vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

România

20.4 C
Buzău
vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciAncheteIoan Muntean, sibianul scos la înaintare de liderii PSD, dar contestat de...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Ioan Muntean, sibianul scos la înaintare de liderii PSD, dar contestat de Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu: „Pesediștii s-au folosit de mine? Și eu de ei!“

Ioan Muntean este sibianul care, la finele săptămânii trecute, a fost scos la înaintare de liderii PSD la nivel central la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, convocată pentru referendumul pe tema Justiției. Contestat de Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu, ai cărui lideri susțin că are un carnet de membru care nu este valabil, Ioan Muntean se recunoaște prins într-o vâltoare de interese politice. “Eu chiar am fost impresionat de președinte. Și nu i-am mai citit întrebarea pe care mi-au dat-o cei de la PSD“, povestește acum Ioan Muntean.

În ultima zi a săptămânii trecute, la consultările pe tema iminentului referendum pe Justiție propus de președintele României, Klaus Iohannis, șeful suprem al PSD a refuzat să meargă. În schimb l-a trimis pe Eugen Nicolicea, vicepreședintele Camerei Deputaților, care a venit însoțit de doi foști deținuți politici, după cum i-a prezentat. Unul din cei doi este Ioan Muntean (73 de ani), care tocmai s-a întors din Statele Unite, unde a locuit în ultimii 30 de ani.

Este născut în Rășinari, a crescut în Sibiu, iar Asociația foștilor deținuți politici de aici susține că are un carnet de membru care nu este valabil, deoarece tocmai i l-au reînnoit pe baza unui vechi carnet are a fost emis fără să existe documente justificative.

În spatele poveștii, arată însă Ioan Muntean, stă o istorie de peste 30 de ani, pe care cei din PSD au reciclat-o în interesul lor. “Dar și eu am avut interesele mele. Să mă întâlnesc cu președintele României. Și să îi spun despre cum a murit în brațele mele profesorul sibian Ioan Sava“, povestește acum sibianul scos la înaintare de pesediști în lupta cu Iohannis.

Ioan Muntean este contestat de deținuții politici

Imediat după întâlnirea cu Iohannis, ca urmare a discuțiilor referitoare la faptul că, de fapt, Ioan Muntean ar fi fost un deținut de drept comun, și nu politic, liderii PSD au emis un comunicat de presă căruia i-au atașat două imagini ale unui carnet de membru, emis pe numele lui Ioan Muntean în data de 29 martie 2019, de către Asociația foștilor deținuți politici (AFDP), filiala Sibiu. Ai cărei lideri, susțin acum că respectivul carnet a fost emis “cu cântec“.

Citește și: Ultima oră! După amânarea procesului lui Liviu Dragnea, PSD a prins viteză în Parlamentul României pe legile justiției. Ținta penalilor social-democrați, tot Codurile penale și modificarea lor, după ce ordonanțele promise de Tudorel Toader nu au mai venit

Mai precis, în baza unui alt carnet emis acum 27 de ani de către un fost secretar al Asociației sibiene – decedat între timp.

“Orice carnet de membru se eliberează pe baza unei hotărâri emisă de Casa de pensii, care atestă dreptul de a primi o indemnizație de fost deținut sau strămutat politic. Această hotărâre se eliberează de Casa de pensii în baza mai multor documente, printre care trebuie să fie și o hotărâre judecătorească, care atestă statutul de condamnat politic“, descrie, mai întâi, Ioan Fediuc, actualul secretar al AFDP Sibiu.

În urmă cu trei săptămâni, acesta povestește că s-a întâlnit pentru prima dată cu Ioan Muntean, care a venit la sediul AFDP cu un carnet de membru eliberat în 1992.

Citește și: Neica Dragnea și cricu′ democrației ori valiză, valijoară cine-i cel mai șmecheraș din țară

“Ioan Muntean mi-a povestit că, în 1992, după ce a obținut carnetul de membru al AFDP, a emigrat în Statele Unite, unde a lucrat 30 de ani. Și că s-a întors acum în țară și vrea să își reînnoiască apartenența la AFDP Sibiu. Eu, prin urmare, fără să mai verific altceva, i-am calculat că ar mai fi trebuit să plătească o cotizație de 190 de lei, i-am tăiat chitanță și i-am eliberat un nou carnet. Fotografia pe care am folosit-o e cea din vechiul carnet“, amintește actualul secretar, Ioan Fediuc.

