joi, 12 septembrie 2024
18.7 C
Buzău

România

18.7 C
Buzău
joi, 12 septembrie 2024
18.7 C
Buzău
Ești aiciAncheteElectrica, „cuibușorul cu love(le)” al generalilor pensionari din Armată și Poliție. Lunga...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Electrica, „cuibușorul cu love(le)” al generalilor pensionari din Armată și Poliție. Lunga listă a directorilor cu epoleți

Electrica SA, cel mai mare distribuitor de energie din țară și unul dintre cei mai importanți furnizori, este o companie puternic controlată de interese ale entităților de stat, chiar dacă, teoretic, este o companie privată, după listarea pe bursă din 2014. Statul român este cel mai mare acționar, însă nu și majoritar, fapt care scapă Electrica de controalele Curții de Conturi sau de aplicarea Legii 111/2016 privind managementul corporativ. Astfel, Electrica este o companie în care multe dintre numirile în funcții de directori sunt controversate, dacă nu extrem de dubioase. EXPRESS SUD-EST vă prezintă patru astfel de cazuri de persoane venite din zona „ordinii publice și siguranței naționale” pe funcții de conducere în Electrica.

Electrica SA este una dintre firmele la care, după listarea din 2014, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai mulți acționari, însă nu suficient de uniți pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român. De ce? După listare, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai multe entități private, însă nu suficient de unite pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român.

Astfel, statul este cel care impune politicile și oamenii pe funcții de conducere. În condițiile în care statul are o participație de 48,8%, Electrica se bucură de protecție în fața Curții de Conturi sau al vreunui corp de control. Mai exact, Curtea de Conturi nu poate face verificări asupra Electrica, dacă statul deține sub 50% din participații, chiar dacă acesta este cel mai mare acționar.

Ciocoii de la Electrica

Din ianuarie 2019, director general al grupului Electrica este Corina Popescu, fost președinte al Directoratului Transelectrica, în perioada guvernului Tudose, și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în perioada guvernării Cioloș. În schimb, Consiliul de Administrație este condus, din iulie 2020, de Cristian Boșoancă, un apropiat al ministrului energiei Virgil Popescu. De altfel, a fost directorul de cabinet al acestuia.

De la UM la Electrica

Claudiu Daniel Rădulescu a fost numit, de curând, în funcția de director general ajunct al Electrica Furnizare, filială a grupului Electrica, potrivit surselor HotNews.ro. Acesta scria într-un CV publicat pe site-ul Romarm, în calitate de membru în Consiliul de Administrație, că în perioada septembrie 2002- iulie 2019 a fost „ofițer în cadrul mai multor unități militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.

Citește și: Adrian Oprișan, fratele baronului Marian Oprișan, contract de sute de mii de lei din bani publici pentru întreținerea stadionului din Focșani

Soția sa, Mădălina Rădulescu, a dezvăluit, în declarațiile sale de avere, și unitatea militară la care a lucrat: UM 0467.

Și soția lucrează în domeniul energetic, ocupând pe rând funcții de șef birou la Electrica, apoi șef serviciu la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), director general SAPE, iar din 2018 este la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

La bază este inginer, studiind utilajul și tehnologia sudurii, la Universitatea Politehnică București, în perioada 1989-1994. Până în 2002 când a ajuns să lucreze în unități militare, a fost manager în firme de mobilă și de derivate din petrol.

În decembrie 2019 și ianuarie 2020 a fost consilierul ministrului Virgil Popescu, la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Un articol publicat pe TomisNews.ro în ianuarie 2020, arată că Rădulescu s-a pensionat în cadrul Serviciului Român de Informații și este apropiat de fostul deputat PSD Iulian Iancu, cel care mulți ani, până în 2020, a controlat politicile în domeniul energiei, indiferent de guvernele care s-au perindat.

Tânăr pensionar de lux

Tot din zona „ordinii publice și siguranței naționale” a ajuns, după pensionare, la Electrica SA. Cornel Gabriel Ciocoiu a fost numit în mai 2020 director de departament la Electrica.

Acesta a intrat în atenția presei în august 2017, când a fost reangajat în Ministerul de Interne, în funcția de secretar de stat, a doua zi după pensionare. Atunci ministru era Carmen Dan. Ciocoiu s-a pensionat la 45 de ani, fiind trecut în rezervă cu grad de general și o pensie de 13 mii lei, potrivit Digi24. A doua zi după ce în Monitorul Oficial a apărut decretul de trecere în rezervă, Ciocoiu a fost reangajat, prin decret semnat de premierul Mihai Tudose, fix pe poziția avută înainte de pensionare, cea de secretar de stat.

