luni, 16 septembrie 2024
17.1 C
Buzău

România

17.1 C
Buzău
luni, 16 septembrie 2024
17.1 C
Buzău
Ești aiciAncheteOancea, comuna în care PSD Galați a „naționalizat“ două bălți. Ori despre...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Oancea, comuna în care PSD Galați a „naționalizat“ două bălți. Ori despre cum nesocotesc autoritățile gălățene două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați ca să nu-și supere clientela politică

Instanțele gălățene au obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați să elibereze titlurile de proprietate localnicilor din comuna Oancea, dar operațiunea e blocată de faptul că bălțile sunt de ani buni în proprietatea unor mahări din PSD Galați: Alexandru Sântion, directorul APIA Galați și Marius Necula, fost subprefect și prefect al județului.

La 70 de ani de la naționalizarea din 1948 și colectivizarea din anii ’50, sătenilor din comuna Oancea, județul Galați, le-au fost „naționalizate“ pentru a doua oară bălțile Șovârca și Maicăș, pe care sunt proprietari cu acte din secolul XIX. Balta Șovârca a ajuns în proprietatea lui Alexandru Sântion, numit de PSD la conducerea APIA Galați. Din 2008, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați tergiversează punerea în practică a două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați, care o obligă să le elibereze localnicilor titlurile de proprietate pentru suprafețele de baltă moștenite din generație în generație.

Proprietari cu acte din secolul XIX

În 1951, la colectivizare, sătenilor din comuna Oancea,  județul Galați, le-au fost luate cu japca nu numai pământurile, ci și sute de hectare de luciu de apă ale bălților Șovârca (202 ha) și Maicăș (432 ha), fiindu-le luat astfel unul dintre mijloacele de trai – pescuitul. Era o tradiție în cele două localități din Lunca Prutului ca fiecare familie să aibă, pe lângă pământ, și o suprafață de baltă, pe care o deținea cu acte.

Citește și: Marcel Nicolaescu, liberalul care a secat RADET de bani și a băgat ELCEN în insolvență, se „resetează” în croaziere și vacanțe exotice. Vezi aici locurile de vis în care se distrează fostul viceprimar al capitalei

„Există acte de vânzare-cumpărare, de la cele scrise de mână – un astfel de act datând din 22 ianuarie 1883 – până la documente cu timbru sec imprimat, autentificate în 1913. Spre exemplu, familia Alexandru Alexa are certificat de la Arhivele Naționale în care se precizează că tatăl său deținea 1 ha de baltă în 1948“, ne-a declarat primarul din Oancea, Victor Chiriloaie.

Noii proprietari, clientela PSD

Sătenii din Oancea au revendicat din anii ’90 terenurile pe care se află bălțile, dar au întâmpinat tot felul de obstacole. În 2001, acareturile fostei exploatări piscicole de la Balta Șovârca au fost cumpărate de SC Singama SRL, la care sunt asociați Alexandru Sântion, Garofița Țepeluș și Mariana Stătescu. Liderul afacerii e Sântion, unul dintre oamenii de bază ai PSD Galați. În 2002 a obținut de la ADS concesionarea a 260 ha, din care 202 ha luciu de apă. În 2009, Sântion a cedat acțiunile soției sale, pentru că fusese numit la șefia Direcției Agricole Galați. Acum este director la APIA Galați.

Balta Maicăș, din Vlădești, era exploatată de SC Zătun SA, controlată de Data Construct SRL, firma lui Marius Necula, fost subprefect și prefect PSD de Galați în perioada 2000-2004 și devenit în 2008 senator PDL. Era celebru prin 2010 grație sălilor de sport construite de o altă firmă a sa, Atlas SA. În 2009, Zătun SA a dat faliment și a fost executată silit, activele – o baracă și o ghețărie – fiind cumpărate de o societate administrată de Ene Dumitru.

După 2004 – schimbare în bine; după 2008 – un nou blocaj

Schimbarea de putere din 2004 a adus unele speranțe, pentru că noul prefect, Mihai Capră (PNL), le-a dat dreptate oamenilor. În 2006 și 2007 au fost validate cererile de reconstituire a drepturilor de proprietate pe vechiul amplasament al suprafețelor de teren aferente bălților pentru 193 de localnici din Oancea și 45 din Vlădești, care aveau de primit 331 ha de baltă. A fost reconstituit și dreptul de proprietate al Primăriei Oancea pentru 100 ha de baltă.

Citește și: Adevărul despre decorarea Laurei Codruța Kovesi de către Secret Service, una dintre cele mai importante instituții de stat americane. Rolul lui Robert Nicolae Turcescu în acreditarea ideii unei relații de un anumit gen între reprezentantul acestei instituții americane și Kovesi

În 2007, a fost inițiat transferul celor două bălți către Comisia de Fond Funciar de la Primăria Oancea. Dar reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) au tergiversat transferul, dându-i timp lui Alexandru Sântion să blocheze transferarea Bălții Șovârca printr-o acțiune în instanță prin care cerea ca sătenilor să le fie retrocedate suprafețele pe alt amplasament (adică arabil în loc de baltă) sau să le fie plătite despăgubiri. Alexandru Sântion spunea că lasă justiția să decidă: „Instanța va hotărî. Pentru mine a fost greu până am găsit un avocat“.

