe care, conform OUG 202/2002, nu ai voie să construiești.

ARBDD a emis totuși avizele pentru proiect în data de 24 septembrie 2020, luând în calcul valoarea țintă de 0,059% în cazul dunelor mobile embrionare ce ar putea fi distruse de construcții, valoare care ar fi fost stabilită de ANANP. Proiectul de la Corbu se încadra în această limită deoarece suprafața afectată era de 0,02248%.
Avizul emis de ARBDD în baza valorilor stabilite de ANANP

Doar că, într-un răspuns oficial transmis de ANANP ziarului „Adevărul”, agenția susține că „ANANP nu a stabilit în procente, și nici nu avea cum o valoare țintă de 0,059%, ci a stabilit ca obiectiv de conservare a habitatului menținerea sau îmbunătățirea stării de conservare pe cel puțin 11 hectare, ca valoare-țintă”. ANANP spune, așadar, că nu a stabilit nici un procent pentru suprafețele de dune mobile embrionare care să poată fi distruse de anumite construcții.

Răspunsul ANANP

Articolul 60 (3) din OUG 202/2002 prevede că „amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, terenuri mlăștinoase, grote, faleze, terenuri cu păduri cu funcții speciale de protecție, a altor habitate naturale în apropierea monumentelor culturale sau acolo unde afectează securitatea mediului este interzisă.”

Citește și: Consiliul Județean Buzău spoiește „proiectele” primarului pro-rus din Chișinău cu o jumătate de milion de euro

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere Ministerului Mediului cu privire la întâlnirile organizate de acesta pe tema proiectului imobiliar privat și interesul ministerului în această chestiune. Până la ora publicării articolului, deși au trecut mai mult de 30 de zile de la solicitare, nu am primit nici un răspuns, încheie jurnaliștii de la „Adevărul”.

Investiția de pe plaja Corbu, situată în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a intrat în conservare

Măsura demolării construcțiilor de pe plaja Corbu a fost luată după ce experții în construcții au descoperit că firma constructoare nu a respectat prevederile cuprinse în avizul de mediu. Astfel, fundațiile construcțiilor au fost realizate din piloni de beton armat, deși în acord se specifica faptul că aceștia trebuia să fie metalici, planșeele erau din placă de beton, și nu din grinzi de lemn, iar toți stâlpii și grinzile erau din beton armat.

Dar, după ce investitorul a contestat în instanță decizia autorităților de a opri lucrările și de aduce plaja la starea inițială, investiția din zona Corbu, situată în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a intrat în conservare.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...