sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

România

23.6 C
Buzău
sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciAncheteRahatul PSD în cazul TAROM. Cine ar fi de fapt baronul în...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Rahatul PSD în cazul TAROM. Cine ar fi de fapt baronul în fața căruia Răzvan cel fără Cuc s-a făcut preș pentru reținerea avioanelor la sol în ziua moțiunii

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, i-ar fi cerut lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să rețină avioanele cu parlamentari la sol în ziua moțiunii, susțin surse politice pentru „Adevărul“. Cuc s-a conformat, dar s-a lovit de refuzul șefei TAROM, pe care apoi a dat-o afară. Între timp, DNA a intrat pe fir. Ministrul se plânge acum că partidul l-a abandonat.

Ionel Arsene, liderul filialei Neamţ, a fost unul dintre negociatorii PSD la votul pentru moţiunea de cenzură, încercând să menţină Guvernul Dăncilă la Putere. Arsene s-a remarcat ca locotenent al fostului lider PSD Liviu Dragnea, apoi a încercat să se facă util şi Vioricăi Dăncilă. Unul dintre oamenii de încrederi ai baronului moldovean este Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Cuc a fost promovat politic de liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, însă l-a trădat şi a fost trecut pe linie moartă.

Citește și: „Nicio masă fără pește” se întoarce, după 30 de ani! Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea repune pe masa românilor peștele săracului

Ulterior, la ordinul lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene l-a „transferat“ pe Cuc din filiala Giurgiu în filiala Neamţ, pe care o conduce. La acel moment, Cuc se număra printre favoriţii lui Dragnea. În calitate de şef direct, Arsene, poreclit „Şoseţică“, i-a cerut lui Răzvan Cuc să amâne zborurile TAROM spre Bucureşti în care se aflau parlamentari ai Opoziţiei în ziua moţiunii, susţin surse politice pentru Adevarul. Liderii PSD estimau că în cursele interne operate de TAROM sunt cinci-şase parlamentari ai Opoziţiei, iar absenţa de la votul moţunii de cenzură ar fi putut înclina decisiv balanţa în favoarea Guvernului Dăncilă. Moţiunea a trecut până la urmă cu 238 de voturi,  doar cinci peste limita majorităţii. Acum, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a plâns apropiaţilor că partidul i-a întors spatele, deşi el a încercat să salveze guvernarea, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

FILMUL EVENIMENTELOR

Marţi, cu două zile înainte de moţiune. Răzvan Cuc o cheamă în biroul său pe Mădălina Mezei, şefa TAROM. „Mi-a spus că trebuie să anulăm nişe curse interne, ca să oprim accesul parlamentarilor la votarea moţunii de cenzură. Am spus că aşa ceva este impoibil, pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi. Iniţial era vorba despre cinci zboruri: Timişoara – două zboruri, Oradea, Satu Mare, Baia Mare. Mi-a cerut domnul ministru să identific senatorii şi deputaii aflaţi la bord, i-am arătat, după care a zis că mă contactează a doua zi să-mi spună finalul deciziei“, a relatat Mezei. TAROM are contract cu Parlamentul şi deţine datele senatorilor şi deputaţilor care îşi achiziţionează bilete de avion.

Citește și: Spitalul Județean Brăila, descris de mama unui copil internat acolo: Mizerie, analize doar pe hârtie, diagnostic „după spuse”. Nici pușcăriașii nu au condițiile astea

Răzvan Cuc a confirmat faptul că s-a interesat câţi parlamentari zboară în ziua moţiunii. „Am întrebat-o, într-adevăr, pe doamna Mezei, ce parlamentari zboară, dacă totul este în regulă, şi dacă îşi fac cursele cum trebuie“, a declarat Răzvan Cuc, într-o coferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor.  În urmă cu două luni, pe 26 august, tot din cladirea Ministerului Transporturilor, Răzvan Cuc critica faptul că informaţii referitoare la numele unui pasager al TAROM şi data când a efectuat o călătorie ajung în presă. Era vorba despre un zbor pe care chiar el îl efectuase la Salonic. „Nu vreau să cred că oricine pleacă cu o companie naţională poate ajunge subiect de presă. Este destul de îngrijorător pentru că acestea sunt lucruri confidenţiale. Iar dacă managementul TAROM nu poate să gestioneze astfel de lucruri este foarte periculos“, a declarat atunci Răzvan Cuc.

