duminică, 3 martie 2024
8 C
Buzău

România

8 C
Buzău
duminică, 3 martie 2024
8 C
Buzău

Cătălin Toma va fi înmormântat, joi, la Jariştea. Cine...

Trupul neînsufleţit al lui Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, s-a întors acasă, la Jariştea, comuna unde a copilărit edilul. Moartea acestuia a şocat toţi...
Ești aiciPolitici și penaliUSR - PLUS înaintează triumfală către un eșec catastrofal la alegerile locale....
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

USR – PLUS înaintează triumfală către un eșec catastrofal la alegerile locale. Urcată pe coama valului național de antipatie publică față de Liviu Dragnea și PSD, bărcuța lui Barna a început să ia apă

USR – PLUS a intrat în campania electorală pentru alegerile din acest an în marș forțat, total nepregătită în teritoriu, fără structuri teritoriale și fără candidați credibili, care să ofere și alternative concrete, nu doar postări emfatice pe rețelele de socializare, scrie România Liberă.


În dorința de a stoarce și ultimele beneficii din performanța înregistrată la europarlamentarele din 2019, USR – PLUS a încropit în grabă echipe nereprezentative și neomogene în județele și localitățile în care câștigase voturi doar pe coama valului național de antipatie publică față de Liviu Dragnea și PSD, sperând ca măcar o parte din sufragiile adjudecate în urmă cu un an să poată fi convertite în funcții de consilieri locali sau județeni.

Martie și investitorii primăverii de la USR – PLUS

Unul dintre județele în care scorul înregistrat de alianța USR – PLUS la europarlamentare și prezidențiale nu are nicio legătură cu activitatea organizațiilor locale, ci doar cu campaniile din social media și TV, este Ialomița. Areal ”roșu”, până anul trecut bazin electoral masiv pentru FSN, FDSN, PDSR și PSD,  Ialomița a oferit Alianței 2020 USR PLUS un procent de 14,67% din voturile exprimate la europarlamentare și 11,11 % din cele introduse în urne la prezidențiale, grație aportului mediului urban.

Citește și: Mircea Beuran, la detectorul de minciuni. Noi acuzații la adresa medicului acuzat că ar fi primit mită 10.000 de euro de la un alt cadru medical, pentru a-i aranja acestuia un post de asistent la Universitatea de Medicină Carol Davila

În Ialomița, USR – PLUS suferă atât la capitolul structuri teritoriale cât și în materia candidaților anunțați până în prezent, activitatea de precampanie desfășurându-se pe repede înainte. Așa se face că, în anumite localități, apar de nicunde nominalizări la Primărie care, nu numai că nu au nicio treabă cu realitățile teritoriale, dar reușesc în timp record să se facă remarcați în plan local mai degrabă prin gafele comise pe rețelele de socializare.

Oraș cu un electorat captiv, ce nu reușește de 16 ani să se scuture de vraja unei administrații de tip rural patronate de liberalul Sava Constantin, Urziceniul și-a primit la începutul lunii martie porția sa de ”migranți” intranaționali cu carnete de partid USR, a căror primă acțiune electorală, inovatoare, nu-i așa?, a fost acostarea pensionarelor, bugetarelor și lucrătoarelor comerciale, pe bulevardele municipale și prin alimentare, și prezentarea viitorului candidat la Primărie, din spatele câtorva fire de lalele în care și-au investit primii bani de campanie.

Cateliu și harta încercărilor electorale: Tortoman – Constanța – Urziceni

Despre Gabriel Cateliu, cel aruncat de USR în lupta electorală la Urziceni la doar câteva zile după colantarea unui spațiu comercial ”la bulevard” cu însemnele partidului, se poate spune că în plan local este un ilustru necunoscut, care până anii trecuți nu a luat act de realitățile târgului decât din goana mașinii, în nenumăratele sale drumuri între Constanța și București.

Citește și: Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar fi creat 2.300 de locuri de muncă

Fondator al Asociației Community Aid Romania, cu care, potrivit propriilor declarații, ar fi implementat proiecte educaționale, sociale și sportive în mai multe comunități din Constanța și București, director în prezent al unei firme de lactate înregistrate cu sediul în Afumați și punct de lucru în Urziceni, la doar 27 de ani, Cateliu a candidat pentru Primăria comunei Tortoman, județul Constanța, la alegerile locale din iunie 2016. Câteva luni mai târziu, Cateliu se prezenta opiniei publice din postura oficială de președinte al filialei USR Medgidia, candidând la parlamentare de pe locul secund al listelor USR Constanța.