Ioan Muntean
Ioan Fediuc și Nicolae Copăla, secretarul și președintele Foștilor deținuți politici din Sibiu se consideră păcăliți de Ioan Muntean

Ulterior, alături de președintele Asociației foștilor deținuți politici Sibiu, Ioan Fediuc spune că a descoperit că legitimația lui Ioan Muntean a fost emisă, în 1992, fără să existe o hotărâre a Casei județene de pensii. “Legitimația aceea din 1992 a fost eliberată în fals. Nu știu de ce fostul secretar i-a eliberat așa ceva fără o hotărâre a Casei de pensii. Am verificat, totodată, și în evidențele pe care Casa județeană de pensii ni le comunică, evidențele cu sibienii care primesc acea indemnizație specială pentru calitatea de fost deținut politic. Nici acolo nu apare vreun Ioan Muntean“, spune secretarul AFDP, Ioan Fediuc.

Ioan Muntean
Vechiul carnet de membru al Asociației, deținut de Ioan Muntean, ”este un fals”, susțin reprezentanții deținuților politici din Sibiu
În baza vechiului carnet, lui Ioan Muntean i-a fost eliberat unul nou. Cei de la Asociație spun că s-au păcălit
Citește și: Liviu. Despre cum vrea Liviu Dragnea să joace cartea omului simplu, amărăștean, dar nu-i iese nici măcar un biet selfie

În prima zi a acestei săptămâni, reprezentanții conducerii AFDP Sibiu s-au dus acasă la Ioan Muntean, pentru a-i cere înapoi carnetul de deținut politic, pe motiv că e nul. “Mi-au spus că le-am făcut probleme, că i-am făcut de rușine. Asta mi-au spus în casa mea. Dar eu nu le-am dat carnetul: eram invitat în seara aceea la Antena 3, la Sinteza Zilei și îmi trebuia carnetul“, reia povestea Ioan Muntean.

Referitor la acel prim carnet de membru, Muntean arată că acesta i-a fost eliberat în momentul primei reîntoarceri din SUA în România. Atunci, în 1992, cei din conducerea Asociației sibiene de la acea dată, foști deținuți încarcerați la Aiud, l-au recunoscut. Și așa a primit carnetul, pe care nu l-a mai vizat de atunci deoarece s-a reîntors în SUA. Acum, s-a stabilit definitiv în România și spune că încearcă să scape de “condamnarea nedreaptă“ din 1980, prin care a fost trimis la pușcărie timp de aproape opt ani, sub acuzațiile de “tâlhărie în paguba avutului obștesc“ și “nerespectarea regimului armelor și munițiilor“.

“Nu eu i-am obligat să îmi reînnoiască acel carnet, nu eu le-am spus ce să scrie pe adeverință. Eu nu le cunosc regulile, cu hotărâri ale Casei de pensii sau cum zic ei că trebuie să fie. Eu nu m-am dus în 1992 la nicio casă de pensie, căci eu lucram în SUA, ce treabă să fi avut eu cu pensiile. Nici nu mă interesează ce zic, ei acum mă fac de rușine că ce? Că fac jocurile PSD! Eu nu fac jocurile nimănui. Lor să le fie rușine!“.

Întâlnirea lui Ioan Muntean cu pesediștii

În acte, Ioan Muntean a fost condamnat la opt ani de închisoare în vara anului 1980, ca infractor de drept comun. Pe scurt, condamnarea i-a fost dată după ce a fost legitimat în zona localității Oravița de către un grănicer, căruia i s-a părut suspect. Grănicerul ar fi vrut să îl ducă la interogatoriu, dar pe drum Ioan Muntean l-a bătut, i-a furat arma și muniția și a fugit, fiind prins după câteva ore. Cel puțin asta stă scris în sentința dată de Tribunalul militar Timișoara, pe care Ioan Muntean o contestă.

“Eu nu vreau să mă duc cu povara asta în mormânt. Eu nu am dezarmat grănicerul. A fost o înscenare, deoarece pe vremea aceea nu mai puteai fi condamnat pe motive politice și erai obligat să recunoști infracțiuni de drept comun, înscenări. Și pentru ca eu să accept o astfel de condamnare am fost bătut crunt, am fost ars cu fierul de călcat pe mâini, după care mi s-a spus: «ori la pușcărie, ori în mormânt». Am ales pușcăria“, rezumă Ioan Muntean.

