duminică, 6 octombrie 2024
18 C
Buzău

România

18 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
18 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciAncheteDragoș Săvulescu, arestat în Grecia. Cine este milionarul penal care a știut...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dragoș Săvulescu, arestat în Grecia. Cine este milionarul penal care a știut să se „organizeze” în Italia pentru a nu ajunge la Rahova sau Poarta Albă

Dragoș Săvulescu, milionarul penal arestat în Mykonos, deschide începând de astăzi orice top al căzutului în gropile care, proverbial, se cască în calea proștilor.

Condamnat la ani grei de pușcărie, Dragoș Săvulescu s-a numărat printre milionarii penali ai României care au știut să se „organizeze” în Italia pentru a nu ajunge la Rahova sau Poarta Albă. Are în Italia reședință, nevastă, fostă Miss Albania, Angela Martini, locuință, clădiri închiriate și cumpărate.

Suntem convinși că el nu a plecat din țara care îi oferă o super-găzduire fără o țidulă, ceva, o decizie din care reiese că poate părăsi ”dura” pușcărie la domiciliu, dar nu a luat în calcul că o asemenea învoire nu are puterea unui mandat în altă țară. El trebuia să știe cel mai bine că hotărârile unei țări au putere doar între granițe, altfel e nevoie de procese pentru a se aplica. Pentru un silicon bronzat în Grecia și o porție de calamari crocanți acum e din nou la un pas de a face închisoare în România.

Cum a fost dibuit Dragoș Săvulescu de polițiștii români

Mecanismul e simplu. Polițiștii români au văzut pozele Angelei din Grecia, au anunțat autoritățile că au un mandat, fără a intra și în detaliile juridice italienești, că doar nu era treaba lor, și au obținut arestarea. Va începe un proces, în care va încerca să opună unei hotărâri din România una din Italia, va pierde sau nu, deși e foarte probabil să fie trimis în țară. Indiferent de rezultat, prostia de ceda impulsului de a pune pe rețele poze din vacanțe de vis va rămâne proverbială.

Cine este Dragoș Săvulescu 

Dragoș Săvulescu are 46 de ani, a fost acționar la Dinamo și a fost implicat în retrocedarea parcului Verdi din Capitală.

La o simplă căutare pe Google a numelui său, Dragoș Săvulescu este prezentat drept actor. El apare în fotografii cu Kevin Costner și Eros Ramazzotti. Săvulescu a fost iubitul Mădălinei Ghenea și s-a însurat apoi cu fosta Miss Albania, Angela Martini.

Cum a băgat Petre Emanoil Neagu Ținutul Buzăului în… UNESCO. Unde se duc banii CJ Buzău, când se duc

Dragoș Săvulescu a făcut bani din tranzacții imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei din 2013: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu în urmă cu 8 ani.

Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012, se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, alături de Cristi Borcea și Nicolae Badea.  Un an mai târziu, în 2013, a ieșit din firmă.

Cum a primit 50 de milioane de euro de la Primăria Capitalei, în timpul mandatului Firea

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragoș Săvulescu, a obținut în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri pentru terenul din parcul Verdi. Ea a revendicat despăgubirile în numele adevăraților proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franț şi Ion Tudor.

Instanţa i-a acordat despăgubiri de 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare, pentru că foștii proprietari ar fi fost lipsiți de folosința terenurilor în perioada 2011 – 2015. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria era obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro pe lună.

În iunie 2018, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp, divizat în șase parcele. Măsurătorile ulterioare şi documentele cadastrale au arătat că, de fapt, era o suprafaţă cu aproape o treime mai mare – 46.088 de mp.

Citește și: Florin Cîțu, mai tare ca Ciolacu: Marcelică n-a muncit trei zile în viața lui, Florinel cu pușcăria la zi în Statele Unite

Suma de vânzare se apropia de 50 de milioane de euro. Inițial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar modificările la legea exproprierii, aprobate în august 2018, ar fi dus la dublarea despăgubirilor. Într-un răspuns pentru G4media.ro, Primăria Capitalei explica de ce s-a ajuns la această sumă uriașă:

De la momentul întocmirii rapoartelor și până la data la care Comisia s-a întrunit ca să ia act de rezultatele evaluării (21 august 2018 – n.r.), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Noile prevederi stabilesc că pot face obiectul exproprierii și „lucrările de conservare sau amenajare a spațiilor verzi”. Cu alte cuvinte, noua legislație prevede că și terenurile încadrate ca spații verzi sunt evaluate ținând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.” se arată în comunicarea PMB. Detalii aici.

Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu, de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi, și de Speranța Budeanu, mama lui Radu Budeanu, fondatorul CanCan. Manochehr Saadi-Sohi este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată și în Cartierul Francez.

Pe 6 septembrie 2018, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi – și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR – cumpărarea terenului din Parcul Verdi, la prețul de aproape 50 de milioane de euro.

Afacerea de la Constanța

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Radu Mazăre, alături de mai mulți inculpați. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 114 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Procurorii anticorupție au stabilit că doar Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA, Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Cu ajutorul unui notar, Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafețe de teren de 12.500.000 de metri pătrați. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...