Convins de potențialul său politic, după primele încercări electorale și după patru ani de acumulări Gabriel Cateliu poposește în 2020 la Urziceni, acolo unde se declară ”încrezător că poate câștiga Primăria” în fruntea unei echipe pe care, culmea, nimeni nu o cunoaște în plan local, deși candidatul ne asigură că e formată din membrii ”filialelor USR si PLUS care au atras numeroși oameni de calitate recunoscuți în comunitate pentru profesionalismul lor”…

Candidatul Copy – Paste al USR – PLUS nu fură, doar împrumută fără ghilimele…

Marți, 10 martie 2020, e data la care candidatul Cateliu și-a dat, cu grație, prima lovitură de imagine, fix cu stângul în dreptul. După ce presa națională anunțase faptul că instituțiile de educație din întreaga țară urmau să fie închise aproape două săptămâni, Gabriel Cateliu a executat pe un grup de Facebook din Urziceni o postare putem spune halucinantă.

USR

 

”Școlile din toată țara vor fi închise cel puțin până pe 22 martie. Din această cauză, începând de miercuri, de la ora 14, îi aștept pe elevii de clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea națională, la cursurile online pe care le voi susține pe această pagină de Facebook. Primul curs va avea loc miercuri, 11 martie.

Citește și: Corturi de triaj la marile vămi din vestul României. Românii care vin din zonele roșii, adică Italia, Madrid sau nordul Franței, sunt triați de către polițiști, jandarmi şi medici îmbrăcați în combinezoane, fiind băgați automat în carantină

Vă rog să dați mai departe mesajul pentru cei interesați. Chiar dacă școlile sunt închise, examenele se vor susține. Îi încurajez pe toți elevii să continue să se pregătească.

Vom aprofunda subiecte de teorie literară și gramaticală – text literar liric, epic, dramatic, text nonliterar, specii literare pentru examen, elemente de vocabular, fonetică, ortografie, punctuație, propoziții subordonate, părți de vorbire și categoriile lor gramaticale etc. De asemenea, voi oferi recomandări, sugestii de rezolvare a testelor de evaluare. Elevii pot trimite documente cu rezolvări de teste, exerciții, compuneri la adresa de email cristina.tunegaru@gmail.com. Voi oferi feedback și recomandări constructive”, a postat onor candidatul USR, băgându-și în ceață parte dintre urmăritori.

Cu alte cuvinte, orice cititor al mesajului candidatului USR lua act de policalificarea omului: conform invitației, Cateliu, educat în domeniul turismului, comunicării și marketingului electoral, urma să țină prelegeri în domeniul literar, fonetic, ortografic, ortoepic și gramatical în general, ca un adevărat specialist în ale didacticii de specialitate.

Cum, totuși, conținutul mesajului ne suna oarecum cunoscut, iar la final am identificat o adresă de mail care nu concorda cu restul construcției, am lămurit rapid misterul postării de pe Facebook a domnului Cateliu: era copiată cuvânt cu cuvânt, și fără niciun fel de ghilimele, de pe pagina cadrului didactic Cristina Tunegaru! Fapt care îl duce pe candidatul USR de la Urziceni în zona gri a furtului intelectual și a înșelăciunii.

Cine este Cristina Tunegaru?

Conform prezentării făcute de RIUF – Romanian International University Fair, în urmă cu doi ani, Cristina Tunegaru este profesor de limba română, publicist, cercetător doctoral al Universității din București și autor de carte școlară. A intrat în atenția opiniei publice atunci când a postat pe pagina personală de Facebook un text în care atrăgea atenția că elevii nu ar trebui să învețe texte vechi de 150 de ani, ea personal preferând să predea copiilor lecturi mai actuale. Cristina Tunegaru a luat în 2018 10 la Titularizare şi ocupa un post de profesor de limba română în satul Petrechioaia din județul Ilfov, în perioada în care își pregătea și doctoratul care avea ca temă inechitățile din învățământul românesc.

Citește și: Când corabia se scufundă, șobolanii fug! Traseistul Adrian Mocanu s-a întors la PMP, iar acum anunță faptul că întreaga organizație județeană a ALDE Buzău pleacă împreună cu el. Telenovela cu dreapta zornăind a arginți continuă la Buzău!