Miercuri, cu o zi înainte de moţiune. Ministrul Transporturilor merge acasă la şefa TAROM aproape de miezul nopţii. Cei doi discută pe stradă, în faţa locuinţei, porivit imaginilor difuzate de publicaţia ziuanews.ro. „Da, confirm, dar sunt surprinsă cum au ajuns publice imaginile. Mi-a cerut să întârziem aeronavele mai mult de cinci ore“, a reacţionat Mădălina Mezei. Şi Răzvan Cuc a recunoscut discuţia nocturnă. „M-am întâlnit cu doamna Mezei miercuri seara, dar nu i-am cerut să anuleze cursele. Eu mă întâlnesc cu directorii oriunde, nu am vreo constrângere. Eram pe stradă. Pot să mă întâlnesc oricând, cu orice director să vorbesc despre strategia ministerului“, a explicat Cuc.

Citește și: Liderul USR, Dan Barna, și Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și pe ultima sută de metri a regimului „Dragnea”! Unul dintre contracte este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD

Joi, moţiunea de cenzură a trecut la o diferenţăă de cinci voturi, exact numărul zborurilor pe care Răzvan Cuc le-ar fi vrut anulate sau, cel puţin, întârziate. Marţi, la cinci zile după moţiune, Mădălina Mezei a fost demisă din fruntea TAROM. „A demonstrat incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită anumitor grupuri de interese“, a motivat Răzvan Cuc, fără să aducă probe concrete.  

Vineri, premierul demis Viorica Dăncilă a trimis  Corpul de Control atât la TAROM, cât şi la Ministerul Transporturilor. „Pe mine mă interesează adevărul, mă interesează lucrurile reale pentru a lua măsuri şi vă garantez că în momentul în care am să am această dovadă a unei greşeli din partea unuia sau altuia voi fi neiertătoare în a lua măsuri“, a spus Dăncilă.

Între timp, pe fir au intat şi procurorii. „Am fost contactată de DNA şi mă voi duce, luni, la ora 10:00, la DNA să declar, sub jurământ, tot ce am declarat şi public“, a spus Mezei. Tot luni va merge la DNA şi Răzvan Cuc. Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“că ministrul Transporturilor s-a plâns apropiaţilor că e scos ţap ispăşitor de partid, deşi el a pus umărul la salvarea PSD. Cuc crede că a fost abandonat de partid pentru că Viorica Dăncilă se află în campanie electorală, susţin sursele citate.

Ionel Arsene neagă

Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ, neagă faptul că i-ar fi cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să ţină la sol avioanele TAROM în care se aflau parlamentari ai Opoziţiei în ziua moţiunii. Ionel Arsene, şeful lui Răzvan Cuc pe linie de partid, a fost unul dintre negociatorii PSD la votul pentru moţiunea de cenzură, încercând să menţină la Putere Guvernul Dăncilă.

„Atragerea numelui meu intr-un scandal creat artificial de o angajata concediata pentru lipsa de competenta si neindeplinirea proiectului managerial la care s-a angajat, face parte din batalia politica si din atacurile subversive la adresa PSD. Cum opozitia care a daramat Guvernul nu are nici proiect de tara si nici viziune pentru romani, continua sa faca ceea ce a stie mai bine: sa compromita cu acuzatii false si sa-si ia aliat o institutie care face dosare penale adversarilor politici“, susţine Ionel Arsene, într-un drept la replică.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...