luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău

România

17.7 C
Buzău
luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău
Ești aiciPolitici și penaliRaed Arafat, șeful "Nu demisionez!" al DSU, se declară „victima” unui complot...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Raed Arafat, șeful „Nu demisionez!” al DSU, se declară „victima” unui complot în care sunt implicate inclusiv forțe străine: “Sunt atacuri continue cu mesaje prestabilite, care s-au intensificat după ce a fost lansat pe piață faimosul film înaintea comemorării Colectiv”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă (DSU), a declarat, duminică, la Antena 3, că este ținta unor mesaje coordonate şi intensificate după publicarea “faimosului film de la Colectiv”, însă nu va pleca din funcție de bună voie.

“Sunt atacuri continue cu mesaje prestabilite. Noi, situațiile de urgenţă şi doctorul Arafat, am fost supuși unui astfel de atac de foarte mult timp. Sunt mesaje care apar de către unele persoane, dar sunt coordonate. Mesaje precum: ‘E de prea mult timp, este bătrân, trebuie să vină tinerii’. Mesaje precum: ‘A făcut ceva bun, dar acum trebuie să plece’. Toate au fost incluse prin mesaje date pe social media în anumite zone şi repetate în anumite televiziuni. S-au intensificat după ce a apărut faimosul film înaintea comemorării Colectiv, dat de Libertatea. Faimosul film a fost ținut de cineva şi abia acum a fost scos. Pe baza filmului s-au intensificat atacurile respective împotriva instituției situațiilor de urgenţă şi împotriva mea”, a afirmat Raed Arafat.

Citește și: Ponta, rămas în fundul gol la Brăila! Organizația Pro România Brăila, demisie în bloc din partid: “Ne luăm rămas bun de la politica pumnului în gură”

În ceea ce privește apelurile pentru demisia sa, Raed Arafat a susținut: “Nu sunt lipit de scaun. Eu nu demisionez. Dacă vor să mă demită, să mă demită”.

De asemenea, şeful DSU a mai declarat că, în prezent,“avem un sistem controlat ca şi costuri, calitativ acceptabil”, adăugând că sistemul nu este perfect şi trebuie lucrat la îmbunatățirea calitativă a acestuia.

“În ultimele două luni n-am muncit pozitiv. N-am construit. Ne ocupăm să răspundem tuturor”, a mai explicat Arafat.

Întrebat în legătură cu cine ar fi în spatele campaniei de atacuri sau cine ar fi interesat să submineze sistemul, Arafat a precizat că, în opinia sa, este vorba atât de unele companii din România cât şi din afara ţării.

“E un asalt în ultima perioadă. Nu mă las pentru că au avut încredere în mine foarte mulți oameni. Eu n-am construit sistemul singur. Să vin eu să spun că am plecat este cea mai mare trădare. Dacă vine altul să îmi spună să plec e altă treabă!”, a mai adăugat şeful DSU.

Noul șef MAI, pe cale să ia o decizie

Noul ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost întrebat joi, într-o conferință de presă susținută la o lună de la preluarea mandatului, ce mesaj are pentru cetățenii care i-au cerut demiterea secretarului de stat Raed Arafat. Răspunsul e de natură să îl îngrijoreze pe Arafat, care a rezistat până acum în funcție, deși instituția pe care o conduce a fost lovită în repetate rânduri de scandaluri de proporții.

Citește și: Mihai Fifor, implicat în cazul permiselor false de port-armă din Caraș Severin? În dosar, cinci suspecți au fost arestați, iar prefectul județului este anchetat sub control judiciar

“Acum în prezent, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă este un audit, care este prezent acolo, desfășoară activități şi probabil săptămâna viitoare o să îmi prezinte o concluzie legată de partea tehnică, de partea financiară, de licitații, achiziții. Eu ca şi ministru am perceput că de-a lungul timpului acest IGSU a avut şi părți bune, dar şi părți mai puțin bune, începând cu prăbușirea avionului din Munții Apuseni din ianuarie 2014 dacă nu mă înșel, continuând cu Colectivul, continuând cu Caracalul, acum cu Timișoara, şi cu altele pe care dvs le știți mai bine, în urma cărora au demisionat în 2014 Radu Stroe, după Apuseni, după Colectiv premierul Ponta şi după Colectiv, ministrul Moga”, a declarat Marcel Vela.

În acelaşi timp, şeful MAI a remarcat faptul că, în schimb, la IGSU “este în continuare atmosferă pozitivă, un spectacol de imagine extraordinar, fără să se analizeze sau fără să încerce cineva să caute cauzele unor asemenea evenimente nu neapărat pentru a găsi un vinovat, sau a schimba un șef de departament”.