Citește și: Deși sunt la o aruncătură de băț de Dunăre, Brăila și Galațiul, marile orașe de la Dunăre, nu au plaje amenajate. Cum s-au distrus plajele celor două orașe

Și pentru a dovedi înscenarea care ascundea o condamnare politică, dar și pentru a dovedi daunele morale și fizice care i-au fost produse de vechiul regim comunist, sibianul s-a deplasat în urmă cu aproximativ două săptămâni la Oravița.

De la Judecătoria de acolo, Ioan Muntean căuta o hotărâre referitoare la un proces pe care el l-a pornit înainte de 1980 pentru a dovedi că i se îngrădește dreptul la muncă. “Eram cazat la un hotel din Oravița și, dimineața, i-am auzit pe doi domni vorbind despre procurorul general Augustin Lazăr și de Aiud. M-am băgat în discuție și le-am spus că și eu am fost închis la Aiud când era Lazăr procuror. Unul dintre ei mi-a cerut numărul de telefon, i l-am dat. Am înțeles, pe urmă, că era primarul orașului și acela era hotelul lui. Dar nu știu precis“.

Câteva ore mai târziu, Ioan Muntean era sunat de reprezentanții Antena3, pentru a-i propune un interviu despre perioada petrecută în penitenciarul Aiud. După difuzarea interviului, Ioan Muntean a fost abordat de liderii PSD.

Citește și: Jaful de la Brăila. Au fost prinși hoții care au furat peste 500.000 de lei dintr-un autovehicul. Cum au încercat să scape de polițiști

“Mă pomenesc sunat de Olguța Vasilescu. Și mă roagă dacă ne putem întâlni la București, că trimite mașină după mine. Am acceptat. Și l-a trimis aici pe ministrul Trif. La București, la partid, m-a așteptat Codrin Ștefănescu, acolo era și Eugen Nicolicea. Și mă întreabă dacă vreau să fac parte din delegație, căci Liviu Dragnea nu vrea să meargă și să merg eu împreună cu un alt deținut politic“, își amintește Ioan Muntean despre discuțiile purtate săptămâna trecută, joi după-masa, în sediul de partid din Kiseleff. Sediu din care Ioan Muntean a fost dus la hotel de cinci stele. “Am stat la Lido. A zis Codrin Ștefănescu că acolo trebuie… mi s-a dat atenție mare. Aveau nevoie. Sunt conștient de lucrurile astea“, zâmbește Ioan Muntean.

“M-a impresionat Iohannis. Nu i-am mai citit mesajul lui Nicolicea“

“Să faceți mențiunea că eu nu fac nici politică liberală, nici pesedistă. Căci mie nu îmi place nici de unii, nici de alții. Chiar dacă se supără pesediștii, că mi-au dat mare atenție. Ei au avut interesul lor, eu am avut interesul meu“, ține să precizeze Ioan Muntean. Iar interesul lui – dacă s-a ivit ocazia – a fost să discute cu președintele României despre cele pătimite în penitenciar, mai ales de către un fost profesor universitar sibian, Ioan Sava, despre care spune că i-a murit în brațe.

“Trebuie să recunosc că, de la televizor, așa, eu aveam un pic de repulsie față de președintele Iohannis. Și îmi pare rău. La Cotroceni mi-am schimbat părerea despre el. Președintele discuta cu Nicolicea și mi-am dat seama că, într-adevăr, este un președinte educat. Nu e adevărat, cum zic gurile rele, că l-a dat afară pe Nicolicea. Iohannis e un domn. L-a rugat să aștepte afară, căci era surprins că în delegația PSD sunt doi deținuți politici.

Citește și: TRISTEȚI DE APRILIE, CU CEAȚĂ, CU PLOAIE, DAR, MAI ALES, CU GARDIAN LA UȘĂ

I-am povestit ceea ce mi s-a întâmplat în penitenciar, deținutul celălalt la fel, ne-a ascultat, chiar și-a făcut timp pentru noi. După aceea chiar ne-a spus că a fost îngrozit ceea ce a auzit de la noi. Iar eu, sincer, așa cum mă caracterizează oamenii pe mine, i-am cerut să îl revoce pe actualul procuror general Augustin Lazăr, să semneze decretul de revocare. La care mi-a răspuns că mai are vreo două săptămâni… Și gata. Dar am rămas foarte plăcut impresionat de președintele Klaus Iohannis. Și aș mai vrea să am ocazia să mai discut cu el, dar nu cred că se mai poate“.

