Cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu a fost respinsă azi de plenul Senatului. Ca urmare, procurorii NU pot începe urmărirea penală în dosarul lui Tăriceanu.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu anunțase încă de azi dimineață că senatorii liberali vor vota în favoarea încuviințării începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce PSD şi ALDE, care dețin majoritatea în Senat, vor vota împotrivă.
Citește și: O VICTORIE CA O ÎNFRÂNGERE. De ce a pierdut PNL votul în majoritatea orașelor românești, iar alianța USR-PLUS a câștigat un procent uluitor la europarlamentarele din 26 mai fără să facă nici cel mai minim efort. Și de ce NU a pierdut PSD niciun vot
„E o procedură pe care noi dorim să fie continuată de Senat din luna noiembrie. (…) Astăzi suntem în situaţia de a continua această procedură judiciară în Senat, mandatul pe care senatorii PNL îl au este acela de a vota pentru începerea urmăririi penale pentru a putea continua această procedură judiciară iniţiată de Parchet. Din nefericire, constat încă o dată că este o procedură care a fost întârziată şi amânată de cei din PSD, care au folosit această amânare ca o formă de șantaj asupra lui Călin Popescu-Tăriceanu şi nu am cum să nu mă întreb dacă de soarta votului de astăzi din plenul Senatului va depinde sau nu majoritatea parlamentară pe care PSD o are în continuare cu ALDE. Vom vedea deznodământul pe care puteți să-l anticipați lesne în plenul Senatului la ora 16,00”, a afirmat Gorghiu, după şedinţa conducerii Senatului.
Ea a explicat că între PSD şi ALDE are loc „un troc” – PSD blochează procedura judiciară în cazul Tăriceanu, iar ALDE menține PSD la guvernare.
Citește și: Scandal în Paradis! Șefi liberali de Consilii Județene, de acord cu ordonanța pe care președintele României Klaus Iohannis și Ludovic Orban, președintele PNL, au calificat-o drept „complet neconstituțională” / Documentele pe care i le-au transmis lui Marian Oprișan
„PSD are în Senat majoritatea simplă. Deci nici măcar de voturile ALDE nu ar fi nevoie împotriva cererii de urmărire penală, însă grupul nostru (n.r. – PNL) are poziția foarte clar exprimată. Astăzi, dacă veţi vedea că se pune stop derulării procedurii judiciare așa cum este prevăzută, va fi din pricina PSD. Cei de la ALDE vor spune ‘grazie PSD’. Cred că este un rezultat predictibil, PSD şi ALDE vor vota împotriva solicitării venite de la Parchet.
PNL va avea un vot pe care l-a avut constant în cazul procedurilor de această natură. Încă o dată îmi exprim mâhnirea că în Parlamentul României se negociază genul acesta de vot – ‘îți dau votul meu astăzi ca să-ți blochez procedura de urmărire penală, ca să ne conservi dumneata, ALDE, pe noi, PSD, la guvernare’. Este absolut incredibil că vorbim în 2019 de genul acesta de troc. Altfel, sunt sigură că dosarul domnului Tăriceanu şi-ar fi găsit din noiembrie până acum un deznodământ”, a adăugat Gorghiu.
Reamintim că PSD are nevoie de voturile ALDE pentru a-și păstra majoritatea guvernamentală. Un eventual vot pozitiv al senatorilor PSD la cererea DNA ar putea duce la ruperea coaliției, în timp ce respingerea solicitării DNA ar elimina o mare problemă pentru președintele ALDE.
Citește și: Ordonanța de urgență privind revenirea la alegerea șefilor de Consilii Județene prin votul uninominal, respinsă de președintele României. Iohannis: PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri
Comisia juridică a Senatului a recomandat săptămâna trecută ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care DNA îl acuză de luare de mită pe vremea când era prim-ministru. Decizia, amânată mai bine de jumătate de an, a fost luată cu 3 voturi ”pentru”, 2 abțineri și 1 vot ”împotrivă”. Decizia a fost anunțată de președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc. La ședința comisiei au fost prezenți doi senatori PNL, un senator USR, doi senatori PSD și un senator UDMR.
„Am supus votului efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi „pentru”, două abțineri şi un vot „împotrivă”. Asta înseamnă că noi, Comisia juridică vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecință”, a precizat Cazanciuc.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcția Națională Anticorupție a cerut Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susțin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Din octombrie 2018, PSD a amânat constant un vot.