duminică, 20 aprilie 2025
23.2 C
Buzău

România

23.2 C
Buzău
duminică, 20 aprilie 2025
23.2 C
Buzău
Ești aiciPolitici și penaliProsperitatea insulei Belina, aflată în proprietatea lui Liviu Dragnea, asigurată de deputații...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Prosperitatea insulei Belina, aflată în proprietatea lui Liviu Dragnea, asigurată de deputații PSD-ALDE-UDMR. Legea lui Șerban Nicolae a devenit legea lui Liviu Nicolae

Undă verde pentru legea lui Șerban Nicolae privind scutirea de taxe pentru afacerile de pe insule şi grinduri. Stelian Ion: Se creează paradisuri fiscale pentru cei care dețin insula Belina sau cei care vor să facă cazinouri în Delta Dunării.

Deputații PSD-ALDE-UDMR au modificat marți, într-o ședință comună a comisiilor de specialitate, un proiect de lege al senatorului Șerban Nicolae care propune scutirea de taxe și impozite pentru insule, grinduri în administrare publică sau privată. Mai mult, proiectul de lege permite desfășurarea unor activități economice privind jocurile de noroc pe insule şi grinduri, inclusiv în Rezervația Biosfera Delta Dunării.

Proiectul de lege aparține senatorului PSD Șerban Nicolae și a fost amendat la propunerea PSD. Amendamentul a fost adoptat de către deputații PSD-ALDE-UDMR.

Modificarea operată de deputații juriști împreună cu cei din Comisia de Administrație Publică este destul de ambiguă și lasă loc interpretărilor. Mai exact, amendamentul stipulează că „terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, adică insulele și grindurile, se transmit în domeniul public și privat al statului și în administrarea unităților administrativ teritoriale corespunzătoare potrivit dispozițiilor legii 213/1998”.

Citește și: Adriana Cotel și flacăra vie a Partidului. Ori despre cum au ajuns 16 milioane de asigurați din România și un buget de 7 miliarde de euro pe mâna unei protejate a penalului Darius Vâlcov

Proiectul de lege propune un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special care se aplică pentru insule, grinduri şi alte suprafețe de uscat cu potențial de exploatare economică precum și construcțiilor edificate pe acestea şi activităților economice aferente.

Cu alte cuvinte, acestea categorii sunt scutite de la plata impozitului și a taxelor pe teren. Scutirea se aplică și construcțiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activități economice constând în producerea de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora.

Deputatul independent Nicușor Dan a propus în cadrul dezbaterilor un amendament prin care propunea exceptarea rezervației Delta Dunării de la prevederile acestei legi dar, majoritatea PSD-ALDE-UDMR au respins propunere. Practic, scutirea de taxe și impozite se va aplica și în cazul înființării unor afaceri legate de jocurile de noroc, cazinouri.

Citește și: Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc

Stelian Ion: „Se creează paradisuri fiscale pentru niște băieți deștepți, pentru cei care au pus mâna pe insula Belina sau pentru cei care au afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicație propusă de Șerban Nicolae pentru clienții lor pesediști și nu numai. Este foarte grav ce se întâmplă, o să atacăm la Curtea Constituțională pentru că am identificat motive de neconstituționalitate , de exemplu nu a fost verificat impactul bugetar. De asemenea este absolut nedrept pentru ceilalți comercianți din România care vor avea o concurență neloială. De asemenea se pot crea și prin intervenția umană astfel de insule, insulițe, prundișuri , etc ceea ce înseamnă că prin intervenția umană se pot crea adevărate paradisuri fiscale”, a declarat la final ședinței, deputatul USR Stelian Ion.

Proiectul de lege amendat de comisiile de specialitate urmează să intre, cel mai probabil miercuri, în dezbaterea plenului. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

De precizat este că inițiativa legislativă a fost adoptată în noiembrie 2017 de către Senat. După mai bine de un an, comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au reluat dezbaterile pe acest proiect.

Citește și: Ianca, orașul fantomatic din pustietatea Bărăganului. Ori despre penitența ultimilor pensionari ai fostei elite a aviației militare românești

Cum motiva în 2017 Șerban Nicolae necesitatea proiectului de lege: „În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafețe de uscat rezultate fie prin efectul acțiunii naturale al apei şi solului, fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri şi sistematizări de cursuri de apă). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri şi alte asemenea, unele având potențial de exploatare economică(…) Principala țintă o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, se arată în expunerea de motive semnată de senatorul PSD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

spot_img
spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...