Dragoș Săvulescu, milionarul penal arestat în Mykonos, deschide începând de astăzi orice top al căzutului în gropile care, proverbial, se cască în calea proștilor.
Condamnat la ani grei de pușcărie, Dragoș Săvulescu s-a numărat printre milionarii penali ai României care au știut să se „organizeze” în Italia pentru a nu ajunge la Rahova sau Poarta Albă. Are în Italia reședință, nevastă, fostă Miss Albania, Angela Martini, locuință, clădiri închiriate și cumpărate.
Suntem convinși că el nu a plecat din țara care îi oferă o super-găzduire fără o țidulă, ceva, o decizie din care reiese că poate părăsi ”dura” pușcărie la domiciliu, dar nu a luat în calcul că o asemenea învoire nu are puterea unui mandat în altă țară. El trebuia să știe cel mai bine că hotărârile unei țări au putere doar între granițe, altfel e nevoie de procese pentru a se aplica. Pentru un silicon bronzat în Grecia și o porție de calamari crocanți acum e din nou la un pas de a face închisoare în România.
Cum a fost dibuit Dragoș Săvulescu de polițiștii români
Mecanismul e simplu. Polițiștii români au văzut pozele Angelei din Grecia, au anunțat autoritățile că au un mandat, fără a intra și în detaliile juridice italienești, că doar nu era treaba lor, și au obținut arestarea. Va începe un proces, în care va încerca să opună unei hotărâri din România una din Italia, va pierde sau nu, deși e foarte probabil să fie trimis în țară. Indiferent de rezultat, prostia de ceda impulsului de a pune pe rețele poze din vacanțe de vis va rămâne proverbială.
Cine este Dragoș Săvulescu
Dragoș Săvulescu are 46 de ani, a fost acționar la Dinamo și a fost implicat în retrocedarea parcului Verdi din Capitală.
La o simplă căutare pe Google a numelui său, Dragoș Săvulescu este prezentat drept actor. El apare în fotografii cu Kevin Costner și Eros Ramazzotti. Săvulescu a fost iubitul Mădălinei Ghenea și s-a însurat apoi cu fosta Miss Albania, Angela Martini.
Cum a băgat Petre Emanoil Neagu Ținutul Buzăului în… UNESCO. Unde se duc banii CJ Buzău, când se duc
Dragoș Săvulescu a făcut bani din tranzacții imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei din 2013: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu în urmă cu 8 ani.
Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012, se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, alături de Cristi Borcea și Nicolae Badea. Un an mai târziu, în 2013, a ieșit din firmă.
Cum a primit 50 de milioane de euro de la Primăria Capitalei, în timpul mandatului Firea
În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragoș Săvulescu, a obținut în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri pentru terenul din parcul Verdi. Ea a revendicat despăgubirile în numele adevăraților proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franț şi Ion Tudor.
Instanţa i-a acordat despăgubiri de 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare, pentru că foștii proprietari ar fi fost lipsiți de folosința terenurilor în perioada 2011 – 2015. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria era obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro pe lună.
În iunie 2018, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp, divizat în șase parcele. Măsurătorile ulterioare şi documentele cadastrale au arătat că, de fapt, era o suprafaţă cu aproape o treime mai mare – 46.088 de mp.
Citește și: Florin Cîțu, mai tare ca Ciolacu: Marcelică n-a muncit trei zile în viața lui, Florinel cu pușcăria la zi în Statele Unite
Suma de vânzare se apropia de 50 de milioane de euro. Inițial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar modificările la legea exproprierii, aprobate în august 2018, ar fi dus la dublarea despăgubirilor. Într-un răspuns pentru G4media.ro, Primăria Capitalei explica de ce s-a ajuns la această sumă uriașă:
„De la momentul întocmirii rapoartelor și până la data la care Comisia s-a întrunit ca să ia act de rezultatele evaluării (21 august 2018 – n.r.), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Noile prevederi stabilesc că pot face obiectul exproprierii și „lucrările de conservare sau amenajare a spațiilor verzi”. Cu alte cuvinte, noua legislație prevede că și terenurile încadrate ca spații verzi sunt evaluate ținând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.” se arată în comunicarea PMB. Detalii aici.
Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu, de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi, și de Speranța Budeanu, mama lui Radu Budeanu, fondatorul CanCan. Manochehr Saadi-Sohi este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată și în Cartierul Francez.
Pe 6 septembrie 2018, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi – și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR – cumpărarea terenului din Parcul Verdi, la prețul de aproape 50 de milioane de euro.
Afacerea de la Constanța
Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Radu Mazăre, alături de mai mulți inculpați. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 114 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.
Procurorii anticorupție au stabilit că doar Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA, Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Cu ajutorul unui notar, Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafețe de teren de 12.500.000 de metri pătrați. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.