Proiectele de lege pentru cele trei mari inițiative ale USR – Fără penali în funcții publice, alegerea primarilor în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu – au fost respinse luni de Comitetul liderilor de grup din Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi puse pe ordinea de zi a camerei pentru vot.
Liderii deputaților USR şi PNL, Stelian Ion şi Raluca Turcan, au solicitat, luni, în plenul Camerei Deputaților introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi abrogarea recursului compensatoriu, acest lucru generând discuţii procedurale, social-democrații susținând însă că cererile sunt neregulamentare. În final, şedinţa a fost suspendată din cauza epuizării timpului de lucru aprobat, relatează Agerpres.
Citește și: Efectul de bumerang al campaniei „Fără penali”. Barna are zilele numărate, anticorupția ajungând și la el! Despre debarcarea liderului USR și dilema care a început să-i bântuie pe useriști: Ce i se întâmplă liderului lor este o făcătură a „statului paralel” sau e doar barna din proprii ochi?
„Vă solicit introducerea pe ordinea de zi a inițiativei de revizuire a Constituției privind iniţiativa „Fără penali în funcții publice”. (…) A doua solicitare este convocarea Comisiei juridice. Vă rog să dăm un vot pe cele două solicitări”, a spus Stelian Ion.
Social-democrata Carmen Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei, care a condus şedinţa, a precizat că cele două solicitări au fost discutate în şedinţa comitetului liderilor şi nu a existat niciun fel de consens pentru ele şi nu pot fi supuse la vot în plen.
Liderul deputaților Raluca Turcan a menționat că, potrivit regulamentului, există obligația ca propunerile să fie supuse la vot.
„În temeiul art. 15 din Regulamentul Camerei Deputaților, un lider de grup poate să solicite prin supunerea la vot a unor modificări privind ordinea de zi. Așadar, grupul PNL vă solicită vot pentru a modifica ordinea de zi în următorul sens: pe punctul unu să se dezbată proiectul de lege semnat de toate partidele de opoziție referitor la transpunerea în legislație de modificare a Constituției a rezultatelor referendumului din 26 mai. (…) Punctul 2 se referă la statutul aleșilor locali, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar punctul trei este proiectul referitor la abrogarea recursului compensatoriu. (…) Sunteți obligată să le supuneți la vot pentru introducerea pe ordinea de zi”, a spus Turcan.
„Regulamentul prevede că în ziua plenului pot fi introduse pe ordinea de zi proiecte care întrunesc consensul liderilor de grup, pe aceste trei propuneri nu există consens, aţi încercat la comitetul liderilor şi a fost respins, prin urmare nu se poate supune la vot introducerea pe ordinea de zi. În ceea ce privește încălcarea legilor şi regulamentelor, ne-am învățat cu dvs. să vă doriți încălcarea lor. Le atrag atenția, mai ales celor de la USR, că atunci când nu respecți legile, mai vine şi OLAF-ul”, a susținut, în replică, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
Citește și: Rahatul PSD în cazul TAROM. Cine ar fi de fapt baronul în fața căruia Cuc s-a făcut preș pentru reținerea avioanelor la sol în ziua moțiunii
Stelian Ion a spus, la rândul său, că „plenul este suveran, nu comitetul liderilor”, iar solicitarea USR este „firească şi legitimă”.
Raluca Turcan a adăugat că „ordinea de zi a mai fost modificată prin votul suveran al plenului de mai multe ori şi acest lucru nu ar fi în afara regulamentului”.
„Tot aud cât de suveran este plenul. Nu mai trebuie să respectăm regulamentul? Dacă nu mai respectăm regulamentul, poate într-o dimineață voi propune plenului schimbarea liderului grupului PNL de la Cameră. Surpriza va veni când voi avea unanimitate”, a replicat din nou Simonis.
Carmen Mihălcescu a afirmat, la un moment dat, că solicitarea PNL nu mai există, iar Raluca Turcan a respins acest lucru.
Citește și: Ramona Bruynseels și afacerile cu candidați ale securistului penal Dan Voiculescu. În ce constă relația Voiculescu – Bruynseels, câți bani sunt în joc și de ce crapă. Detalii incendiare
„Menționez faptul că într-un mod total nedemn mi s-a invocat numele şi locul de lider al PNL, spunând că PNL își retrage aceste solicitări. Este o minciună spusă de la microfon de președintă. Am fost în fața președintelui de ședință cu doi martori de faţă spunând că PNL nu mai comentează pe solicitările pe care le-am făcut şi rezultatul este votul. Punct. Asta este ceea ce am spus şi nu vă permit din funcţia de vicepreședinte să-mi invocați într-un mod mincinos numele în condițiile în care PNL vă solicită răspicat. Conduceți la fel de abuziv ca predecesorul dvs., conduceți într-o manieră care va aduce PSD, care v-a propulsat în aceste funcții, la un rol infim, la un partid care nu are nicio legătură cu reprezentarea cetățenilor, ci doar cu perpetuarea pe funcții şi o conducere abuzivă în interes strict politic”, a mai spus Turcan.
„Of, doamna Raluca, am spus săptămâna trecută că, din păcate, compromiți ideea de femeie în politică. Lucrul acesta îl mențin în continuare. Într-adevăr, vii la acest microfon folosind cuvinte multe, ai un vocabular bogat, fiind în acelaşi timp la fel de credibilă, însă minciuna are picioare scurte, pentru că alături de mine s-au aflat doi secretari. Cel din dreapta mea a auzit dialogul dintre noi două. Te-am rugat în acelaşi timp, stimată doamnă, v-am rugat, în momentul că ați venit la mine la tribună, să mergeți la microfon şi să anunțați că PNL nu mai susţine o astfel de solicitare în acest moment. Asta a fost toată conversația noastră. Aţi refuzat să faceți acest lucru. (…) Compromiteţi ideea de femeie în politică abuzând şi mințind într-un mod în care nu vă face cinste”, a replicat Carmen Mihălcescu.
În final, Mihălcescu a suspendat şedinţa, fiind încheiat programul de lucru.
Fără penali, alegeri locale în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu, boicotate de PSD, UDMR și Pro România. Cum s-a votat în Comitetul liderilor:
Fără penali:
Pentru: PNL, USR, PMP, Minorități
Abținere: PSD și Pro România
Alegeri primari în 2 tururi:
Pentru: PNL, USR, PMP
Abținere: PSD și Pro România
Nu au votat: Minorități
Abrogarea recursului compensatoriu:
Pentru: PNL, USR, PMP
Abținere: PSD și Pro România
Minoritățile nu au votat
De remarcat că grupul UDMR nu a participat la întâlnire.
Dan Barna, liderul USR, a anunțat luni că partidul său condiționează susținerea guvernului Orban de votarea celor trei mari proiecte.
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare este alcătuit din liderii grupurilor parlamentare sau din locțiitorii acestora. Are ca atribuție probarea ordinii de zi a ședințelor Camerei Deputaților şi programul de lucru al acesteia, precum şi modificările sau completările aduse ordinii de zi sau programului aprobat.