Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă (DSU), a declarat, duminică, la Antena 3, că este ținta unor mesaje coordonate şi intensificate după publicarea “faimosului film de la Colectiv”, însă nu va pleca din funcție de bună voie.
“Sunt atacuri continue cu mesaje prestabilite. Noi, situațiile de urgenţă şi doctorul Arafat, am fost supuși unui astfel de atac de foarte mult timp. Sunt mesaje care apar de către unele persoane, dar sunt coordonate. Mesaje precum: ‘E de prea mult timp, este bătrân, trebuie să vină tinerii’. Mesaje precum: ‘A făcut ceva bun, dar acum trebuie să plece’. Toate au fost incluse prin mesaje date pe social media în anumite zone şi repetate în anumite televiziuni. S-au intensificat după ce a apărut faimosul film înaintea comemorării Colectiv, dat de Libertatea. Faimosul film a fost ținut de cineva şi abia acum a fost scos. Pe baza filmului s-au intensificat atacurile respective împotriva instituției situațiilor de urgenţă şi împotriva mea”, a afirmat Raed Arafat.
Citește și: Ponta, rămas în fundul gol la Brăila! Organizația Pro România Brăila, demisie în bloc din partid: “Ne luăm rămas bun de la politica pumnului în gură”
În ceea ce privește apelurile pentru demisia sa, Raed Arafat a susținut: “Nu sunt lipit de scaun. Eu nu demisionez. Dacă vor să mă demită, să mă demită”.
De asemenea, şeful DSU a mai declarat că, în prezent,“avem un sistem controlat ca şi costuri, calitativ acceptabil”, adăugând că sistemul nu este perfect şi trebuie lucrat la îmbunatățirea calitativă a acestuia.
“În ultimele două luni n-am muncit pozitiv. N-am construit. Ne ocupăm să răspundem tuturor”, a mai explicat Arafat.
Întrebat în legătură cu cine ar fi în spatele campaniei de atacuri sau cine ar fi interesat să submineze sistemul, Arafat a precizat că, în opinia sa, este vorba atât de unele companii din România cât şi din afara ţării.
“E un asalt în ultima perioadă. Nu mă las pentru că au avut încredere în mine foarte mulți oameni. Eu n-am construit sistemul singur. Să vin eu să spun că am plecat este cea mai mare trădare. Dacă vine altul să îmi spună să plec e altă treabă!”, a mai adăugat şeful DSU.
Noul șef MAI, pe cale să ia o decizie
Noul ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost întrebat joi, într-o conferință de presă susținută la o lună de la preluarea mandatului, ce mesaj are pentru cetățenii care i-au cerut demiterea secretarului de stat Raed Arafat. Răspunsul e de natură să îl îngrijoreze pe Arafat, care a rezistat până acum în funcție, deși instituția pe care o conduce a fost lovită în repetate rânduri de scandaluri de proporții.
Citește și: Mihai Fifor, implicat în cazul permiselor false de port-armă din Caraș Severin? În dosar, cinci suspecți au fost arestați, iar prefectul județului este anchetat sub control judiciar
“Acum în prezent, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă este un audit, care este prezent acolo, desfășoară activități şi probabil săptămâna viitoare o să îmi prezinte o concluzie legată de partea tehnică, de partea financiară, de licitații, achiziții. Eu ca şi ministru am perceput că de-a lungul timpului acest IGSU a avut şi părți bune, dar şi părți mai puțin bune, începând cu prăbușirea avionului din Munții Apuseni din ianuarie 2014 dacă nu mă înșel, continuând cu Colectivul, continuând cu Caracalul, acum cu Timișoara, şi cu altele pe care dvs le știți mai bine, în urma cărora au demisionat în 2014 Radu Stroe, după Apuseni, după Colectiv premierul Ponta şi după Colectiv, ministrul Moga”, a declarat Marcel Vela.
În acelaşi timp, şeful MAI a remarcat faptul că, în schimb, la IGSU “este în continuare atmosferă pozitivă, un spectacol de imagine extraordinar, fără să se analizeze sau fără să încerce cineva să caute cauzele unor asemenea evenimente nu neapărat pentru a găsi un vinovat, sau a schimba un șef de departament”.
Citește și: Codruța Kovesi a primit la Bruxelles premiul ”Femeia la putere” pentru activitatea din România. La București, penalii din PSD voiau să o „premieze” cu ceva ani de pușcărie
“Printr-o logică simplă şi elementară, că asemenea evenimente ca accidentul din Apuseni, unde doctorul Zamfir a fost un erou, evenimente dramatice ca la Colectiv, nenorociri ca la Caracal sau ca la Timișoara, prin incompetența unora sau altora dintr-o structură, să nu afecteze pe nimeni şi să riscăm noi, ca națiune, nu eu ca ministru, sau un secretar de stat, fie că îl cheamă Arafat, Popescu sau Georgescu, să nu fie preocupat să nu se mai întâmple în viitor. Dacă nu s-ar fi întâmplat după primul eveniment, după al doilea, înseamnă că cineva a luat măsuri şi s-a rezolvat. Dacă se întâmplă o dată, de trei, de patru, de cinci ori, ceva este putred în Danemarca.
Și eu care vreau să fie curățenie în acest minister, evident că sunt preocupat să caut orice, eu știu, element care să mă ajute ca pe viitor să nu se mai repete asemenea elemente nefaste pentru România şi din grijă pentru compatrioții mei, pentru că nimeni nu-şi dorește să se mai repete vreodată ceea ce v-am explicat mai devreme cu acele tragedii pe care le-am trăit cu toții”, a precizat Marcel Vela.
Întrebat dacă, din declarațiile sale, se poate înțelege că va fi analizat şi filmul intervenției de la Colectiv care a apărut recent în presă, ministrul de Interne a replicat ferm: “Tot!”
Reamintim că, în noaptea de 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din București a izbucnit un incendiu care a curmat viața a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafețe mari din corp şi intoxicați cu fum. De la momentul tragediei şi până acum, 65 de persoane şi-au pierdut viața.
Plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta
Citește și: CIUMA ROȘIE. Într-o stație de autobuz de pe Bălcescu, în Buzău, am pățit o întâmplare care m-a pus pe gânduri
Supraviețuitorii dramei Colectiv şi familiile celor ce nu au avut șansa să scape cu zile au făcut plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta – la vremea respectivă premier, acuzându-i pe aceștia că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara ţării şi au susținut că “avem de toate” pentru a-i trata, cu toate că România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara ţării le-a fost fatală. Au “ajutat”, de asemenea, şi infecțiile nosocomiale din spitalele noastre.
Până la ora actuală, deși au trecut 4 ani, nimeni nu a fost pedepsit pentru cele întâmplate.
Mai amintim că, recent, în spațiul public a apărut o înregistrare video cu intervenția pompierilor, ascunsă timp de 4 ani, atât de opinia publică cât şi de procurori. După publicarea materialului video de către jurnaliștii de la Libertatea, Parchetul Militar a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale in rem în cazul Colectiv, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu.
Totodată, în condițiile în care un ofițer ISU a fost înregistrat în timp ce înjura victimele – mai exact morții – se cercetează şi fapta de profanare de cadavre sau morminte. De asemenea, cercetările vizează şi sustragerea de probe, având în vedere că înregistrarea a fost ascunsă timp de 4 ani.