Este vorba despre conservarea, protejarea și promovarea patrimoniului arheologic valoros, cunoscut sub denumirea Termele Romane, din cadrul sitului arheologic de la Pietroasele. La documentaţia tehnică, cu rol de suport la cererea de finanţare din acest an către ADR Sud-Est, se lucrează din anul 2022, scrie Opinia Buzău.
La prima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Judeţean Buzău, preşedintele Petre Emanoil Neagu a propus, spre aprobare, plenului un proiect de hotărâre ce vizează, într-o etapă imediată, accesarea unei finanţări europene, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR-SE) Brăila în scopul „valorificării potenţialului turistic natural şi antropic pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Buzău”. Concret, este vorba despre conservarea, protejarea și promovarea patrimoniului arheologic valoros, cunoscut sub denumirea Termele Romane, din cadrul sitului arheologic de la Pietroasele.
Conform informaţiilor prezentate de Consiliul Judeţean, la documentaţia tehnică, ce va avea rol de suport pentru cererea de finanţare care urmează să fie înaintată de instituţia buzoiană în perioada imediat următoare către ADR Brăila, se lucrează încă din anul 2022, când consilierii aprobau o fază a doua a fişei în lucru. Studiul de fezabilitate astfel încheiat a făcut obiectul votului în şedinţa din data de 18 ianuarie 2024.
Finanţare de 19.447.158 lei
Proiectul propus de Consiliul Judeţean Buzău, sub titulatura „Sprijin pentru pregătirea proiectelor de infrastructură în domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variantele ocolitoare și/sau drumuri de legătură, centre de agrement / baze turistice /tabere școlare și infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”, ar urma să aibă o finanţare de 19.447.158 lei, nerambursabili.
Principalele capitole ale obiectului de investiții propus sunt conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice: intervenții directe (conservarea materialelor, conservarea elementelor constructive, restaurare), intervenții indirecte (sistematizare verticală, remodelarea locală a terenului, colectarea și dirijarea apei meteorice, captarea și dirijarea apei din sol, controlul vegetației, acoperiri de protecție), intervenții peisagistice (plantații, amenajări peisagistice, împrejmuiri); realizarea infrastructurii de vizitare: circuite de vizitare și interpretare și prezentare; realizarea infrastructurii de administrare: spații muzeale, spații pentru administrație și spații tehnice.