vineri, 18 aprilie 2025
19.4 C
Buzău

România

19.4 C
Buzău
vineri, 18 aprilie 2025
19.4 C
Buzău
Ești aiciEvenimentNoua lege a minelor: aur pentru companiile care sapă în Apuseni! Guvernul...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dacă ești împotriva acestei legi, mai poți face contestație la Ministerul Economiei până pe 28 februarie

Noua lege a minelor: aur pentru companiile care sapă în Apuseni! Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere „pe repede înainte” pentru exploatare

Proiectul privind noua lege a minelor, pus în dezbatere publică de Executiv, prevede acordarea unor privilegii fără precedent pentru companiile miniere, susține Mining Watch România. Conform organizație, cetățenii vor putea fi expropriați forțat în cazul în care nu doresc să vândă casele sau terenurile pe care se pot face exploatări.

”Este un semnal periculos, iar noua lege a minelor oferă corporațiilor miniere putere supremă: declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național și exproprierea localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile. Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine, astfel, pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată”, spun cei de la Mining Watch România.

Citește și: Aurul României, în pericol! Descreierații Dragnea și Șerban vor să pună labele și pe el! Liderii PSD au depus un proiect de lege prin care cer repatrierea aurului

Conform articolului 3 din noua Lege a minelor, resursele minerale de interes public național sunt acelea care corespund următoarelor criterii: susțin dezvoltarea infrastructurii naționale; contribuie la asigurarea independenței energetice a ţării; contribuie la dezvoltarea economică națională.

La articolul 4 se stipulează că declararea resurselor minerale in categoria celor de interes public național și local precum şi actualizarea acestora, se face de către Guvern, la inițiativa ministerului de resort, sau a altor autorități publice, cu avizul autorității competente.

La articolul 29, alineatul 1), se arată că ”în cazul activităților miniere având ca obiect resurse minerale de interes public național, exproprierea se face în condițiile legii, la propunerea ministerului de resort, în cazul titularilor companii/societăți naționale aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea acestuia sau a autorității competente în celelalte cazuri”. La alineatul 2), se spune că exproprierea dispusă se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Filmul complet al acestei decizii. Care sunt etapele ce urmează în tentativa acesteia de a ajunge procuror șef al instituției europene

“Guvernul se pune într-o poziție de putere, arogându-și dreptul de a decide unilateral dacă un proiect minier privat poate fi declarat de interes public național și implicit ca acea companie să beneficieze de procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Practic, prin noua Lege a minelor, Guvernul devine instrumentul de forță al industriei miniere, prin care orice proprietar de teren, pădure sau locuință ce refuză să vândă, ar fi forțat să cedeze în fața oricărei companii, fie că exploatează piatră, nisip sau aur. În condițiile numeroaselor condamnări, acuzații și suspiciuni de corupție a funcționarilor publici și a oamenilor politici ce sprijină necondiționat industria minieră, Mining Watch România invită cetățenii să se implice activ pentru a opri acest proiect legislativ dezastruos pentru dezvoltarea sănătoasă a României,  a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Mining Watch România.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG). condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Potrivit celor de la Mining Watch, munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea lui Bogdan Găbudeanu, fost funcționar public care acum se află (simultan) și în serviciul Guvernului și al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej. Bogdan Găbudeanu a fost detașat special la Guvern pentru a lucra la legislația minieră.

Toni Greblă a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licență de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013).

Citește și: TVR, cenzura și audiența! Cât de mare este puterea penalilor lui Dragnea în televiziunea publică ori despre cum PSD-ul minte poporul cu televizorul!

Cei de la Mining Watch susțin că de această nouă lege ar beneficia în egală măsură Roșia Montană Gold Corporation, Deva Gold (Certej) sau Samax România (Rovina). Toate aceste companii, care în prezent întâmpină dificultăți majore, primesc un cec în alb pentru viitor. ”Guvernul României poate ajunge la un compromis cu Gabriel Resources în arbitrajul de la Washington doar dacă oferă garanții palpabile companiei miniere.

Prin urmare, Guvernul schimbă acum legea, astfel încât exploatarea de la Roșia Montană să devină legală. Acest lucru este atât mai presant cu cât Licența 47/1999 va expira în luna iunie a acestui an. Planurile Deva Gold sunt tot mai încurcate după ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism al proiectului minier Certej și după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de scoatere din fondul forestier național a 56 de hectare de pădure.

Singura șansă de a avansa este noua Lege a minelor care aduce derogări inclusiv de la Codul Silvic. Samax România va beneficia direct de eliminarea obligativității realizării de studii de impact asupra mediului, a planului de refacere a mediului, a studiului de evaluare a impactului social și planului de atenuare a impactului social. De altfel, compania minieră tocmai a anunțat că nu a reușit să atragă pe bursă cele 10 milioane de de dolari necesare realizării acestor studii”, spun cei de la Mining Watch.

Protest la Ministerul Economiei față de noua Lege a minelor

noua Lege a minelorDe altfel, astăzi a avut loc și un protest inedit la Ministerul Economiei: o machetă sub formă de lingou de aur a fost depusă în fața instituției, ca un semnal de alarmă privind proiectul privind noua Lege a minelor, inițiat de Guvernul României.

Organizațiile care militează pentru un minerit responsabil atrag astfel atenția că, prin proiectul care a fost pus în dezbatere publică până azi, ministerul vrea să permită redeschiderea unor exploatări miniere controversate, ca cele de la Roșia Montana şi Certej.

Concret, nouă lege seamănă foarte mult cu cea respinsă de parlament după proteste masive în 2013, susțin activiștii de mediu. Minele ar urma să fie declarate zone de interes național, iar exproprierile să fie făcute automat, pe motiv utilitate publică.

Oficialii nu au dat deocamdată un răspuns pe acest subiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...