Întâlnirea cu Iohannis nu a mai decurs chiar așa cum ar fi dorit liderii PSD, mai dezvăluie Ioan Muntean. “Nicolicea ne-a dat și mie, și celuilalt deținut, câte foaie într-o mapă cu întrebarea pe care să i-o citim președintelui (întrebarea pe care cei de la PSD au propus-o pentru referendum – n.r.). Dar nici eu, nici celălalt deținut nu am mai făcut acest lucru. Și nici presei nu am citit-o. Stați așa, dacă vă interesează, vă dau eu foaia aceea, că mie nu îmi trebuie“, spune Ioan Muntean.

Citește și: Ana Maria Pătru și șmecheria lui Dragnea. Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, pentru a scăpa basma curată în cele două dosare penale pe care le are, folosește, ca și șeful direct – Liviu Dragnea, toate tertipurile și găselnițele juridice posibile

Din mapa roșie cu însemnele PSD, primită de la Nicolicea, Ioan Muntean scoate foaia cu ceea ce a refuzat să citească și propună lui Iohannis. “Frați români, e normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist, foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?“, e scris cu caractere mari, pe trei sferturi din pagină, întrebarea “ascunsă“ de președintele României.

Ioan Muntean își dă seama de faptul că PSD s-a folosit de el. “Și eu m-am folosit de ei. Ca să ajung la președinte. Am vrut să ajung la președinte, să îi vorbesc prin ce am trecut și să îi spun despre prietenul meu, profesorul Ioan Sava, care a murit în penitenciar în brațele mele. Eu am înțeles, să nu credeți că nu am înțeles, dar și eu am avut interes. Și cu Antena3. Ce? Au fost oamenii care m-au sunat și care m-au primit. Dacă m-ar fi sunat și alții, la fel aș fi primit“.

Povestea spusă lui Iohannis

Ceea ce i-a povestit Ioan Muntean președintelui Klaus Iohannis este, în mare, povestea condamnării sale politice, pe care sibianul caută acum să o demonstreze și în instanță – pe 2 aprilie 2019, Ioan Muntean a deschis un proces la Tribunalul Sibiu, prin care solicită daune materiale și morale pentru suferințele din penitenciare.

Suferințe care, potrivit lui Ioan Muntean, au început după ce și-a manifestat interesul de a se solidariza, asemenea disidentului român Paul Goma, cu inițiativa civică din Cehoslovacia, Carta 77. Muntean spune că făcea parte dintr-un grup de peste 200 de români care ar fi avut interes să adere la respectiva inițiativă. Dar a fost turnat la Securitate, dat afară de la întreprinderea sibiană Balanța, dat afară apoi și de la Metalurgia.

Citește și: Codrin Ștefănescu, piticul gonflabil al PSD. Dezvăluiri incendiare despre averea unuia dintre cei mai notorii nemernici cocoțați pe fruntea unei Românii etern furate

Urmărit peste tot de Securitate, după cum spune, Ioan Muntean a ajuns la Oravița, unde s-a angajat la Exploatarea minieră Banat. Și de acolo a fost dat afară după nici trei luni “deși aveau nevoie de șoferi“. Atunci, sfătuit de un consilier pe probleme de muncă de la București, a deschis proces împotriva companiei de exploatare, pe motiv că i se îngrădește dreptul la muncă.

Povestește că nu a mai apucat să se prezinte la primul termen, deoarece a fost reținut de miliție, torturat și obligat să semneze declarațiile care i-au adus mai apoi condamnarea de drept comun, cea din 1980. A fost închis la Aiud, “la secția 6 bis, regim restrictiv“. “Trebuia să te plimbi de la ușă la geam timp de 17 ore pe zi. Dacă te prindeau că stai, te legau în lanțuri“.

În urma condițiilor grele, în 1983 spune că a intrat în comă din cauza înfometării, iar în acea stare a avut o revelație despre Dumnezeu, fiindu-i promis că de atunci încolo nimic rău nu i se va mai întâmpla. După ce a reușit să iasă din pușcărie, de altfel, spune că a primit din partea ambasadei SUA viză de plecare. “Am ajuns în SUA pe 1 decembrie 1989, chiar înainte de Revoluție. Aș fi vrut să mă întorc la Revoluție, dar n-aveam atunci bani“. A lucrat în SUA ca șofer de camion, ajungând să își o firmă de familie în domeniul transporturilor. A ieșit la pensie anul trecut. (Sursa: www.turnulsfatului.ro)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...