miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău

România

19.5 C
Buzău
miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău
Ești aiciPolitici și penaliProsperitatea insulei Belina, aflată în proprietatea lui Liviu Dragnea, asigurată de deputații...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Prosperitatea insulei Belina, aflată în proprietatea lui Liviu Dragnea, asigurată de deputații PSD-ALDE-UDMR. Legea lui Șerban Nicolae a devenit legea lui Liviu Nicolae

Undă verde pentru legea lui Șerban Nicolae privind scutirea de taxe pentru afacerile de pe insule şi grinduri. Stelian Ion: Se creează paradisuri fiscale pentru cei care dețin insula Belina sau cei care vor să facă cazinouri în Delta Dunării.

Deputații PSD-ALDE-UDMR au modificat marți, într-o ședință comună a comisiilor de specialitate, un proiect de lege al senatorului Șerban Nicolae care propune scutirea de taxe și impozite pentru insule, grinduri în administrare publică sau privată. Mai mult, proiectul de lege permite desfășurarea unor activități economice privind jocurile de noroc pe insule şi grinduri, inclusiv în Rezervația Biosfera Delta Dunării.

Proiectul de lege aparține senatorului PSD Șerban Nicolae și a fost amendat la propunerea PSD. Amendamentul a fost adoptat de către deputații PSD-ALDE-UDMR.

Modificarea operată de deputații juriști împreună cu cei din Comisia de Administrație Publică este destul de ambiguă și lasă loc interpretărilor. Mai exact, amendamentul stipulează că „terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, adică insulele și grindurile, se transmit în domeniul public și privat al statului și în administrarea unităților administrativ teritoriale corespunzătoare potrivit dispozițiilor legii 213/1998”.

Citește și: Adriana Cotel și flacăra vie a Partidului. Ori despre cum au ajuns 16 milioane de asigurați din România și un buget de 7 miliarde de euro pe mâna unei protejate a penalului Darius Vâlcov

Proiectul de lege propune un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special care se aplică pentru insule, grinduri şi alte suprafețe de uscat cu potențial de exploatare economică precum și construcțiilor edificate pe acestea şi activităților economice aferente.

Cu alte cuvinte, acestea categorii sunt scutite de la plata impozitului și a taxelor pe teren. Scutirea se aplică și construcțiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activități economice constând în producerea de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora.

Deputatul independent Nicușor Dan a propus în cadrul dezbaterilor un amendament prin care propunea exceptarea rezervației Delta Dunării de la prevederile acestei legi dar, majoritatea PSD-ALDE-UDMR au respins propunere. Practic, scutirea de taxe și impozite se va aplica și în cazul înființării unor afaceri legate de jocurile de noroc, cazinouri.

Citește și: Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc

Stelian Ion: „Se creează paradisuri fiscale pentru niște băieți deștepți, pentru cei care au pus mâna pe insula Belina sau pentru cei care au afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicație propusă de Șerban Nicolae pentru clienții lor pesediști și nu numai. Este foarte grav ce se întâmplă, o să atacăm la Curtea Constituțională pentru că am identificat motive de neconstituționalitate , de exemplu nu a fost verificat impactul bugetar. De asemenea este absolut nedrept pentru ceilalți comercianți din România care vor avea o concurență neloială. De asemenea se pot crea și prin intervenția umană astfel de insule, insulițe, prundișuri , etc ceea ce înseamnă că prin intervenția umană se pot crea adevărate paradisuri fiscale”, a declarat la final ședinței, deputatul USR Stelian Ion.

Proiectul de lege amendat de comisiile de specialitate urmează să intre, cel mai probabil miercuri, în dezbaterea plenului. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

De precizat este că inițiativa legislativă a fost adoptată în noiembrie 2017 de către Senat. După mai bine de un an, comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au reluat dezbaterile pe acest proiect.

Citește și: Ianca, orașul fantomatic din pustietatea Bărăganului. Ori despre penitența ultimilor pensionari ai fostei elite a aviației militare românești

Cum motiva în 2017 Șerban Nicolae necesitatea proiectului de lege: „În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafețe de uscat rezultate fie prin efectul acțiunii naturale al apei şi solului, fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri şi sistematizări de cursuri de apă). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri şi alte asemenea, unele având potențial de exploatare economică(…) Principala țintă o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, se arată în expunerea de motive semnată de senatorul PSD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...