Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, i-ar fi cerut lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să rețină avioanele cu parlamentari la sol în ziua moțiunii, susțin surse politice pentru „Adevărul“. Cuc s-a conformat, dar s-a lovit de refuzul șefei TAROM, pe care apoi a dat-o afară. Între timp, DNA a intrat pe fir. Ministrul se plânge acum că partidul l-a abandonat.
Ionel Arsene, liderul filialei Neamţ, a fost unul dintre negociatorii PSD la votul pentru moţiunea de cenzură, încercând să menţină Guvernul Dăncilă la Putere. Arsene s-a remarcat ca locotenent al fostului lider PSD Liviu Dragnea, apoi a încercat să se facă util şi Vioricăi Dăncilă. Unul dintre oamenii de încrederi ai baronului moldovean este Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Cuc a fost promovat politic de liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, însă l-a trădat şi a fost trecut pe linie moartă.
Citește și: „Nicio masă fără pește” se întoarce, după 30 de ani! Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea repune pe masa românilor peștele săracului
Ulterior, la ordinul lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene l-a „transferat“ pe Cuc din filiala Giurgiu în filiala Neamţ, pe care o conduce. La acel moment, Cuc se număra printre favoriţii lui Dragnea. În calitate de şef direct, Arsene, poreclit „Şoseţică“, i-a cerut lui Răzvan Cuc să amâne zborurile TAROM spre Bucureşti în care se aflau parlamentari ai Opoziţiei în ziua moţiunii, susţin surse politice pentru Adevarul. Liderii PSD estimau că în cursele interne operate de TAROM sunt cinci-şase parlamentari ai Opoziţiei, iar absenţa de la votul moţunii de cenzură ar fi putut înclina decisiv balanţa în favoarea Guvernului Dăncilă. Moţiunea a trecut până la urmă cu 238 de voturi, doar cinci peste limita majorităţii. Acum, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a plâns apropiaţilor că partidul i-a întors spatele, deşi el a încercat să salveze guvernarea, susţin surse politice pentru „Adevărul“.
FILMUL EVENIMENTELOR
Marţi, cu două zile înainte de moţiune. Răzvan Cuc o cheamă în biroul său pe Mădălina Mezei, şefa TAROM. „Mi-a spus că trebuie să anulăm nişe curse interne, ca să oprim accesul parlamentarilor la votarea moţunii de cenzură. Am spus că aşa ceva este impoibil, pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi. Iniţial era vorba despre cinci zboruri: Timişoara – două zboruri, Oradea, Satu Mare, Baia Mare. Mi-a cerut domnul ministru să identific senatorii şi deputaii aflaţi la bord, i-am arătat, după care a zis că mă contactează a doua zi să-mi spună finalul deciziei“, a relatat Mezei. TAROM are contract cu Parlamentul şi deţine datele senatorilor şi deputaţilor care îşi achiziţionează bilete de avion.
Citește și: Spitalul Județean Brăila, descris de mama unui copil internat acolo: Mizerie, analize doar pe hârtie, diagnostic „după spuse”. Nici pușcăriașii nu au condițiile astea
Răzvan Cuc a confirmat faptul că s-a interesat câţi parlamentari zboară în ziua moţiunii. „Am întrebat-o, într-adevăr, pe doamna Mezei, ce parlamentari zboară, dacă totul este în regulă, şi dacă îşi fac cursele cum trebuie“, a declarat Răzvan Cuc, într-o coferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor. În urmă cu două luni, pe 26 august, tot din cladirea Ministerului Transporturilor, Răzvan Cuc critica faptul că informaţii referitoare la numele unui pasager al TAROM şi data când a efectuat o călătorie ajung în presă. Era vorba despre un zbor pe care chiar el îl efectuase la Salonic. „Nu vreau să cred că oricine pleacă cu o companie naţională poate ajunge subiect de presă. Este destul de îngrijorător pentru că acestea sunt lucruri confidenţiale. Iar dacă managementul TAROM nu poate să gestioneze astfel de lucruri este foarte periculos“, a declarat atunci Răzvan Cuc.
Miercuri, cu o zi înainte de moţiune. Ministrul Transporturilor merge acasă la şefa TAROM aproape de miezul nopţii. Cei doi discută pe stradă, în faţa locuinţei, porivit imaginilor difuzate de publicaţia ziuanews.ro. „Da, confirm, dar sunt surprinsă cum au ajuns publice imaginile. Mi-a cerut să întârziem aeronavele mai mult de cinci ore“, a reacţionat Mădălina Mezei. Şi Răzvan Cuc a recunoscut discuţia nocturnă. „M-am întâlnit cu doamna Mezei miercuri seara, dar nu i-am cerut să anuleze cursele. Eu mă întâlnesc cu directorii oriunde, nu am vreo constrângere. Eram pe stradă. Pot să mă întâlnesc oricând, cu orice director să vorbesc despre strategia ministerului“, a explicat Cuc.
Citește și: Liderul USR, Dan Barna, și Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și pe ultima sută de metri a regimului „Dragnea”! Unul dintre contracte este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD
Joi, moţiunea de cenzură a trecut la o diferenţăă de cinci voturi, exact numărul zborurilor pe care Răzvan Cuc le-ar fi vrut anulate sau, cel puţin, întârziate. Marţi, la cinci zile după moţiune, Mădălina Mezei a fost demisă din fruntea TAROM. „A demonstrat incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită anumitor grupuri de interese“, a motivat Răzvan Cuc, fără să aducă probe concrete.
Vineri, premierul demis Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control atât la TAROM, cât şi la Ministerul Transporturilor. „Pe mine mă interesează adevărul, mă interesează lucrurile reale pentru a lua măsuri şi vă garantez că în momentul în care am să am această dovadă a unei greşeli din partea unuia sau altuia voi fi neiertătoare în a lua măsuri“, a spus Dăncilă.
Între timp, pe fir au intat şi procurorii. „Am fost contactată de DNA şi mă voi duce, luni, la ora 10:00, la DNA să declar, sub jurământ, tot ce am declarat şi public“, a spus Mezei. Tot luni va merge la DNA şi Răzvan Cuc. Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“că ministrul Transporturilor s-a plâns apropiaţilor că e scos ţap ispăşitor de partid, deşi el a pus umărul la salvarea PSD. Cuc crede că a fost abandonat de partid pentru că Viorica Dăncilă se află în campanie electorală, susţin sursele citate.
Ionel Arsene neagă
Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ, neagă faptul că i-ar fi cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să ţină la sol avioanele TAROM în care se aflau parlamentari ai Opoziţiei în ziua moţiunii. Ionel Arsene, şeful lui Răzvan Cuc pe linie de partid, a fost unul dintre negociatorii PSD la votul pentru moţiunea de cenzură, încercând să menţină la Putere Guvernul Dăncilă.
„Atragerea numelui meu intr-un scandal creat artificial de o angajata concediata pentru lipsa de competenta si neindeplinirea proiectului managerial la care s-a angajat, face parte din batalia politica si din atacurile subversive la adresa PSD. Cum opozitia care a daramat Guvernul nu are nici proiect de tara si nici viziune pentru romani, continua sa faca ceea ce a stie mai bine: sa compromita cu acuzatii false si sa-si ia aliat o institutie care face dosare penale adversarilor politici“, susţine Ionel Arsene, într-un drept la replică.