Citește și: Codruța Kovesi a primit la Bruxelles premiul ”Femeia la putere” pentru activitatea din România. La București, penalii din PSD voiau să o „premieze” cu ceva ani de pușcărie

“Printr-o logică simplă şi elementară, că asemenea evenimente ca accidentul din Apuseni, unde doctorul Zamfir a fost un erou, evenimente dramatice ca la Colectiv, nenorociri ca la Caracal sau ca la Timișoara, prin incompetența unora sau altora dintr-o structură, să nu afecteze pe nimeni şi să riscăm noi, ca națiune, nu eu ca ministru, sau un secretar de stat, fie că îl cheamă Arafat, Popescu sau Georgescu, să nu fie preocupat să nu se mai întâmple în viitor. Dacă nu s-ar fi întâmplat după primul eveniment, după al doilea, înseamnă că cineva a luat măsuri şi s-a rezolvat. Dacă se întâmplă o dată, de trei, de patru, de cinci ori, ceva este putred în Danemarca.

Și eu care vreau să fie curățenie în acest minister, evident că sunt preocupat să caut orice, eu știu, element care să mă ajute ca pe viitor să nu se mai repete asemenea elemente nefaste pentru România şi din grijă pentru compatrioții mei, pentru că nimeni nu-şi dorește să se mai repete vreodată ceea ce v-am explicat mai devreme cu acele tragedii pe care le-am trăit cu toții”, a precizat Marcel Vela.

Întrebat dacă, din declarațiile sale, se poate înțelege că va fi analizat şi filmul intervenției de la Colectiv care a apărut recent în presă, ministrul de Interne a replicat ferm: “Tot!”

Reamintim că, în noaptea de 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din București a izbucnit un incendiu care a curmat viața a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafețe mari din corp şi intoxicați cu fum. De la momentul tragediei şi până acum, 65 de persoane şi-au pierdut viața.

Plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta

Citește și: CIUMA ROȘIE. Într-o stație de autobuz de pe Bălcescu, în Buzău, am pățit o întâmplare care m-a pus pe gânduri

Supraviețuitorii dramei Colectiv şi familiile celor ce nu au avut șansa să scape cu zile au făcut plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta – la vremea respectivă premier, acuzându-i pe aceștia că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara ţării şi au susținut că “avem de toate” pentru a-i trata, cu toate că România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara ţării le-a fost fatală. Au “ajutat”, de asemenea, şi infecțiile nosocomiale din spitalele noastre.

Până la ora actuală, deși au trecut 4 ani, nimeni nu a fost pedepsit pentru cele întâmplate.

Mai amintim că, recent, în spațiul public a apărut o înregistrare video cu intervenția pompierilor, ascunsă timp de 4 ani, atât de opinia publică cât şi de procurori. După publicarea materialului video de către jurnaliștii de la Libertatea, Parchetul Militar a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale in rem în cazul Colectiv, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu.

Totodată, în condițiile în care un ofițer ISU a fost înregistrat în timp ce înjura victimele – mai exact morții – se cercetează şi fapta de profanare de cadavre sau morminte. De asemenea, cercetările vizează şi sustragerea de probe, având în vedere că înregistrarea a fost ascunsă timp de 4 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

EXPRESS SUD-EST

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Republica de la Ploiești

O zi. Atât le-a luat magistraților să dea replica la votul Parlamentului cu pensionarea la 65 de ani. Un pulică al sistemului este scos în față și declară Republica de la Ploiești. Astfel, judecătorul Alexandru Vasile (foto) de la Curtea de Apel Ploiești, cică, anulează decizia CCR și le dă sugeraniștilor Turul 2 ânapoi! Nu avea nicio competență individul ăsta fătat judecător la apelul bocancilor. Dar cine să-l împiedice să facă legea cum vrea el? Mâine poate să te condamne la 10 de pușcărie. Fără să aibă procesul legătură cu tine. Republica de la Ploiești Altfel, în România de azi se desfășoară ceva consternant. Deoarece, aici nu e despre reluarea vreunui tur sau anularea altuia care vine. E despre un joc politic care...

Dezvăluiri

Alexandru Vasile, judecătorul cu anularea deciziei CCR, a fost detașat la Ministerul Justiției în mandatele a cinci miniștri și voia să revină în minister...

Alexandru Vasile, judecătorul care a dat sentința bizară de suspendare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, este magistrat în cadrul Curții de Apel Ploiești. Dosarul a fost deschis de o femeie, Gheorghița Popescu, înregistrat în 10 aprilie și soluționat două săptămâni mai târziu. Decizia lui Alexandru Vasile nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, citește mai multe detalii pe G4Media. Printr-o adresă din 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a cerut...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului. Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

EXPRESS SUD-EST

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...