sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău

România

1.7 C
Buzău
sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău
Ești aiciAncheteDosarul Revoluției, amânat pentru 21 februarie. 5000 de persoane au fost citate...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dosarul Revoluției, amânat pentru 21 februarie. 5000 de persoane au fost citate vineri. Ion Iliescu nu s-a prezentat, iar avocatul lui a spus că va cere retrimiterea dosarului la parchet

Dosarul Revoluției, în care fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, a fost amânat pentru 21 februarie. 

Vineri a avut loc, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluției, în care fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. A fost aglomerație, mai multor persoane li s-a făcut rău.

Citește și: Peste un miliard și jumătate de euro în 30 de ani ori despre cum întreține Republica România o armată de „revoluționari” fabricată în laboratoarele loviturii de stat a lui Ion Iliescu

Ora 13.50: Instanța Supremă a amânat dosarul Revoluției pentru 21 februarie 2020.

„Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul.

Ora 13.45: Judecătorul a anunțat că Instanța Supremă va cere la Baroul București desemnarea avocaților din oficiu pentru cei care au solicitat acest lucru, astfel încât să nu mai vină personal la instanță decât dacă vor. Judecătorul le-a explicat celor prezenți că fiecare are alocat un număr pe citație, pentru că data viitoare nu mai citește toate numele, ci menționează doar apărătorii pentru grupuri.

„Asta nu vă împiedică să veniți la proces, dar nu sunteți obligați. Vă vor fi apărate interesele de avocații din oficiu și de Ministerul Public, pentru că sunteți părți vătămate”, a explicat judecătorul.

Ora 13.25: S-a încheiat apelul părților citate. Sunt prezente peste 600 de persoane din cele 5000 citate.

Citește și: PSD-istul Marian Oprișan a câștigat procesul cu IPJ Gorj, proces deschis ca urmare a primirii unei sancțiuni rutiere. Cică, aparatul radar era defect. Dacă puteți, faceți și voi la fel

Ora 12.00: Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, a declarat vineri, la Înalta Curte de Casație şi Justiție, că dosarul Revoluției „a fost făcut prost” de procurorii militari, motiv pentru care va cere restituirea cauzei la Parchet, relatează Agerpres.

El susţine că persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989 sunt îndreptățite să ceară daune morale şi materiale şi de ordinul milioanelor de euro. „Vrem pedepsirea vinovaților şi daune morale şi materiale pentru persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989. Asta a trasat CEDO, iar statul român trebuie să respecte (…) Fiecare știe ce a suferit şi poate să ceară şi 10 milioane de euro şi 20 de milioane. Să golească visteria bugetului național pentru că țara este liberă datorita sacrificiului lor”, a afirmat Mărieș.

Acesta s-a prezentat la Instanța supremă pentru a participa, alături de sute de persoane – părți civile şi vătămate – la primul termen al judecării dosarului Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității. El a reclamat modul în care procurorii au administrat probele din dosar şi a anunțat că va cere judecătorilor restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Citește și: MARCEL CIOLACU este noul PREȘEDINTE interimar al PSD. Dar, chiar dacă Marcelică i-a luat gâtul Veoricăi, LUPTA pentru CIOLACu continuă! În PSD nu se „schimbește” nimic!

„Dosarul este prost făcut din punct de vedere procedural şi aș vrea să aduc un singur argument. Au fost trei procurori care au lucrat în acest caz, dar doi au refuzat sa semneze rechizitoriul. De ce? Iar procurorul Gheorghe Coşneanu, pentru toate eșecurile politice din ultimii trei ani, împreună cu Ion Alexandru, trebuie să plece. Dar își iau grade de general. Azi, Gheorghe Coşneanu va fi avansat şi va mai lua o stea de general. Am depus cereri şi excepții. Decât sa o lungească avocații lui Iliescu şi Gelu Voican, care vor specula şi ultima chichiță, mai bine se reîntoarce dosarul la Parchet. Am cerut restituirea pe doua-trei chestiuni bine întemeiate”, a declarat Mărieș.

Președintele Asociației 21 Decembrie consideră că mai bine se întoarce dosarul la procurori, decât să stea ani de zile blocat în instanţă, așa cum s-a întâmplat cu dosarul Mineriadei.

„Sper să nu pățim aici ce s-a întâmplat în dosarul Mineriadei şi să se anuleze toate probele şi să fie trimis la Parchet. Doi ani şi opt luni, atât are dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie de când stă la Înalta Curte şi nu este dată motivarea nici astăzi. Dosarul a fost închis în urmă cu patru ani.

