miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău
Ești aiciAncheteMisterul dosarului „norocos” al lui Liviu Dragnea. Dosarul a fost înregistrat ca...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Justiția, în ghearele grupării Dragnea

Misterul dosarului „norocos” al lui Liviu Dragnea. Dosarul a fost înregistrat ca „anulare rezoluție Inspecția Judiciară”, dar s-a transformat ulterior în „anulare act administrativ”. Metodă de direcționare către un anumit judecător

Dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat la Curtea de Apel București decizia colegiului de conducere al Înaltei Curți în cazul constituirii Completului de 5 judecători a fost înregistrat inițial, la data de 5 octombrie 2018 având ca obiect ”anulare rezoluție Inspecția Judiciară”. În mod evident, dosarul nu are nici o legătură cu Inspecția Judiciară, dar așa apare înregistrat dosarul cu numărul 7249/2/2018, scrie G4Media.ro.

Dosarul ajunge astfel la judecătorul Vasile Bîcu, care o lună mai târziu, pe data de 23 noiembrie, îi dă câștig de cauză lui Liviu Dragnea și anulează decizia colegiului de conducere al Înaltei Curți. Ulterior, pe portalul Curții de Apel apare o modificare: dosarul numărul 7249 a lui Dragnea nu mai are ca obiect ”anulare rezoluție Inspecția Judiciară” ci ”anulare act administrativ”.

Citește și: Cine a decapitat Armata. Vasile Bîcu, judecătorul care a dat jos şeful Armatei în ziua vizitei șefului NATO la București a fost judecat pentru corupție, dar achitat. Este coleg cu senatorul corupt Cătălin Voicu la Bioterra și apropiat al șefei CSM Lia Savonea

Potrivit unor avocați consultați de G4Media.ro, simpla modificare a obiectului acțiunii determină sistemul informatic de repartizare aleatorie ECRIS sa restrângă plaja completurilor cărora li se repartizează un dosar. Astfel, din peste 30 de completuri clasice, plaja de repartizare se restrânge la 8 completuri specializate pe anularea rezoluțiilor Inspecției Judiciare. Chiar Inspecția Judiciară a constatat că modificarea obiectului dosarului este o metodă de a direcționa un dosar.

Metoda coperta

Despre cum poate fi ocolită metoda repartizării aleatorii a vorbit un fost judecător condamnat pentru corupție, Ovidiu Puțura. Pe data de 24 octombrie 2018, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, senatorul Claudiu Manda, a afirmat că fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura le-a explicat membrilor comisiei metoda ”Coperta” aferentă repartizării aleatorii a dosarelor în Justiție, prin care acestea ajung la „anumite completele de judecată”.

Citește și: Cine este Adrian Mocanu, deputatul care dă pe votanții săi exact atât cât valorează: o sacoșă, două cu pungi de mălai și sticle de ulei de rapiță. Ori despre cum a ajuns Mocănel la al treilea mandat în care zice că ne reprezintă, dar votează legi împotriva noastră

Aceste explicații nu se refereau însă la Curtea de Apel, ci la repartizarea dosarelor la Înalta Curte.

”Ne-a explicat și cum este metoda ‘Coperta’, am pus o serie de întrebări, am reușit până la urmă să înțelegem la ce se referea când spunea despre ‘metoda coperta’ și cum se poate ca această distribuție aleatorie a dosarelor către anumite complete de judecata să ajungă exact acolo unde se dorește”, a spus Claudiu Manda, citat de Agerpres.

Traseul ciudat al dosarului lui Dragnea. Cum se transformă din ”anulare rezoluție IJ în anulare act administrativ”

Pe data de 5 octombrie se înregistrează un prim dosar având ca obiect anulare rezoluție IJ cu nr. 7248/2/2018 care pică la completul 23 Fond

Următoarele trei dosare anulare rezoluție IJ cu nr. 7249/2/2018, nr. 7250/2/2018 şi nr. 7251/2/2018 pică la completul 17 Fond, din care face parte judecătorul Vasile Bîcu.

A se vedea tabelul de mai jos, cu listingul înregistrărilor din 5.10.2018

În toate cele 3 dosare repartizate judecătorului Bîcu s-a fost rectificat ulterior obiectul din „anulare rezoluție IJ” în „anulare act”.

A se vedea al doilea tabel cu listingul înregistrărilor rectificate ulterior. De notat că judecătorului din completul 23 Fond nu i-a mai rectificat nimeni obiectul din ECRISS.

Ce obiect şi părți au cele patru dosare înregistrate ca anulare inspecție IJ conform portalului just.ro

1. Dosarul 7248/2/2018 al completului 23 Fond rămas înregistrat anulare rezoluție IJ, deși este anulare decizie Fondul de Garantare al Asiguraților.

2. Dosarele 7249/2/2018 (Liviu Dragnea), 7250/272018 (anulare ordin salarizare) şi 7251/2/2018 (anulare decizie Fond de Garantare) rectificate din anulare rezoluție IJ în anulare act, repartizate completului 17 Fond, adică judecătorului Vasile Bîcu.

Citește și: Nehoiu, un loc peste mizerie. Cu toate că orașul buzoian a avut odată chiar și statut de zonă defavorizată, la Nehoiu înflorește în continuare doar șomajul, iar Primăria s-a transformat într-un fel de serviciu social care plătește pe bandă rulantă ajutoare

G4media.ro a solicitat de la Consiliului Superior al Magistraturii documentele în baza cărora s-a realizat repartizarea dosarelor în cazul Dragnea, în urma soluționării unei cereri a doamnei Alina Ghica de apărare a reputației. (Vezi detalii aici)

Cum se direcționează un dosar

Inspecția Judiciară a constatat în urma unui control realizat în 2013 o serie de de vulnerabilități ale sistemului ECRIS menit să asigure repartizarea aleatorie, între care dirijarea unui dosar către un complet agreat se poate face prin modificarea obiectului principal al dosarului.

Vezi constatările Inspecției la pagina 30:

  • actul de sesizare a instanței poate fi șters sau modificat ulterior repartizării aleatorii, ceea ce face posibilă schimbarea unei cereri de chemare în judecată cu un alt document şi, prin urmare, direcționarea unui dosar către un anumit complet;
  • obiectul principal al dosarului poate fi modificat după repartizarea aleatorie. În acest mod unui dosar repartizat către un complet agreat i se poate modifica obiectul devenind un dosar direcționat;
  • termenul repartizat aleatoriu poate fi șters şi se procedează la o nouă repartizare, astfel încât există posibilitatea de a se opera mai multe ștergeri până când dosarul este distribuit completului agreat

Context

În octombrie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat la Curtea de Apel București (CAB) decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curți (ICCJ) în cazul constituirii Completului de 5 judecători (C5) care judecă apelul împotriva sentinței sale de condamnare la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

G4Media.ro a dezvăluit că procesul de la CAB a picat la judecătorul Vasile Bîcu.. În 2005, judecătorul Bîcu a fost acuzat de DNA că ar fi primit șpagă un autoturism Nissan ca să pronunțe o sentință favorabilă unui om de afaceri. Până la urmă, magistratul a fost achitat şi, în 2008, s-a întors în magistratură.

Curtea de Apel București (CAB) i-a dat pe 23 noiembrie 2018 câștig de cauză lui Liviu Dragnea în privința plângerii pe care acesta a făcut-o împotriva modului în care Înalta Curte de Casație şi Justiție a stabilit componența completurilor de 5 judecători. Astfel, CAB a admis cererea liderului PSD şi a suspendat hotărârea Înaltei Curți din 8 noiembrie prin care a fost stabilită noua componență a C5 – urilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...