Inițiativa lui Liviu Dragnea şi Șerban Nicolae de a repatria rezerva de aur a României de la Londra face pași înainte. Senatorii au aprobat luni proiectul de lege, în ciuda eforturilor opoziției de a retrimite propunerea legislativă înapoi la comisii.
Din cei 103 senatori prezenți luni la şedinţa în plen a Senatului, 59 au votat „pentru”, 28 au votat „contra”, iar 16 s-au abținut. Propunerea legislativă privind rezerva de aur a României merge acum la Camera Deputaților, for decizional.
Rezerva de aur a României, în pericol
Proiectul legat de rezerva de aur a României este unul controversat și contestat de Opoziție. În prezent, țara noastră are rezerve de aur de aproape 104 tone. 60% din această cantitate este depozitată în Marea Britanie.
Citește și: DARIUS VÂLCOV, unul dintre marii impostori din Guvernul României. Un escroc care evaluează miniștri și prim-miniștrii, inventează taxe și rescrie principiile de bază ale economiei, din patriotism, zice el
Opoziția a încercat să întoarcă proiectul de lege la comisiile de specialitate din Senat, pentru a fi reanalizat, dar fără succes. Ei au strâns doar 38 de voturi, în timp ce 62 de voturi au fost împotriva retrimiterii.
Proiectul de lege nu are, deocamdată, un punct de vedere din partea Guvernului şi nici un aviz al Băncii Naționale a României. Senatorul PNL Ion Vela a atras atenția asupra acestui fapt, în timpul dezbaterilor, şi a cerut explicații de la reprezentantul Executivului prezent. Microfonul i-a fost însă tăiat de preşedintele de ședință Claudiu Manda, proaspăt soț al Liei Olguţa Vasilescu.
Băsescu: Nu va veni nimeni să viziteze subsolurile BNR
Senatorul PMP Traian Băsescu a ironizat iniţiativa, explicând că trebuie să arătăm că rezerva de aur a României există, pentru că „nu va veni nimeni să viziteze subsolurile Băncii Naționale”.
Citește și: Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, „construiește” niscaiva spitale regionale și la Craiova, și Constanța. Cică, din banii Armatei, în parteneriat cu Turcia
El a menționat că rezerva din străinătate reprezintă şi o garanție pentru vreme rea şi că, într-o situaţie de criză, „nu o să știm cum să fugim mai repede cu aurul la Londra”.
Liberalul Florin Cîțu a menționat că România își garantează împrumuturile prin această rezervă de aur, iar împrumutul de 3 miliarde de euro luat recent ar fi costat mult mai mult, fără garanția aurului deținut la Londra.
Senatorul social-democrat Șerban Nicolae şi-a apărat iniţiativa dând exemplul Olandei, care a repatriat 122 de tone de aur, anul trecut. „Nu se face distincție între rezervele din tezaurul de la BNR şi cele internaționale”, a precizat el, amintind că 40 de tone de aur se află deja în România.
Proiectul inițiat de Liviu Dragnea şi Șerban Nicolae prevede ca Banca Națională să repatrieze 91,5% din rezerva de aur a României depozitată în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Cei doi doresc ca depozitele de aur constituite de BNR în străinătate să nu poată depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.
Citește și: Pădurea din Ploscuțeni, județul Vrancea, a fost scoasă la vânzare pe un site din China. Suma fabuloasă cerută pentru 142 de hectare
„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, apreciază Dragnea şi Nicolae.
Cele mai recente date de la BNR arată că rezerva de aur a României s-a menținut în martie la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,835 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 martie au fost de 35,865 miliarde euro, față de 36,364 miliarde euro la 28 februarie.