Citește și: Sediul PSD din Kiseleff s-a transformat marți într-o șatră din care au lipsit doar săbiile ninja. De la smiorcăielile gen „Ne linșează ăștia, Eugen!” (Dăncilă) și până la strigătul războinic al lui Teodorovici „Unde e șobolanul ăla?”, planul lui Ciolacu, noul Bulibașă al PSD, a fost excelent executat. CEx-ul poate ajunge la Tribunal 

Cercetările au fost reluate acum trei ani şi nu s-a făcut de fapt nicio cercetare. Nici măcar probele strânse de Dan Voinea nu au fost utilizate. Pur şi simplu oamenii au fost chemați la circa de Poliție şi întrebați: ‘Vă constituiți parte civilă? Și ce sumă doriți?’. Asta era principala problemă a milițienilor, ce sumă, în loc să facă anchetă şi sa găsească vinovații. CEDO a cerut anchetă efectiva”, a adăugat Mărieș.

Ora 11.20: După două ore de la începutul procesului, judecătorii încă fac apelul. Magistrații au ajuns la citația cu numărul 1701, din cele 5000 emise.

Ora 9.50: Unor persoane li s-a făcut rău în sala de judecată. La fața locului a sosit o ambulanță.

Aproximativ 600 de persoane au venit la primul termen, din cele 5000 care au fost citate. Toți cei care au venit au intrat în sediul instanței.

Citește și: Lista celor care vor să „reformateze” PSD, un partid de hoți! De la șuțul de portofele Marian Oprișan, până la „doctorul” SRI Marcel Ciolacu. „La vremuri noi, tot noi”, sloganul care le vine mănușă așa zișilor reformatori

Pentru a face faţă fluxului de persoane, conducerea Instanței supreme a luat măsuri de organizare speciale. Astfel, în holul principal al instanței au fost amplasate boxe, pentru ca oamenii să audă atunci când sunt strigați să se prezinte în fața judecătorului.

De asemenea, la fața locului sunt prezenți mulți jandarmi şi polițiști pentru a asigura ordinea.

Sunt prezenți oameni din toată țara, atâta participanți la Revoluție, cât şi familii ale celor morți în decembrie 1989. Printre cei veniți se află multe persoane în vârstă, care se deplasează greu, un bărbat venind în scaunul cu rotile.

Ora 9.30: Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, a declarat că premierul Ludovic Orban l-a sunat să îl întrebe cum decurge procedura și dacă sunt probleme.

Ora 9.05: Ședința de judecată se transmite în boxe, pentru ca oamenii care au venit la instanță să audă când sunt strigați.

Ora 8.45: Peste 400 de părți civile au ajuns la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Și avocatul lui Ion Iliescu a intrat în sediul Instanței Supreme. Potrivit unor surse, fostul președinte, protagonist în dosarul Revoluției, nu se va prezenta la proces. Înainte de a intra în sala de judecată, avocatul lui Ion Iliescu a declarat că va cere retrimiterea dosarului la parchet.

„E o procedură care nu presupune, în mod obligatoriu, prezența dânsului. (…) Se invocă atât neregularitatea actului de sesizare, raportul cu descrierea faptelor, cât şi nelegala administrare a unora dintre probe”, a declarat Adrian Georgescu, avocatul lui Iliescu.

Întrebat dacă va sesiza refacerea anchetei, acesta a răspuns: „Da, pe de o parte, pe de altă parte restituirea acestui dosar la urmărire penală”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Trecea o șatră prin America. Miami Bici 3

Văzută la rece, vizita găștii lui Ciolacu în SUA este doar o frecție cu iz electoral la un picior de lemn. Am zis vizita găștii lui Ciolacu deoarece se vede și de pe lună că nu este o delegație, ci doar o biată gașcă de bișnițari din Simileasca pusă pe ciordit voturi, pentru că nu are în componență decât niște pesediști de mâna a cincea. Iar guvernul României este unul de Coaliție, nu o șatră de la Buzău. Or, în delegația care face atâta vâlvă și gafe peste Ocean mai este, pe lângă Marcel Ciolacu și Oprea și Angel Tîlvăr, doar Luminița Odobescu, recunoscută drept tehnocrat și independentă politic. Dacă ne gândim bine, Ștefan Radu Oprea este un fel de...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...