Citește și: Cine mai apucă să-și mănânce pensia? Despre reforma pensiilor, „speciali” și batjocura la adresa românilor

Ciocoiu aduna lunar un salariu de cel puțin 10.000 de lei și o pensie de circa 13.000 lei, ceea ce înseamnă că, anual, cu norma de hrană, echipamentul și alte beneficii, secretarul de stat ar fi depășit 300.000 de lei, potrivit Digi24. În urma scandalului stârnit în presă, Ciocoiu a fost eliberat la cerere din funcția de secretar de stat.

Acum, se află la Electrica.

Potrivit declarației de avere din mai 2020, venitul său anual, înainte de a avea funcția de director la Electrica, se ridica la peste 260 mii lei, reprezentând salariu, pensie, dividende obținute la PS3 (?), SNSPA, Electrica și Ministerul de Interne.

Femeia din spatele coloanelor oficiale

O altă persoană care a avut legături cu „siguranța națională” și care și-a găsit loc la Electrica este Maria Cristina Manda, avocat, director Divizia Juridic și managementul Participațiilor la Electrica, și membru în Consiliul de Administrație al Electrica.

Maria Cristina Manda a fost în 2016 și 2017 subsecretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor, în urma unei decizii semnate de Dacian Cioloș. Anterior, fusese consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care el a ocupat funcția de ministru de Interne. Era văzută ca fiind foarte influentă la nivelul ministerului. Era considerată femeia din spatele cazului „Gabriel Oprea – Tiberiu Nițu”, ca fiind cea care a avizat protocolul dintre Ministerul de Intern și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind coloanele oficiale.

Citește și: Emil Sămărtinean, un vânzător de telefoane, a fost numit vicepreședinte la ANAF. Noii politicieni ai USR-PLUS, mai incompetenți decât cei ai lui Dragnea

A fost consilier al Monei Pivniceru când aceasta a fost ministru al Justiției, precum și consilier prezidențial în mandatul de președinte interimar al lui Crin Antonescu.

Un articol publicat pe BZI.ro arată Maria Cristina Manda a fost, timp de 18 ani, în perioada 1994-2012, partenera în cinci firme cu fostul ofițer de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Acesta supraveghea și Vitrocim, întreprinderea de comerț exterior unde a lucrat Dan Voiculescu.

Dintr-un consiliu de administrație în altul

Din zona „ordine publică și siguranță națională” vine și Valeriu Ivan, care acum ocupă funcția de director de departament în cadrul Electrica și de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare. Potrivit CV-ului, în perioada ianuarie 1993- februarie 2006, Valeriu Ivan a fost funcționar cu statut special în „Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională”. În perioada decembrie 2008- iunie 2014 a fost consilier în Camera Deputaților.

UPDATE Funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare nu o mai deține din 4 decembrie.

Ulterior a fost membru în consiliile de administrație din mai multe companii de stat. Din august 2014 pana in februarie 2015 a fost membru in Consiliul de Administrație al Oil Terminal. Între aprilie 2015 si noiembrie 2015 a fost membru în CA al Societății Naționale Apele Minerale.

A fost consilierul ministrului energiei în 2014 și 2016.

În perioada august 2015 – octombrie 2015 a fost directorul de cabinet al ministrului economiei Mihai Tudose. În perioada decembrie 2015 – august 2016 a fost membru in Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, iar între ianuarie 2016 si iunie 2016 a fost președintele CA al Companiei Naționale a Uraniului. Apoi a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, iar acum este director în Electrica.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

6 COMENTARII

  1. Silă, scârbă, greață… Cât de mult s-a lăsat mânjită haina militară… Ce prăpastie între Sf. Mucenic Gheorghe și aceste marionete care sunt militari doar cu numele și au puterea doar pentru că știu și tac despre ce se petrece cu acest popor umilit și călcat în picioare!

  2. Dacă luați la puricat toate societățile cu capital de stat o să vedeți că sunt împânzite cu astfel de personaje! Toți coloneii și generalii securiști sunt aciuați pe acolo.

  3. Eu de vreo 20 de ani solicit o ancheta in privinta unui transformator ilegal si de tot atitia ani mi se arunca dosarele in curte necercetate. Acum vor sa l demoleze prin ordonanta presidentiala si cu acordul ascuns al primariei. Ma intreb ,de ce primaria in toti acesti ani mi a spus ca nu au dreptul sa intervina in aceasta situatie,iar parchetul,in ciuda faptului c am platit legile ,inca refuza anchetarea? Cum dracu functioneaza legea in tara asta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...