Chiar dacă presa a asociat-o în mai multe rânduri cu USR, speculând diverse presupuse legături profesionale mai degrabă, Cristina Tunegaru nu și-a asumat niciodată în mod ferm apartenența la vreo linie politică, exprimările sale cu conținut și mesaj alternative fiind apreciate în egală măsură de cei care urmăresc reforma reală la nivel educational, indiferent de convingerile politice ale acestora.

Dincolo de impostură, Cateliu se și justifică agramat: ”E o colegă de-a noastră!”

În data de 9 martie, profesoara de română Tunegaru a postat pe contul său de Facebook mesajul pe care, o zi mai târziu, useristul Cateliu avea să și-l însușească ad literam.

Avertizat de cititori asupra plagiatului cu efect de înșelătorie pe care tocmai îl comisese, Cateliu s-a ”scuzat”, pretextând că profesoara de română ”e o colegă de-a noastră”. Astfel, politicianul care, prin mostra de impostura oferită pe rețeaua de socializare, dădea impresia că este un profesor pregătit să lucreze cu copiii, și-a dat și măsura competenței în materie, formulând agramat o explicație a cărei variantă corectă ar fi fost ”colegă de-ale noastre”.

Dincolo de asta, justificare domnului Cateliu, cum că preluarea ar fi fost permisă,  este infirmată atât de autoarea postării originale, cea care a mulțumit ieri celor care au informat-o cu privire la plagiat, cât și candidatul USR, cel care, totu în cursul zilei de ieri, și-a editat postarea astfel încât cititorii să nu mai fie induși în eroare.

Gabriel Cateliu: ”A fost o gafă. Mi-am dorit să împrăștii mesajul prietenei noastre…”

Contactat pe tema întâmplării mai sus detaliate, Gabriel Cateliu a negat orice intenție de a beneficia electoral de pe urma inițiativa Cristinei Tunegaru, punând întreg incidentul pe seama neatenției.

”A fost o gafă. Mi-am dorit să sheruiesc postarea Cristinei Tunegaru, astfel încât cât mai mulți elevi să poată lua parte la lecțiile oferite de prietena noastră pe pagina sa de Facebook. M-am grăbit și am omis ghilimelele.”, este precizarea pe care domnul Cateliu a făcut-o în legătură cu episodul de la Urziceni, pentru reporterul României Libere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

1 COMENTARIU

  1. Articolul a nimerit-o cu un lucru: despre Cateliu nu îmi pot da cu părerea ca, într-adevăr, local nu știe nici dracu cine e. Dar să zici că Urziceniul are o conducere rurala e o aberație de nedescris și o flegma în fata oamenilor care și-au făcut cunoscute preferințele electorale în mod covârșitor la fiecare locale. Mergeți domnilor prin Fetești sau Țăndărei sa vedeți în ce hal arata. În Urziceni știm noi mai bine. E de departe cea mai bine întreținută localitate din județ. Dacă aberați în așa hal despre Sava sunt convins ca aberați și cu Cateliu la fel. Cârpă PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News Sud-Est

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

De doi bani speranță. Vine primăvara, trăiască ștevia!

Vine primăvara, alegerile stau să cadă pe noi, trăiască ștevia! Fe-Martie ne pândește cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișipatru de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim - pentru voturile noastre - de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Iarna stă se pupe cu primăvara, membrii guvernului liberalo-pesedist se pupă cu membrii viitorului cabinet pesedisto-liberal, iar noi nu pupăm nimic, nici măcar de doi bani speranță. https://expresssud-est.ro/editorial/polul-de-doi-bani-de-la-buzau/ Stăm şi așteptăm alegerile, să se apuce odată de treabă vechiul...

Dezvăluiri

Mihai Teodorescu și noua sinecură de partid. Portul Constanța intră și mai rău la apă!

Mihai Teodorescu a devenit, vineri, directorul general al Portului Constanța, după ce Florin Vizan și-a dat demisia intempestiv în ședința Consiliului de Administrație. Teodorescu are 38 de ani și în momentul preluării conducerii Portului era directorul executiv al instituției, conform g4media.ro. Fără studii în domeniul maritim sau portuar, cu soția cadru militar în SRI, Mihai Teodorescu a deținut mai multe funcții în instituții publice: director executiv în Primăria București, în Consiliul de Administrație Metrorex, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Eco Igienizare...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...

- A word from our sponsor -

spot_img

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...