Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate duminică după nici două ore de discuții, liderii PNL, USR Plus și UDMR reușind doar să agreeze includerea în protocol a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar, au declarat surse participante la discuții.

Citește și: GEORGE SIMION și AUR, ascensiune fulminantă, în doar două luni, de la 0,77% la 9%. Cât adevăr există în informația șocantă că ascensiunea acestora e legată de serviciile de informații românești ori cele rusești? INDICII

Potrivit acestora, propunerea cu interzicerea traseismului a fost făcută încă de sâmbătă de UDMR, fiind susținută puternic și de USR Plus, ca o garanție că cele două partide nu vor fi date afară de la masa puterii.

Surse din cele trei partide au explicat că, inițial, liberalii ”nu au fost încântați” de propunerea de eliminare a traseismului.

”Ludovic Orban își dorește să intre în competiție deschisă, la vot, pentru șefia Camerei Deputaților pentru că știe că se poate baza și pe voturi de la PSD”, au explicat surse demne de încredere.

”UDMR si USR Plus au propus eliminarea traseismului parlamentar ca garanție că nu vor fi excluse ulterior de la guvernare, dar PNL nu e deloc încântat și nu acceptă”, au mai adăugat sursele citate.

Mai mult, au mai explicat acestea, unul dintre liderii PNL ar fi avertizat chiar asupra posibilității declanșării alegerilor anticipate și ar fi invocat posibilitatea ca liberalii să intre la guvernare singuri, lucru care a fost interpretat de USR Plus ca o amenințare că liberalii iau în calcul o susținere parlamentară a PSD, așa cum s-a întâmplat în perioada 2007 – 2008 cu guvernul Tăriceanu.

Citește și: Electoratul românesc și arama coclită a antioccidentalismului finanțat de propaganda rusească. Cine este câștigătorul și cine e cel mai mare perdant al alegerilor din 6 decembrie

”Noi o să guvernăm oricum”, ar fi spus unul dintre liderii PNL în timpul negocierilor.

Alte surse participante la discuții au precizat însă că nu s-a invocat explicit eventuala susținere a PSD pentru un guvern minoritar PNL și că în cadrul negocierilor s-a insistat pe faptul că e nevoie de instalarea unui guvern funcțional până la finalul anului astfel încât să poată fi adoptate ordonanțe de urgență pentru amânarea unor măsuri care altfel vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, precum pensiile speciale ale primarilor.

”Cuvântul PSD nu a existat”, au precizat sursele citate.

Liderii PNL, USR Plus și UDMR vor relua discuțiile abia după consultările de luni de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Nu este clar în acest moment dacă șeful statului va face, la finalul discuțiilor cu partidele, și nominalizarea oficială de prim-ministru.

Citește și: Dănuț și Evdochia Aelenei din Năvodari, cu cățel și purcel în Parlament. Povestea celor doi soți din Constanța care vor fi parlamentari. AUR mai are 26 de perechi înrudite pe liste

În ceea ce privește programul de guvernare, discuțiile au avansat la capitolul economie.

”Au fost negocieri aprinse de deficitul bugetar maxim acceptat astfel încât să avem bani de reforme dar să stăm în echilibrul macro economic necesar ratingului de țară și finanțării”, au explicat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Sâmbătă, în prima zi a negocierilor pentru formarea coaliției, discuțiile s-au blocat pe împărțirea celor trei top jobs – premier, președinția Camerei Deputaților și președinția Senatului. Liberalii revendică atât funcția de prim-ministru, pentru Florin Cîțu, cât și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, pentru Ludovic Orban. USR Plus și și UDMR s-au opus, spunând că, dacă șefia guvernului revine PNL, atunci liberalii ar trebui să renunțe la președinția celor două Camere ale Parlamentului. Cei de la USR Plus au propus și un târg: liberalii să renunțe la șefia guvernului în favoarea lui Dacian Cioloș, iar ei îl vor sprijini pe Ludovic Orban la Camera Deputaților.

Surse din cadrul USR Plus au explicat că în cadrul Alianței se ia în calcul ca, la consultările de la Palatul Cotroceni, propunerea lor oficială pentru funcția de premier să fie Dacian Cioloș, chiar dacă liberalii l-au desemnat deja pentru acest post pe Florin Cîțu.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.