Consiliul Judeţean Buzău va fi prezent la Târgul Naţional de Turism al României, organizat de ROMEXPO Bucureşti, în Pavilionul B2 din incinta Romexpo, în perioada 15-18 februarie, cu holograma celei mai mari piese de rumanit din lume. Este vorba despre un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.480 grame, care se regăseşte fizic în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, mai exact la Muzeul Chihlimbarului de la Colţi. Unic în România, Muzeul Chihlimbarului, secție a Muzeului Județean, modernizată în anul 2020,deține o importantă colecţie de rumanit. Aici se spune povestea chihlimbarului.
În acest context, într-o postare pe pagina de socializare, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, vorbește despre dezvoltarea turismului în județul Buzău printr-o colaborare a instituției pe care o conduce cu echipa care a conceput și implementat Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și cu Slow Food Buzău și operatorii din turism.
„Dezvoltarea turismului în județul Buzău se află într-un moment favorabil așa cum nu a mai fost până acum. Echipa care a conceput și implementat Geoparcul U N E S C O Tinutul Buzaului împreună cu Muzeul Județean Buzău, Slow Food Buzău precum și operatorii din turism ori cei care au dezvoltat activități conexe au trecut la un alt nivel al colaborării. De la promovare comună la extinderea serviciilor în interesul turiștilor se are în vedere atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori pe meleaguri buzoiene.
Prezența simultană la două importante târguri de turism face parte din acest efort. Mesajul integrat artă-cultură-turism, aproape marcă înregistrată la Buzău, pe fondul unui potențial incredibil al județului nostru reprezintă cheia pe care s-a mizat pentru revenirea din pandemie. Raportat la numărul de vizitatori ai secțiilor muzeului în anul 2023, de puțin peste 38.000, dintre care cca. 19% străini, poate fi o dovadă în acest sens”, spune directorul Daniel Costache.
Dintre acțiunile întreprinse în ultimii cinci ani de muzeu în această direcție, directorul Daniel Costache ne amintește: implementarea sistemului de e-ticketing, a programului „pensiune culturală”, primul din țară până în prezent, introducerea sistemului de achiziții online, deschiderea a trei magazine muzeale, extinderea programului de tipărituri de promovare, implementarea programelor expoziționale pentru persoane cu dizabilități și accesibilizarea Muzeului Chihlimbarului de la Colți, modernizarea expozițiilor de bază și nu în ultimul rând, colaborarea cu Consiliul Județean Buzău în vederea documentării rutelor turistice de pe teritoriul județului Buzău.