Legea privind sistemul public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, a fost respinsă, miercuri, în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi. Senatorii au votat 67 „pentru”, iar 22 s-au abținut. Respingerea legii pensiilor, marea promisiune electorală a PSD, vine în contextul discuțiilor despre deficitul bugetar uriaș și despre incapacitatea Guvernului de a asigura plata integrală a pensiilor, chiar și în varianta nerecalculată.
Legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, miercuri în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a trece. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR.
Citește și: Atenție, cad podurile! Cârpit și peticit aproape an de an, podul din Bariera Brăilei din Buzău s-a prăbușit vineri dimineață, din fericire, nefăcând victime. Astăzi, traficul pe pod a fost închis
Astfel, 67 de senatori au votat „pentru”, 22 s-au abținut, numărul necesar pentru trecerea legii în Senat, fiind de 68, scrie Mediafax.
Președintele ședinței de Senat a declarat că din cauza lipsei unui senator, în urma demisiei lui Traian Băsescu, nu a fost obținut acest număr.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, după ce Legea pensiilor a fost respinsă miercuri în Senat, că asigură românii de faptul că în Camera Deputaților, proiectul va fi dezbătut și aprobat. Budăi a subliniat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.
„Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și, în general, majorărilor de venituri. Ce am spus noi, alianța austerității dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege. (…) Este o lege bună pentru pensionarii acestei țări”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Spre deosebire de ministrul Muncii, Viorica Dăncilă a fost mult mai nuanțată, sugerând că Legea nu mai are sprijinul partidului. Ea a anunțat, miercuri, că va avea o întrevedere cu reprezentanții pensionarilor din România pentru a discuta despre Legea pensiilor. Premierul a afirmat că discuțiile vor fi politice.
Citește și: Viza de SUA și noile reguli de acordare. Ce impact vor avea acestea asupra postărilor pe rețelele de socializare, precum Facebook, Instagram sau Twitter
„Mă întâlnesc astăzi cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat și ministrul Muncii. Vom discuta și despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică”, a declarat premierul.
Întrebată dacă Legea pensiilor se va putea aplica din 2021, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenție pentru a lua cele mai bune decizii”.
Reprezentantul Comisiei Europene, Isabel Grilo, a declarat, vineri, că oficialii europeni sunt îngrijorați de modificările aduse în sistemul de pensii din România, care „au generat devieri și au crescut datoria publică”. Comisia Europeană încurajează evoluția și dezvoltarea Pilonului II de pensii.