Tribunalul Galați a obligat Prefectura să elibereze titlurile

Unii localnici au dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați. În baza deciziei nr. 795/08.11.2013, rămasă definitivă și irevocabilă prin hotărârea nr. 343/10.04.2014 a Tribunalului Galați, instanța a obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați la „eliberarea în favoarea a 32 de persoane a titlurilor de proprietate și punerea în posesie pe vechiul amplasament a terenurilor de baltă deținute până în anul 1951“.

Tot în 2014, Judecătoria Târgu Bujor a dispus încuviințarea executării silite a statului român prin Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar Galați pentru punerea în executare a sentinței în baza căreia trebuiau eliberate titlurile de proprietate.

„Procese peste procese!“

Acum, după alți cinci ani, situația e neschimbată. Primarul din Oancea spune că s-a ajuns la un război în instanță.

Citește și: TAROM, o gaură care se astupă cu peste 100 milioane euro. De vină ar fi – vezi, Doamne! – „creșterea prețului la combustibil“

„Procese peste procese! Nici nu le mai știm numărul și conținutul! Cer revizuiri peste revizuiri la procesele pe care noi le-am câștigat. Este o tărăgănare infernală din partea Prefecturii. Inclusiv unei doamne din Grecia, căreia i s-a întocmit titlu de proprietate pe vreo 5-6 hectare pentru Balta Maicăș, acum vor să-l anuleze pentru că măsurătorile nu s-au putut efectua corect, pentru că era apă pe terenul respectiv, adică era apă în baltă!“, ne-a declarat primarul Victor Chiriloaie.

Prefectura Galați: Nu se retrocedează pentru că sunt diguri!

Reprezentanții Prefecturii susțin că nu pot fi retrocedate terenurile aferente celor două bălți întrucât acestea sunt îndiguite. Prin adresa nr. 185/15.02.2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare a transmis prefecturii un studiu din care rezultă că ambele bălți sunt îndiguite, digurile fiind lucrări de îmbunătățiri funciare.

Stradă în Oancea

Prefectura invocă art. 22 din Legea 1/2000, unde se spune că „suprafețele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama îndiguirilor, desecărilor și altor lucrări de îmbunătățiri funciare (…) rămân în domeniul public al statului și nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate“. Prefectura Galați a deschis acțiune în instanță prin care cere revizuirea sentințelor definitive și irevocabile ce o obligă la eliberarea titlurilor de proprietate.

Citește și: Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc

Reprezentanții Prefecturii spun că nu contestă dreptul de proprietate al localnicilor, ci vor să clarifice regimul juridic al terenurilor, după care se va lua o decizie în funcție de sentință: „Fie prin emiterea titlurilor de proprietate dacă cererea de revizuire e respinsă, fie prin identificarea altor măsuri reparatorii (atribuire de terenuri pe alte amplasamente sau acordare de despăgubiri) în situația în care cererea de revizuire este admisă de instanță și titlul executoriu este desființat“.

Sătenii nu au nicio vină că statul a construit diguri pe terenurile lor. Întrebarea este: de ce bălțile Șovârca și Maicăș, așa îndiguite cum sunt, pot fi folosite de Sântion, dar nu și de familiile care au acte de proprietate?

Între timp, proprietarii au început să moară

În dosarul nr. 485/316/2017, în care se judecă cererea de revizuire a Prefecturii Galați, au fost mai multe amânări din lipsa calității procesuale pentru că cei care-și revendicaseră suprafețele de baltă au început să moară, iar la dosar au fost depuse certificatele lor de deces. Iată un exemplu din august 2018: „Instanța amână cauza pentru lipsă de procedură față de intimații Enăchioaie Toader, Roman Cleopatra, Gălățanu Georgeta, Ilie Ion, Alexa Neculai, Maftei Silvia, având în vedere că dovezile de citare au fost restituite cu mențiunea «destinatar decedat»“. E sugestiv pentru modul în care unii dintre funcționarii statului aplică legile proprietății în interesul clientelei politice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. De ce este zona saraca, de ce sunt multi beneficiari ai ajutorului minim garantat, pentru ca 400 ha de teren luciu de apa, balta pe intelesul tuturor este acaparat de PSD impotriva hotararilor din instanta, impotriva evidentei din acte si acesti lacomi si zgarciti parveniti nu vor sa cedeze bunul satenilor. Daca terenul ar reveni celor in drept ar fi locuri de munca, ar fi pescuit, turism in zona si toata lumea ar prospera. Este inuman ce se intampla si asta din cauza complicitatii evidente a statului, a prefecturii si justitiei obediente. De la tarani, mostenitori ce sa iei, de la ciocoii care exploateaza balta ai de luat mult si multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...