Undă verde pentru legea lui Șerban Nicolae privind scutirea de taxe pentru afacerile de pe insule şi grinduri. Stelian Ion: Se creează paradisuri fiscale pentru cei care dețin insula Belina sau cei care vor să facă cazinouri în Delta Dunării.
Deputații PSD-ALDE-UDMR au modificat marți, într-o ședință comună a comisiilor de specialitate, un proiect de lege al senatorului Șerban Nicolae care propune scutirea de taxe și impozite pentru insule, grinduri în administrare publică sau privată. Mai mult, proiectul de lege permite desfășurarea unor activități economice privind jocurile de noroc pe insule şi grinduri, inclusiv în Rezervația Biosfera Delta Dunării.
Proiectul de lege aparține senatorului PSD Șerban Nicolae și a fost amendat la propunerea PSD. Amendamentul a fost adoptat de către deputații PSD-ALDE-UDMR.
Modificarea operată de deputații juriști împreună cu cei din Comisia de Administrație Publică este destul de ambiguă și lasă loc interpretărilor. Mai exact, amendamentul stipulează că „terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, adică insulele și grindurile, se transmit în domeniul public și privat al statului și în administrarea unităților administrativ teritoriale corespunzătoare potrivit dispozițiilor legii 213/1998”.
Citește și: Adriana Cotel și flacăra vie a Partidului. Ori despre cum au ajuns 16 milioane de asigurați din România și un buget de 7 miliarde de euro pe mâna unei protejate a penalului Darius Vâlcov
Proiectul de lege propune un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special care se aplică pentru insule, grinduri şi alte suprafețe de uscat cu potențial de exploatare economică precum și construcțiilor edificate pe acestea şi activităților economice aferente.
Cu alte cuvinte, acestea categorii sunt scutite de la plata impozitului și a taxelor pe teren. Scutirea se aplică și construcțiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activități economice constând în producerea de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora.
Deputatul independent Nicușor Dan a propus în cadrul dezbaterilor un amendament prin care propunea exceptarea rezervației Delta Dunării de la prevederile acestei legi dar, majoritatea PSD-ALDE-UDMR au respins propunere. Practic, scutirea de taxe și impozite se va aplica și în cazul înființării unor afaceri legate de jocurile de noroc, cazinouri.
Citește și: Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc
Stelian Ion: „Se creează paradisuri fiscale pentru niște băieți deștepți, pentru cei care au pus mâna pe insula Belina sau pentru cei care au afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicație propusă de Șerban Nicolae pentru clienții lor pesediști și nu numai. Este foarte grav ce se întâmplă, o să atacăm la Curtea Constituțională pentru că am identificat motive de neconstituționalitate , de exemplu nu a fost verificat impactul bugetar. De asemenea este absolut nedrept pentru ceilalți comercianți din România care vor avea o concurență neloială. De asemenea se pot crea și prin intervenția umană astfel de insule, insulițe, prundișuri , etc ceea ce înseamnă că prin intervenția umană se pot crea adevărate paradisuri fiscale”, a declarat la final ședinței, deputatul USR Stelian Ion.
Proiectul de lege amendat de comisiile de specialitate urmează să intre, cel mai probabil miercuri, în dezbaterea plenului. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.
De precizat este că inițiativa legislativă a fost adoptată în noiembrie 2017 de către Senat. După mai bine de un an, comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au reluat dezbaterile pe acest proiect.
Citește și: Ianca, orașul fantomatic din pustietatea Bărăganului. Ori despre penitența ultimilor pensionari ai fostei elite a aviației militare românești
Cum motiva în 2017 Șerban Nicolae necesitatea proiectului de lege: „În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafețe de uscat rezultate fie prin efectul acțiunii naturale al apei şi solului, fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri şi sistematizări de cursuri de apă). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri şi alte asemenea, unele având potențial de exploatare economică(…) Principala țintă o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, se arată în expunerea de motive semnată de senatorul PSD.