duminică, 6 octombrie 2024
18 C
Buzău

România

18 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
18 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciEveniment”The Great Hack” - un documentar care include România pe harta scandalului...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

”The Great Hack” – un documentar care include România pe harta scandalului accesării ilegale ale datelor utilizatorilor platformei sociale Facebook de către Cambridge Analytica. „PSD îşi dorea să obțină dreptul de a le «aranja» alegerile şi eu aș fi putut fi parte din echipă”

Documentarul ”The Great Hack”, difuzat pe platforma Netflix de pe 24 iulie, dezvăluie noi informații privind implicarea Cambridge Analytica în comunicarea politică din România.

„The Great Hack”, difuzat pe platforma Netflix, spune povestea scandalului accesării ilegale ale datelor utilizatorilor platformei sociale Facebook de către compania de consultanță Cambridge Analytica, pe baza interviurilor realizate cu cei care au atras atenția asupra problemei, de la americanul David Carroll, profesorul care a încercat să obțină pe căi legale accesul la informațiile care îl privesc de la Cambridge Analytica, până la discuțiile cu foștii angajați ai companiei, Julian Wheatland, Brittany Kaiser ca și cu jurnalista Carole Cadwalladr care a investigat în Marea Britanie conexiunile poveștii.

Citește și: Ce au sârbii și nu avem noi. Legea Tijana sau despre cum o crimă asemănătoare cu cea din Caracal, căreia i-a căzut victimă Alexandra Mâceșanu, a schimbat legea în Serbia, în ciuda opoziției Consiliului European

Documentarul „The Great Hack” arată cum datele adunate folosind un test psihologic aparent inofensiv pe rețeaua socială au fost folosite în campanii electorale și de imagine dar și cum datele adunate de pe internet sunt folosite în continuare pentru a genera reacții folosind știri false sau intensificând sentimente de frică sau de ură între diferite grupuri din societate.

Povestea „The Great Hack” este concentrată asupra implicării companiei Cambridge Analytica în campania electorală susținută în favoarea lui Donald Trump în Statele Unite și în definirea poziției celor care susțineau ieșirea din Uniunea Europeană în Marea Britanie. De mai multe ori este vorba despre experiența pe care angajații companiei au căpătat-o lucrând în țări precum Nigeria, Lituania, Kenya, Ghana și România.

România apare și pe harta prezentată în film atunci când este vorba despre reducerea sau mărirea participării la vot în țările pentru care erau angajați să lucreze cei din Cambridge Analytica sau de la compania de comunicare și strategie de care ținea firma, SCL Group.

Citește și: Alexandra Măceșanu și căruța cu incapabili de la Caracal. Cu drag, până la următoarea tragedie!

În 2018, Christopher Wylie, fost director pentru cercetare al companiei Cambridge Analytica, a sugerat că predecesorul său în cadrul firmei, românul Dan Mureşan, ar fi fost otrăvit în Kenya, după ce contractul la care lucra „nu a mers cum trebuia”. Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a fost găsit mort într-o cameră a unui hotel din Nairobi (Kenya), în anul 2012. Acesta lucra pentru firma Cambridge Analytica la campania electorală a preşedintelui kenyan Uhuru Kenyatta.

„Oamenii suspectau că a fost otrăvit în camera lui de hotel. De asemenea, am auzit că poliţia a fost mituită să nu intre în camera de hotel pentru 24 de ore”, a declarat Wylie, în cursul audierii sale în cadrul unei comisii a Parlamentului britanic, potrivit site-ului cotidianului The Sun.

Citește și: Dezastrul unui SISTEM. Despre eșecul scandalos al anchetei fetelor răpite în Caracal și acuzele pe care și le aduc reciproc autoritățile. Alexandra a sunat în van la 112, polițiștii au mers pe altă pistă şi au pierdut timp adormind câinii. Cine este criminalul din Caracal

Christopher Wylie a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica a folosit „thisisyourdigitallife”, o aplicaţie creată de un cercetător ruso-american născut în Republica Moldova, Aleksandr Kogan, pentru a colecta date personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook şi pe care le-ar fi folosit ulterior pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA, în anul 2016, şi referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

În 2018 s-a aflat faptul că datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost la dispoziția companiei de consultanță. Un purtător de cuvânt al companiei Facebook a declarat în 2018 pentru agenţia de presă MEDIAFAX că, în total, probabil sunt afectate 11.421 de persoane, respectiv 78 de utilizatori care au instalat aplicaţia unui sondaj online şi 112.343 de persoane din listele de „prieteni”.

„Atunci când Mark Turnbull, unul dintre directorii SCL, compania ce deţine Cambridge Analytica, mi-a cerut să lucrez cu ei pentru alegerile din România din 2016, am devenit brusc suspicios. Cine ar putea fi clientul, am întrebat eu, şi ce ar implica o astfel de muncă? Mi-au răspuns că ar fi vorba despre PSD, cel mai dubios partid politic din România. Aceştia îşi doreau să obţină dreptul de a le «aranja» alegerile şi eu aş fi putut fi parte din echipă”, scria în 2018 consultantul Rupert Wolfe-Murray pe emerging-europe.com.

Citește și: Veorica, cea mai tare din parcare! Doar că parcarea e pe o ulicioară uitată neasfaltată în țara aia scoasă din noroaie și care, pe deasupra, se și înfundă

Refuzul lui Wolfe-Murray ar fi fost determinat de apariția imaginilor înregistrate cu fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, surprins cu o cameră ascunsă vorbind Channel 4 despre o operaţiune sub acoperire derulată într-o ţară est europeană, un demers atât de secretizat încât nimeni nu ştia măcar că au fost implicaţi.

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, scria Wolfe-Murray.

Ulterior Turnbull a afirmat că nu au lucrat niciodată pentru un partid de la Bucureşti. Colaborarea a fost negată şi de liderul PSD din acel moment, Liviu Dragnea.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...